Read about The Pontian Genocide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-07-18

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΙΚΟΣ ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΟ
  • [03] YΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΝΗΜΗΣ ΠΕΣΟΝΤΩΝ
  • [04] ΥΠΕΣ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΣΥΛΟΥ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ

    Οι προτάσεις που έχει καταθέσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας και για την Αμμόχωστο και για το θέμα της διεθνούς διάσκεψης, δίνουν ισχυρό κίνητρο και στην Ευρωπαϊκή Ενωση να εμπλακεί πιο ενεργά και να ζητήσει, να απαιτήσει από την Τουρκία όπως συνεργαστεί και αυτή προς υλοποίηση των προτάσεων, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου.

    «Οι προτάσεις μας είναι ισορροπημένες, εμπεριέχουν όφελος προς όλους και για αυτόν ακριβώς τον λόγο έχει κίνητρο και η Τουρκία να συνεργαστεί για υλοποίηση αυτών των προτάσεων και να δοθεί ισχυρή ώθηση στη διαπραγματευτική της διαδικασία, αλλά και γενικότερα στην επίτευξη λύσης στο Κυπριακό», σημείωσε ο κ. Στεφάνου σε δηλώσεις του μετά το μνημόσυνο των ηρώων της κοινότητας Δευτεράς και τα αποκαλυπτήρια μνημείου πεσόντων και αγνοουμένων.

    Ερωτηθείς εάν στην ΕΕ επικρατεί η άποψη ότι αποενοχοποιήθηκε η Τουρκία και το βάρος πέφτει στην ε/κ πλευρά ότι δεν επιθυμεί λύση του Κυπριακού, ο Εκπρόσωπος απάντησε αρνητικά. "Οχι, νομίζω είναι υπερβολή αυτό το πράγμα. Μια χώρα που είναι αποενοχοποιημένη δεν τυγχάνει της κριτικής της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ενωσης διότι να θυμίσω ότι η ΕΕ στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του περασμένου Δεκεμβρίου είχε διαπιστώσει ότι η Τουρκία δεν έχει υλοποιήσει τις υποχρεώσεις της και, παρά τις διακηρύξεις της για λύση σύντομα στο Κυπριακό, στην ουσία τίποτα δεν κάνει προς την κατεύθυνση της υλοποίησης των ψηφισμάτων για να λυθεί το Κυπριακό».

    «Μια αποενοχοποιημένη χώρα δεν τυγχάνει μια τέτοιας κριτικής από την ΕΕ και τον διεθνή παράγοντα», επεσήμανε ο κ. Στεφάνου και πρόσθεσε ότι «βέβαια αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε και εμείς τα προβλήματά μας και δεν έχουμε τις δυσκολίες μας".

    "Δεν ευσταθεί αυτό που λέγεται ότι υποτιμούμε είτε τους κινδύνους είτε τα προβλήματα», πρόσθεσε.

    Σημείωσε ότι «αυτά τα βλέπουμε, τα εκτιμούμε και για τον λόγο αυτό ακριβώς συνεχίζουμε τη εντατική μας προσπάθεια να φτάσουμε σε λύση στο Κυπριακό και για αυτό συνεχίζουμε να παίρνουμε και τις πρωτοβουλίες».

    Με τις πρωτοβουλίες του Προέδρου της Δημοκρατίας, σημείωσε ο κ. Στεφάνου, «τερματίστηκε η στασιμότητα του 2008, αποκαταστάθηκε η αξιοπιστία της ε/κ κοινότητας ότι θέλει και επιθυμεί και εργάζεται για λύση».

    Τώρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παίρνει νέες πρωτοβουλίες, συμπλήρωσε ο κ. Στεφάνου και είπε ότι «έχει εξαγγείλει ξανά ένα νέο πακέτο προτάσεων που ενδιαφέρει και τον διεθνή παράγοντα, ενδιαφέρει την ίδια την Ευρωπαϊκή Ενωση, ενδιαφέρει και την ίδια την Τουρκία»

    «Ενα από τα ζητούμενα του αγώνα μας είναι η Ευρωπαϊκή Ενωση ενεργά να εμπλακεί στο Κυπριακό», είπε και επανέλαβε τη θέση ότι «η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας λειτουργεί και ως ένας παράγοντας που κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες μπορεί να ενεργήσει ως καταλύτης για να συνεργαστεί στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού».

    Σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο ενός νέου Μπούργκενστοκ, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σημείωσε ότι «έχει λεχθεί ότι με το να μην δεχτούμε την πρόταση της Τουρκίας, θα πάμε τελικά σε ένα νέο Μπούργκενστοκ".

    "Θέλω να υπογραμμίσω ότι μία πρόταση έχει η Τουρκία. Είναι η πρόταση που έχει σαφέστατα επαναλάβει ο κ. Νταβούτογλου πρόσφατα, στην ουσία για πραγματοποίηση ενός νέου Μπούργκενστοκ», είπε.

