Read the chronology of Turkish actions & claims against Greece, 1955-1996 Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-08-21

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ - ΚΗΔΕΙΑ ΓΙΑΝΝΙΚΟΥ
  • [02] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ
  • [03] ΓΑΖΑ ΠΛΟΙΑΡΙΟ - ΔΙΑΤΑΓΜΑ
  • [04] ΠΑΓΔΑΤΗΣ - ΣΙΝΣΙΝΑΤΙ

  • [01] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ - ΚΗΔΕΙΑ ΓΙΑΝΝΙΚΟΥ

    Η ε/κ πλευρά είναι προσηλωμένη στον στόχο της λύσης, η οποία θα τερματίζει την κατοχή και τον εποικισμό, θα απαλλάσσει την Κύπρο από ξένες εξαρτήσεις και θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των Κυπρίων, είπε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Λουκάς Λουκά.

    Σε επικήδειο του λόγο, στην κηδεία του πεσόντος κατά την τουρκική εισβολή στρατιώτη Ιωάννη Γιαννίκου, στην εκκλησία Αγίου Αυξεντίου και Ευσταθίου, στη Λάρνακα, ο κ. Λουκά είπε πως «δεσμευτήκαμε ότι θα δώσουμε τον αγώνα αυτό με όλες μας τις δυνάμεις».

    ``Παραμένουμε πιστοί``, σημείωσε, ``στις αρχές και στη βάση λύσης του Κυπριακού``.

    «Επιδιώκουμε λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας για ένα κράτος με μία κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια και με πολιτική ισότητα των δύο κοινοτήτων, όπως αυτή περιγράφεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, λειτουργική και βιώσιμη, στη βάση των αρχών του διεθνούς δικαίου, των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ, των συμφωνιών υψηλού επιπέδου του 1977 και 1979, και των αρχών επί των οποίων εδράζεται η ΕΕ``, είπε.

    Ο Υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε πως η τουρκική εισβολή έφερε στη χώρα και τον λαό τον πόνο, την προσφυγιά, τους αγνοούμενους, τους εγκλωβισμένους και την κατοχή μεγάλου μέρους του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία.

    «Αυτές τις πληγές αγωνιζόμαστε να θεραπεύσουμε και να επιτύχουμε τη λύτρωση και τη δικαίωση μέσα από την επανένωση της πατρίδας μας», σημείωσε.

    «Αυτός είναι ο στόχος μας και αγωνιζόμαστε με συνέπεια για την υλοποίησή του. Αυτή είναι η δέσμευσή μας έναντι των νεκρών μας. Αυτή είναι η δέσμευσή μας έναντι της νέας γενιάς, αλλά και έναντι των επόμενων γενιών», συμπλήρωσε.

    Ο Ιωάννης Γιαννίκου γεννήθηκε την 1η Σεπτεμβρίου 1955 στο Ριζοκάρπασο, όπου διέμενε με τους γονείς του. Το καλοκαίρι του 1974, εκτελούσε την στρατιωτική του θητεία στην Εθνική Φρουρά, όπου κατατάγηκε τον Ιανουάριο του 1974.

    Υπηρετούσε στην 173 Μοίρα Αντιαρματικού Πυροβολικού (Μ.Α./Τ.Π.) της οποίας η έδρα ήταν στον Καράολο Αμμοχώστου. Εκεί βρισκόταν ο Ιωάννης στις 20 Ιουλίου 1974, ημέρα έναρξης της τουρκικής εισβολής.

    Εκείνη την ημέρα, η Β Πυροβολαρχία της 173 Μοίρας Αντιαρματικού Πυροβολικού όπως και η Γ Πυροβολαρχία έλαβαν εντολή και επάνδρωσαν θέσεις στην περιοχή Μιας Μηλιάς.

