Browse through our Interesting Nodes for Legal Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-03-12

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΙΑΚΩΒΟΥ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ - ΣΥΛΛΗΨΗ ΜΕΛΩΝ ΕΚ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΔΗΛΩΣΗ
  • [03] ΗΕ ΜΕΛΗ ΔΟ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΟ
  • [04] ΥΠΕΣ ΝΕΕΣ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΙΑΚΩΒΟΥ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ - ΣΥΛΛΗΨΗ ΜΕΛΩΝ ΕΚ

    Στη σύλληψη της Ευρωβουλευτού Ελένης Θεοχάρους και άλλων τριών μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, προέβησαν σήμερα το πρωί οι κατοχικές αρχές στην Αμμόχωστο, εντός της κλειστής πόλης των Βαρωσίων.

    Το συμβάν έλαβε χώρα σήμερα το πρωί, περίπου στις 10. πμ, στην αυλή της εκκλησίας της Αγίας Ζώνης, η οποία είναι εντός της περιοχής που ελέγχεται από τον κατοχικό στρατό.

    Την ενέργεια του κατοχικού καθεστώτος καταδίκασε εκ μέρους της Κυβέρνησης ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου.

    H Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας καταδικάζει και καταγγέλλει τη σημερινή παράνομη ενέργεια του κατοχικού καθεστώτος να συλλάβει επτά άτομα: τέσσερα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μεταξύ αυτών και την Ευρωβουλευτή κ. Ελένη Θεοχάρους, ένα Ιερωμένο, καθώς και άλλους δύο πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας, αναφέρει, σε γραπτή δήλωσή του, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

    ``Αυτή η παράνομη ενέργεια, η οποία δείχνει τι σημαίνει κατοχή, υποσκάπτει και δυναμιτίζει τις προσπάθειες για επίτευξη λύσης στο Κυπριακό. Η Κυβέρνηση προβαίνει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες και σε όλα τα απαραίτητα διαβήματα για την άμεση απελευθέρωση των παρανόμως συλληφθέντων``, καταλήγει.

    Εξάλλου, ο Επίτροπος Προεδρίας Γιώργος Ιακώβου, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι η Κυβέρνηση έχει προβεί σε διαβήματα προς τα Ηνωμένα Εθνη σχετικά με τη σύλληψη των Ευρωβουλευτών στα Βαρώσια, και προσπαθεί μέσω της κανονικής διαδικασίας για την απελευθέρωσή τους.

    Οκ. Ιακώβου ανέφερε ότι δεν είναι γνωστό το σημείο στο οποίο κρατούνται οι συλληφθέντες, πέραν του γεγονότος ότι πρόκειται για διαφορετικούς «αστυνομικούς σταθμούς» των κατεχομένων.

    Είπε, εξάλλου, ότι δεν είναι σε θέση να γνωρίζει ακόμη πόσο θα διαρκέσει η διαδικασία, καθώς όπως είπε, σε αυτές τις περιπτώσεις υπάρχει το ενδεχόμενο δίκης από ψευδοδικαστήριο, γεγονός που μπορεί να καθυστερήσει την απελευθέρωσή τους.

    Ερωτηθείς αν υπήρξε επικοινωνία με τον κ. Ερογλου ή με κάποιον άλλο στο ψευδοκράτους για το συμβάν, ο κ. Ιακώβου ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή η Κυβέρνηση ασκεί πίεση μέσω της διαδικασίας που προβλέπει την εμπλοκή των Ηνωμένων Εθνών.

    Σύμφωνα με το συνεργάτη της κ. Θεοχάρους στο Ευρωκοινοβούλιο, Γιάννο Χαραλαμπίδη, πέραν της κ. Θεοχάρους έχουν συλληφθεί οι Πολωνοί Ευρωβουλευτές Jaroslaw Walesa (γιός του Lech Walesa) και Artur Zasada, καθώς και η Βουλγάρα Ευρωβουλευτής Mariya Nedelcheva, οι οποίοι βρίσκονται στην Κύπρο ως φιλοξενούμενοι της Κύπριας Ευρωβουλευτού, λόγω της ενασχόλησης τους με το θέμα της Αμμοχώστου.

    Σύμφωνα με τον κ. Χαραλαμπίδη, παρόντες στο περιστατικό ήταν και ο πρώην Ευρωβουλευτής Γιαννάκης Μάτσης, ο Λοϊζος Αυξεντίου εκ μέρους της Κίνησης Αμμοχωστιανών, ο εκπρόσωπος του Γραφείου της Εκκλησίας της Κύπρου στις Βρυξέλλες, χωροεπίσκοπος Νεαπόλεως Πορφύριος και άλλα μέλη που συνόδευαν την ομάδα.

    Ο κ. Χαραλαμπίδης ανέφερε, εξάλλου, ότι για το περιστατικό έχει ενημερωθεί και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Jerzy Buzek.

