Browse through our Interesting Nodes of Greek Newspapers & Magazines Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-03-19

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΚΥΠΡΟΣ - ΤΟΥΡΚΙΑ - ΠΥΡΗΝΙΚΑ
  • [02] ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΒΑΣΕΙΣ - ΛΙΒΥΗ
  • [03] ΥΔΑΤΙΚΟ - ΣΤΟΧΟΙ
  • [04] ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ - ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ

  • [01] ΚΥΠΡΟΣ - ΤΟΥΡΚΙΑ - ΠΥΡΗΝΙΚΑ

    Η πρόθεση της Τουρκίας να κατασκευάσει πυρηνικό σταθμό στο Ακκιουγιου σε συνάρτηση με την πρόσφατη δήλωση του Τούρκου Πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν, είναι ένα από τα θέματα που θα εγείρει ο Υπουργός Εμπορίου Βιομηχανίας και Τουρισμού Αντώνης Πασχαλίδης στο έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ που συνέρχεται τη Δευτέρα.

    Σε δηλώσεις στο περιθώριο της εκδήλωσης εκκίνησης της «Διαδρομής Αγάπης 2011», ο Υπουργός Εμπορίου ανέφερε πως λόγω του συμβάντος με τον πυρηνικό σταθμό στην Ιαπωνία συγκλήθηκε Εκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας τη Δευτέρα.

    Πρόσθεσε ότι το Συμβούλιο θα συζητήσει την πυρηνική ενέργεια, τη γειτονικότητα, τις εναλλακτικές μορφές ενέργειας, το θέμα της σχέσης που θέλει να δημιουργήσει η Τουρκία με την ΕΕ και το θέμα της ασφάλειας των άλλων κρατών.

    «Οπωσδήποτε οι διάφορες ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να επανεξετάσουν το θέμα της πυρηνικής ενέργειας και τις πιθανές επιπτώσεις έχοντας ενώπιον τους τη χειροπιαστή εμπειρία της Ιαπωνίας, η οποία είναι τραγική», είπε ο κ. Πασχαλίδης.

    «Ενόψει των γεγονότων που έχουμε απέναντι μας, όταν διάφοροι αρχηγοί κρατών ανακοινώνουν αναστολή των πυρηνικών ενεργειακών τους προγραμμάτων, για να μελετήσουν ξανά το θέμα της πυρηνικής ενέργειας, ο Τούρκος Πρωθυπουργός με προκλητικότητα δηλώνει ότι θα προχωρήσει την κατασκευή πυρηνικού σταθμού στις ακτές της Τουρκίας, που σίγουρα είναι πολύ κοντά στην Κύπρο», είπε δηλώνοντας ότι θα εγείρει το θέμα στο Συμβούλιο.

    Ο κ. Πασχαλίδης πρόσθεσε ότι σε κάποιο στάδιο θα ζητήσουμε από την ΕΕ να εξετάσει πόσο πράσινη είναι η πυρηνική ενέργεια, παρατηρώντας ότι «δεν γίνεται η Κύπρος και κάποιες άλλες χώρες να καταβάλλουν πρόστιμα για εκπομπή ρύπων και τα κράτη που έχουν πυρηνική ενέργεια να επιδοτούνται επειδή η πυρηνική ενέργεια θεωρείται πράσινη και με πλάγιο τρόπο να την επιχορηγούμε».

    «Όλη η ανθρωπότητα συγκλονίστηκε με αυτό που συμβαίνει στην Ιαπωνία και είναι καιρός όλοι πέρα από τα λόγια να πάρουμε πρακτικά μέτρα», συνέχισε εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «η ΕΕ είναι ο κατάλληλος φορέας για να πάρει αποφάσεις».

    Σε ό,τι αφορά τις συζητήσεις για κατασκευή σταθμού πυρηνικής ενέργειας στην Κύπρο, ο Υπουργός Εμπορίου είπε ότι η πυρηνική ενέργεια είναι φθηνότερη, περιέχει ωστόσο τρομερούς κινδύνους, για τους οποίους η Ιαπωνία μιλά από μόνη της.

    Πρόσθεσε ότι σε μια χώρα που έχει μεγάλες απομονωμένες εκτάσεις κάποιος ίσως μελετήσει αυτό το ενδεχόμενο, όμως σε χώρες όπως η Κύπρος με την περιορισμένη έκταση, δεν μπορεί κάποιος να ισχυριστεί σοβαρά ότι μπορούμε να εγκαταστήσουμε πυρηνικό σταθμό.

