Browse through our Interesting Nodes on the Middle East Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 2 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-03-21

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ - Τ/Κ ΠΛΕΥΡΑ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΛΙΒΥΗ - ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ - Τ/Κ ΠΛΕΥΡΑ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας ανέφερε ότι η τ/κ πλευρά δεν παρουσιάζει καθόλου συμβιβαστικές λύσεις στο κεφάλαιο της ιθαγένειας που συζητείται αυτή την περίοδο στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών και ούτε αποδέχεται την απογραφή πληθυσμού σε ολόκληρη την Κύπρο κάτω από διεθνή έλεγχο.

    Μιλώντας σε ομάδα φοιτητών και καθηγητών της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και των Πανεπιστημίων του Παλέρμο και Νανσύ που επισκέφθηκαν το Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος Χριστόφιας αναφέρθηκε στη θυσία των Ε/κ για αποδοχή της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, λέγοντας ότι οι ξένοι, οι οποίοι προσπαθούν να ασκήσουν πιέσεις για λιγότερο κεντρικό κράτος και περισσότερα ομόσπονδα οφέλη, δεν λαμβάνουν υπόψη τη θυσία αυτή των Ε/κ.

    Αναφερόμενος στις συνομιλίες για το Κυπριακό, είπε ότι ο κ. Ερογλου δεν παρουσιάζει καθόλου συμβιβαστικές προτάσεις στο πλαίσιο της συζήτησης για το κεφάλαιο της ιθαγένειας.

    «Ο κ. Ερογλου λέει μη μου τους κύκλους τάραττε και ζητά να αποδεχτούμε τις όσες λεγόμενες υπηκοότητες έδωσε. Αυτό είναι εντελώς απαράδεκτο. Και δεν μπορεί να γίνεται λόγος για γεφύρωση των θέσεων διότι κάτι τέτοιο πρέπει να στηρίζεται στη λογική, στη νομιμότητα και στην αντίληψη ότι υπηρετούμε τα καλώς νοούμενα συμφέροντα όλων των Κυπρίων», τόνισε.

    Είπε ακόμη ότι στη Συνθήκη Εγκαθίδρυσης της Δημοκρατίας υπάρχει παράρτημα που αναφέρεται στο ισοζύγιο μεταξύ των δύο κοινοτήτων που «πρέπει να είναι τέσσερα προς ένα».

    «Και αν δεχθούμε τη φιλοσοφία του κ. Ερογλου αυτό χάνεται. Μπορεί αντί 20% με 80% να γίνει 30% με 70%. Κανείς δεν ξέρει τους πραγματικούς αριθμούς των εποίκων. Αρα δεν μπορεί να υπάρξει γεφύρωση των θέσεων των δύο πλευρών», πρόσθεσε.

    Η ε/κ πλευρά, είπε, ζητά επίμονα να γίνει απογραφή πληθυσμού σε ολόκληρη την Κύπρο κάτω από διεθνή έλεγχο, αλλά η άλλη πλευρά αρνείται.

    «Δεν θέλουν να το κάνουν. Δέχονται να γίνει απογραφή, αλλά να παραγκωνίζεται ο διεθνής έλεγχος. Είναι ένα από τα θέματα που συζητούμε τώρα. Αμα γίνει απογραφή με διεθνή επιτήρηση τότε θα ξέρουμε πόσοι πραγματικά έποικοι ζουν στην κατεχόμενη περιοχή», συμπλήρωσε.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι δεν επιθυμεί να αναφερθεί στην πρόταση που έχει κάνει στο θέμα αυτό διότι και πάλι θα του ασκηθεί κριτική, σημειώνοντας ότι «δεν θέλω ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας να γίνω αιτία να αναζωπυρώνεται μια θερμή κατάσταση στο εσωτερικό μέτωπο, την ώρα που χρειάζεται ενότητα και συσπείρωση έχοντας υπόψη και την αλαζονεία της Τουρκίας στην περιοχή, ενώπιον της ΕΕ και ενώπιον της Κύπρου.

    Για το κεφάλαιο του περιουσιακού είπε ότι η βασική φιλοσοφία της ε/κ πλευράς είναι ότι ο ιδιοκτήτης της περιουσίας θα πρέπει να αποφασίσει εθελούσια τι θέλει να γίνει η περιουσία του, προσθέτοντας ότι μπορεί να θέλει να την ανταλλάξει με περιουσία τ/κ, να αποζημιωθεί, ή να την αποκαταστήσει και να τη χρησιμοποιήσει.

