Browse through our Interesting Nodes of Greek Associations & Organizations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-03-20

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΛΙΒΥΗ - ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ
  • [03] ΒΑΣΕΙΣ - ΛΙΒΥΗ - ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΛΙΒΥΗ - ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ

    Η Κύπρος αντιτίθεται στη χρήση των Βρετανικών Βάσεων για στρατιωτικές ενέργειες στην περιοχή, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, προσθέτοντας ωστόσο ότι οι Βάσεις είναι κυρίαρχες και μόνο με μια προειδοποίηση από πλευράς της Βρετανίας μπορούν να χρησιμοποιηθούν.

    Σε δηλώσεις στο περιθώριο των εγκαινίων του Αιολικού Πάρκου Ορείτες και ερωτηθείς για τη θέση της Κύπρου σε ό,τι αφορά το θέμα της στρατιωτικής επέμβασης στη Λιβύη, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι ``η ΕΕ δεν είναι ομόφωνη`` και ότι ``για το ζήτημα έγινε μεγάλη συζήτηση στο τελευταίο έκτακτο Συμβούλιο, και δεν μπορέσαμε να καταλήξουμε σε κοινή θέση``.

    ``Η Κύπρος, και φυσιολογικά και διαχρονικά, αντιτίθεται στη χρήση των Βρετανικών Βάσεων για στρατιωτικές ενέργειες στην περιοχή μας. Αλλο θέμα αν πρέπει να επικρατήσει η δημοκρατία και στη Λιβύη και σε άλλες αραβικές χώρες. Για αυτό δεν έχουμε καμιά αντίρρηση, ασφαλώς, είμαστε υπέρ, αλλά και αυτό το θέμα είναι υπόθεση των λαών, είναι κυριαρχικό δικαίωμα και υπόθεση κυριαρχική των λαών αυτών των χωρών. Αυτή είναι η δική μας θέση. Δεν ευλογούμε στρατιωτικές επεμβάσεις ακόμη και αυτού του είδους``, είπε.

    Σε ερώτηση αν χρησιμοποιούνται οι Βρετανικές Βάσεις για τις επιχειρήσεις στη Λιβύη, ο Πρόεδρος Χριστόφιας απάντησε: ``Ακόμα``.

    ``Δυστυχώς, οι Βάσεις είναι κυρίαρχες και μόνο με μια προειδοποίηση από πλευράς της Βρετανίας μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Εμείς δώσαμε το μήνυμα στη Βρετανία ότι δεν επιθυμούμε να χρησιμοποιηθούν οι Βάσεις, διότι είμαστε αντίθετοι``, πρόσθεσε.

    Ερωτηθείς εάν η Κύπρος θα προσφέρει υπηρεσίες στην περίπτωση που ζητηθεί από την ΕΕ, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι ``είναι ξεκάθαρη η απάντηση αυτών των ερωτημάτων, διότι δεν υπάρχει ομόφωνη θέση του Συμβουλίου της ΕΕ``.

    ``Αρα, εμείς απευχόμαστε να μας ζητήσει ο οποιοσδήποτε οτιδήποτε. Να έχετε υπόψη σας ότι είναι απομακρυσμένη η Κύπρος από τη Λιβύη, δεν είμαστε ούτε Μάλτα ούτε Ιταλία. Κατά συνέπεια, δεν νομίζω να χρειαστεί κάτι τέτοιο``, πρόσθεσε.

    [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ

    Η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Κύπρο βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, επισημαίνοντας ότι ``η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αποτελεί υποχρέωση όλων μας, όμως δεν πρέπει να παραβλέπουμε το γεγονός ότι η πράσινη παραγωγή ενέργειας δεν είναι αρκετή από μόνη της να επιλύσει το ενεργειακό μας πρόβλημα``.

