Browse through our Interesting Nodes on Cyprus History Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-08-22

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ
  • [02] ΥΠ. ΓΕΩΡΓΙΑΣ - ΚΗΔΕΙΑ ΦΩΤΙΟΥ
  • [03] ΥΠ. ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ - ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ
  • [04] ΠΑΓΔΑΤΗΣ - ΣΙΝΣΙΝΑΤΙ

  • [01] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας δέχθηκε τηλεφώνημα από τον Ελληνα Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, τον οποίο ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και για τα αρνητικά μηνύματα που το τελευταίο διάστημα συνεχώς εκπέμπει ο Τ/κ ηγέτης Ντερβίς Ερογλου με καθημερινές του δηλώσεις.

    Επίσης, συζήτησαν τρόπους για περαιτέρω προώθηση των προτάσεων του Προέδρου της Δημοκρατίας αναφορικά με το Κυπριακό στον διεθνή χώρο.

    Σύμφωνα με σημερινή επίσημη ανακοίνωση, η τηλεφωνική συνομιλία, που διήρκεσε περίπου 30 λεπτά, έγινε στα πλαίσια της συνεχούς αλληλοενημέρωσης που υπάρχει μεταξύ τους και μεταξύ των Κυβερνήσεων Κύπρου και Ελλάδας, πάνω σε ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

    Οπως αναφέρεται, ο Ελληνας Πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τόσο για τις συνομιλίες του με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου όσο και για την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με την Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον, κατά τη διάρκεια των οποίων, πέρα από το Μεσανατολικό, ήγειρε και το Κυπριακό.

    Ο κ. Παπανδρέου ενημέρωσε επίσης τον Πρόεδρο Χριστόφια και για την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Παλαιστίνιο ηγέτη Μαχμούντ Αμπάς και τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου Σαάντ Χαρίρι.

    Ο Ελληνας Πρωθυπουργός με τους συνομιλητές του συζήτησε το θέμα της συνέχισης των προσπαθειών για έναρξη των συνομιλιών μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων, και άλλα θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

    Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τον κ. Παπανδρέου για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και για τα αρνητικά μηνύματα που το τελευταίο διάστημα συνεχώς εκπέμπει ο Τ/κ ηγέτης Ντερβίς Ερογλου με καθημερινές του δηλώσεις.

    Επίσης, συζήτησαν τρόπους για περαιτέρω προώθηση των προτάσεων του Προέδρου της Δημοκρατίας αναφορικά με το Κυπριακό στον διεθνή χώρο.

    ``Οι προτάσεις έχουν δημιουργικό χαρακτήρα και μπορούν να δώσουν ώθηση στη διαπραγματευτική διαδικασία, με τον συνδυασμό διαφόρων πτυχών στη συζήτηση του Κυπριακού, αλλά και στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας με την εφαρμογή από μέρους της του Ψηφίσματος 550 που αφορά την περιοχή των Βαρωσίων``, καταλήγει η ανακοίνωση.

    [02] ΥΠ. ΓΕΩΡΓΙΑΣ - ΚΗΔΕΙΑ ΦΩΤΙΟΥ

    Ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Δημήτρης Ηλιάδης είπε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προσέρχεται στις διαπραγματεύσεις με συναίσθηση ιστορικής ευθύνης και πολιτική βούληση για εξεύρεση λύσης αξιοπρεπούς συμβιβασμού».

    Μιλώντας εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας στην κηδεία του αγνοούμενου Παναγιώτη Φωτίου στην εκκλησία Αποστόλου Ανδρέα στα Κλαυδιά Λάρνακας, ο κ. Ηλιάδης τόνισε πως «στόχος και πλαίσιο είναι η μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ένα ομόσπονδο διζωνικό δικοινοτικό κράτος, με κατοχυρωμένα τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των πολιτών του».

    Ο Υπουργός διαβεβαίωσε πως «ανανεώνουμε τη θέληση και την προσήλωση μας στον στόχο της λύσης και της ειρήνης, ώστε να αποκατασταθούν τα δικαιώματα του λαού μας και να μην ζήσουμε ποτέ ξανά παρόμοιες τραγικές καταστάσεις».

    "Με ενότητα και συνέπεια, με σύνεση και αποφασιστικότητα", ανέφερε, "θα συνεχίσουμε την προσπάθεια, όσο δύσκολη και αν είναι, για να ανατρέψουμε την κατοχή, να ανακόψουμε τον εποικισμό, να αποτρέψουμε τον εφιάλτη της διχοτόμησης".

    [03] ΥΠ. ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ - ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ

    Οι παράμετροι λύσης του Κυπριακού δεν μπορεί να είναι άλλες από τις αρχές του διεθνούς δικαίου, τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αλλά και τις αρχές και αξίες της ΕΕ, τόνισε ο Υπουργός Εσωτερικών Νεοκλής Συλικιώτης στον επιμνημόσυνο λόγο του στο ετήσιο εθνικό μνημόσυνο των αγνοουμένων και πεσόντων κατά την τουρκική εισβολή της κοινότητας Επτακώμης Αμμοχώστου, στην εκκλησία Αγίου Θωμά, στον Αγιο Θωμά Λεμεσού.

    Ο κ. Συλικιώτης ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «το χρέος μας απέναντι στους νεκρούς της Επτακώμης αλλά και όλους τους νεκρούς μας στις διάφορες μάχες για την προστασία της δημοκρατίας, της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας της πατρίδας μας, επιβάλλει να συνεχίσουμε τον αγώνα για την επανένωση της Κύπρου μας».

    «Μόνο τότε οι ψυχές των νεκρών μας θα αναπαυτούν. Γιατί μόνο τότε θα είναι βέβαιοι πως οι μελλοντικές γενιές των Κυπρίων δεν θα περάσουν ανάλογες με εκείνους τραυματικές εμπειρίες και δεν θα ζήσουν τις φρικαλεότητες ενός άλλου πολέμου», πρόσθεσε.

    Για αυτό, συνέχισε, «με επικεφαλής τον Πρόεδρο Χριστόφια, καταβάλλουμε συνεχείς και έντονες προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού».

    [04] ΠΑΓΔΑΤΗΣ - ΣΙΝΣΙΝΑΤΙ

    Ο Κύπριος αντισφαιριστής Μάρκος Παγδατής αποχαιρέτησε το τουρνουά της σειράς Μάστερ στο Σινσινάτι των Ηνωμένων Πολιτειών, έχοντας στις αποσκευές του 360 βαθμούς που τον φέρνουν από την ερχόμενη Δευτέρα κοντά στη 16η θέση.

    Ο Κύπριος πρωταθλητής ηττήθηκε στον δεύτερο ημιτελικό του τουρνουά από τον Ελβετό αντισφαιριστή Roger Federer, νούμερο 2 στον κόσμο, με 2-0 σετ (6-4, 6-3).

    Στον τελικό του τουρνουά, ο Ελβετός αντισφαιριστής θα αντιμετωπίσει τον Αμερικανό Mardy Fish, ο οποίος στον πρώτο ημιτελικό νίκησε με 2-1 σετ (4-6, 7-6, 6-1) τον συμπατριώτη του Andy Roddick.

    Επόμενος σταθμός του Κύπριου αντισφαιριστή Μάρκου Παγδατή, πριν το αμερικανικό Οπεν, θα είναι το Νew Heaven ATP Tour 250, στις ΗΠΑ.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Sunday, 22 August 2010 - 9:29:22 UTC