Browse through our Collection of Internet Directories by Country Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-09-21

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΜΟΝΙΜΑ ΜΕΛΗ ΣΑ ΟΗΕ ΓΓ ΟΗΕ
  • [02] ΥΠΕΞ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ ΕΠΑΦΕΣ
  • [03] ΚΥΠΡΟΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΠΤΗΣΕΩΝ
  • [04] ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΜΟΝΙΜΑ ΜΕΛΗ ΣΑ ΟΗΕ ΓΓ ΟΗΕ

    Συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν θα έχει σήμερα στη Νέα Υόρκη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.

    Η συνάντηση, σύμφωνα με το προκαταρκτικό πρόγραμμα του Προέδρου Χριστόφια, αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 11:00 ώρα Νέας Υόρκης (1800 ώρα Κύπρου).

    Ενωρίτερα, ο Πρόεδρος Χριστόφιας θα μιλήσει στην υψηλού επιπέδου Σύνοδο της Ολομέλειας της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών για τους Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας.

    Εξάλλου, τη διαπίστωση ότι στο Κυπριακό «τα πράγματα δεν είναι καλύτερα από πέρυσι» μετέφερε ο Πρόεδρος Χριστόφιας στους πρέσβεις των 5 μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, στη συνομιλία που είχε μαζί τους στη διάρκεια του καθιερωμένου γεύματος που τους παραθέτει κάθε χρόνο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    «Το έδωσα αυτό το μήνυμα λέγοντας ότι δεν είμαι αισιόδοξος πως μπορεί να λυθεί το Κυπριακό μέχρι το τέλος του χρόνου ένεκα της στάσης της Τουρκίας και του κ. Ερογλου στις συνομιλίες για το περιουσιακό. Ενεκα της άρνησης της Τουρκίας και του κ. Ερογλου να δεχθούν τη δημιουργική πρόταση την οποία κάναμε για μία σύνδεση του εδαφικού με το περιουσιακό κι ακόμη του θέματος της παρουσίας των εποίκων και της πρότασής μας για την Αμμόχωστο και το πιθανό άνοιγμα κάποιων κεφαλαίων της Τουρκίας, η οποία επίσης δεν έγινε αποδεκτή».

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ακόμη πως επανέλαβε στους 5 τη θέση μας για το θέμα της διεθνούς διάσκεψης.

    Αναφορικά με τη στάση των πέντε μονίμων μελών, ο κ. Χριστόφιας είπε πως «έχουν τονίσει την ανάγκη να παραμείνει κυπριακή η ιδιοκτησία, αποδέχονται τη θέση ότι δεν θα πρέπει να επιβληθεί από έξω η οποιαδήποτε λύση και την ίδια ώρα έχουν δείξει κατανόηση για τη διεθνή διάσκεψη».

    Διευκρίνισε ότι «διάφοροι μπορεί να έχουν και διαφορετικές απόψεις σε ό,τι αφορά στην ετοιμότητα ή στην πειστικότητα της Τουρκίας ότι θέλει λύση μέχρι το τέλος του χρόνου». Εχω κάνει ξεκάθαρο, υπογράμμισε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, ότι «η ίδια η πράξη δεν δικαιώνει αυτή τη θέση της Τουρκίας κι είναι απλώς διακηρύξεις για επικοινωνιακούς λόγους και για να αποφύγει να αναλάβει τις πραγματικές της ευθύνες σε σχέση με το Κυπριακό».

    Σε ερώτηση για το πώς βλέπουν οι «5» το ζήτημα της διεθνούς διάσκεψης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως συμφωνούν ότι «θα πρέπει να υπάρξει ακτίνα συμφωνίας σε ό,τι αφορά στην επίλυση των εσωτερικών πτυχών του Κυπριακού κι η διάσκεψη να ασχοληθεί με τις διεθνείς πτυχές του προβλήματος».

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε και στους «5» την επιθυμία του να έχει την ευκαιρία να συνομιλήσει απευθείας με την τουρκική ηγεσία.

