Visit the Macedonia Homepage (by Nikolaos Martis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-03-20

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ
  • [02] ΚΑΡΟΓΙΑΝ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [03] ΥΠ. ΓΕΩΡΓΙΑΣ - ΥΔΑΤΙΚΟ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ

    Η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Κύπρο βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, επισημαίνοντας ότι ``η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αποτελεί υποχρέωση όλων μας, όμως δεν πρέπει να παραβλέπουμε το γεγονός ότι η πράσινη παραγωγή ενέργειας δεν είναι αρκετή από μόνη της να επιλύσει το ενεργειακό μας πρόβλημα``.

    Σε χαιρετισμό του στα εγκαίνια του Αιολικού Πάρκου Ορείτες, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι ``το κεφάλαιο Ενέργεια αποτελεί έναν κρίσιμο τομέα άσκησης σύγχρονης πολιτικής, για το οποίο η Κυβέρνησή μας έχει να επιδείξει σημαντικό έργο``, προσθέτοντας ότι ``αναλάβαμε πρωτοβουλίες και εργαστήκαμε σκληρά και αθόρυβα για να πετύχουμε κάτι που από πολλούς μπορεί να θεωρείτο και ανέφικτο, την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου, συνάπτοντας συμφωνίες με το Ισραήλ και την Αίγυπτο και τον Λίβανο``.

    Ανέφερε ότι ``με τον ίδιο τρόπο εργαστήκαμε και για την υπογραφή της συμφωνίας με τη Noble Energy και αναμένεται ότι περίπου μέχρι το τέλος του χρόνου ο κυπριακός λαός θα γνωρίζει κατά πόσο θα είναι ιδιοκτήτης σημαντικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων``.

    ``Συνεχίζουμε τις πρωτοβουλίες, όπως η πρόσφατη επίσκεψη στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη, πρωτοβουλίες οι οποίες διανοίγουν προοπτικές για το λαό μας και τον τόπο. Στα πλαίσια αυτών των πρωτοβουλιών εντάσσουμε και την πολιτική μας για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας``, είπε.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε ότι ``σήμερα η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Κύπρο βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο`` και ανέφερε ενδεικτικά ότι έχουν τροχοδρομηθεί ακόμα πέντε αιολικά πάρκα επιπρόσθετης συνολικής δυναμικότητας 75,5 Μεγαβάτ, η πλειοψηφία των οποίων αναμένεται να λειτουργήσει εντός του 2011, και παράλληλα υπάρχει σημαντική αύξηση και στους άλλους τομείς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ιδιαίτερα όσον αφορά τα φωτοβολταϊκά και την παραγωγή ενέργειας από βιομάζα.

    ``Αυτή η σημαντική εξέλιξη είναι, εκτός των άλλων, αποτέλεσμα της πολιτικής της Κυβέρνησης``, είπε και πρόσθεσε ότι ``η αποδοτικότητα των μέτρων και των πολιτικών για την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της εξοικονόμησης ενέργειας αντανακλάται στο μεγάλο ενδιαφέρον του κοινού για επενδύσεις σε όλες τις κατηγορίες των ενεργειακών τεχνολογιών``.

    [02] ΚΑΡΟΓΙΑΝ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Ουσιαστικά οι διαπραγματεύσεις για λύση του Κυπριακού βρίσκονται στο σημείο μηδέν, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Μάριος Καρογιάν, σημειώνοντας ότι την τελευταία περίοδο η τουρκική πλευρά όλο και πιο προκλητικά και απροκάλυπτα επιχειρεί να οδηγήσει τις απευθείας διαπραγματεύσεις σε συνομοσπονδιακή κατεύθυνση.

    Σε επιμνημόσυνο λόγο του στο ετήσιο εθνικό μνημόσυνο των ηρώων Τσάδας Ευαγόρα Παλληκαρίδη, Βλαδίμηρου Ηρακλέους και Ανδρέα Χριστοδούλου, στην Τσάδα, ο κ. Καρογιάν είπε ότι η ε/κ πλευρά έχει εξαντλήσει κάθε περιθώριο ευελιξίας και, σε κάποιες περιπτώσεις, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας έχει υπερβεί αυτά τα όρια, προσθέτοντας ότι περαιτέρω βήματα προς την κατεύθυνση αυτή θα συνιστούσαν αυτοκτονία.

    Ο κ. Καρογιάν είπε ότι ``δεν έχουμε δικαίωμα να αποδεχθούμε νόθες λύσεις ή ένα κλείσιμο του Κυπριακού που δεν θα αποδίδει δικαιοσύνη, δεν θα τερματίζει την κατοχή και τον εποικισμό, δεν θα αποκαθιστά την ενότητα του κράτους, του λαού και των θεσμών, και δεν έχουμε δικαίωμα να αποδεχθούμε λύση που θα παρέχει στην Τουρκία εγγυητικά ή επεμβατικά δικαιώματα στην Κύπρο``.

    ``Φυσικά, θέλουμε λύση το συντομότερο δυνατόν. Ομως, όχι οποιανδήποτε λύση. Γνωρίζουμε ότι η λύση θα είναι ένας οδυνηρός συμβιβασμός. Πρέπει όμως να είναι δίκαιος. Και για να είναι δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη η λύση, πρέπει να αποκαθιστά τις αρχές του διεθνούς δικαίου και να διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα του κυπριακού λαού``, σημείωσε.

    [03] ΥΠ. ΓΕΩΡΓΙΑΣ - ΥΔΑΤΙΚΟ

    Το νερό είναι ο σημαντικότερος φυσικός πόρος και το πιο πολύτιμο κοινωνικό αγαθό, απαραίτητο για την επιβίωση των ανθρώπων και την οικονομική ανάπτυξη κάθε χώρας, είπε ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Δημήτρης Ηλιάδης.

    Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη, ο Υπουργός Γεωργίας ανέφερε πως στην περίπτωση της Κύπρου, μιας μικρής νησιώτικης χώρας που πλήττεται από την κλιματική αλλαγή με την ανομβρία, τη λειψυδρία, τους κινδύνους της απερήμωσης, το νερό, η υδατική πολιτική και η καλλιέργεια υδατικής συνείδησης αποτελούν προτεραιότητα.

    Ανέφερε ότι από το 1960 μέχρι σήμερα έχουν υλοποιηθεί σημαντικά έργα στον υδατικό τομέα, την ύδρευση, την άρδευση και την αποχέτευση.

    Με στόχο την εξασφάλιση επαρκών ποσοτήτων νερού, είπε ο κ. Ηλιάδης, έχουν κατασκευασθεί 107 μικρά και μεγάλα φράγματα, διυλιστήρια πόσιμου νερού, αγωγοί για μεταφορά νερού, αρδευτικά δίκτυα και αξιοποιούνται τα μέγιστα, άλλες μη συμβατικές πηγές νερού, όπως οι αφαλατώσεις και το ανακυκλωμένο νερό.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Sunday, 20 March 2011 - 10:29:18 UTC