Browse through our Interesting Nodes of Greek Associations & Organizations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-04-11

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ - ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ - ΡΩΣΙΑ
  • [02] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΘΑΝΑΤΟΣ ΚΛΕΑΝΘΟΥΣ
  • [03] ΑΚΗΣ ΚΛΕΑΝΘΟΥΣ - ΑΙΦΝΙΔΙΟΣ ΘΑΝΑΤΟΣ
  • [04] ΑΠΟΕΛ - ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ 2010-2011

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ - ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ - ΡΩΣΙΑ

    Η Κύπρος υποστηρίζει, στο μέτρο των δυνατοτήτων της, τα καλώς νοούμενα συμφέροντα της Ρωσίας, ενώ προωθεί ταυτόχρονα πρωτοβουλίες, που ενισχύουν το διάλογο και τη συνεργασία Ρωσίας και Ευρωπαϊκής Ενωσης, δήλωσεο Πρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Μάριος Καρογιάν.

    Η συνεργασία Κύπρου και Ρωσίας στον πολιτικό τομέα αποτελεί βασική συνιστώσα στις διμερείς σχέσεις μας, που καταγράφουν ήδη μια επιτυχημένη και καρποφόρα 50χρονη πορεία, διότι θεμελιώθηκαν σε κοινές αρχές και αξίες, είπε σε ομιλία του στο Διεθνές Συνέδριο Global Russia Business Meeting, στο ξενοδοχείο ``Meridien`` της Λεμεσού, με τίτλο ``Η συνεργασία Κύπρου και Ρωσίας στον πολιτικό τομέα``.

    ``Η συνεργασία, τόσο στο διμερές επίπεδο όσο και σε διεθνή πολυμερή βήματα``, πρόσθεσε, ``έχει αποδειχθεί αμοιβαία επωφελής``, ενώ ``η Ρωσία, διατηρώντας διαχρονικά στάση αρχών, έχει σταθεί αρωγός της Κυπριακής Δημοκρατίας σε δυσχερείς περιστάσεις, γεγονός για το οποίο εκφράζουμε τη βαθειά εκτίμησή μας``.

    Οπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής, ``το Συνέδριο πραγματεύεται ένα επίκαιρο ζήτημα, το οποίο απασχολεί έντονα την επιχειρηματική κοινότητα στην Κύπρο, στη Ρωσία, αλλά και διεθνώς, παρέχοντας μιαν εξαιρετική ευκαιρία για ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων``.

    ``Είναι γεγονός``, πρόσθεσε, ``ότι η Ρωσία είναι από τους πρώτους και σημαντικότερους οικονομικούς εταίρους της Κύπρου, ενώ και η Κύπρος κατατάσσεται συστηματικά τα τελευταία έτη ανάμεσα στους μεγαλύτερους ξένους επενδυτές στη Ρωσία``.

    ``Το υψηλό επίπεδο των διμερών οικονομικών σχέσεων``, δήλωσε ο κ. Καρογιάν, ``είναι αποτέλεσμα τόσο της πολιτικής βούλησης των δύο Κυβερνήσεων, όσο και της συστηματικής προσπάθειας των επιχειρηματικών κύκλων των δύο χωρών``.

    ``Στον οικονομικό τομέα``, είπε ο Πρόεδρος της Βουλής, ``οι σχέσεις μας καλύπτουν ένα εξαιρετικά ευρύ φάσμα, ενώ υπάρχουν βάσιμα αισιόδοξες προοπτικές για την περαιτέρω επέκτασή τους``.

    ``Η Κύπρος, ως περιφερειακό επιχειρηματικό κέντρο, συνιστά ιδανικό χώρο για την πραγματοποίηση ρωσικών επενδύσεων εγχώρια, ενώ μπορεί να αποτελέσει ορμητήριο για δραστηριοποίηση και στο περιφερειακό επίπεδο, λόγω του πολύ ευνοϊκού επενδυτικού νομοθετικού πλαισίου, των άριστων υποδομών της αλλά και του παραδοσιακά προοδευτικού επιχειρηματικού κλίματός της``, είπε ο κ. Καρογιάν.

