Browse through our Collection of Internet Directories by Country Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-08-20

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ
  • [02] ΟΡΑΜΣ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΑΠΟΦΑΣΗΣ
  • [03] ΓΑΖΑ ΠΛΟΙΑΡΙΟ - ΔΙΑΤΑΓΜΑ - ΙΣΧΥ
  • [04] ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΛΛΕΙΜΜΑ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ

    Η δέσμη προτάσεων που κατέθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας για επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό είναι ισορροπημένη, υλοποιήσιμη και δημιουργεί κίνητρα στην Τουρκία, στην τ/κ κοινότητα και τη δυνατότητα μεγαλύτερης εμπλοκής της ΕΕ, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου.

    Κληθείς να σχολιάσει το περιεχόμενο των επαφών του Συμβούλου του Τ/κ ηγέτη Ντερβίς Ερογλου, Κουντρέτ Οζερσάι στις Σκανδιναβικές χώρες, είπε ότι η Κυβέρνηση παρακολουθεί, ερευνά, αξιολογεί και ταυτόχρονα διατυπώνει με σαφήνεια και καθαρότητα τις θέσεις της, τόσο προς το διεθνή παράγοντα, όσο και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

    «Οι θέσεις αυτές εναρμονίζονται πλήρως με τη συμφωνηθείσα βάση επίλυσης του Κυπριακού, το στόχο για λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως περιγράφεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ, για ένα κράτος, για μια και μόνη κυριαρχία, για μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα και ταυτόχρονα έχει συγκροτημένη πρόταση για επιτάχυνση του διαλόγου και δημιουργία νέας δυναμικής στις προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού προβλήματος», πρόσθεσε.

    Διευκρινίζοντας ότι αναφέρεται στη δέσμη προτάσεων του Προέδρου της Δημοκρατίας, είπε ότι αυτές στηρίζονται στα ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ και σε αποφάσεις της ίδιας της ΕΕ.

    Σχολιάζοντας παρατήρηση ότι ο κ. Ερογλου δήλωσε ότι δεν υπάρχει κάτι νέο στη δέσμη προτάσεων του Προέδρου Χριστόφια, ο κ. Στεφάνου διερωτήθηκε εάν αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η τ/κ πλευρά απορρίπτει τις προτάσεις.

    Ασφαλώς, είπε, και δεν είναι νέο ότι η Τουρκία πρέπει να παραδώσει την περιοχή των Βαρωσίων στον ΟΗΕ με βάση το ψήφισμα 550 του 1984 και το οποίο η Τουρκία δεν εφαρμόζει από τότε, προσθέτοντας ότι «οι αποφάσεις τέθηκαν σε μια δέσμη προτάσεων που δημιουργεί κίνητρα στην Τουρκία και στην τ/κ κοινότητα για να προχωρήσουν να λάβουν αποφάσεις που θα βοηθήσουν στην επίλυση του Κυπριακού».

    Είπε, επίσης, ότι «η δέσμη προτάσεων δημιουργεί κίνητρα και τη δυνατότητα για μεγαλύτερη εμπλοκή της ίδιας της ΕΕ».

    «Εχοντας υπόψη ότι κύκλοι της ΕΕ προωθούν έναν κανονισμό για το απευθείας εμπόριο που στηρίζεται σε λανθασμένη νομική βάση και δεν στηρίζεται σε καμιά απόφαση και κανένα συμπέρασμα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η δέσμη προτάσεων δίνει διέξοδο στην ΕΕ και στην Τουρκία αναφορικά με τη συνέχιση της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας», ανέφερε ο Εκπρόσωπος.

    Διευκρίνισε ότι αναφέρεται στο ξεπάγωμα διαπραγματευτικών κεφαλαίων της Τουρκίας με την ΕΕ.

    Σχολιάζοντας παρατήρηση ότι η Τουρκία και η τ/κ πλευρά σε διεθνές επίπεδο προβάλλουν το απευθείας εμπόριο, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε πως δεν είναι τώρα που τουρκική πλευρά προβάλλει το θέμα του απευθείας εμπορίου και υπενθύμισε ότι το απευθείας εμπόριο ήταν βασικός άξονας της πολιτικής της Τουρκίας και της τ/κ κοινότητας αμέσως μετά το 2004 κάτω από το ψευδοεπιχείρημα της άρσης της λεγόμενης απομόνωσης των Τ/κ και αυτό προσπαθούν από τότε.

    «Η δική μας πρόταση δίνει τη δυνατότητα στην ΕΕ να υλοποιήσει τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του 2004, χωρίς να παραβιάζεται η κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας και χωρίς να παραβιάζονται οι αποφάσεις της ΕΕ και η διεθνής νομιμότητα», ανέφερε και καταλήγοντας τόνισε ότι «η δέσμη προτάσεων του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι ισορροπημένη και υλοποιήσιμη».

