Browse through our Interesting Nodes on the Eastern European States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-03-13

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΕΞ ΙΑΠΩΝΙΑ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΙΣΡΑΗΛ - ΡΑΜΑΛΑ
  • [03] Ε/Κ - ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ - ΙΑΚΩΒΟΥ
  • [04] ΥΠΕΞ ΟΥΓΓΑΡΙΑ ΑΤΥΠΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

  • [01] ΥΠΕΞ ΙΑΠΩΝΙΑ

    Την αλληλεγγύη, τη συμπαράσταση και την πλήρη στήριξη τους στην Κυβέρνηση και στο λαό της Ιαπωνίας, εκφράζουν η Κυβέρνηση και ο λαός της Κυπριακής Δημοκρατίας, αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών, από το Ατυπο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ (Gymnich) στην Ουγγαρία, εξέδωσε γραπτή ανακοίνωση σε σχέση με τον καταστροφικό σεισμό και το επακόλουθο τσουνάμι που έπληξε τις βορειοανατολικές ακτές της Ιαπωνίας.

    «Η Κυβέρνηση και ο λαός της Κυπριακής Δημοκρατίας, εκφράζουν τη βαθύτατη λύπη τους στην Κυβέρνηση και το λαό της Ιαπωνίας, μετά τον καταστροφικό σεισμό και το τσουνάμι που έπληξε (την Παρασκευή) τη βορειοανατολική Ιαπωνία. Ειδικότερα, επιθυμώ να εκφράσω τα ειλικρινή συλλυπητήριά μου στις οικογένειες και τα αγαπημένα πρόσωπα των ατόμων που έχασαν τη ζωή τους. Η σκέψη μας αυτή τη στιγμή βρίσκεται επίσης με όλους αυτούς που περιμένουν να μάθουν για την τύχη συγγενών και φίλων που ακόμη αγνοούνται», αναφέρει

    Το μέγεθος της τραγωδίας, σημειώνει ο Υπουργός Εξωτερικών, τόσο σε απώλεια ζωής και σε ανθρώπινο πόνο, όσο και από άποψη υλικής καταστροφής, έχει συγκλονίσει ολόκληρο τον κόσμο.

    Τέλος, αναφέρει ότι «σε αυτές τις δύσκολες στιγμές εθνικού δράματος και προσωπικού πένθους, η Κυβέρνηση και ο λαός της Κυπριακής Δημοκρατίας εκφράζουν την αλληλεγγύη, τη συμπαράσταση και την πλήρη στήριξη τους στην Κυβέρνηση και στον λαό της Ιαπωνίας».

    Η ιαπωνική Αστυνομία ανακοίνωσε την Κυριακή ότι ο επίσημος απολογισμός των νεκρών έχει ξεπεράσει τους 1.000. Ο επικεφαλής της Αστυνομίας της νομαρχίας Μιγιάγκι, που επλήγη ιδιαίτερα από το σεισμό, δήλωσε ότι υπάρχουν φόβοι για 10.000 νεκρούς μόνο σε αυτή την περιοχή, ενώ και άλλοι αξιωματούχοι κάνουν ανάλογες προβλέψεις.

    Η χώρα έχει ξεκινήσει μία επιχείρηση για να προσφέρει τρόφιμα, νερό και καύσιμα στους πληγέντες, ενώ συνεχίζονται οι προσπάθειες απεγκλωβισμού επιζώντων από τα κατεστραμμένα κτίρια και σπίτια. Περισσότεροι από 350.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους.

    Εκτιμάται ότι 5.000 σπίτια καταστράφηκαν από τα κύματα στο χωριό Ρικουζεντακάτα, μία από τις πολλές περιοχές που αντιμετωπίζουν έλλειψη τροφίμων, νερού και καυσίμων.

    ``Νερό, τρόφιμα, κηροζίνη: όλα παρουσιάζουν έλλειψη``, δήλωσε ο δήμαρχος του Ρικουζεντακάτα.

    Σε εθνικό επίπεδο περίπου 1,4 εκατομμύρια νοικοκυριά δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα, σύμφωνα με το ιαπωνικό Υπουργείο Υγείας, Εργασίας και Πρόνοιας.