    Σε χαιρετισμό του στα εγκαίνια του Αιολικού Πάρκου Ορείτες, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι ``το κεφάλαιο Ενέργεια αποτελεί έναν κρίσιμο τομέα άσκησης σύγχρονης πολιτικής, για το οποίο η Κυβέρνησή μας έχει να επιδείξει σημαντικό έργο``, προσθέτοντας ότι ``αναλάβαμε πρωτοβουλίες και εργαστήκαμε σκληρά και αθόρυβα για να πετύχουμε κάτι που από πολλούς μπορεί να θεωρείτο και ανέφικτο, την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου, συνάπτοντας συμφωνίες με το Ισραήλ και την Αίγυπτο και τον Λίβανο``.

    Ανέφερε ότι ``με τον ίδιο τρόπο εργαστήκαμε και για την υπογραφή της συμφωνίας με τη Noble Energy και αναμένεται ότι περίπου μέχρι το τέλος του χρόνου ο κυπριακός λαός θα γνωρίζει κατά πόσο θα είναι ιδιοκτήτης σημαντικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων``.

    ``Συνεχίζουμε τις πρωτοβουλίες, όπως η πρόσφατη επίσκεψη στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη, πρωτοβουλίες οι οποίες διανοίγουν προοπτικές για το λαό μας και τον τόπο. Στα πλαίσια αυτών των πρωτοβουλιών εντάσσουμε και την πολιτική μας για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας``, είπε.

    [03] ΒΑΣΕΙΣ - ΛΙΒΥΗ - ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

    Οι Βρετανικές Δυνάμεις Κύπρου (BFC) παρέχουν στήριξη στις συνεχιζόμενες επιχειρήσεις πάνω από τη Λιβύη και, "μέσω της βρετανικής Υπάτης Αρμοστείας, θα κρατούν τις αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας ενήμερες για τις εξελίξεις".

    Σε ανακοίνωση, οι BFC αναφέρουν ότι η Αεροπορική Βάση Ακρωτηρίου "φιλοξενεί αεροσκάφη παρακολούθησης τύπου VC-10, RAF E3D και Sentinel", και ότι η Βάση δεν χρησιμοποιείται για επιθέσεις εναντίον της Λιβύης.

    "Αυτά τα αεροσκάφη θα παρέχουν δυνατότητες παρακολούθησης και ανεφοδιασμού, παρόμοιες με αυτές που χρησιμοποιήθηκαν προηγουμένως για τη στήριξη ανθρωπιστικών επιχειρήσεων για τη μεταφορά Βρετανών υπηκόων και άλλων ξένων από τη Λιβύη", προσθέτει.

    Σημειώνει ότι "ο περιφερειακός συντονισμός του αεροπορικού ενεργητικού του Ηνωμένου Βασιλείου θα ελέγχεται από το Αρχηγείο της Κοινής Δύναμης Αεροπορίας που εδρεύει στην Αεροπορική Βάση Ακρωτηρίου".

    Οι BFC αναφέρουν ότι "η διάρκεια της επιχείρησης και η στήριξη από την Αεροπορική Βάση Ακρωτηρίου θα συνεχιστεί για όσο καιρό ανατεθεί στις BFC" και ότι "οι δηλωμένοι στόχοι του Ηνωμένου Βασιλείου είναι να στηρίξει το UNSCR 1973".

    "Η Αεροπορική Βάση Ακρωτηρίου δεν χρησιμοποιείται για την εξαπόλυση επιθέσεων στη Λιβύη, ούτε φιλοξενεί αεροπορικό ενεργητικό από οποιανδήποτε άλλη χώρα για αυτήν την επιχείρηση. Δεν υπάρχουν σχέδια για την ανάπτυξη αεροσκαφών Typhoon ή Tornado στην Αεροπορική Βάση Ακρωτηρίου", σημειώνουν οι BFC.

    Προσθέτουν ότι "δεν θα δοθούν από τις BFC οποιεσδήποτε άλλες λεπτομέρειες για την παρούσα ή μελλοντικές επιχειρήσεις".


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Sunday, 20 March 2011 - 14:29:15 UTC