    [02] ΟΡΑΜΣ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΑΠΟΦΑΣΗΣ

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου δήλωσε ότι η Κυβέρνηση δεν επικαλέστηκε το καλό κλίμα των συνομιλιών για να αποτρέψει την επιδίωξη νέας απόφασης για εκτέλεση του διατάγματος κατεδάφισης της οικίας που έκτισαν παράνομα στην κατεχόμενη Λάπηθο οι Οραμς, και σημείωσε ότι πρόκειται για υπόθεση που αφορά ατομικό δικαίωμα των πολιτών, ενώ τόνισε, παράλληλα, πως οι όποιες ενέργειες σε θέματα που αφορούν πτυχές του Κυπριακού πρέπει να μελετώνται διπλά και τριπλά ώστε να διαφυλάσσονται τα νομικά εργαλεία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Σχολιάζοντας δημοσίευμα, κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων, στο οποίο αναφερόταν ότι η Κυβέρνηση δεν ευνοεί νέα δικαστικά μέτρα κατά των Οραμς, γιατί -κατά το δημοσίευμα- θα διαταραχθεί το καλό κλίμα στις συνομιλίες, ο Εκπρόσωπος διερωτήθηκε από πού έχει αντληθεί τέτοια πληροφόρηση. Ξεκαθαρίζοντας, «για μια ακόμα φορά οι προσφυγές είναι θέμα ατομικού δικαιώματος και ότι δεν είναι η Κυβέρνηση που προσφεύγει στα Δικαστήρια, αλλά οι πολίτες που διεκδικούν τα δικαιώματα τους, διευκρίνισε πως παρότι είναι ατομικό δικαίωμα των πολιτών, η διεκδίκηση των όποιων δικαιωμάτων τους δια της δικαστικής οδού, εντούτοις η Κυβέρνηση έχει θέσεις και απόψεις για τα ζητήματα που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο επηρεάζουν πτυχές του Κυπριακού και έχει υποχρέωση να τις δηλώνει.

    Ο κ. Στεφάνου είπε ακολούθως ότι «οι τελευταίες εξελίξεις με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) θα έπρεπε ήδη να προβληματίσουν όσους θεωρούν ότι χωρίς σοβαρό προβληματισμό και επιμέτρηση των όποιων πιθανών προεκτάσεων και επιπτώσεων στο Κυπριακό, μπορούν να καταφεύγουν στα δικαστήρια». Σημειώνοντας ότι «στην υπόθεση Οραμς κερδήθηκε μια νομική μάχη, είπε «πως δεν μπορεί ο καθένας να αποφασίζει να προχωρεί αδιαφορώντας για τις όποιες επιπτώσεις θα έχουν οι αποφάσεις του».

    [03] ΓΑΖΑ ΠΛΟΙΑΡΙΟ - ΔΙΑΤΑΓΜΑ - ΙΣΧΥ

    Το κυβερνητικό διάταγμα που εκδόθηκε και το οποίο απαγορεύει τον κατάπλου και τον απόπλου σκαφών που έχουν προορισμό τη Γάζα συνεχίζει να ισχύει, τόνισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, σχολιάζοντας δημοσιεύματα για νέα πρωτοβουλία μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

    Συμπλήρωσε ότι η θέση της Κυβέρνησης εκφράζεται με το διάταγμα και σημείωσε ότι θα πράξει ανάλογα με την εξέλιξη που θα έχει η πρωτοβουλία αυτή.

    Στο πλαίσιο ενημέρωσης των δημοσιογράφων, αναφερόμενος στις διάφορες πληροφορίες ότι το συγκεκριμένο πλοιάριο θα επιχειρήσει τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, είπε ότι η Κυβέρνηση δεν έχει επίσημη πληροφόρηση, αλλά αυτή περιορίζεται στις δηλώσεις των πρωταγωνιστών της πρωτοβουλίας σε δημοσιογραφικές διασκέψεις και δημοσιεύματα στον Τύπο. Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Στεφάνου ανέφερε ότι η κυπριακή Κυβέρνηση σε συνεργασία με την ελληνική Κυβέρνηση ανάλαβαν σειρά ενεργειών με στόχο να ανοίξει ο δρόμος σε μια πρωτοβουλία που θα βοηθήσει την ενίσχυση της ροής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

    [04] ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΛΛΕΙΜΜΑ

    Με βάση τα προκαταρκτικά στοιχεία των οικονομικών λογαριασμών της Γενικής Κυβέρνησης για την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου 2010, που καταρτίζονται σύμφωνα με το ευρωπαϊκό σύστημα, το σύνολο εσόδων ανήλθε σε 1656,0 εκ. ευρώ (2,7% αύξηση από την αντίστοιχη περίοδο του 2009) και οι συνολικές δαπάνες σε 1914,7 εκ. ευρώ, (1,2% αύξηση), με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί έλλειμμα 258,7 εκ. ευρώ, σε σύγκριση με έλλειμμα 280,0 εκ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2009.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, οι κυριότερες κατηγορίες εσόδων για την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου 2010 ήταν: φόροι επί της παραγωγής και των εισαγωγών 686,5 εκ. ευρώ (1,3% αύξηση από την αντίστοιχη περίοδο του 2009), εκ των οποίων ο ΦΠΑ με 402,4 εκ. ευρώ (αύξηση 0,1%), φόροι στο εισόδημα και πλούτο 303,0 εκ. ευρώ (17,1% μείωση).


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 20 August 2010 - 17:29:19 UTC