Visit the Macedonia Homepage (by Nikolaos Martis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-07-23

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΕΞ ΚΥΠΡΟΥ-ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ
  • [02] ΤΡΑΠΕΖΕΣ - ΤΕΣΤ ΑΝΤΟΧΗΣ
  • [03] ΟΥΝΦΙΚΥΠ - ΚΑΝΑΔΑΣ
  • [04] ΕΚΡΗΚΤΙΚΑ - ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ

  • [01] ΥΠΕΞ ΚΥΠΡΟΥ-ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ

    Η λύση του Κυπριακού είναι δυνατή εάν και οι δύο πλευρές λειτουργήσουν εποικοδομητικά και σε πνεύμα κατανόησης, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βέστερβέλε, προσθέτοντας ότι η Γερμανία στηρίζει τη διαδικασία για λύση του Κυπριακού.

    Μιλώντας ύστερα από συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Κυπριανού, στη Λευκωσία, ο κ. Βέστερβελε επεσήμανε ότι η πρόσφατη γνωμάτευση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης αφορά αποκλειστικά το Κόσσοβο και εξέφρασε την ευχή η Κύπρος να ακολουθήσει την πορεία της Γερμανίας και να επανενωθεί.

    Ο κ. Κυπριανού είπε ότι ``είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε πολλά θέματα, μεταξύ των οποίων βεβαίως και το Κυπριακό, την κατάσταση των συνομιλιών σήμερα και τα προβλήματα που παρουσιάζονται``, προσθέτοντας ότι είχε την ευκαιρία να αναφερθεί ``στις τελευταίες προτάσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας``.

    ``Νομίζουμε αυτό θα βοηθήσει και την πρόοδο και την επιτάχυνση των συνομιλιών, αλλά θα βοηθήσει και άλλα ζητήματα, όπως για παράδειγμα την πρόοδο των συνομιλιών της Τουρκίας για ένταξη στην ΕΕ``.

    Ανέφερε ότι ``οι διμερείς σχέσεις των χωρών μας είναι εξαιρετικές, δεν υπάρχουν προβλήματα``, και σημείωσε ότι ``είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και θέματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως η Γάζα και το Κοσσυφοπέδιο``.

    Μιλώντας Αγγλικά, ο κ. Βέστερβελε είπε ότι οι συνομιλίες του με τον κ. Κυπριανού χθες και σήμερα ήταν ``εξαίρετες`` και ``πολύ καρποφόρες``, προσθέτοντας ότι ``το πλαίσιο αυτής της επίσκεψης είναι φυσικά οι παραδοσιακές εξαίρετες σχέσεις μεταξύ της Κύπρου και της Γερμανίας, και πιστεύουμε ότι αυτή η επίσκεψη εδώ στο νησί είναι επίσης μια έκφραση των εξαίρετων σχέσεών μας``.

    ``Ο λαός της Κύπρου ίσως γνωρίζει και θα πρέπει να γνωρίζει ότι ο λαός της Γερμανίας αισθάνεται μεγάλη συμπάθεια μαζί σας και νοιώθουμε το ίδιο, επειδή και εμείς ήμασταν μοιρασμένη χώρα για πολλά χρόνια και δεν θα ξεχάσουμε ποτέ την πολύ εξαιρετική στιγμή όταν έπεσε το τείχος``, είπε ο κ. Βέστερβελε.

    Πρόσθεσε ότι η επανένωση της Γερμανίας ήταν μια από τις πιο συγκινητικές ιστορικές στιγμές στην ιστορία της χώρας και ότι ``αυτό ευχόμαστε και σε σας και στο νησί και στον κυπριακό λαό``.

    ``Είχαμε ιδίαν εμπειρία του τί σημαίνει να ζει κανείς σε μοιρασμένη χώρα και σας ευχόμαστε φυσικά αυτό που βιώσαμε πριν είκοσι χρόνια, αυτό που συνέβη στη Γερμανία πριν είκοσι χρόνια``, είπε.

    Μιλώντας Γερμανικά, μέσω διερμηνέα, ο κ. Βέστερβελε είπε ότι ``ως Γερμανία στόχος μας είναι να μεταχειριζόμαστε όλα τα κράτη ως ισότιμα κράτη μέλη της ΕΕ, όχι μόνο τα μεγάλα, αλλά και τα μικρά``.

    Είπε, επίσης, ότι ``δεν συζητήσαμε μόνο για το Κυπριακό, αλλά και για άλλα προβλήματα, όπως τα προβλήματα στη Μέση Ανατολή``, προσθέτοντας ότι συζήτησαν και το θέμα του Κοσσυφοπεδίου, μετά την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, αφού ``έχουν αλλάξει τα δεδομένα``.