    [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΔΗΛΩΣΗ

    Ολοκληρώθηκαν ξημερώματα Σαββάτου οι εργασίες της έκτακτης συνάντησης των ηγετών της ευρωζώνης για την προετοιμασία της συνολικής απάντησης στην κρίση δημοσίου χρέους.

    Αναφερόμενος στις εργασίες της Συνόδου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε ότι η πρόσφατη οικονομική κρίση έθεσε σε δοκιμασία τη σταθερότητα της παγκόσμιας οικονομίας, συμπεριλαμβανομένης της ευρωζώνης. Ως εκ τούτου, συμφωνούμε, όπως είπε, με την άποψη ότι είναι αναγκαίος ο καλύτερος συντονισμός και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των χωρών της ευρωζώνης με στόχο τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών. Το «Σύμφωνο για το Ευρώ» που εγκρίθηκε σήμερα, το οποίο ήταν αποτέλεσμα δύσκολων διαπραγματεύσεων, διασφαλίζει τις βασικές ανησυχίες μας, ανέφερε.

    Η Κύπρος συμφωνεί με την από κοινού δράση των χωρών της ευρωζώνης και με τους γενικούς στόχους που περιλαμβάνονται στο Σύμφωνο, επεσήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, χαρακτηρίζοντας ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι το «Σύμφωνο για το Ευρώ» διασφαλίζει την αρχή ότι οι χώρες θα αποφασίζουν από μόνες τους ποια συγκεκριμένα μέτρα θα υλοποιούνται για επίτευξη αυτών των γενικών στόχων. «Πιστεύουμε ότι αυτή είναι μια πολύ σωστή απόφαση, δεδομένου ότι η πλειοψηφία των μέτρων εμπίπτουν στις αρμοδιότητες των εθνικών αρχών», ανέφερε, τονίζοντας ότι η αρχή αυτή δεν πρέπει να παραβιαστεί.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας εξέφρασε την αντίθεση της Κύπρου τόσο στην εναρμόνιση των φορολογικών συντελεστών όσο και στον καθορισμό κοινής βάσης υπολογισμού του εταιρικού φόρου. «Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, τόνισα στους εταίρους μας ότι η οικονομία της Κύπρου στηρίζεται στον τομέα της παροχής υπηρεσιών, μεταξύ των οποίων πρωτεύουσα θέση κατέχει ο τομέας της προσέλκυσης ξένων εταιρειών, είπε. Το σημαντικότερο συγκριτικό πλεονέκτημα της Κύπρου, που της επέτρεψε να διασφαλίζει τη βιώσιμη ανάπτυξη της οικονομίας της, είναι το φορολογικό της σύστημα και αυτό καθιερώθηκε πριν την ένταξή μας στην ΕΕ, εγκρίθηκε από την Ενωση κατά την ένταξη της χώρας μας και διατηρείται μέχρι σήμερα, υπογράμμισε. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αν πάψει να ισχύει, τότε η Κύπρος θα υποστεί τεράστια ζημιά και θα πληγεί καίρια η ανταγωνιστικότητα της, τόσο εντός όσο και εκτός της ευρωζώνης.

    Σε ό,τι αφορά την κατάργηση των μηχανισμών αυτόματης τιμαριθμικής αναπροσαρμογής, ανέφερε ότι η Κύπρος τάχθηκε επίσης εναντίον από την πρώτη στιγμή σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Ως εκ τούτου, εκφράζω την ικανοποίησή μας γιατί οι ανησυχίες που εκφράσαμε ικανοποιούνται στο εγκριθέν κείμενο, είπε.

    [03] ΗΕ ΜΕΛΗ ΔΟ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΟ

    Ολοκληρώθηκαν την Παρασκευή στη Νέα Υόρκη οι διήμερες συνομιλίες που είχε τριμελής αντιπροσωπία της ελληνοκυπριακής διαπραγματευτικής ομάδας (ΔΟ), αποτελούμενη από τον πρέσβη Νίκο Αιμιλίου, τον Μιχάλη Σαρρή και τον Τουμάζο Τσελεπή, με έξι εξωτερικούς εμπειρογνώμονες των Ηνωμένων Εθνών για το περιουσιακό.

    Την αξιοποίηση των εμπειρογνωμόνων για τεχνικά θέματα του περιουσιακού είχε ζητήσει ο Γενικός Γραμματέας από τους δύο ηγέτες, στη συνάντηση της Γενεύης. Πλην του ήδη γνωστού δικηγόρου της Βοστόνης, Τζεφ Μπέιτς, στους εμπειρογνώμονες συμπεριλαμβάνονται δικηγόροι, ειδικοί για θέματα αξιοποίησης/ανάπτυξης γης, καθώς και χρηματοδοτήσεων παρόμοιων αναπτυξιακών έργων. Οι πέντε είναι Αμερικανοί υπήκοοι κι ο έκτος Καναδός που εργάζεται στις ΗΠΑ. Αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών με τον οποίο επικοινωνήσαμε αρνήθηκε να δημοσιοποιήσει τα ονόματα των εμπειρογνωμόνων, παραδέχθηκε ωστόσο την πραγματοποίηση των συναντήσεων.

