Browse through our Interesting Nodes on Tourism & Recreation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-09-20

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΟΗΕ - ΟΜΙΛΙΑ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ ΣΥΡΙΑ ΕΠΑΦΕΣ
  • [03] ΧΡΙΣΤΟΦΙΔΗΣ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ
  • [04] ΚΥΠΡΟΣ ΕΛΛΑΔΑ ΜΝΗΜΟΝΙΟ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΟΗΕ - ΟΜΙΛΙΑ

    Υπήρξαμε γενναιόδωροι σε λόγια ενώ δεν ανταποκριθήκαμε ανάλογα στις πράξεις, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας τη Δευτέρα στη Νέα Υόρκη κατά τη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα την αντιμετώπιση της φτώχειας, της πείνας και της ισότητας των φύλων στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για τους Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας, προσθέτοντας ότι στα εναπομείναντα πέντε χρόνια θα πρέπει να καλυφθεί το χαμένο έδαφος.

    «Όλοι συμφωνούμε ότι η μείωση της φτώχειας είναι ουσιώδης για τη συλλογική μας προσπάθεια να επιτύχουμε τους Στόχους της Χιλιετίας», είπε, υπογραμμίζοντας ότι «παρομοίως, η πείνα και η ανισότητα των φύλων παραμένουν δύο ζωτικής σημασίας προκλήσεις με σημαντικό αντίκτυπο στους Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας».

    «Η τρέχουσα παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση είχε πράγματι σημαντικό αντίκτυπο στις προσπάθειες για καταπολέμηση της πείνας και της φτώχειας», ανέφερε, συμπληρώνοντας ότι «πρέπει επίσης να αναγνωρίσουμε ότι υπήρξαμε γενναιόδωροι σε λόγια τα οποία, όμως, δεν κάναμε πράξεις», ενώ, όπως είπε, «στα πέντε χρόνια που απομένουν πρέπει να κερδίσουμε το χαμένο έδαφος».

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας σημείωσε ότι «ο αριθμός των ανθρώπων που πηγαίνουν κάθε βράδυ νηστικοί στο κρεβάτι αυξάνεται», ενώ, όπως είπε, «κάποιοι υπολογισμοί προβλέπουν ότι ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν σε ακραία φτώχεια μπορεί να αυξηθεί κατά 100 εκατομμύρια».

    «Η τεράστια πλειοψηφία των φτωχών του κόσμου είναι γυναίκες» ανέφερε, «πράγμα που έχει ως συνέπεια την παιδική θνησιμότητα και τον υποσιτισμό», ενώ παράλληλα «οι γυναίκες αποτελούν τα δύο τρίτα περίπου των αναλφάβητων στον κόσμο, και τα κορίτσια εκπροσωπούν τη συντριπτική πλειοψηφία μεταξύ των εκατομμυρίων παιδιών σε σχολική ηλικία που δεν πηγαίνουν σχολείο».

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στην Κυπριακή Υπηρεσία Αναπτυξιακής Συνεργασίας, την CyprusAid, η οποία «είναι δεσμευμένη στην υποστήριξη Μη Κυβερνητικών Οργανισμών (ΜΚΟ) που έχουν άμεση εμπλοκή σε έργα τα οποία ωφελούν παιδιά και γυναίκες».

    Πρόσθεσε ότι η CyprusAid υποστηρίζει επίσης πρωτοβουλίες αναπτυσσομένων χωρών, σε συνεργασία με την ΕΕ και τους διεθνείς εταίρους, που στοχεύουν ειδικά στην ισότητα των φύλων, ενώ οι ΜΚΟ που εδρεύουν στην Κύπρο αναπτύσσουν δράση κυρίως σε μέρη όπως η Αφρική.

    «Είμαστε εξίσου δεσμευμένοι να παρέχουμε επιπρόσθετους και καινοτόμους οικονομικούς πόρους, στο πλαίσιο του Κοινού Σχεδίου Δράσης για την Υγεία των Γυναικών και Παιδιών που ξεκίνησε από το ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών», υπογράμμισε, επεξηγώντας ότι «έτσι, τμήμα της Επίσημης Αναπτυξιακής Αρωγής της Κύπρου πηγαίνει σε τομείς που ασχολούνται άμεσα με τη μείωση της φτώχειας, την πείνα και την ισότητα των φύλων».

    [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ ΣΥΡΙΑ ΕΠΑΦΕΣ

    Την εντατικοποίηση των κοινοβουλευτικών συναντήσεων μεταξύ Κύπρου και Συρίας, με την ανταλλαγή τουλάχιστον δύο επισκέψεων το χρόνο στο ανώτατο επίπεδο, αποφάσισαν οι Πρόεδροι της Βουλής των δύο Κοινοβουλίων Μάριος Καρογιάν και Μαχμούντ Αλ Αμπράς κατά τη διάρκεια συνάντησής τους στο Κοινοβούλιο της Συρίας στη Δαμασκό.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο κ. Καρογιάν αφού τη χαρακτήρισε πολύ χρήσιμη και εποικοδομητική, είπε πως συζήτησαν το Κυπριακό, την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, διάφορα διεθνή θέματα και κυρίως τις διμερείς σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Συρίας.