    «Αυτό δεν σημαίνει εναλλακτική πρόταση των συνομιλιών. Οι συνομιλίες θα συνεχιστούν υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα. Αλλά κι αυτό πιθανόν να το πω και στη Γενική Συνέλευση θέλω να συναντηθώ με τους ηγέτες της Τουρκικής Δημοκρατίας για να μοιραστούν μαζί μου το δικό μου το όραμα για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος, το οποίο περιλαμβάνει και την Τουρκία και συναντά και τα συμφέροντά της».

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε πως δεν υπάρχει λόγος κανείς να έχει αντίρρηση σ αυτό.

    «Τονίζω ότι η άρνηση είναι απαράδεκτη, δεδομένου ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι μέλος των Ηνωμένων Εθνών από τα γεννοφάσκια της, είναι πλήρες μέλος της Ε.Ε. και δεν έχει δικαίωμα μία χώρα μη μόνιμο μέλος του Σ.Α. να αγνοεί την Κυπριακή Δημοκρατία».

    Στο γεύμα παρακάθισαν ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Γαλλίας Πρέσβης Gerard Araud, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ρωσίας Πρέσβης Vitaly I. Churkin, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Βρετανίας Πρέσβης Mark Lyall Grant, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κίνας Li Baodong και η Αναπληρωτής Μόνιμη Αντιπρόσωπος των ΗΠΑ Rosemary A. DiCarlo.

    Από κυπριακής πλευράς παρακάθισαν ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος Πρέσβης Μηνάς Χατζημιχαήλ, ο Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας Πρέσβης Λεωνίδας Παντελίδης και η Αναπληρωτής Μόνιμη Αντιπρόσωπος στα ΗΕ Χριστίνα Ράφτη.

    Το απόγευμα της Δευτέρας ο Πρόεδρος Χριστόφιας είχε επίσης συνάντηση με τον Εμίρη του Κατάρ Sheikh Hamad bin Khalifa Al Thani, τον Υπουργό Οικονομικών της Πολιτείας του Ιλινόι και Δημοκρατικό υποψήφιο για τη Γερουσία Αλέξη Γιαννούλια, ενώ το βράδυ παρέστη σε δεξίωση που παρέθεσε η Γερμανίδα Καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, στο περιθώριο της Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης των ΗΕ για τους Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας χαρακτήρισε με πολλή θερμή τη συνάντηση που είχε με τον Εμίρη του Κατάρ.

    «Εχουμε ανασκοπήσει τις σχέσεις μας σε ό,τι αφορά στην κοινή οικονομική δράση, τονίσαμε την ανάγκη να γίνεται πιο συχνός έλεγχος εφαρμογής των διαφόρων συμφωνιών που έχουν υπογράψει τα δύο κράτη και μιλήσαμε για το κυπριακό. Ο Εμίρης μας διαβεβαίωσε ότι είναι στο πλευρό μας και προσπαθεί να αξιοποιήσει τις καλές του σχέσεις με την ηγεσία της Τουρκίας για να κατανοήσει και η Τουρκία ότι μια λύση του Κυπριακού, η οποία θα είναι βιώσιμη και λειτουργική λύση, θα είναι και προς το συμφέρον της».

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας εξέφρασε την ελπίδα ο Εμίρης να επισκεφθεί σύντομα ξανά την Κύπρο κι όπως ανέφερε, τον έχει ήδη προσκαλέσει εδώ και καιρό να έλθει για διακοπές και αναζητούνται ημερομηνίες για να έλθει εντός των προσεχών δύο μηνών.

    Τέλος είπε πως συζήτησε και το θέμα της επένδυσης του Κατάρ στη Λευκωσία.

    «Είναι ενήμερος κι από τους δικούς του ανθρώπους. Ασφαλώς θα προχωρήσουμε».

