Visit our archive of News, Documents, Maps & Position Papers on the Imia Issue (1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-09-16

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
  • [02] ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΜΕΣΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ
  • [03] ΚΥΠΡΟΣ ΡΩΣΙΑ - ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ
  • [04] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΦΡΟΥΤΟ ΝΑΣΙΗ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

    Παρέμβαση στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έκανε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι «ορθά τα συμπεράσματα (της Συνόδου) αναφέρουν ότι η συνεργασία ΕΕ-ΝΑΤΟ πρέπει να στηρίζεται σε πνεύμα αλληλοενίσχυσης, με σεβασμό της αυτονομίας στη λήψη αποφάσεων».

    Τα Συμπεράσματα, πρόσθεσε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, πρέπει περαιτέρω να διασφαλίζουν ότι η συνεργασία αυτή θα γίνεται αυστηρά στα πλαίσια του διεθνούς δικαίου και της διεθνούς νομιμότητας, όπως περιγράφονται στο Χάρτη του ΟΗΕ. Η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι πάνω απ όλα χώρος δικαίου, και το διεθνές δίκαιο συνιστά το θεμέλιο της εξωτερικής μας δράσης, υπογράμμισε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας, συνοδευόμενος από τον Υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Κυπριανού, συμμετείχε στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες υπό την Προεδρία του Χέρμαν Βαν Ρόμπει, Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

    Κύρια θέματα συζήτησης ήταν οι σχέσεις της ΕΕ με Στρατηγικούς Εταίρους και το μέχρι σήμερα έργο της Ειδικής Ομάδας για την Οικονομική Διακυβέρνηση, με τους «27» να υιοθετούν σχετικό κείμενο Συμπερασμάτων.

    Στο πλαίσιο συζήτησης για τις σχέσεις της ΕΕ με την Κίνα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι η Κύπρος θεωρεί την Κίνα ως έναν από τους σημαντικότερους στρατηγικούς εταίρους της ΕΕ και ευελπιστεί οι σχέσεις της με την εν λόγω χώρα να αναπτυχθούν στο μέγιστο δυνατό βαθμό. Θεωρούμε, πρόσθεσε, τη συνεργασία της ΕΕ με την Κίνα ιδιαίτερα σημαντική για αντιμετώπιση καίριων ζητημάτων, όπως το Ιράν, τη Β. Κορέα και τη μη εξάπλωση όπλων μαζικής καταστροφής και διττής χρήσης. Γι΄αυτό, τόνισε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, η ΕΕ θα πρέπει να ενισχύσει περαιτέρω το διάλογο με την Κίνα σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος και να συνδιαλέγεται μαζί της ως ίσο εταίρο.

    Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά θέματα διεθνούς ασφαλείας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι η ΕΕ πρέπει να αντιμετωπίζει την Κίνα ως συνεργάτη και όχι ως ανταγωνιστή, μέσα από ένα πιο ρεαλιστικό πρίσμα που να λαμβάνει υπόψη τη θέση της χώρας στο παγκόσμιο πολιτικο-οικονομικό στερέωμα.

    [02] ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΜΕΣΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ

    Οι προκαθήμενοι των τεσσάρων Ορθοδόξων Εκκλησιών Μέσης Ανατολής, η Εκκλησία της Κύπρου και τα τρία Πατριαρχεία Αλεξανδρείας, Αντιοχείας και Ιεροσολύμων ενώνουν τις δυνάμεις τους ενώπιον του Συμβουλίου Εκκλησιών της Μέσης Ανατολής.

    Την Πέμπτη πραγματοποιήθηκε στο Μικρό Συνοδικό της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου, με πρωτοβουλία του Αρχιεπισκόπου Κύπρου, Σύσκεψη των Προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών Μέσης Ανατολής, με θέμα το συντονισμό των ενεργειών τους και τη χάραξη κοινής γραμμής στα εκάστοτε προκύπτοντα προβλήματα, που επηρεάζουν και απασχολούν τον ευαίσθητο χώρο της περιοχής.

    Σε ερώτηση ποιο είναι το πρόβλημα το οποίο απασχόλησε περισσότερο την σημερινή συνάντηση, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου είπε ότι ``όλες οι Εκκλησίες και όλοι οι Χριστιανοί, ιδίως της Μέσης Ανατολής έχουμε τα ίδια προβλήματα``.