    Δεκάδες χιλιάδες έχουν καταφύγει σε σχολεία και στάδια για να γλιτώσουν από τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Τα τηλεοπτικά δίκτυα έδειξαν επανειλημμένα εικόνες από ανθρώπους που κοιμόντουσαν κάτω από κουβέρτες σε αυτοσχέδια κέντρα υποδοχής.

    Περίπου 140.00 άνθρωποι έχουν εκκενώσει την περιοχή γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο Κοριγιάμα στη νομαρχία Φουκουσίμα. Ελέγχθηκαν για ραδιενέργεια και στη συνέχεια εισήλθαν στα καταφύγια.

    Υπάρχουν φόβοι ότι τουλάχιστον 10.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ 20.820 σπίτια έχουν καταστρέφει ή υποστεί σημαντικές ζημιές, σύμφωνα με το πρακτορείο Kyodo.

    Πολλοί αναμένουν ότι ο τελικός απολογισμός των νεκρών θα είναι ακόμη μεγαλύτερος, καθώς σύμφωνα με το Kyodo οι τοπικές κυβερνήσεις δεν έχουν επικοινωνία με δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους.

    Στο μεταξύ, ο Ιάπωνας Πρωθυπουργός Ναότο Κάν προειδοποίησε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ότι η κατάσταση στο πυρηνικό εργοστάσιο Φουκουσίμα 1, στο οποίο το Σάββατο σημειώθηκε έκρηξη, παραμένει κρίσιμη, όμως επεσήμανε ότι η πυρηνική κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα δεν έχει ομοιότητες με το δυστύχημα του Τσερνόμπιλ το 1986.

    ``Εχει εκλυθεί ραδιενέργεια στην ατμόσφαιρα, όμως δεν υπάρχουν αναφορές για μεγάλα ποσοστά``, δήλωσε ο Καν, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Jiji.

    ``Αυτό είναι σημαντικά διαφορετικό από το δυστύχημα του Τσερνόμπιλ. Εργαζόμαστε για να αποτρέψουμε την εξάπλωση της ζημιάς``, υπογράμμισε ο Καν.

    Εξάλλου, ο Ιάπωνας Πρωθυπουργός δήλωσε βέβαιος ότι οι Ιάπωνες θα ξεπεράσουν αυτή την κρίση που προκλήθηκε από το σεισμό και το τσουνάμι, την οποία χαρακτήρισε τη μεγαλύτερη κρίση που έχει αντιμετωπίσει η χώρα μετά το τέλος του Β` Παγκόσμιου Πολέμου.

    Παράλληλα, ο Καν προειδοποίησε ότι υπάρχει κίνδυνος η χώρα να αντιμετωπίσει μεγάλης κλίμακας διακοπή της ηλεκτροδότησης εξαιτίας της διακοπής λειτουργίας πολλών πυρηνικών αντιδραστήρων.

    [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΙΣΡΑΗΛ - ΡΑΜΑΛΑ

    Επίσημη επίσκεψη στο Ισραήλ πραγματοποιεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, όπου θα έχει σειρά επαφών με αξιωματούχους του κράτους, ενώ θα παραστεί σε επιχειρηματικό φόρουμ και θα επισκεφτεί και την Παλαιστινιακή Εθνική Αρχή στη Ραμάλα.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, κατά την παραμονή του στο Ισραήλ, ο Πρόεδρος Χριστόφιας, ο οποίος θα συνοδεύεται από τον Υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Κυπριανού, τον Υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Αντώνη Πασχαλίδη, τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Στέφανο Στεφάνου και υπηρεσιακούς παράγοντες, θα παρακαθίσει σε χωριστές συνομιλίες με τον Πρόεδρο της χώρας Σιμόν Πέρες και τον Πρωθυπουργό Βενιαμίν Νετανιάχου.

    Θα έχει, επίσης, συνάντηση με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο Γ και θα επισκεφθεί τον Πανάγιο Τάφο. Ακόμη, αναφέρεται ότι θα επισκεφτεί το Μουσείο του Ολοκαυτώματος (Yad Vashem) και το Δάσος των Εθνών.