    Σε ερώτηση για την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για το Κόσσοβο, ο κ. Κυπριανού είπε ότι ``θα μελετήσουμε επιμελώς τη γνωμάτευση``, προσθέτοντας ότι ``σημειώνουμε ότι διαχωρίζει την υπόθεση της Κύπρου από αυτήν του Κοσσόβου``.

    ``Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Το πράττει συγκεκριμένα. Εξηγεί γιατί η μονομερής ανακήρυξη ανεξαρτησίας είναι παράνομη όσον αφορά το τουρκοκρατούμενο μέρος της Κύπρου``, είπε.

    Ο κ. Κυπριανού πρόσθεσε ότι ``η θέση μας για το Κόσσοβο παραμένει αναλλοίωτη και πιστεύουμε ότι οποιαδήποτε αλλαγή στην εδαφική ακεραιότητα μιας χώρας πρέπει να προέλθει μέσα από συζητήσεις και διαπραγματεύσεις``.

    ``Θα μελετήσουμε τη γνωμάτευση επιμελώς και θα συνεχίσουμε να είμαστε εποικοδομητικοί`` όσον αφορά το Κόσσοβο στην ΕΕ.

    Απαντώντας στην ίδια ερώτηση, ο κ. Βέστερβελε είπε ότι η γνωμάτευση ήταν ``πολύ συγκεκριμένη`` και ``δεν έχει να κάνει με οποιεσδήποτε άλλες υποθέσεις στον κόσμο``.

    ``Υπάρχει ένα πολύ ξεχωριστό ιστορικό και αυτή η γνωμάτευση των δικαστών έχει να κάνει με αυτό το συγκεκριμένο ιστορικό και αυτή τη συγκεκριμένη κατάσταση, και δεν είναι απόφαση για άλλες χώρες ή άλλες περιοχές του κόσμου``, είπε, σημειώνοντας ότι ``είναι μοναδική απόφαση σε μια μοναδική κατάσταση με ένα μοναδικό ιστορικό``.

    Ερωτηθείς από ξένους δημοσιογράφους εάν η δημιουργία δύο κρατών στην Κύπρο θα ήταν καλή λύση για το νησί, ο κ. Κυπριανού απάντησε: ``Φυσικά όχι``.

    ``Πρώτα από όλα, οι Ελληνοκύπριοι δεν αντιτάχθηκαν στην επανένωση του νησιού. Απέρριψαν το συγκεκριμένο σχέδιο, το οποίο δεν θα οδηγούσε στην πραγματική επανένωση αλλά στη διχοτόμηση του νησιού, προκαλώντας προβλήματα που δεν θα μπορούσαν να λυθούν στο μέλλον``, εξήγησε.

    Επεσήμανε ότι ``οι Ελληνοκύπριοι είναι τα θύματα της κατάστασης, είναι αυτοί που εκτοπίστηκαν, έχασαν τις περιουσίες τους, δεν μπορούν να ζήσουν στα σπίτια τους, και το μισό νησί βρίσκεται υπό την κατοχή 40.000 Τούρκων στρατιωτών``.

    Ο κ. Κυπριανού σημείωσε ότι η πρώτη φορά που διαχωρίστηκαν οι δύο κοινότητες ήταν το 1974, προσθέτοντας ότι ``το μέλλον του νησιού είναι να επανενωθεί και αυτός είναι ο στόχος των διαπραγματεύσεων, αυτό έγινε αποδεκτό από τις δύο πλευρές, αυτό στηρίχθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και την ΕΕ``.

    ``Για αυτό ο στόχος εδώ είναι η επανένωση του νησιού με μιαν ομοσπονδιακή λύση. Αυτός ήταν ο μεγάλος συμβιβασμός που επιτεύχθηκε, δίδοντας τη δυνατότητα σε κάθε κοινότητα να χειρίζεται τις υποθέσεις της στη δική της περιοχή, αλλά μέσα στο πλαίσιο μίας χώρας, ενός κράτους, μίας υπηκοότητας, μίας κυριαρχίας και μίας διεθνούς προσωπικότητας``, είπε.

    Στο σημείο αυτό, ο κ. Βέστερβελε εξέφρασε την πεποίθηση ότι η λύση του Κυπριακού ``είναι δυνατή εάν και οι δύο πλευρές λειτουργήσουν εποικοδομητικά και σε πνεύμα κατανόησης``, προσθέτοντας ότι ``αυτή είναι μία διαδικασία την οποία υποστηρίζουμε``.

    [02] ΤΡΑΠΕΖΕΣ - ΤΕΣΤ ΑΝΤΟΧΗΣ

    Δημοσιοποιούνται σήμερα το απόγευμα τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής (stress tests) στα οποία υποβλήθηκαν 91 ευρωπαϊκές τράπεζες - μεταξύ των οποίων οι κυπριακές τράπεζες Κύπρου και Μαρφίν Λαϊκή - που αντιπροσωπεύουν το 65% του τραπεζικού τομέα της ΕΕ.

