Browse through our Interesting Nodes on the Baltic States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-02-25

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ - ΝΕΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΔΕΥΤΕΡΑ
  • [02] ΥΠΕΞ - ΗΝΩΜΕΝΑ ΑΡΑΒΙΚΑ ΕΜΙΡΑΤΑ - ΕΠΙΣΚΕΨΗ
  • [03] ΟΥΝΦΙΚΥΠ - ΝΕΟΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ
  • [04] ΚΤΚ - ΔΙΟΚΗΤΗΣ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

  • [01] ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ - ΝΕΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΔΕΥΤΕΡΑ

    Αναβλήθηκε για την προσεχή Δευτέρα η συνάντηση της Παρασκευής μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Ερογλου, στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών για λύση του Κυπριακού.

    Η προηγούμενη συνάντηση των δύο ηγετών πραγματοποιήθηκε στις 17 Φεβρουαρίου.

    Ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αλεξάντερ Ντάουνερ, ο οποίος την Πέμπτη είχε συνάντηση μιας ώρας με τον Πρόεδρο Χριστόφια στο Προεδρικό, δήλωσε ότι για τον ΟΗΕ η βάση των διαπραγματεύσεων παραμένει η ίδια, βάσει των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και των συμφωνιών μεταξύ του Προέδρου Χριστόφια και του τέως Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

    [02] ΥΠΕΞ - ΗΝΩΜΕΝΑ ΑΡΑΒΙΚΑ ΕΜΙΡΑΤΑ - ΕΠΙΣΚΕΨΗ

    Επίσημη επίσκεψη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα πραγματοποιεί ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού μεταξύ 25-27 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση.

    Οπως αναφέρεται, ο κ. Κυπριανού θα παρακαθίσει στο Abu Dhabi σε συνομιλίες με τον ομόλογό του Σεΐχη Abdullah bin Zayed Al Nahyan, κατά τις οποίες θα γίνει ανασκόπηση των διμερών σχέσεων των δύο χωρών και θα εξεταστούν τρόποι περαιτέρω ανάπτυξής τους.

    Προστίθεται ότι θα συζητηθούν, επίσης, οι τρέχουσες εξελίξεις στον αραβικό κόσμο, οι σχέσεις Ευρωπαϊκής Ενωσης Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου καθώς και άλλα διεθνή και περιφερειακά ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

    Ο κ. Κυπριανού θα ενημερώσει τον ομόλογό του για την παρούσα φάση των απευθείας διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού, καταλήγει η ανακοίνωση.

    [03] ΟΥΝΦΙΚΥΠ - ΝΕΟΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ

    Ο Υποστράτηγος Τσάο Λίου από την Κίνα ανέλαβε επισήμως τα καθήκοντά του ως αρχηγός της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, κατά τη διάρκεια σύντομης τελετής που πραγματοποιήθηκε στη νεκρή ζώνη στη Λευκωσία.

    Ο εκτελών χρέη αρχηγού Συνταγματάρχης Τζέραρντ Χιους μετέφερε επίσημα τα καθήκοντα και τις ευθύνες στον Υποστράτηγο Λίου, ο οποίος διαδέχεται τον Υποναύαρχο Μάριο Σάντσεζ Ντεμπερνάρντι από το Περού, ο οποίος διετέλεσε αρχηγός της ΟΥΝΦΙΚΥΠ από τον Απρίλιο του 2008 μέχρι τον Δεκέμβριο του 2010.

    Στην τελετή παρέστησαν η Ειδική Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο Λίσα Μπάτενχαϊμ, μέλη της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και η ομάδα του ΟΗΕ στην Κύπρο. Ο Υποστράτηγος Λίου διορίστηκε αρχηγός της ΟΥΝΦΙΚΥΠ από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν στις 13 Ιανουαρίου. Είναι ο 17ος αρχηγός της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση, ο Υποστράτηγος Τσάο Λίου έχει πάνω από 25 χρόνια στρατιωτική πείρα σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Εχει υπηρετήσει ως Στρατιωτικός, Αεροπορικός και Ναυτικός Ακόλουθος στην Πρεσβεία της Κίνας στην Ινδία από το 2008. Πριν από αυτή τη θέση, υπηρέτησε ως Βοηθός Αρχηγός μεραρχίας μηχανοκίνητου πεζικού στην Στρατιωτική Περιοχή Σεν Γιανγκ από το 2006.

    [04] ΚΤΚ - ΔΙΟΚΗΤΗΣ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

    Πολύ ζημιογόνα θεωρεί ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Αθανάσιος Ορφανίδης, την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας από τον Οίκο Πιστοληπτικής Αξιολόγησης ``Moody`s``, σημειώνοντας ωστόσο πως ``είναι κάτι το οποίο είναι στο χέρι μας να φτιάξουμε``.

    Σε δηλώσεις του στο περιθώριο συνάντησης των Διοικητών των Κεντρικών Τραπεζών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ο Αθανάσιος Ορφανίδης είπε πως ο ίδιος δεν εκπλήσσεται από αυτήν την υποβάθμιση, ``μετά από τις πολλαπλές προειδοποιήσεις τον περασμένων μηνών``.

    Όπως ανέφερε, ``τον Ιανουάριο οι Moody`s όπως και ένας ακόμη Οίκος αξιολόγησης, ουσιαστικά μας είχαν προειδοποιήσει ότι σε ενδεχόμενο που δεν βλέπανε ουσιαστικά μέτρα για βελτιώσεις, τότε μάλλον θα μας υποβάθμιζαν και είναι δυστυχές το ότι δεν προλάβαμε ουσιαστικά να πάρουμε τα μέτρα διαρθρωτικής φύσης που θα ενίσχυαν τα δημοσιονομικά της χώρας μας``.

    ``Ο προβληματισμός μας για το τι έγινε χθες με την διπλή υποβάθμιση είναι η εξήγηση αυτής της υποβάθμισης. Είναι κάτι το οποίο είναι στο χέρι μας να φτιάξουμε και επειδή είναι στο χέρι μας να φτιάξουμε και θέλω να ελπίζω ότι με την συνδρομή όλων θα το φτιάξουμε``, είπε ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι ``η συζήτηση για το πώς θα πάει μπροστά η οικονομία μας, θα γίνει πολύ μακριά από τις μικροπολιτικές που μπορεί να υπάρχουν εξαιτίας των εκλογών, για παράδειγμα, που θα έχουμε τον Μάιο``.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 25 February 2011 - 20:29:13 UTC