    Επισήμανε ότι η τ/κ πλευρά και η Τουρκία θέτουν ως προτεραιότητα τη σχεδόν εξ ολοκλήρου αποζημίωση με «λίγη αποκατάσταση, μεγάλη ανταλλαγή και εδώ είναι μια σημαντική διαφορά».

    Αφού ανέφερε ότι η φιλοσοφία του πρώην τ/κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς ήταν η διχοτόμηση της Κύπρου με σχέδια που υπήρχαν από το 1950, είπε ότι ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, «παρόλο που και αυτός είχε φιλήσει το χέρι της Αγκυρας για να γίνει αρχηγός της κοινότητας, εντούτοις ένεκα της παλιάς γνωριμίας μας και της κοινής συναγωνιστικής μας δράσης επιδέχετο επιδράσεις και έκανε κινήσεις που δεν γνωρίζω εάν και δεν είχε παραβεί εντολές της Αγκυρας».

    Ο κ. Ταλάτ, είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, αποδέχθηκε ότι το κράτος θα είναι ένα και πρόσθεσε ότι «είχαμε φθάσει κοντά να καταλήξουμε σε συνολική συμφωνία σε ό,τι αφορά στη διακυβέρνηση και κατανομή των εξουσιών, υπήρχαν διαφορές, ενίοτε και λίγο μεγάλες διαφορές, όμως στα βασικότερα των ζητημάτων μπήκε το νερό στο αυλάκι για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα όπως επίσης και στα ζητήματα της οικονομίας».

    Επεσήμανε ότι «δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το να συνεχίσουμε στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, των Συμφωνιών Υψηλού Επιπέδου για ειρηνική επανένωση του τόπου και του λαού μας στο πλαίσιο μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως αυτή περιγράφεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ για ένα κράτος με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα, ένα κράτος λειτουργικό και βιώσιμο».

    «Βλέπετε ότι δυστυχώς η περίοδος της ενοποίησης κρατών φαίνεται ότι έχει καταγραφεί στην ιστορία και φαίνεται ότι περνούμε μια περίοδο δυστυχώς διάσπασης κρατών», είπε ο Πρόεδρος, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για ψυχραιμία και επαγρύπνηση.

    Μίλησε στη συνέχεια για τον ιστορικό συμβιβασμό του Προέδρου Μακαρίου για αποδοχή της μετεξέλιξης του ενιαίου κράτους σε ομοσπονδιακό κράτος με δύο περιφέρειες, της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, λέγοντας ότι η διεθνής κοινότητα δεν λαμβάνει υπόψη της τη θυσία αυτή των Ε/κ.

    «Λέγω στους Τ/κ και Τούρκους αλλά και σε ξένους, οι οποίοι προσπαθούν να ασκήσουν πιέσεις για λιγότερο κεντρικό κράτος και περισσότερα ομόσπονδα οφέλη, ότι δεν λαμβάνουν υπόψη τη θυσία αυτή των Ε/κ και θεωρούν ως δεδομένο ότι θα έχουμε ομοσπονδία», είπε.

    Οπως επισήμανε, «δεν θα είχαμε ποτέ ομοσπονδία εάν δεν γινόταν το πραξικόπημα και δεν ακολουθούσε η τουρκική εισβολή και κατοχή, η εκδίωξη και μετακίνηση πληθυσμών», προσθέτοντας ότι ο Πρόεδρος Μακάριος αποδέχθηκε το συμβιβασμό αυτό προκειμένου να αποχωρήσουν τα τουρκικά στρατεύματα.

    Υπογραμμίζοντας ότι το Κυπριακό μπορεί να επιλυθεί μόνο με ειρηνικά μέσα, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε ότι κράτη που έχουν χρησιμοποιήσει ειρηνικά μέσα έχουν λυτρωθεί πλήρως.

    Οπως είπε, ένεκα και γεωγραφικής θέσης, των μεγεθών, αλλά και του ότι η Κύπρος είναι νησί, ποτέ η γεωγραφία δεν ευνοούσε τη χρήση ένοπλης βίας για να επισημάνει ότι «δεν το λέω αυτό γιατί η δική μου η παράταξη είχε διαφορετική άποψη για τους ένοπλους αγώνες. Το είπαν ηγέτες της παράταξης η οποία θεωρεί ότι διεξήγαγε αυτούς τους ένοπλους αγώνες».