    Πρόσθεσε ότι "εμείς απορρίπτουμε αυτήν την πρόταση και για αυτόν ακριβώς τον λόγο εμείς προτείνουμε κάτι για το οποίο κάνει και αναφορά και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ στην τελευταία του έκθεση για την αποστολή καλών υπηρεσιών».

    «Οταν και εφόσον θεωρεί ότι μπορεί να συγκληθεί μια διεθνής διάσκεψη για την επίλυση των διεθνών πτυχών του Κυπριακού, θα πρέπει αυτό το πράγμα να γίνει», σημείωσε.

    Πρόσθεσε ότι «είναι αυτό που ζητά και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, να πραγματοποιηθεί μια διεθνής διάσκεψη, την οποία θα πραγματοποιήσουν τα ίδια τα Ηνωμένα Εθνη με τη συμμετοχή των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, με τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ενωσης, των εγγυητριών δυνάμεων, της Κυπριακής Δημοκρατίας και των δύο κοινοτήτων, για να επιλύσει τις διεθνείς πτυχές του Κυπριακού».

    "Φυσικά", είπε, «συνεχίζουμε την προσπάθεια για επίλυση των εσωτερικών πτυχών του Κυπριακού, γιατί η λύση, όπως έχουμε συμφωνήσει με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, πρέπει να είναι αμοιβαία συμφωνημένη, να συμφωνήσουν δηλαδή μεταξύ τους οι δύο ηγέτες, και αυτή η συμφωνημένη λύση θα πάει σε ταυτόχρονα και ξεχωριστά δημοψηφίσματα προς έγκριση στις δύο κοινότητες».

    Αναφερόμενος στο απευθείας εμπόριο, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «ο κανονισμός του απευθείας εμπορίου δεν στηρίζεται πάνω σε ορθή νομική βάση, δεν στηρίζεται πάνω και σε ορθή πολιτική βάση», και αναφέρθηκε στα συμπεράσματα του Συμβουλίου της ΕΕ του Απριλίου του 2006, υπενθυμίζοντας ότι στα συμπεράσματα αναφέρεται ότι «θα πρέπει να παρθούν εκείνα τα μέτρα έτσι ώστε, με την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, να μπορέσουν να επωφεληθούν των πλεονεκτημάτων της Ευρωπαϊκής Ενωσης και οι Τουρκοκύπριοι, με στόχο να εξυπηρετηθεί η επανένωση της Κύπρου».

    «Με τον κανονισμό του απευθείας εμπορίου δεν εξυπηρετείται η επανένωση της Κύπρου, εξυπηρετείται η διαίρεση», πρόσθεσε.

    Σημείωσε ότι «η πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας, η οποία στηρίζεται στο ψήφισμα 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, «μπορεί να δώσει και στους Τ/κ τη δυνατότητα να ενισχύσουν τις σχέσεις τους με την ΕΕ, θα υλοποιηθεί ένα ψήφισμα του ΟΗΕ που από το 1984 μένει χωρίς υλοποίηση λόγω της άρνησης της Τουρκίας να το υλοποιήσει, αλλά ταυτόχρονα δίνει και κίνητρο στην ΕΕ να υλοποιήσει και το συμπέρασμα της για να επωφεληθούν και οι Τ/κ».

    Οι προτάσεις της ε/κ πλευράς παρέχουν διεξόδους μέσα από ένα αμοιβαίο όφελος όλων των εμπλεκομένων μερών, σημείωσε ο κ. Στεφάνου και είπε, καταλήγοντας: «Ιδού η Ρόδος, και για την ΕΕ ακόμη πιο δραστήρια να στραφεί προς την κατεύθυνση της Τουρκίας και να απαιτήσει την υλοποίηση ψηφισμάτων».

    [02] ΠΡΟΕΔΡΙΚΟΣ ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΟ

    Το περιουσιακό είναι ίσως το πιο δύσκολο θέμα στις συνομιλίες για λύση του Κυπριακού, δήλωσε από την Πάφο ο Επίτροπος Προεδρίας Γιώργος Ιακώβου, σημειώνοντας ότι σχετίζεται άμεσα και με πολλές άλλες πτυχές, όπως το προσφυγικό, το εδαφικό και το θέμα των εποίκων.

    Το θέμα αυτό, είπε, έτσι τίθεται και θα τίθεται στις συνομιλίες, οι οποίες θα συνεχιστούν με αυτόν τον στόχο και μετά το Καλοκαίρι.

    Εκτός από τις ενδοκυπριακές συνομιλίες, συνέχισε ο κ. Ιακώβου, τίθενται και άλλα θέματα, όπως το θέμα της Αμμοχώστου, το οποίο «αποτελεί ένα ξεχωριστό θέμα και υπαρκτό πρόβλημα» και η προσέγγιση προέρχεται και από το ψήφισμα 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας, το οποίο ζητά τον άμεσο τερματισμό της κατοχής της πόλης και την απόδοση της στους νόμιμους κατοίκους.

