Visit the Cyprus News Agency (CNA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-02-26

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΗΓΕΤΕΣ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ - ΔΕΥΤΕΡΑ
  • [02] ΥΠΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΕΕ
  • [03] ΔΗΚΟ - ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΑ - ΕΓΚΡΙΣΗ
  • [04] ΑΗΚ - ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ

  • [01] ΗΓΕΤΕΣ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ - ΔΕΥΤΕΡΑ

    Την προσεχή Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί η επόμενη συνάντηση μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Ερογλου, στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών για λύση του Κυπριακού. Η συνάντηση της Παρασκευής αναβλήθηκε ενώ η προηγούμενη είχε γίνει στις 17 Φεβρουαρίου.

    Ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αλεξάντερ Ντάουνερ, ο οποίος την Πέμπτη είχε συνάντηση μιας ώρας με τον Πρόεδρο Χριστόφια στο Προεδρικό, δήλωσε ότι για τον ΟΗΕ η βάση των διαπραγματεύσεων παραμένει η ίδια, βάσει των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και των συμφωνιών μεταξύ του Προέδρου Χριστόφια και του τέως Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

    [02] ΥΠΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΕΕ

    Η Κύπρος μπορεί να αξιοποιηθεί ως ένα περιφερειακό κέντρο στα θέματα πολιτικής προστασίας και παροχής βοήθειας σε περιπτώσεις κρίσεων δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών Νεοκλής Συλικιώτης κατά τη διάρκεια συνάντησής του με την Επίτροπο της ΕΕ για τη Διεθνή Συνεργασία, Ανθρωπιστική Βοήθεια και Αντιμετώπιση Κρίσεων Kristallina Georgieva στα γραφεία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πολιτικής Αμυνας, στη Λάρνακα. Στο περιθώριο της εκδήλωσης είπε ότι «η Ευρώπη αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζει την κρίση που υπάρχει στη Λιβύη και υπάρχει μεγάλη πρόοδος στον συντονισμό των δυνάμεων σε σύγκριση με το παρελθόν όμως υπάρχουν ακόμα πολλά να γίνουν ώστε η ΕΕ να μπορεί να αντιμετωπίζει αυτές τις κρίσεις σε πλήρη συντονισμό και να ενισχύσει την εκπαίδευση και προσωπικού και συντονισμού των δυνάμεων μέσα από τον μηχανισμό που ήδη υπάρχει στην Ενωση».

    Πρόσθεσε ότι η Επίτροπος «με τις πρωτοβουλίες της έχει συμβάλει αποφασιστικά προς αυτή την κατεύθυνση και θα στηρίξουμε ως Κύπρος αυτές τις πρωτοβουλίες. Εχω σημειώσει στην Επίτροπο ότι η Κύπρος όταν αναλάβει την προεδρία της ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο του 2012 έχει στις πρώτες της προτεραιότητες τα θέματα πολιτικής προστασίας και ανθρωπιστικής βοήθειας, ειδικότερα στην προσπάθεια για να ενισχυθούν οι μηχανισμοί και της ΕΕ αλλά και το νομοθετικό πλαίσιο». Στα πλαίσια της ομιλίας του ο Υπουργός Εσωτερικών, ανέφερε ότι «πάγια επιδίωξή μας είναι η συνεχής αναβάθμιση και εκσυγχρονισμός της Πολιτικής Άμυνας», ενώ, παράλληλα ενημέρωσε ότι έχει οργανωθεί και λειτουργεί «σε 24ωρη βάση, του Κέντρου Ελέγχου Επιχειρήσεων της Διοίκησης Πολιτικής Άμυνας το οποίο είναι συνδεδεμένο με σημαντικές Υπηρεσίες της ΕΕ για συνεχή ενημέρωση και ενεργοποίηση σε περιπτώσεις φυσικών ή ανθρωπογενών καταστροφών».

    Ειδική αναφορά έκανε στη συμβολή της Κύπρου κατά τη διάρκεια της κρίσης στο Λίβανο το 2006, με την υποδοχή 60.000 ξένων υπηκόων και κατά τη διάρκεια της πρόσφατης πολιτικής κρίσης στην Αίγυπτο με την υποδοχή περίπου 2.000 ξένων υπηκόων, ενώ, αναφέρθηκε και στην βοήθεια που απέστειλε η Κύπρος για την κατάσβεση μεγάλων πυρκαγιών στην Ελλάδα το 2007, σε Λίβανο και Ελλάδα το 2008 και πιο πρόσφατα στο Ισραήλ. Καταληκτικά, διαβεβαίωσε την Ευρωπαία Επίτροπο ότι η Κύπρος θα εργαστεί για την επιτυχή υλοποίηση των υπό εξέλιξη προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στον τομέα της πολιτικής προστασίας εν όψει και των προετοιμασιών για την Κυπριακή Προεδρία της ΕΕ το 2012.

