Browse through our Interesting Nodes on the European Union (EU) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-09-21

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΓΓ ΟΗΕ
  • [02] ΒΡΕΤΑΝΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [03] ΣΥΡΙΑ ΚΑΡΟΓΙΑΝ ΑΣΑΝΤ
  • [04] ΥΠ. ΑΜΥΝΑΣ ΕΚΡΗΚΤΙΚΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΓΓ ΟΗΕ

    Την υπόσχεση προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι στις συναντήσεις που θα έχει με την ηγεσία της Τουρκίας θα ζητήσει να περάσουν από τα λόγια στην πράξη, έδωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ. Αυτό δήλωσε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, μετά την εικοσάλεπτη συνάντησή του με τον Μπαν Γκι - μουν, στην έδρα του ΟΗΕ.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαρακτήρισε ειλικρινή τη συνομιλία του με το γενικό γραμματέα, ο οποίος έδειξε ενδιαφέρον να ακούσει τις απόψεις του. Οπως δήλωσε στους δημοσιογράφους, η Τουρκία μέσω του κ. Ερογλου κάνει επικοινωνιακά παιγνίδια, προσπαθώντας να μετακυλήσει τις ευθύνες.

    «Του είπα με πολλή ειλικρίνεια τη δική μας άποψη που σχετίζεται με τη στάση της Τουρκίας, το επικοινωνιακό παιγνίδι που παίζεται από πλευράς της Τουρκίας και από τον κ. Έρογλου και την προσπάθεια, το παιγνίδι να μετακυλίεται σε παιγνίδι επίρριψης ευθυνών, πράγμα το οποίο εμείς θεωρούμε απαράδεκτο και που αποδεικνύει ότι η Τουρκία δεν είναι έτοιμη να προχωρήσει σε λύση του Κυπριακού αυτή τη στιγμή». Ο Πρόεδρος Χριστόφιας εξέφρασε την ειλικρινή του πρόθεση να συνεχιστεί ο διάλογος αλλά αυτός ο διάλογος να γίνει ουσιαστικός και να μην κάνουν προτάσεις που να μας παίρνουν και πιο πίσω από το σχέδιο Αναν.

    «Τον έχω ενημερώσει ότι οι προτάσεις τη Τουρκικής πλευράς για το περιουσιακό, όσον και αν βρίσκονται σε ωραίο περιτύλιγμα μας οδηγούν πολύ πιο πίσω από τις πρόνοιες του σχεδίου Αναν σε ό,τι αφορά στο περιουσιακό».

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας επανέλαβε στο γενικό γραμματέα την πρότασή του για τη σύνδεση του περιουσιακού με το εδαφικό, με στόχο τη διευκόλυνση της διαδικασίας.

    «Επανέλαβα τη δική μας πρόταση να συνδεθούν τα θέματα του περιουσιακού και του εδαφικού ούτως ώστε να έχουμε μια πλήρη εικόνα που βαδίζουμε. Δεν μπορεί να μιλά κανένας για επίλυση του περιουσιακού χωρίς να γνωρίζει ποια θα είναι η τύχη του εδαφικού. Και βεβαίως έχω τονίσει την καλή μας θέληση να προχωρήσουμε πάρα πέρα σε λύση του Κυπριακού το συντομότερο δυνατό γιατί είναι εμείς, είναι ο λαός μας που βασανίζεται και όχι η Τουρκία. Είπα ότι εμείς κάναμε ήδη κινήσεις καλής θέλησης προς την Τουρκοκυπριακή κοινότητα για τις οποίες δεν μετανιώνουμε. Ότι μείνει στην Κύπρο στους Κύπριους θα είναι, όμως δεν έχουμε καμιά διάθεση να κάνουμε τις όποιες παραχωρήσεις σε ξένους και ασφαλώς περιλαμβανομένης και της Τουρκίας».

    Οπως ανέφερε στους δημοσιογράφους, ο κ. Μπαν δεν άφησε κανένα υπονοούμενο για αλλαγή της διαδικασίας, ή για άσκηση πιέσεων προς την πλευρά μας.

    «Ο γενικός γραμματέας δεν άφησε κανένα υπονοούμενο σ ότι αφορά την πορεία των συνομιλιών. Ούτε για αλλαγή διαδικασίας ούτε για άσκηση πίεσης πάνω στη δική μας πλευρά. Έχει υποσχεθεί ο ΓΓ ότι θα δει την Τουρκική ηγεσία και ότι θα ζητήσει απ αυτούς να περάσουν πιο αποφασιστικά στην πράξη από τα λόγια. Ήταν η παράκληση την οποία έχω κάνει στο Γενικό Γραμματέα και έχει ανταποκριθεί θετικά». Το ίδιο κατηγορηματική ήταν κι η άρνησή του στο ερώτημα αν έχει λεχθεί ή συζητηθεί οτιδήποτε σε σχέση με διαφοροποίηση διαδικασίας και το ενδεχόμενο Διεθνούς Διάσκεψης.