    Το θέμα αυτό, είπε, δεν έχει ξεχαστεί ποτέ, αφού συνδέεται και με μιαν παλιά πρόταση, η οποία «είχε γίνει όταν ήμουν ακόμα Υπουργός Εξωτερικών στην προηγούμενη Κυβέρνηση και είναι το θέμα του ανοίγματος του Λιμανιού».

    [03] YΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΝΗΜΗΣ ΠΕΣΟΝΤΩΝ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καταβάλλει το άπαν των δυνάμεων του για την επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού, για να μετατραπεί η Κύπρος σε κέντρο ειρήνης και ευημερίας όλων των Κυπρίων, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, δήλωσε ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Τίτος Χριστοφίδης.

    Σε ομιλία του στην εκδήλωση μνήμης για τους πεσόντες κατά την τουρκική εισβολή, στη Μητρόπολη Κιτίου, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι εδώ και δεκαετίες ο λαός προσδοκά την ελευθερία, την επανένωση του τόπου, τη μόνιμη ειρήνη και ασφάλεια, κατοχυρωμένα δικαιώματα για όλους τους νόμιμους πολίτες, και πρόσθεσε πως ``τις προσδοκίες αυτές ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει δεσμευθεί να εκπληρώσει``.

    Επιθυμία, συνέχισε, είναι η επανένωση της Κύπρου, του λαού της, των θεσμών, της οικονομίας και του εδάφους της πάνω στο συμφωνημένο πλαίσιο που είναι η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, με πολιτική ισότητα, όπως αυτή ορίζεται από τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    Τις ημέρες αυτές, είπε ο κ. Χριστοφίδης, "τιμούμε, όμως, και τις ηρωικές μορφές των πεσόντων και των αγνοουμένων που θυσίασαν τη ζωή τους στο όνομα της δημοκρατίας, της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας της πατρίδας μας".

    ``Η διατήρηση της μνήμης ζωντανής αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για τη συνέχιση κάθε αγώνα, αποτελεί χρήσιμη πυξίδα προσανατολισμού. Οσα χρόνια και αν περάσουν, θα θυμόμαστε πάντοτε εκείνο το μαύρο Καλοκαίρι για να αντλούμε δύναμη και κουράγιο στον δύσκολο δρόμο για επίλυση του Κυπριακού και επανένωση της πατρίδας μας. Θυμόμαστε για να διδασκόμαστε από την ιστορία, για να μην επαναλαμβάνουμε τα ίδια λάθη. Οι ημέρες που διανύουμε είναι ημέρες περισυλλογής``, ανέφερε ο κ. Χριστοφίδης.

    [04] ΥΠΕΣ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΣΥΛΟΥ

    Η Κυπριακή Δημοκρατία στηρίζει τις προσπάθειες της βελγικής προεδρίας της ΕΕ για τη διαμόρφωση ενιαίου συστήματος ασύλου, δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών Νεοκλής Συλικιώτης, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα η Ευρωπαϊκή Ενωση να μπορέσει επιτέλους να εφαρμόσει την πολιτική της αλληλεγγύης απέναντι στα κράτη μέλη που δέχονται ισχυρές μεταναστευτικές πιέσεις, να εκφράσει την αλληλεγγύη της στους πρόσφυγες από τρίτες χώρες που έχουν ανάγκη τη διεθνή προστασία και να καταφέρει με σωστό σύστημα ασύλου να αντιμετωπίσει τις καταχρήσεις που υπάρχουν στα κράτη μέλη.

    Πρόσθεσε ότι στόχος είναι «μέχρι το τέλος του 2012 θα πρέπει ως ΕΕ να έχουμε ένα ενιαίο σύστημα ασύλου" και ότι "χωρίς ενιαίο σύστημα ασύλου, η ΕΕ δεν έχει πολιτική για το θέμα αυτό».

    Ανέφερε πως «δεν μπορεί οι χώρες που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα να δέχονται τις περισσότερες πιέσεις από μεταναστευτικές πιέσεις και πρόσφυγες", προσθέτοντας ότι "ιδιαίτερα η Κύπρος, η Ελλάδα και άλλες χώρες της Ευρώπης δεχόμαστε αυτές τις πιέσεις».

    "Αυτό που απαιτούμε", συνέχισε ο Υπουργός Εσωτερικών, «είναι να υπάρξει ένα ενιαίο σύστημα ασύλου, να υπάρξει ισότιμη κατανομή των βαρών και να υπάρξει ανακατανομή των προσφύγων σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ".


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Sunday, 18 July 2010 - 11:29:14 UTC