    [03] ΔΗΚΟ - ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΑ - ΕΓΚΡΙΣΗ

    Να χαράξουν όλοι μαζί μια βαθιά διαχωριστική γραμμή από εκείνες τις πολιτικές δυνάμεις που επιδιώκουν την πόλωση ως μέσο επιβολής της δικής τους κυριαρχίας, του δικού τους κομματικού συμφέροντος πάνω στο δημόσιο συμφέρον και το κοινό καλό, ζήτησε από τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΔΗΚΟ ο Πρόεδρος του κόμματος, Μάριος Καρογιάν κατά την εισηγητική του ομιλία στη συνεδρία του σώματος που ενέκρινε σήμερα τα ψηφοδέλτια σε όλες τις επαρχίας για τις Βουλευτικές εκλογές Μαΐου. Οι εκλογές, είπε, αποτελούν για αυτούς ένα κρίσιμο ορόσημο ``που θέλουμε να χωρίσει οριστικά το παρελθόν, που οδήγησε στη σημερινή πολύπλευρη και πολυεπίπεδη πολιτική κρίση, από το μέλλον που οραματιζόμαστε``. Ενα μέλλον, συνέχισε, που θα οδηγήσει την Κύπρο σε μια νέα εποχή με ένα νέο τρόπο διακυβέρνησης και ένα νέο πρότυπο ανάπτυξης. Ενα μέλλον με δίκαιη και βιώσιμη λύση του κυπριακού, με ποιότητα στην καθημερινή ζωή, με αναβαθμισμένο ρόλο στην περιοχή και την παγκόσμια αγορά.

    Ο κ. Καρογιάν έκανε λόγο για δυνάμεις που ευθύνονται για τη σημερινή κατάσταση και που παραμένουν δέσμιες παρωχημένων αντιλήψεων και αντιπαραγωγικών πολιτικών πρακτικών, πελατειακών σχέσεων, παλαιοκομματικών μεθόδων, κερδοσκοπικών συμφερόντων, λαϊκίστικων συμπεριφορών, ψηφοθηρικών σκοπιμοτήτων, χρεοκοπημένων δογμάτων. ``Απέναντι σ αυτές τις δυνάμεις το Δημοκρατικό Κόμμα σήμερα έχει σηκώσει τη σημαία ενός νέου Κέντρου. Ενός Κέντρου που στέκεται εμπόδιο στην καταστροφική όξυνση των αντιθέσεων, που γυρίζει σελίδα και προχωρά μπροστά``. Ενός Κέντρου, ανέφερε, που δίνει προτεραιότητα στην εθνική μας υπόθεση αλλά και στην καθημερινότητα και τα νέα ζωτικά προβλήματα των πολιτών, προτείνει νέες συγκεκριμένες λύσεις, ανοίγει το δρόμο της ευθύνης, της συναίνεσης και της σύνθεσης που επιβάλλουν οι καιροί, με σαφήνεια και καθαρότητα, σοβαρότητα και διορατικότητα, αξιοπιστία και σταθερότητα. ``Αυτός είναι ο δρόμος που οδηγεί με ασφάλεια και ευρηματικότητα στην έξοδο από την κρίση, την ύφεση, τη στασιμότητα``.

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ εξέφρασε τη σιγουριά ότι θα συναντηθούν με την πλειοψηφία των δημιουργικών δυνάμεων της κοινωνίας, την πλειοψηφία των πολιτών που δεν είναι διατεθειμένοι να δουν τις κατακτήσεις και τις ελπίδες τους να ακυρώνονται θυσιαζόμενες στο βωμό ακραίων πολιτικών που αδυνατούν να δώσουν αξιόπιστες λύσεις στα σύγχρονα και σύνθετα προβλήματα. ``Μπροστάρηδες σ αυτή την προσπάθεια θα είναι οι υποψήφιοι βουλευτές μας, που από σήμερα θα κοσμούν το ψηφοδέλτιό μας και που είναι έτοιμοι να τιμήσουν αύριο την εμπιστοσύνη του κυπριακού λαού και να δικαιώσουν τις προσδοκίες του``. Γιατί, είπε, είναι οι ίδιοι αντιπροσωπευτικοί πολίτες της κοινωνικής πλειοψηφίας, της πολιτικής και των επιχειρήσεων, των τεχνών και των επιστημών, της προσφοράς. Στα ονόματα αυτά, ανέφερε, κατέληξαν μετά από διαβουλεύσεις με τις Επαρχιακές Επιτροπές και διάφορες προσωπικότητες. Βρήκαν, ανέφερε, πολλούς ανθρώπους που κοσμούν την κυπριακή κοινωνία, διακρίνονται και έχουν αξιωθεί στους δικούς τους επαγγελματικούς χώρους, έχουν εμβέλεια και μοιράζονται το όραμα του ΔΗΚΟ για ένα νέο Κέντρο. ``Να συμβάλουν στο δικό τους μέτρο σε αυτή την προσπάθεια που το κόμμα κάνει για να στείλει το μήνυμα στον κυπριακό λαό ότι αυτό το κόμμα έχει βαθιές ρίζες σε αυτή την κοινωνία, πάνω από όλα όμως έχει και παρόν και μέλλον και αυτό θα αποδειχθεί``.