    [02] ΥΠΕΞ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ ΕΠΑΦΕΣ

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού συναντήθηκε τη Δευτέρα διαδοχικά με τους Υπουργούς Εξωτερικών της Αυστραλίας, Kevin Rudd, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Abdullah bin Zayed Al-Nahyan, και της Ινδονησίας Marty Natalegawa.

    Ο Υπουργός ενημέρωσε τους συνομιλητές του για την πορεία των απευθείας διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού, και ειδικότερα αναφορικά με το πακέτο προτάσεων του Προέδρου της Δημοκρατίας για επιτάχυνση της εν εξελίξει διαδικασίας με ιδιαίτερη έμφαση στην πρόταση για την Αμμόχωστο.

    Στις συναντήσεις έγινε, επίσης, ανασκόπηση των διμερών σχέσεων και συζητήθηκαν τρόποι περαιτέρω ανάπτυξής τους. Ακόμη, συζητήθηκαν διεθνή και περιφερειακά θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

    [03] ΚΥΠΡΟΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΠΤΗΣΕΩΝ

    Περιφερειακή Διάσκεψη για την ασφάλεια πτήσεων και ειδικότερα την επικοινωνία εδάφους αέρος συνδιοργανώνουν στην Κύπρο στις 23-24 Σεπτεμβρίου 2010 στη Λάρνακα, το «Ιδρυμα Ασφάλειας Πτήσεων Νοτιοανατολικής Ευρώπης- Μέσης Ανατολής Κύπρου» μαζί με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό EUROCONTROL και τη Διεθνή Ομοσπονδία Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας ( IFATCA).

    Σύμφωνα με ανακοίνωση, στη Διάσκεψη, στην οποία θα απευθύνει χαιρετισμό η Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή, θα γίνουν παρουσιάσεις από ειδικούς της ΕΕ, του «Διεθνούς Ιδρύματος Πτήσεων ( FSF )», του Οργανισμού για την Ασφάλεια Πτήσεων στην Ευρώπη (EASA ), του EUROCONTROL, της IFATCA , της AIRBUS και διαφόρων χωρών της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής.

    Αναφέρεται πως η Διάσκεψη θεωρείται σημαντική για όλους όσοι ασχολούνται με την ασφάλεια πτήσεων, όχι μόνο για το περιεχόμενο της, αλλά και για το γεγονός ότι προωθεί την ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ Ευρώπης και Μέσης Ανατολής ως επίσης και μεταξύ των χωρών των εν λόγω περιοχών.

    [04] ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ

    Σκοπεύοντας στην ουσιαστική ανάπτυξη της τέχνης του πειραματικού θεάτρου στον τόπο, το πρώτο Φεστιβάλ Πειραματικού Θεάτρου λαμβάνει σάρκα και οστά από τις 21 μέχρι 24 Οκτωβρίου στην Πύλη Αμμοχώστου (Πέρασμα) και στην αίθουσα ``Μελίνα Μερκούρη``.

    Οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, η θεατρική ομάδα ``Σόλο για Τρεις`` και ο Δήμος Λευκωσίας που συνδιοργανώνουν το Φεστιβάλ Πειραματικού Θεάτρου 2010 φιλοδοξούν ότι αυτό θα καταστεί ένας θεσμός που θα δίνει ώθηση στους Κύπριους καλλιτέχνες να αναπτύξουν ένα διάλογο μεταξύ τους αφενός, και θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για προώθηση συνεργασιών μέσα στον ευρύτερο θεατρικό ευρωπαϊκό χώρο, αφετέρου.

    Σύμφωνα με τους διοργανωτές, το Φεστιβάλ Πειραματικού Θεάτρου 2010 αποτελεί πλατφόρμα παρουσίασης των κυπριακών θεατρικών σχημάτων και ομάδων που έχουν ανεβάσει παραστάσεις πειραματικού χαρακτήρα και έρευνας κατά την τελευταία διετία (2008 - 2010).


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 21 September 2010 - 9:29:27 UTC