Read the CSCE Charter for a New Europe (Paris, 21 November 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-09-17

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΗΠΑ ΠΡΕΣΒΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΤΗΡΙΑ
  • [02] ΟΗΕ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΓΓ ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ
  • [03] ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ
  • [04] ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ - ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΕΙΡΗΝΗΣ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΗΠΑ ΠΡΕΣΒΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΤΗΡΙΑ

    Τα διαπιστευτήριά του στον Αμερικανό Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα επέδωσε την Πέμπτη το βράδυ στη διάρκεια ειδικής τελετής στο Λευκό Οίκο, ο νέος πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στις ΗΠΑ, Πάυλος Αναστασιάδης.

    Στη σύντομη εθιμοτυπική συνομιλία που είχαν οι δύο άνδρες, ο Πρέσβης ανέφερε στον Πρόεδρο Ομπάμα ότι και από μέρους της Δημοκρατίας οι στενές σχέσεις με τις ΗΠΑ είναι θέμα προτεραιότητας και τον διαβεβαίωσε πως η κυπριακή Κυβέρνηση καταβάλλει κάθε προσπάθεια για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού.

    Ο Αμερικανός Πρόεδρος ευχήθηκε να υπάρξει επανένωση της Κύπρου σύντομα, γιατί το νησί παραμένει διαιρεμένο για πολύ μακρό χρονικό διάστημα, ενώ στάθηκε και στα 50χρονα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Στο κείμενο που επέδωσε προς τον Πρέσβη παραλαμβάνοντας τα διαπιστευτήριά του, ο Πρόεδρος Ομπάμα αναφέρθηκε στη σημερινή χρονική συγκυρία κατά την οποία εορτάζονται τα 50χρονα της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και τα 50χρονα της εγκαθίδρυσης των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κύπρου.

    Χαρακτήρισε την Κύπρο σημαντική εταίρο των ΗΠΑ και είπε ότι οι δύο χώρες συνεργάζονται σ ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, όπως στην ασφάλεια, στις εμπορικές σχέσεις και την οικονομία, τον πολιτισμό και αλλού. Οι ιστορικοί δεσμοί των δύο κρατών και των πολιτών τους σηματοδοτούνται φέτος με τα 50χρονα.

    Σε σχέση με το Κυπριακό, ο Αμερικανός Πρόεδρος υπογράμμισε ότι η διαίρεση της νήσου έχει διαρκέσει πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Εξέφρασε τη σθεναρή υποστήριξη των ΗΠΑ στις κυπριακής ιδιοκτησίας διαπραγματεύσεις που διεξάγονται υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών για την επανένωση της Κύπρο και εγκωμίασε το θάρρος με το οποίο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προσπαθεί για την εξεύρεση μιας δίκαιης και διαρκούς λύσης του προβλήματος, η οποία θα επανενώνει την Κύπρο σε μία διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία.

    Ο Πρόεδρος Ομπάμα αναφέρθηκε αρκετές φορές στις κοινές αξίες και στόχους, καθώς και τους μακροχρόνιους δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών και εξέφρασε την επιθυμία να εργαστούν οι δύο κυβερνήσεις να τις εμβαθύνουν περαιτέρω.

    Στο κείμενο που επέδωσε εκ μέρους της κυπριακής Κυβέρνησης ο Πρέσβης Παύλος Αναστασιάδης, τονίζεται η σημασία που δίδεται από μέρους της στη συνεργασία με τις ΗΠΑ και στις πολύπλευρες διμερείς σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών τις οποίες η Κύπρος επιθυμεί να διευρυνθούν περαιτέρω. Επισημάνθηκε ακόμη ότι η Κύπρος αποτελεί «αξιόπιστη σύμμαχο» των ΗΠΑ.

    Ο κ. Αναστασιάδης μίλησε επίσης για τον εορτασμό των 50χρονων της Κυπριακής Δημοκρατίας και για την εκδήλωση στο Σμισθόνιαν, η οποία θα είναι η μεγαλύτερη εκδήλωση στο εξωτερικό.

    Αναφορικά με το Κυπριακό, ο Κύπριος Πρέσβης στο κείμενο που επέδωσε μιλά για τις τελευταίες εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις, επισημαίνοντας ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι δεσμευμένος για λύση στη βάση των αρχών που καθορίζονται από τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και τις συμφωνίες υψηλού επιπέδου που προνοούν διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία με μία διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια, μία λύση που θα πρέπει να είναι συμπεφωνημένη, χωρίς αυθαίρετα χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησία.

    Τόνισε ότι οι τελευταίες προτάσεις του Προέδρου Χριστόφια αποσκοπούν στην επιτάχυνση της διαδικασίας, ώστε να διευκολυνθεί η επίτευξη του στόχου το συντομότερο δυνατό. Κι αν κι η άλλη πλευρά επιθυμεί λύση, δεν έχει παρά να αποδεχθεί αυτές τις αμοιβαίως επωφελείς και εποικοδομητικές προτάσεις. Χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντικό και ρόλο-κλειδί αυτόν της Τουρκίας, λέγοντας ότι οι προσπάθειες θα πρέπει να στραφούν προς την πλευρά της, προτρέποντας οι ΗΠΑ να στραφούν προς αυτή την κατεύθυνση ώστε να καταστεί δυνατή η λύση του Κυπριακού.