    [04] ΑΗΚ - ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ

    Την εκτίμηση ότι το θέμα των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) μπορεί να ενταχθεί στους υφιστάμενους σχεδιασμούς της ΔΕΦΑ και της ΑΗΚ έτσι ώστε να μην καθυστερήσει ο σχεδιασμός για έλευση του φυσικού αερίου στην Κύπρο, εξέφρασαν ο Γενικός Διευθυντής της ΑΗΚ Στέλιος Στυλιανού και ο Πρόεδρος της Συντεχνίας Επιστημονικού Προσωπικού ΑΗΚ (ΣΕΠΑΗΚ) Σώτος Σάββα. Μιλώντας ύστερα από Παγκύπρια Συνδιάσκεψη Στελεχών της Συντεχνίας για συζήτηση των θεμάτων του φυσικού αερίου, της δομής της ΑΗΚ και του ηλεκτροπαραγωγού σταθμού της Μονής, τόσο ο κ. Στυλιανού όσο και ο κ. Σάββα απηύθυναν έκκληση προς την Πολιτεία όπως τερματιστεί η καθυστέρηση στην λήψη των αποφάσεων διότι κάθε μέρα που περνά στοιχίζει στον Κύπριο καταναλωτή.

    Σε δηλώσεις του ο κ. Σάββα είπε ότι η συνδιάσκεψη διαπίστωσε την στασιμότητα που επικρατεί στο όλο θέμα και πρόσθεσε: ``Εκείνο που είναι πραγματικότητα είναι ότι κάθε μέρα που καθυστερούμε και κάθε εβδομάδα και κάθε μήνα δημιουργείται κόστος στην ίδια την τσέπη του Κύπριου καταναλωτή``. ``Εκκληση μας είναι όπως η Πολιτεία λύσει τα χέρια και της ΔΕΦΑ και της ΑΗΚ για να συνεχίσουν τις διαδικασίες τις οποίες άρχισαν και μέσα στις διαδικασίες μπορεί να ενταχθεί και το ενδεχόμενο της εξόρυξης των δικών μας κοιτασμάτων``, ανέφερε ο Πρόεδρος της ΣΕΠΑΗΚ.

    Στις δικές του δηλώσεις, ο κ. Στυλιανού επεσήμανε με τη σειρά του την καθυστέρηση που παρατηρείται στη λήψη των αποφάσεων και παρατήρησε πως κάθε μέρα που περνά στοιχίζει στην κυπριακή οικονομία πολλά λεφτά από το ότι δεν μπορούμε να έχουμε το φυσικό αέριο, το οποίο είναι και οι οικολογικά πιο φιλικό, αλλά και πιο φθηνό από τα υγρά καύσιμα που χρησιμοποιούνται σήμερα. Ερωτηθείς πώς διαφοροποιεί τον στόχο της έλευσης του φυσικού αερίου σε συνδυασμό με το θέμα της ανέγερσης τερματικού αποϋγροποίησης φυσικού αερίου της ΑΗΚ, η νέα εξέλιξη της ύπαρξης κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ, ο κ. Στυλιανού ανέφερε ότι αν και ο αρχικός σχεδιασμός προνοούσε για τερματικό αποϋγροποίσης φυσικού αερίου, οι ειδικοί λένε ότι υπάρχει η τεχνολογία, εφόσον ληφθούν υπόψη κατά τον αρχικό σχεδιασμό, ώστε ο τερματικός σταθμός να μετατραπεί μελλοντικά και σε τερματικό υγροποίησης. Από την πλευρά του ο κ. Σάββα είπε ότι τόσο η διαδικασία της ΔΕΦΑ για εξεύρεση προμηθευτή όσο και η διαδικασία της ΑΗΚ για εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή και κατασκευής του τερματικού αποϋγροποίησης είναι διαδικασίες που πρόσφεραν στην Πολιτεία, αλλά και στον Κύπριο καταναλωτή με 100% σιγουριά την έλευση του φυσικού αερίου το αργότερο μέχρι το τέλος του 2015 ή αρχές του 2016.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Saturday, 26 February 2011 - 14:29:13 UTC