    ``Η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στην Ευρωζώνη``, συνέχισε, ``αποτελούν ακόμα μιαν εγγύηση σταθερότητας, ενώ οι διμερείς συμφωνίες και ιδιαίτερα η Συμφωνία για την Αποφυγή της Διπλής Φορολογίας, σφραγίζουν τη δέσμευση ότι η διεύρυνση των κυπρο-ρωσικών οικονομικών σχέσεων αποτελεί προτεραιότητα``.

    ``Ενδεικτικό``, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής, ``είναι το γεγονός ότι συνολικά 50 περίπου δισεκατομμύρια ευρώ διακινούνται από την Κύπρο προς τη ρωσική αγορά, 16 σχεδόν δισεκατομμύρια δολάρια διακινούνται από τη Ρωσία προς την Κύπρο, ενώ οι ρωσικές καταθέσεις στην Κύπρο αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος των καταθέσεων σε ξένο νόμισμα``.

    ``Οι σχέσεις μας, όμως``, τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής, ``δεν περιορίζονται μόνον στον επενδυτικό και χρηματοοικονομικό τομέα``, αλλά ``εκτείνονται και στον τουριστικό τομέα, τις υπηρεσίες ανάπτυξης γης, τη ναυτιλία και το εμπόριο, βεβαιώνοντας αυτό που προανέφερα: ότι η Ρωσία αποτελεί ένα από τους πρώτους και σημαντικότερους οικονομικούς εταίρους της Κύπρου``.

    ``Η δε κατάταξη της Κύπρου συστηματικά ανάμεσα στους σημαντικότερους επενδυτικούς εταίρους της Ρωσίας``, πρόσθεσε, ``μας ενθαρρύνει για περαιτέρω ενίσχυση των προσπαθειών μας προς αντιμετώπιση προβλημάτων που τυχόν αναφύονται και εκσυγχρονισμό των διαδικασιών, που θα επιτρέψουν τη διατήρηση και βελτίωση της θέσης μας``.

    Ο κ. Καρογιάν δήλωσε επίσης ότι ``το πολυ-επίπεδο πλέγμα των σχέσεων Κύπρου-Ρωσίας μάς επιτρέπει, λοιπόν, να μιλάμε για μιαν πολύ ειδική και σημαντική σχέση``.

    Αναφερόμενος στο Συνέδριο, ο κ. Καρογιάν δήλωσε ότι ``πραγματοποιείται σε μιαν περίοδο, κατά την οποία τα πλείστα κράτη της υφηλίου καταβάλλουν προσπάθειες για να εξέλθουν από την παγκόσμια οικονομική κρίση, που, δυστυχώς, έχει επηρεάσει και τη Ρωσία και την Κύπρο``.

    ``Τα οικονομικά δεδομένα``, είπε ο Πρόεδρος της Βουλής, ``δεν επιτρέπουν ακόμα πλήρη αισιοδοξία στο βραχυπρόθεσμο μέλλον, παρά τη συνεχιζόμενη ανάκαμψη τόσο της Κύπρου όσο και της Ρωσίας, όμως, για να υπάρξει έξοδος από την κρίση και μέλλον για τις οικονομίες μας, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, θα πρέπει με αισιοδοξία να το σχεδιάσουμε και να το προωθήσουμε`` και ``αυτό κάνουμε τώρα``.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε την πίστη του ``στις δυνατότητες της ρωσικής οικονομίας, όπως και της κυπριακής. Η ανάπτυξη τεχνολογιών αιχμής στη Ρωσία``, είπε, ``δύναται να αποτελέσει την προμετωπίδα των προσπαθειών για περαιτέρω διείσδυση στις παγκόσμιες αγορές, ενώ η αναμενόμενη ένταξη στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου θα δώσει ώθηση στις εμπορικές ανταλλαγές της χώρας``.

    ``Ο δυναμισμός των ρωσικών επιχειρήσεων``, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής, ``θα τους επιτρέψει να ανταγωνισθούν με επιτυχία στο διεθνοποιημένο περιβάλλον``.