    Είναι, συνέχισε, τα ίδια προβλήματα που απασχολούν και την Κύπρο και τα Ιεροσόλυμα, την Αντιόχεια, την Συρία, τον Λίβανο, την Αλεξάνδρεια, την Αφρική ολόκληρη. ``Εχουν αρκετές δυσκολίες οι Χριστιανοί στα μέρη αυτά``, συμπλήρωσε.

    [03] ΚΥΠΡΟΣ ΡΩΣΙΑ - ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ

    Η επίσπευση των διαδικασιών για ολοκλήρωση της σύμβασης αποφυγής διπλής φορολογίας μεταξύ Κύπρου και Ρωσίας και ταυτόχρονη έξοδο της Κύπρου από τη λεγόμενη μαύρη λίστα, αλλά και το θέμα των ναυλωμένων πτήσεων από τη Ρωσία στην Κύπρο, συζητήθηκαν κατά την 6η Σύνοδο της Διακυβερνητικής Επιτροπής Κύπρου-Ρωσίας για θέματα οικονομικής συνεργασίας και οικονομικής ανάπτυξης. Της Επιτροπής προήδρευσε από κυπριακής πλευράς ο Υπουργός Οικονομικών Χαρίλαος Σταυράκης και από ρωσικής ο Υφυπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης Ιγκόρ Μανίλοφ.

    Οι κ. Σταυράκης και Μανίλοφ υπέγραψαν με την ολοκλήρωση της Συνόδου, Πρωτόκολλο Οικονομικής Συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Ρωσίας.

    Στις δηλώσεις που ακολούθησαν την υπογραφή του Πρωτοκόλλου, ο Υπουργός Οικονομικών Χαρίλαος Σταυράκης τόνισε ότι η Ρωσία είναι ίσως ο πιο σημαντικός οικονομικός και εμπορικός εταίρος της Κύπρου, υπογραμμίζοντας ότι «αυτές οι επαφές και αυτές οι συμφωνίες που υπογράφονται έχουν τεράστια σημασία διότι ακριβώς μπορούν να αυξήσουν και τον τουρισμό και τις ρωσικές επενδύσεις στην Κύπρο, αλλά και σίγουρα να δημιουργήσουν βελτιωμένη συνεργασία σε διάφορα θέματα που αφορούν τις δύο χώρες».

    Το πιο σημαντικό στοιχείο της συνεδρίας, είπε ο κ. Σταυράκης, είναι η απόφαση που έχει ληφθεί για επίσπευση όλων των διαδικασιών για να ολοκληρωθεί η σύμβαση αποφυγής διπλής φορολογίας, και η ταυτόχρονη έξοδος της Κύπρου από την ούτω καλούμενη μαύρη λίστα.

    [04] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΦΡΟΥΤΟ ΝΑΣΙΗ

    Την επίσημη παρουσίαση του «νέου φρούτου» της Κύπρου με την ονομασία Nashi (Νάσιη) έκανε ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Δημήτρης Ηλιάδης σημειώνοντας ότι το φρούτο αυτό παράγεται στην Κυπερούντα.

    Ανέφερε ακόμα ότι βάσει μελετών, το φρούτο Nashi βοηθά στην καλή λειτουργία της καρδιάς και του πεπτικού συστήματος ενώ παράλληλα θεωρείται ένα από τα πιο διαιτητικά φρούτα του κόσμου.

    Μιλώντας κατά την διάσκεψη Τύπου ο Υπουργός τόνισε ότι «το εγχείρημα που ανέλαβαν οι γεωργοί μας όταν πριν από μερικά χρόνια εισήγαγαν και φύτεψαν φυτά στις καρποφόρες βουνοπλαγιές της Κυπερούντας στέφθηκε με επιτυχία».

    Ανάφερε ακόμα ότι το Nashi, αν και είναι φρούτο εξωτικό με χώρα προέλευσης τη Ιαπωνία ευδοκιμεί πλέον και στην Κυπερούντα» και υπογράμμισε παράλληλα ότι το Υπουργείο Γεωργίας «ενθαρρύνει τέτοιες προσπάθειες και είναι έτοιμο να στηρίξει τους γεωργούς μας στην προσπάθεια τους για διάνοιξη νέων δρόμων που οδηγούν σε παραγωγές με σφραγίδα ποιότητας, κάτι που αποζητά το καταναλωτικό κοινό».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 16 September 2010 - 17:29:17 UTC