    ``Εχουμε συμφωνήσει ότι θα εντατικοποιήσουμε τις κοινοβουλευτικές μας σχέσεις. Δύο φορές το χρόνο θα ανταλλάζουμε επισκέψεις στο ανώτατο επίπεδο. Θα πραγματοποιούνται επίσης ανταλλαγές επισκέψεων ανάμεσα στις ομάδες φιλίας των δύο Κοινοβουλίων καθώς και ανταλλαγές επισκέψεων ανάμεσα σε εμπειρογνώμονες``, σημείωσε.

    Από την πλευρά του, ο κ. Αλ Αμπράς εξέφρασε τη χαρά του για την επίσκεψη του κ. Καρογιάν, υπογραμμίζοντας τις ιστορικές και ισχυρές σχέσεις των δύο χωρών. ``Στόχος μας``, είπε, ``είναι να διατηρήσουμε αυτές τις σχέσεις``.

    Ο Σύρος Πρόεδρος του Κοινοβουλίου χαρακτήρισε πολύτιμη την επίσκεψη του κ. Καρογιάν, τόσο για τον ίδιο όσο και για τους συναδέλφους του, ενώ εξέφρασε και την επιθυμία για εντατικοποίηση των επαφών με τουλάχιστον, όπως ανέφερε, δύο επισκέψεις το χρόνο.

    [03] ΧΡΙΣΤΟΦΙΔΗΣ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ

    Ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος διαβεβαίωσε ότι οι χειρισμοί της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ό,τι αφορά το θέμα του φυσικού αερίου δεν εξαρτώνται από τις αντιδράσεις του οποιουδήποτε και σίγουρα όχι από τις αντιδράσεις της τουρκικής πλευράς.

    Σε δηλώσεις του στο Προεδρικό και κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες που κάνουν λόγο για εσκεμμένη καθυστέρηση της β φάσης αδειοδότησης για το φυσικό αέριο από πλευράς Κυβέρνησης με στόχο να μην χαλάσει το κλίμα των διαπραγματεύσεων και ερωτηθείς πότε θα ξεκινήσει τελικά η β φάση, ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος αφού ανέφερε ότι σε σχετική δήλωση έχει προβεί και ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Αντώνης Πασχαλίδης, δήλωσε πως πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό, όπως το χαρακτήρισε, θέμα, το οποίο χειρίζεται με πολλή προσοχή και πολλή σοβαρότητα η Κυβέρνηση η οποία και κάνει όλες τια απαραίτητες κινήσεις τη δέουσα στιγμή.

    «Σίγουρα», πρόσθεσε, «η μέχρι σήμερα πορεία έχει αποδείξει ότι δεν εξαρτούμε τους δικούς μας χειρισμούς από τις αντιδράσεις του οποιουδήποτε και σίγουρα από τις αντιδράσεις της τουρκική πλευράς».

    [04] ΚΥΠΡΟΣ ΕΛΛΑΔΑ ΜΝΗΜΟΝΙΟ

    Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Ανδρέας Δημητρίου και η Υπουργός Παιδείας, διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων της Ελλάδας Αννα Διαμαντοπούλου υπέγραψαν τη Δευτέρα στην Αθήνα νέο Μνημόνιο Εκπαιδευτικής Συνεργασίας, για την περίοδο 2011-2016.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, το Μνημόνιο περιλαμβάνει συνεργασία σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, στη διαπολιτισμική εκπαίδευση, στα αναλυτικά προγράμματα, στα βιβλία, στην επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, στη διδασκαλία ξένων γλωσσών, στις υποτροφίες και στις ανταλλαγές φοιτητών.

    Μετά την υπογραφή του Μνημονίου, ο κ. Δημητρίου δήλωσε: ``Εχοντας ήδη ένα καλό πλαίσιο συνεργασίας, μπαίνουμε σε μια εποχή που θα μας επιτρέψει να την αναπτύξουμε περαιτέρω, με όλες τις δυνατότητες που μας προσφέρει η ψηφιακή εποχή``. ``Ο στόχος μας είναι να ξεκινήσουμε νέα πεδία συνεργασίας, κυρίως στον ψηφιακό χώρο, στο ψηφιακό σχολείο, στο ψηφιακό πανεπιστήμιο``, είπε η κ. Διαμαντοπούλου και ευχήθηκε ``το καλύτερο, όχι μόνο για την παιδεία, αλλά και για την Κύπρο ολόκληρη``.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 20 September 2010 - 17:29:14 UTC