    Σ ένα ατύχημα σε πυρηνικό εργοστάσιο σβήνουν για πάντα όλα σε ακτίνα 30 με 50 χιλιόμετρα, πού θα πάμε να κρυφτούμε με ένα ατύχημα στο κέντρο της Κύπρου, διερωτήθηκε καταλήγοντας.

    [02] ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΒΑΣΕΙΣ - ΛΙΒΥΗ

    Εκπρόσωπος του βρετανικού Υπουργείου Άμυνας δήλωσε σήμερα , απαντώντας σ ερώτηση του ΚΥΠΕ, ότι δεν έχει ακόμη ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση για τη χρησιμοποίηση ή όχι των βάσεων στην Κύπρο σε σχέση με τις προγραμματιζόμενες επιχειρήσεις στη Λιβύη και συσχέτισε το θέμα με τη συνάντηση του Παρισιού.

    «Περιμένουμε το αποτέλεσμα του Παρισιού», είπε ο Εκπρόσωπος.

    [03] ΥΔΑΤΙΚΟ - ΣΤΟΧΟΙ

    Στόχος της Κυβέρνησης είναι η οριστική επίλυση του υδατικού προβλήματος, με την πλήρη απεξάρτηση της ύδρευσης από τις καιρικές συνθήκες και τη βροχόπτωση, δήλωσε ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Δημήτρης Ηλιάδης, προσθέτοντας ωστόσο ότι ``δεν αρκεί να έχουμε νερό``, αλλά απαιτείται μια ολοκληρωμένη υδατική πολιτική.

    Σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση με θέμα ``Νερό...σταγόνες ζωής``, ο κ. Ηλιάδης είπε ότι ``με μιαν ολοκληρωμένη υδατική πολιτική, προχωρούμε στην ορθολογική, υπεύθυνη και συνετή διαχείριση και χρήση των υδάτινων μας πόρων``, προσθέτοντας ότι η πολιτική αυτή αφορά τη νέα νομοθεσία για την Ενιαία Διαχείριση των Υδάτων που ψηφίστηκε ομόφωνα από τη Βουλή και τέθηκε σε εφαρμογή από τις 15 Νοεμβρίου 2011 με φορέα το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων, και την ενίσχυση του υδατικού ισοζυγίου με τη μαζική χρήση ανακυκλωμένου νερού στην άρδευση των καλλιεργειών και την αξιοποίησή του για τον εμπλουτισμό των υπόγειων υδροφορέων.

    Αλλοι άξονες τις πολιτικής, είπε, είναι η ενιαία τιμολόγηση του νερού ως κοινωνικού αγαθού με ίση μεταχείριση όλων των περιοχών της χώρας, και η καλλιέργεια υδατικής συνείδησης, με την οποία περνιέται το μήνυμα ότι η υπεύθυνη διαχείριση των υδάτων δεν είναι μόνο υπόθεση της Κυβέρνησης και των κυβερνητικών υπηρεσιών, αλλά δικαίωμα και ευθύνη της κοινωνίας των πολιτών.

    Ο κ. Ηλιάδης ανέφερε ότι το νερό είναι ο σημαντικότερος φυσικός πόρος και το πιο πολύτιμο κοινωνικό αγαθό, προσθέτοντας ότι ``ιδιαίτερα σε χώρες, όπως η Κύπρος, που πλήττονται από την κλιματική αλλαγή με την ανομβρία, τη λειψυδρία και τους κινδύνους της απερήμωσης, το νερό, η υδατική πολιτική και η υδατική συνείδηση αποτελούν προτεραιότητα``.

    [04] ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ - ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ

    Φινάλε το Σάββατο της πρώτης φάσης του Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου, και τα αποτελέσματα της θα ξεκαθαρίσουν όλες τις εκκρεμότητες ενόψει της φάσης των ομίλων.

    Σύμφωνα με την ΚΟΠ, η 25η αγωνιστική ξεκαθάρισε το σκηνικό με τις ομάδες της πρώτης τετράδας και ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα του Σαββάτου, στον Α όμιλο συνεχίζουν ΑΠΟΕΛ, Ομόνοια, Ανόρθωση και ΑΕΚ.

    Απευθείας υποβιβάστηκαν ΑΠΟΠ/Κινύρας Πέγειας και Δόξα Κατωκοπιάς και η τρίτη ομάδα θα ξεκαθαρίσει μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης φάσης.

    Στον Γ όμιλο οριστικοποιήθηκε η συμμετοχή της ΑΕΠ, του Ερμή Αραδίππου και της Αλκής και εκκρεμεί η ομάδα που θα μείνει έξω από τον Β όμιλο.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Saturday, 19 March 2011 - 12:30:16 UTC