    Η Α Πυροβολαρχία παρέμεινε στη βάση της. Οταν οι δύο Πυροβολαρχίες έφθασαν στην περιοχή Μιας Μηλιάς, έταξαν τα πυροβόλα τους κατά μήκος της γραμμής Μιας Μηλιάς Κουτσοβέντη και οι στρατιώτες της ομάδας του Ιωάννη πήραν θέσεις μάχης ανάμεσα στην περιοχή της Μιας Μηλιάς και του τουρκοκυπριακού χωριού Χαμίτ Μάντρες.

    Στις 14 Αυγούστου και με την έναρξη της δεύτερης φάσης της τουρκικής εισβολής, ισχυρές τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις διενήργησαν μεγάλη και συντονισμένη επίθεση εναντίον των θέσεων της Εθνικής Φρουράς στην περιοχή Μιας Μηλιάς.

    Ο Γιαννίκου, μαζί με άλλους συστρατιώτες του, επιβιβάστηκαν σε φορτηγό αυτοκίνητο και, αφού βοήθησαν δύο τραυματίες συναδέλφους τους να επιβιβασθούν, πορεύθηκαν προς την Αμμόχωστο.

    Κοντά στη διασταύρωση προς το Παλαίκυθρο, το φορτηγό στρατιωτικό αυτοκίνητο υπέστη μηχανική βλάβη και ακινητοποιήθηκε, έτσι ο Γιαννίκου και οι υπόλοιποι στρατιώτες αναγκάστηκαν να το εγκαταλείψουν.

    Εκείνη τη στιγμή πέρασε από κοντά τους ένα όχημα της Εθνικής Φρουράς, το οποίο παρέλαβε μόνο τους δύο τραυματίες και ακόμη έναν στρατιώτη, λόγω έλλειψης χώρου.

    Οι υπόλοιποι, μεταξύ των οποίων και ο Γιαννίκου, παρέμειναν στην περιοχή Παλαίκυθρου, η οποία στη συνέχεια περιήλθε υπό τον έλεγχο των τουρκικών στρατευμάτων εισβολής.

    Εκτοτε, είπε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, χάθηκε κάθε σημείο ζωής του Ιωάννη, όπως και των υπόλοιπων συστρατιωτών του, και έκτοτε η τύχη του αγνοείτο.

    «Ολα αυτά τα χρόνια, οι γονείς του, οι συγγενείς και οι φίλοι του περίμεναν τον αγαπημένο τους να επιστρέψει. Αδικα, όμως, τον περίμεναν», σημείωσε.

    Το 2007, τα λείψανα του εντοπίστηκαν σε ομαδικό τάφο σε περιοχή του τουρκοκυπριακού χωριού Αγιά, στο πλαίσιο του προγράμματος εκταφών και αναγνώρισης λειψάνων της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων.

    Σήμερα, είπε ο κ. Λουκά, η ψυχή του ήρωα θα αναπαυτεί. Η κηδεία των λειψάνων του Ιωάννη βάζει ένα τέλος στο μαρτύριο της προσμονής και της αβεβαιότητας στην οποία για χρόνια ολόκληρα έζησε η οικογένεια, οι συγγενείς και οι φίλοι του, ανέφερε.

    «Σήμερα, ανανεώνουμε τη δέσμευσή μας προς τους συγγενείς όλων των αγνοουμένων της Κύπρου ότι θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε την πλήρη διερεύνηση και διακρίβωση της τύχης τους», ανέφερε.

    ``Θα συνεχίσουμε``, είπε, ``να στηρίζουμε το έργο της ΔΕΑ ώστε να επιταχυνθεί η όλη διαδικασία και να τερματιστεί το πολύχρονο δράμα που ζουν οι οικογένειες αυτές``.

    Κάθε οικογένεια αγνοουμένου, κατέληξε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, έχει το δικαίωμα να γνωρίζει για την τύχη του δικού της ανθρώπου.