    Τέλος, στο ερώτημα αν ο γενικός γραμματέας του ζήτησε να συνεχιστεί ο εντατικός χαρακτήρας των διαπραγματεύσεων με τον κ. Ερογλου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: «Μα εγώ ο ίδιος έχω εκφράσει την ετοιμότητα μου να συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις οι οποίες βέβαια πρέπει να γίνουν ουσιαστικές και πρέπει να είναι διαπραγματεύσεις μεταξύ Έρογλου-Χριστόφια. Διότι εμείς είμαστε οι συνομιλητές και όχι έμμεσα με οποιονδήποτε άλλο. Έχω τονίσει ότι η Τουρκία διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο γι αυτό πρέπει να απευθυνθεί ο Γενικός Γραμματέας στα Ηνωμένα Έθνη και άλλοι συνομιλητές μου προς την κατεύθυνση της Τουρκίας, περιλαμβανομένης και της ΕΕ».

    Τέλος, εξέφρασε ικανοποίηση το ψήφισμα το οποίο ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε σχέση με τη συμπεριφορά της Τουρκίας απέναντι στην Κύπρο, αλλά και γενικότερα που αφορά τις υποχρεώσεις απέναντι στην Ένωση.

    [02] ΒΡΕΤΑΝΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Απαράδεκτο, χαρακτήρισε ο Βρετανός Πρωθυπουργός Ντέιβιντ Καμερόν, το στάτους κβο στην Κύπρο, σημειώνοντας ότι δεν ωφελεί κανένα στο νησί.

    Σε απαντητική επιστολή του προς τον Συντηρητικό βουλευτή Ντέιβιντ Μπόροους, ο κ. Καμερόν πρόσθεσε πως η Κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει, μαζί με την Τουρκία, και με την υποστήριξη των καλών υπηρεσιών του ΟΗΕ στην Κύπρο, να εργαστούν για να αλλάξει αυτό.

    Απαντώντας στην επιστολή του κ. Μπόροους, ημερομηνίας 10 Αυγούστου, σχετικά με τις βρετανο-τουρκικές σχέσεις καθώς και την πορεία των συνομιλιών για το Κυπριακό, ο κ. Καμερόν είπε «υποστηρίζουμε πλήρως και τις δύο κοινότητες στην Κύπρο στην αναζήτησή τους για μια δίκαιη και συνολική λύση που θα επανενώνει την Κύπρο».

    [03] ΣΥΡΙΑ ΚΑΡΟΓΙΑΝ ΑΣΑΝΤ

    Η Συρία δεν θυσιάζει τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας για χάριν των καλών της σχέσεων με την Τουρκία, ήταν το ξεκάθαρο μήνυμα που έδωσε ο Πρόεδρος της Συρία Μπασάρ Αλ Ασαντ στον Πρόεδρο της Βουλής Μάριο Καρογιάν κατά τη σημερινή τους συνάντηση στη Δαμασκό.

    Ο κ. Καρογιάν έγινε δεκτός λίγο πριν τις 9 το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο και η συνάντηση με τον Πρόεδρο Ασαντ διήρκεσε σαράντα περίπου λεπτά, και σε αυτή δόθηκε έμφαση στο Κυπριακό, στο ρόλο της Συρίας, στις διμερείς σχέσεις, ενώ τέθηκε και το ζήτημα της ακτοπλοϊκής γραμμής Λατάκειας με την κατεχόμενη Αμμόχωστο. Ο Πρόεδρο Ασαντ εξέφρασε τη βούληση του για ανάληψη πρωτοβουλιών ώστε να υπερπηδηθούν τα όποια προβλήματα στις σχέσεις των δύο χωρών.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Καρογιάν σημείωσε ότι η συνάντηση ήταν φιλική και εγκάρδια και έγινε μια ουσιαστική συζήτηση για όλο το πλέγμα των σχέσεων που αφορούν τις δύο χώρες, όπως επίσης και μια ανάλυση της επικρατούσας κατάστασης στην ευρύτερη περιοχή.

    [04] ΥΠ. ΑΜΥΝΑΣ ΕΚΡΗΚΤΙΚΑ

    Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο Υπουργός Αμυνας Κώστας Παπακώστας, για το αποτέλεσμα των ερευνών των κλιμακίων της Αστυνομίας και της Εθνικής Φρουράς σε σχέση με τα εκρηκτικά που κλάπηκαν από το Στρατόπεδο στην Παλώδια, τον περασμένο μήνα.

    Σε δηλώσεις του, με αφορμή την ανεύρεση άλλων 69 ράβδων εκρηκτικής ύλης PG2, εκ των 200 που κλάπηκαν από το Στρατόπεδο στην Παλώδια, ο Υπουργός Αμυνας είπε: «Από την αρχή δήλωνα ότι βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο. Οι έρευνες απέφεραν τα επιδιωκόμενα και επιθυμητά αποτελέσματα. Η υπόθεση βαίνει προς πλήρη εξιχνίαση».

    Όπως εξήγησε «από τα 200 τεμάχια της κλεμμένης εκρηκτικής ύλης, έχουν ανευρεθεί τα 187 και ελλείπουν τα 13», προσθέτοντας πως «υπάρχουν πληροφορίες και στοιχεία και για την υπόλοιπη ποσότητα, για την οποία σύντομα θα υπάρξει ενημέρωση από την Αστυνομία».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 21 September 2010 - 19:29:21 UTC