    ``Οι ενεργειακές δυνατότητες της χώρας, σε συνδυασμό με την αποτελεσματική πολιτική ανάπτυξης των απαραίτητων υποδομών``, είπε ο κ. Καρογιάν, ``δημιουργούν προοπτικές για περαιτέρω οικονομική διείσδυση και συνεργασία σε περιφερειακό επίπεδο``.

    ``Από την άλλη``, πρόσθεσε, ``τα στοχευμένα μέτρα, που λαμβάνει η Κυβέρνηση της χώρας στον οικονομικό τομέα, συντείνουν θετικά στην προσπάθεια εξόδου από την ύφεση``.

    ``Υπό αυτές τις συνθήκες``, δήλωσε ο κ. Καρογιάν, ``μπορούμε να αξιοποιήσουμε την εμπιστοσύνη που αμοιβαία οικοδομήσαμε και τη δυναμική που από κοινού δημιουργήσαμε, έτσι ώστε να αδράξουμε κάθε ευκαιρία που μας παρουσιάζεται``.

    [02] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΘΑΝΑΤΟΣ ΚΛΕΑΝΘΟΥΣ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας και η Κυβέρνηση εκφράζουν τα βαθύτατα συλλυπητήριά τους στη σύζυγο, στο παιδί του και τους λοιπούς συγγενείς του Ακη Κλεάνθους για τον αδόκητο θάνατό του.

    Επίσημη ανακοίνωση αναφέρει πως "ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η Κυβέρνηση εκφράζουν τα συλλυπητήρια τους και στο Δημοκρατικό Κόμμα, του οποίου ο Ακης Κλεάνθους ήταν εξέχον και μάχιμο στέλεχος και υποψήφιος στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές".

    Οπως σημειώνεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επικοινώνησε με τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ Μάριο Καρογιάν για να διαβιβάσει τα συλλυπητήρια του.

    [03] ΑΚΗΣ ΚΛΕΑΝΘΟΥΣ - ΑΙΦΝΙΔΙΟΣ ΘΑΝΑΤΟΣ

    Απεβίωσε τη Δευτέρα ο πρώην Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Ακης Κλεάνθους, μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου του ΔΗΚΟ και υποψήφιος του κόμματος στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές.

    Το ΔΗΚΟ σε ανακοίνωσή του εκφράζει αισθήματα βαθιάς οδύνης για τον αιφνίδιο θάνατο του ηγετικού στελέχους του κόμματος.

    «Το θλιβερό γεγονός προκάλεσε συγκλονισμό, βαθιά θλίψη και οδύνη στον Πρόεδρο, την λοιπή ηγεσία, τα στελέχη και μέλη του Δημοκρατικού Κόμματός, γιατί ο εκλιπών υπήρξε λαμπρό παράδειγμα ήθους, οραματιστή, φλογερού πατριώτη και εμπνευσμένου και διακεκριμένου στελέχους της πολιτικής ζωής του τόπου» αναφέρει στην ανακοίνωση του το ΔΗΚΟ.

    [04] ΑΠΟΕΛ - ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ 2010-2011

    Τέσσερις αγωνιστικές πριν την αυλαία του πρωταθλήματος, ο ΑΠΟΕΛ ``κλείδωσε`` το φετινό πρωτάθλημα και το 21ο πρώτο στην ιστορία του λευκωσιάτικου σωματείου.

    Οι γαλαζοκίτρινοι κατέβαλαν με 2-0 την Ομόνοια στο ΓΣΠ επεκτείνοντας τη διαφορά από τους ``πράσινους`` στους 15 βαθμούς, δίνοντας το έναυσμα στους φιλάθλους να πανηγυρίσουν την κατάκτηση του τίτλου.

    Στον άλλο αγώνα της Κυριακής, για τον Α` όμιλο η Ανόρθωση επικράτησε με 2-0 της ΑΕΚ και μείωσε τη διαφορά από τη δεύτερη Ομόνοια στους πέντε βαθμούς.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 11 April 2011 - 20:29:05 UTC