    [02] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ

    Η δέσμη προτάσεων που κατέθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας για επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό είναι ισορροπημένη, υλοποιήσιμη και δημιουργεί κίνητρα στην Τουρκία, στην τ/κ κοινότητα και τη δυνατότητα μεγαλύτερης εμπλοκής της ΕΕ, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου.

    Κληθείς να σχολιάσει το περιεχόμενο των επαφών του Συμβούλου του Τ/κ ηγέτη Ντερβίς Ερογλου, Κουντρέτ Οζερσάι στις Σκανδιναβικές χώρες, είπε ότι η Κυβέρνηση παρακολουθεί, ερευνά, αξιολογεί και ταυτόχρονα διατυπώνει με σαφήνεια και καθαρότητα τις θέσεις της, τόσο προς το διεθνή παράγοντα, όσο και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

    «Οι θέσεις αυτές εναρμονίζονται πλήρως με τη συμφωνηθείσα βάση επίλυσης του Κυπριακού, το στόχο για λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως περιγράφεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ, για ένα κράτος, για μια και μόνη κυριαρχία, για μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα και ταυτόχρονα έχει συγκροτημένη πρόταση για επιτάχυνση του διαλόγου και δημιουργία νέας δυναμικής στις προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού προβλήματος», πρόσθεσε.

    Διευκρινίζοντας ότι αναφέρεται στη δέσμη προτάσεων του Προέδρου της Δημοκρατίας, είπε ότι αυτές στηρίζονται στα ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ και σε αποφάσεις της ίδιας της ΕΕ.

    [03] ΓΑΖΑ ΠΛΟΙΑΡΙΟ - ΔΙΑΤΑΓΜΑ

    Το κυβερνητικό διάταγμα που εκδόθηκε και το οποίο απαγορεύει τον κατάπλου και τον απόπλου σκαφών που έχουν προορισμό τη Γάζα συνεχίζει να ισχύει, τόνισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, σχολιάζοντας δημοσιεύματα για νέα πρωτοβουλία μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

    Συμπλήρωσε ότι η θέση της Κυβέρνησης εκφράζεται με το διάταγμα και σημείωσε ότι θα πράξει ανάλογα με την εξέλιξη που θα έχει η πρωτοβουλία αυτή.

    Στο πλαίσιο ενημέρωσης των δημοσιογράφων, αναφερόμενος στις διάφορες πληροφορίες ότι το συγκεκριμένο πλοιάριο θα επιχειρήσει τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, είπε ότι η Κυβέρνηση δεν έχει επίσημη πληροφόρηση, αλλά αυτή περιορίζεται στις δηλώσεις των πρωταγωνιστών της πρωτοβουλίας σε δημοσιογραφικές διασκέψεις και δημοσιεύματα στον Τύπο. Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Στεφάνου ανέφερε ότι η κυπριακή Κυβέρνηση σε συνεργασία με την ελληνική Κυβέρνηση ανάλαβαν σειρά ενεργειών με στόχο να ανοίξει ο δρόμος σε μια πρωτοβουλία που θα βοηθήσει την ενίσχυση της ροής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

    [04] ΠΑΓΔΑΤΗΣ - ΣΙΝΣΙΝΑΤΙ

    Το νούμερο ένα στην παγκόσμια κατάταξη Ραφαέλ Ναδάλ υποκλίθηκε στον Κύπριο Αντισφαιριστή Μάρκο Παγδατή, νούμερο 20 στον κόσμο.

    Ο Κύπριος αντισφαιριστής νίκησε με 2-1 σετ (6-4, 4-6, 6-4), στο πλαίσιο των προημιτελικών του τουρνουά σειράς Μάστερς του Σινσινάτι των ΗΠΑ.

    Στα ημιτελικά ο Μάρκος Παγδατής θα αντιμετωπίσει τον νούμερο 2 στον κόσμο Ρότζερ Φέντερερ.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Saturday, 21 August 2010 - 9:29:17 UTC