    «Δεν υπήρχε οποιαδήποτε δικαιολογία για τους ξένους είτε αυτοί ήταν Βρετανοί, ή Αμερικανοί με τους Βρετανούς, είτε ήταν ΝΑΤΟ και προπάντων για την Τουρκία, να εισβάλουν, να σπείρουν θάνατο και καταστροφή και να συνεχίζουν να κατέχουν μέρος του νησιού», τόνισε ο Πρόεδρος.

    Τα ΗΕ και η ΕΕ, συνέχισε, δεν έχουν ευαισθητοποιηθεί αρκούντως να εφαρμόσουν αρχές του διεθνούς δικαίου για αποκατάσταση της κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας της ΚΔ διότι στο διεθνή χώρο, στα πλαίσια της νέας λεγόμενης τάξης πραγμάτων, «δεν είναι δύο μέτρα και δύο σταθμά, είναι πολλά μέτρα και σταθμά».

    «Βλέπετε, κάποια ομάδα κρατών τώρα είναι τόσο ευαίσθητη που ξεκινά επιχειρήσεις στη Λιβύη. Στην Κύπρο έγινε η εισβολή, υπάρχει συνεχιζόμενη κατοχή, λήφθηκαν σωρεία ψηφισμάτων στο ΣΑ του ΟΗΕ ποτέ δεν θέλησαν όμως να ενεργοποιήσουν το κεφάλαιο 7 του Χάρτη των ΗΕ. Το γιατί είναι ευνόητο, γιατί είναι σύμμαχοι με την χώρα η οποία αδικοπραγεί, την Τουρκία», τόνισε.

    Αναφερόμενος στο οικονομικό θαύμα που ακολούθησε της εισβολής και τις θυσίες των εργαζομένων για να επιτευχθεί αυτό, είπε ότι «έκανα αυτή την παρένθεση για να δείξω την ωριμότητα εκείνης της εποχής γιατί δεν φαίνεται να υπάρχει η ίδια ωριμότητα σήμερα στα πλαίσια της οικονομικής κρίσης, αν και δεν πρέπει να συγκρίνεται η κατάσταση απόλυτα και δογματικά».

    Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξήρε το έργο του Πανεπιστημίου Αθηνών «για τη μεγάλη συμβολή του στην ανάπτυξη της πνευματικής ζωής στον τόπο».

    Στην αντιφώνησή του, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Καθηγητής Θεοδόσης Πελεγρίνης είπε ότι «δεν είναι μόνο η εθνική ταυτότητα που μας φέρνει εδώ, αλλά και το αίσθημα της αδικίας που πλήττει μια χώρα, τη μοναδική σε όλο τον κόσμο», προσθέτοντας ότι «πουθενά στον κόσμο δεν υπάρχει αυτή η διαίρεση που υπάρχει εδώ».

    «Στο πρόσωπό σας βλέπουμε κάτι που μας συγκινεί, εκφράζετε το λαό της Κύπρου αλλά παράλληλα είστε και ένας φυγάς, ένας εξόριστος μέσα στον τόπο του και αυτό μας συγκλονίζει», επισήμανε.

    Αφού ανταλλάχθηκαν αναμνηστικά δώρα, οι φοιτητές των Πανεπιστημίων τραγούδησαν το «Πότε θα κάνει Ξαστεριά» σε διασκευή που παραπέμπει στην Κύπρο.

    [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΛΙΒΥΗ - ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ

    Η Κύπρος αντιτίθεται στη χρήση των Βρετανικών Βάσεων για στρατιωτικές ενέργειες στην περιοχή, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, προσθέτοντας ωστόσο ότι οι Βάσεις είναι κυρίαρχες και μόνο με μια προειδοποίηση από πλευράς της Βρετανίας μπορούν να χρησιμοποιηθούν.

    Σε δηλώσεις στο περιθώριο των εγκαινίων του Αιολικού Πάρκου Ορείτες και ερωτηθείς για τη θέση της Κύπρου σε ό,τι αφορά το θέμα της στρατιωτικής επέμβασης στη Λιβύη, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι ``η ΕΕ δεν είναι ομόφωνη`` και ότι ``για το ζήτημα έγινε μεγάλη συζήτηση στο τελευταίο έκτακτο Συμβούλιο, και δεν μπορέσαμε να καταλήξουμε σε κοινή θέση``.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 21 March 2011 - 12:29:29 UTC