    Ο κ. Αναστασιάδης, που έχει αναλάβει καθήκοντα από την 1η Σεπτεμβρίου, έγινε δεκτός εθιμοτυπικά την περασμένη εβδομάδα στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, από τον αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, με τον οποίο συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

    [02] ΟΗΕ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΓΓ ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ

    Σύγχυση προκάλεσε δήλωση του εκπροσώπου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Μάρτιν Νεζίρκυ, ο οποίος απαντώντας σε ερώτηση Τούρκου δημοσιογράφου αφενός αναφέρθηκε σε δηλώσεις του κ. Μπαν για την Κύπρο οι οποίες ουδέποτε έγιναν κι αφετέρου στην ίδια απάντηση για την Κύπρο μίλησε «για διμερείς και πολυμερείς συναντήσεις του Γενικού Γραμματέα».

    Αργότερα, το γραφείο του εκπροσώπου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση διευκρίνισε ότι δεν υπάρχουν δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα για το Κυπριακό, ενώ όταν αναφέρθηκε σε πολυμερείς συναντήσεις του Γενικού Γραμματέα, εννοούσε όλες όσες θα έχει στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης, οι οποίες όμως δεν αφορούν στο Κυπριακό.

    Ενωρίτερα, στη διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης των δημοσιογράφων, κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες από τη Λευκωσία, σύμφωνα με τις οποίες ο Γενικός Γραμματέας θα συναντηθεί με τους δύο ηγέτες τον Οκτώβριο κι αν δεν μπορούν να φτάσουν σε λύση θα κηρύξει το κυπριακό πρόβλημα άλυτο, είπε: «Μόλις την άλλη μέρα ακούσατε το ΓΓ να μιλά για το Κυπριακό, ότι ο Γενικός Γραμματέας κι ο ειδικός του σύμβουλος παραμένουν δεσμευμένοι σε βοήθεια προς τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων και τους συνεργάτες τους για εξεύρεση λύσης στο πολυετές αυτό πρόβλημα. Αυτό είναι το πρώτο σημείο. Το δεύτερο είναι, όπως ο ΓΓ επίσης ανέφερε, θα υπάρξουν σειρά διμερών και πολυμερών συναντήσεων στη διάρκεια των προσεχών δύο εβδομάδων και θα δούμε αν αυτές οι συναντήσεις θα περιλαμβάνουν κι αυτούς που αναφέρατε. Ο ΓΓ κι ο κ. Ντάουνερ παραμένουν έντονα δεσμευμένοι να βοηθήσουν τις κοινότητες στην αναζήτηση μίας λύσης ακριβοδίκαιης γι αυτό κι αυτό θα δουλέψει σε πνεύμα συμβιβασμού. Παραμένουν δεσμευμένοι να τους βοηθήσουν».

    [03] ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ

    Ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Αντώνης Πασχαλίδης δήλωσε ότι δεν λήφθηκε ακόμα οποιαδήποτε απόφαση για τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας, διευκρινίζοντας ότι γίνονται διαβουλεύσεις και συζητήσεις τόσο στο Υπουργείο Συμβούλιο όσο και στα διάφορα Υπουργεία.

    «Χρειαζόμαστε να λάβουμε κάποια μέτρα, διότι όλες οι χώρες έχουν λάβει μέτρα για εξυγίανση και για να στηρίξουμε τη δημοσιονομική μας πολιτική», είπε.

    Δήλωσε ακόμα ότι «στην Κύπρο δεν μπορεί να μιλούμε όλοι για μείωση των εισοδημάτων όλων των άλλων εκτός του εαυτού μας. Πρέπει όλοι να συμβάλουμε». Σημείωσε περαιτέρω πως «είναι καλύτερο να αναμένουμε να καταλήξουν οι διαβουλεύσεις, να ληφθούν οι αποφάσεις και τότε να τις σχολιάσουμε».

    [04] ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ - ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΕΙΡΗΝΗΣ

    Μετά από 36 ολόκληρα χρόνια το παλιό αεροδρόμιο Λευκωσίας, στη νεκρή ζώνη, ζωντάνεψε και φωτίστηκε ξανά, με την πραγματοποίηση της συναυλίας ειρήνης που διοργάνωσε το βράδυ της Πέμπτης η Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ στην Κύπρο, σε συνεργασία με τη Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου.

    Η συναυλία πραγματοποιήθηκε στο δίαυλο του εγκαταλελειμμένου αεροδρομίου, το οποίο φωταγωγήθηκε ειδικά για την εκδήλωση.

    Η Συμφωνική Ορχήστρα εκτέλεσε γνωστά κλασικά κομμάτια στην παρουσία μελών της κοινότητας των Ηνωμένων Εθνών καθώς και Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

    Σε ομιλία της στην εκδήλωση, η οποία έγινε με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας Ειρήνης, που γιορτάζεται στις 21 Σεπτεμβρίου, η Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Λίζα Μπάτεχναϊμ, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι το παλιό αεροδρόμιο Λευκωσίας «είναι μια θλιβερή υπενθύμιση μιας κατάστασης, η διευθέτηση της οποίας έχει καθυστερήσει πολύ».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 17 September 2010 - 13:29:29 UTC