    Στόχος των τεστ είναι να διαπιστωθεί εάν οι ευρωπαϊκές τράπεζες διαθέτουν επαρκή κεφάλαια για να αντεπεξέλθουν πολύ άσχημες οικονομικές και χρηματοπιστωτικές συνθήκες, όπως αυτές που προκάλεσαν την κατάρρευση της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας Lehman Brothers το 2008.

    Τα τεστ αναμένεται να καταδείξουν πώς κάθε τράπεζα θα μπορούσε να αντεπεξέλθει, εάν η οικονομική ανάπτυξη επιβραδυνθεί απότομα, εάν δεν αποπληρωθούν δάνεια που παραχώρησε, εάν τα χρηματιστήρια πραγματοποιήσουν βουτιά και εάν υπάρξει κρίση στις αγορές κρατικών ομολόγων, η οποία θα απαξιώσει μεγάλη ποσότητα κρατικού χρέους που κατέχεται από τις τράπεζες.

    Στις 19.00 οι δύο κυπριακές τράπεζες, οι οποίες υποβλήθηκαν στα τεστ αντοχής, Τράπεζα Κύπρου και Μαρφίν Λαϊκή Τράπεζα, θα αναρτήσουν στην ιστοσελίδα τους τα αποτελέσματα της δικής τους άσκησης.

    [03] ΟΥΝΦΙΚΥΠ - ΚΑΝΑΔΑΣ

    Τη θέση του στο μουσείο του Καναδά έχει πλέον ειδικό τμήμα που αφορά τη συμμετοχή της χώρας στην ειρηνευτική αποστολή του ΟΗΕ στην Κύπρο, ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Η καναδική αποστολή, που είναι η μακροβιότερη, αποτελείτο από 30.000 στρατιώτες από το 1964 μέχρι το 1993. Το τμήμα στο στρατιωτικό μουσείο της Οττάβα, που αφορά τη συμμετοχή του Καναδά στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ, είναι το πρώτο που προστέθηκε στα μόνιμα εκθέματα του μουσείου, το οποίο άνοιξε πριν 5 χρόνια.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, σε είδηση της καναδικής κρατικής τηλεόρασης φιλοξενούνται και δηλώσεις ενός στρατιώτη, του Μισέλ Πλουφ (Michel Plouffe) ο οποίος υπηρέτησε στην Κύπρο το 1974 και κέρδισε το ``Αστέρι του θάρρους`` καθώς βοήθησε έναν αξιωματικό που είχε τραυματιστεί. Τραυματίστηκε και ο ίδιος όταν μια σφαίρα τρύπησε το κράνος του, εξοστρακίστηκε στο σαγόνι και θρυμμάτισε τα δόντια του. Ο Πλουφ χάρισε το μετάλλιό του στο μουσείο του Καναδά, το οποίο εκτίθεται μαζί με τη σφαίρα που τον χτύπησε και το κρανίο με εμφανή το κενό από τη σφαίρα.

    Στο μουσείο εκτίθεται επίσης ξύλινο ομοίωμα σκοπιάς, παρόμοιας με αυτές που χρησιμοποιούσαν οι κυανόκρανοι εκείνη την εποχή για επιτήρηση της πράσινης γραμμής. Υπάρχει ακόμη ένα τμήμα όπου μεταδίδεται βίντεο με δηλώσεις μελών των καναδικών αποστολών στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

    Τον Ιούλιο του 1974 δύο Καναδοί στρατιώτες είχαν σκοτωθεί από τα πυρά κατά τη διάρκεια της εισβολής και 17 άλλοι τραυματίστηκαν.

    [04] ΕΚΡΗΚΤΙΚΑ - ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ

    Δύο άτομα, στελέχη της Εθνικής Φρουράς, προσάγονται σήμερα ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού σε σχέση με την κλοπή εκρηκτικής ύλης από στρατόπεδο της Εθνικής Φρουράς, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας Μιχάλης Κατσουνωτός.

    «Η Αστυνομία λίγο μετά 11 ψες, δυνάμει δικαστικού εντάλματος, προχώρησε στη σύλληψη εντός 36χρόνου, από την Πάφο, και ενός 35χρονου, από τη Λεμεσό, για διευκόλυνση των ανακρίσεων σε σχέση με την υπόθεση διάρρηξης και κλοπής της εκρηκτικής ύλης από στρατόπεδο της Εθνικής Φρουράς», είπε.

    Και οι δύο συλληφθέντες είναι στελέχη της ΕΦ που υπηρετούν στο στρατόπεδο από το οποίο κλάπηκε η εκρηκτική ύλη, πρόσθεσε.

    Οπως ανέφερε, αργότερα θα οδηγηθούν ενπώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού για να ζητηθεί η περαιτέρω κράτησή τους.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 23 July 2010 - 11:30:24 UTC