    Επίσης, ο Πρόεδρος Χριστόφιας και η συνοδεία του θα μεταβούν στην Παλαιστινιακή Εθνική Αρχή, όπου θα πραγματοποιήσουν μονοήμερη επίσημη επίσκεψη. Κατά την εκεί παραμονή του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, ενώ θα καταθέσει στεφάνι στο Μαυσωλείο του Προέδρου Γιάσερ Αράφατ.

    [03] Ε/Κ - ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ - ΙΑΚΩΒΟΥ

    Οι κατοχικές αρχές προσήγαγαν την Κυριακή το πρωί ενώπιον παράνομου στρατοδικείου τον Λοΐζο Αυξεντίου εκ μέρους της Κίνησης Προσφύγων Αμμοχώστου, ορίζοντας «δικάσιμο» για τη Δευτέρα, μετά την παράνομη σύλληψή του μαζί με ομάδα Ευρωβουλευτών στην περίκλειστή πόλη της Αμμοχώστου.

    Ο πρώην Ευρωβουλευτής Γιαννάκης Μάτσης νοσηλεύεται ακόμη στο νοσοκομείο της κατεχόμενης Αμμοχώστου, όπου είχε μεταφερθεί το απόγευμα του Σαββάτου, ενώ αναμένεται να οδηγηθεί τη Δευτέρα με τη σειρά του στο παράνομο στρατοδικείο.

    Εξάλλου, ο Επίτροπος Προεδρίας Γιώργος Ιακώβου χαρακτήρισε «γνωστή πρακτική» και «προσπάθεια επίδειξης κρατικής οντότητας» το χειρισμό της υπόθεσης από την τ/κ πλευρά.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο κ. Ιακώβου, παρά την άσκηση πιέσεων μέσω των ΗΕ ή και απευθείας, η απάντηση της τουρκικής πλευράς ήταν πως στα κατεχόμενα υπάρχει «κράτος δικαίου» και «νόμοι» οι οποίοι πρέπει να τηρηθούν σχετικά με το συμβάν.

    [04] ΥΠΕΞ ΟΥΓΓΑΡΙΑ ΑΤΥΠΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

    Τις θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας για την κατάσταση στη Νότια Μεσόγειο, παρέθεσε ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού, σε παρέμβασή του στις εργασίες του Ατυπου Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης (Gymnich), το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Godollo της Ουγγαρίας, μεταξύ 11-12 Μαρτίου 2011.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών, οι πρόσφατες εξελίξεις στη νότια γειτονία, ιδιαίτερα σε ό, τι αφορά την κατάσταση στη Λιβύη, ήταν το κύριο θέμα συζήτησης που απασχόλησε τους Υπουργούς Εξωτερικών κατά την πρώτη ημέρα των εργασιών του Συμβουλίου.

    Οι Υπουργοί Εξωτερικών έτυχαν ενημέρωσης από την Υπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας Catherine Ashton σχετικά με τα αποτελέσματα της συνόδου του έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το οποίο πραγματοποιήθηκε την ίδια ημέρα στις Βρυξέλλες και κατά τη διάρκεια του οποίου οι Ευρωπαίοι ηγέτες προχώρησαν στην υιοθέτηση σχετικής Διακήρυξης για τις πολιτικές κατευθύνσεις μιας μελλοντικής δράσης/πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην περιοχή.

    Σε παρέμβασή του, ο κ. Κυπριανού παρέθεσε τις θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας για την κατάσταση στην νότια μεσόγειο, τονίζοντας ότι θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης καθώς και στην παύση των εχθροπραξιών. Ανέφερε, επίσης, ότι η ΕΕ θα πρέπει να είναι μπροστά από τις πολιτικές εξελίξεις, υπογραμμίζοντας την ανάγκη περαιτέρω ανάπτυξης των σχέσεων της ΕΕ με τα κράτη της νότιας μεσογείου, ιδιαίτερα μέσω των μεσογειακών κρατών μελών της ΕΕ.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Sunday, 13 March 2011 - 14:30:58 UTC