    Οπως μας ανέφερε καλά ενημερωμένη διπλωματική πηγή, στις συνολικής διάρκειας 8 ωρών συνομιλίες συζητήθηκαν τεχνικής υφής θέματα. Κι αυτό γιατί τα μέλη της ελληνοκυπριακής αντιπροσωπείας κατέστησαν αμέσως σαφές ότι από θέσεως αρχής, για να συζητηθεί η ουσία του περιουσιακού εξυπακούεται συζήτηση και του εδαφικού. Στη συνάντηση ήταν παρόντα και τρία μέλη της ομάδας του ειδικού συμβούλου για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουερ, τα οποία ήλθαν από την Κύπρο για την ενημέρωση του Σ.Α. από τον Αυστραλό πρώην Υπουργό Εξωτερικών, την ερχόμενη Τρίτη.

    Τα μέλη της αντιπροσωπείας υπογράμμισαν τη θέση αρχής για την ε/κ πλευρά να έχει τον πρώτο λόγο για την τύχη της περιουσίας του ο νόμιμος ιδιοκτήτης και εξήγησαν γιατί η ελληνοκυπριακή πλευρά επιμένει σε διασύνδεση του περιουσιακού με το εδαφικό και το θέμα των εποίκων. Με τις θέσεις αυτές οι εμπειρογνώμονες έδειξαν να συμφωνούν.

    [04] ΥΠΕΣ ΝΕΕΣ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗ

    Οι στεγαστικές συνθήκες στην Κύπρο έχουν βελτιωθεί σημαντικά σε σχέση με το παρελθόν και συγκρίνονται ευνοϊκά με πολλές χώρες που είναι πιο αναπτυγμένες οικονομικά από την Κύπρο, είπε ο Υπουργός Εσωτερικών Νεοκλής Συλικιώτης.

    Σε ομιλία του κατά την τελετή παράδοσης του οικιστικού συγκροτήματος ``ΑΘΗΝΑ`` στην Εμπα, της Πάφου, ο κ. Συλικιώτης είπε ότι ``ένας μεγάλος αριθμός συμπολιτών μας εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σοβαρά στεγαστικά προβλήματα``. ``Με την ολοκληρωμένη, συγκροτημένη, σύγχρονη και πολυεπίπεδη στεγαστική πολιτική, την οποία εφαρμόζει η Κυβέρνηση Χριστόφια, επιδιώξαμε να προσδώσουμε νέα διάσταση και περιεχόμενο στο κοινωνικό κράτος, στοχεύοντας στην κάλυψη των στεγαστικών αναγκών όσων συμπολιτών μας χρειάζονται την κρατική αρωγή για την ικανοποίηση αυτών των αναγκών τους. Αλλωστε, είναι πολύ καλά γνωστές στους πολίτες οι ευαισθησίες που διακρίνουν την Κυβέρνηση Χριστόφια και οι έντονες προσπάθειες που καταβάλλουμε για τη στήριξη όλων των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού μας. Ακόμη και σε αυτή την περίοδο οικονομικής κρίσης, αποτελούμε το μόνο κράτος εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης που συνεχίζουμε να ενισχύουμε την κοινωνική μας πολιτική``, πρόσθεσε.

    Ανέφερε, επίσης, ότι πέραν των 17.000 οικογενειών, κυρίως νεαρά ζευγάρια, πρόσφυγες και αυτόχθονες, έχουν μέχρι τώρα επωφεληθεί από τα διάφορα σχέδια που εφαρμόζονται για την απόκτηση κατοικίας ή κρατικού οικοπέδου. Το Συγκρότημα ``ΑΘΗΝΑ``, συνέχισε ο κ. Συλικιώτης, αποτελείται από 30 οικιστικές μονάδες και περιλαμβάνει διαμερίσματα και κατοικίες.

    Εχουν ανεγερθεί, είπε, τέσσερα συγκροτήματα, τα δύο από τα οποία αποτελούνται από τέσσερις κατοικίες το κάθε ένα, το τρίτο συγκρότημα αποτελείται από 18 διαμερίσματα (15 των τριών υπνοδωματίων και 3 των δύο υπνοδωματίων), ενώ το τέταρτο συγκρότημα αποτελείται από τετρακατοικία. ``Μέρος του έργου έχει διατεθεί μέσω του Σχεδίου Στέγασης Χαμηλά Αμειβομένων. Πέραν όμως από το συγκεκριμένο έργο, στην ενορία Αγίου Παύλου στην Πάφο, προχωρεί η ανέγερση συγκροτήματος 2 πολυκατοικιών, τις οποίες μέχρι το τέλος του χρόνου θα παραδώσουμε στους δικαιούχους τους``, συμπλήρωσε.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Saturday, 12 March 2011 - 14:29:17 UTC