Visit the Greek American Women's Network (GAWN) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-07-19

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΙ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [02] ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΩΝ ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΓ ΟΗΕ
  • [03] ΛΟΝΔΙΝΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ - ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗΣ
  • [04] BEACH VOLLEY ΚΥΠΡΟΣ ΧΑΛΚΙΝΟ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΙ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας τόνισε την ότι «αναμένουμε από τα Ηνωμένα Εθνη και τη διεθνή κοινότητα, που παρακολουθούν τις θέσεις των δύο πλευρών στις συνομιλίες, να στρέψουν την προσοχή τους προς την Τουρκία γιατί γνωρίζουν πολύ καλά ότι, για να μπορέσουμε να ανοίξουμε τον δρόμο προς τη λύση, πρέπει απαραιτήτως η Τουρκία να αφήσει τα λόγια και τα συνθήματα και να δείξει εμπράκτως αν είναι έτοιμη για έναν έντιμο, βιώσιμο και λειτουργικό συμβιβασμό».

    Σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση για τους αγνοούμενους στο «Πανόραμα Αγνοουμένων», στον Κόρνο, την Κυριακή, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «έχουμε πράγματι να κάνουμε με ένα δύσκολο συνομιλητή, ο οποίος συμπεριφέρεται, θεωρώντας πολλές φορές ότι τα τετελεσμένα της βίας μπορούν να γίνουν αποδεκτά ως πραγματικότητες, την ίδια στιγμή που, για καθαρά επικοινωνιακούς λόγους, διακηρύττει παντού ότι επιδιώκει λύση μέσα στο 2010».

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε, ωστόσο, ότι «η πολιτική βούληση απαιτεί πράξεις και όχι επικοινωνιακή διαχείριση στο πλαίσιο ενός παιχνιδιού επίρριψης ευθυνών».

    Για αυτό λοιπόν, συνέχισε, «αναμένουμε από την τουρκοκυπριακή ηγεσία και την Αγκυρα να δείξουν στην πράξη, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ότι δεσμεύονται από το συμφωνημένο πλαίσιο και να καταθέτουν προτάσεις λογικές και εποικοδομητικές που δημιουργούν προϋποθέσεις επίτευξης ενός ρεαλιστικού συμβιβασμού».

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας επαναβεβαίωσε ότι «θα συνεχίσουμε σταθερά και με ειλικρίνεια να επιδιώκουμε λύση με καλή θέληση, αλλά λύση στηριγμένη σε βασικές αρχές, λειτουργική και βιώσιμη, και όχι απλώς λύση για διευκόλυνση της Τουρκίας και των ξένων συμφερόντων».

    Επεσήμανε ότι «ο στόχος μας είναι ξεκάθαρος, ότι η λύση θα βρεθεί στη βάση των συμφωνιών υψηλού επιπέδου του 1977 και 1979 και των ψηφισμάτων του ΟΗΕ για την Κύπρο, και θα είναι λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως αυτή καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, και θα διασφαλίζει την ενότητα του κράτους με μια και μόνη κυριαρχία, μια και μόνη ιθαγένεια και μια και μόνη διεθνή προσωπικότητα».

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «αυτός είναι ο ιστορικός συμβιβασμός της ελληνοκυπριακής πλευράς και υπερασπιζόμαστε αυτές τις αρχές που αποτελούν το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα βρεθεί μια συμφωνημένη λύση, γιατί πιστεύουμε ότι αυτό αποτελεί τη μοναδική ρεαλιστική οδό για ανατροπή των τετελεσμένων που δημιούργησε και συνεχίζει να δημιουργεί η κατοχή».

    «Γιατί η λύση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας αποτελεί ανάχωμα στη διχοτόμηση. Και διχοτόμηση σημαίνει καταστροφή», σημείωσε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, και χαιρέτισε «την παρουσία σε αυτόν τον χώρο σύμβολο στον Κόρνο, της αντιπροσωπείας από την Ελλάδα που δείχνει εμπράκτως τη στήριξη της Κυβέρνησης, της πολιτικής ηγεσίας και του λαού της Ελλάδας στην προσπάθεια που όλοι μαζί καταβάλλουμε ούτως ώστε να διερευνηθεί πλήρως η τύχη των αγνοουμένων».

    Οπως είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, «εκφράζουμε την ικανοποίησή μας για τη λειτουργία της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοουμένους (ΔΕΑ) και στηρίζουμε και θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την προσπάθεια που καταβάλλεται στα πλαίσια της Επιτροπής, και προτρέπουμε ώστε να επιτευχθεί εντατικοποίηση του έργου της και παραγωγή περισσότερων αποτελεσμάτων».

    Πρόσθεσε ότι «δυσκολίες, βέβαια, υπήρξαν και συνεχίζουν να υπάρχουν, όμως με υπομονή και μεθοδικότητα πετύχαμε να ξεπεραστούν σε μεγάλο βαθμό».

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι «ως γνωστόν, η ΔΕΑ ξεκίνησε τις εργασίες της με δύο συνεργεία εκταφών, ένα στις κατεχόμενες και ένα στις ελεύθερες περιοχές, αλλά σήμερα η προσπάθεια έχει σημαντικά αναβαθμιστεί και εργάζονται οκτώ συνεργεία, έξι στις κατεχόμενες και δύο στις ελεύθερες περιοχές».

    Σημείωσε ότι «ένα άλλο σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ΔΕΑ είναι η δυσκολία και τις περισσότερες φορές η άρνηση να της δοθεί άδεια εισόδου σε περιοχές στα κατεχόμενα που χαρακτηρίζονται στρατιωτικές».

    Οπως είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, «μετά από επίμονες προσπάθειες και παραστάσεις προς διάφορες κατευθύνσεις, εξασφαλίσθηκε δέσμευση πως οι περιορισμοί αυτοί θα αρθούν».

    Τόνισε ότι «εμείς δεν παραβλέπουμε και δεν μηδενίζουμε τις εργασίες της ΔΕΑ», αλλά αντιθέτως «σημειώνουμε και εκτιμούμε θετικά το έργο που έχει επιτελέσει μέχρι σήμερα».

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι η ΔΕΑ «έχει προβεί σε 274 εκταφές με αποτέλεσμα την ανεύρεση οστών που, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών επιστημόνων, ανήκουν σε 600 περίπου αγνοούμενα πρόσωπα και από τις δύο πλευρές».

    Επίσης, η ΔΕΑ «έχει ολοκληρώσει την επιστημονική εξέταση και ταυτοποίηση με τη μέθοδο DNA 231 περιπτώσεων, 179 Ελληνοκυπρίων και 52 Τουρκοκυπρίων».

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «το πρόγραμμα εκταφών της ΔΕΑ αναμφίβολα δημιουργεί ένα κλίμα αισιοδοξίας, όμως δεν μπορούμε να μιλούμε για πλήρη εξιχνίαση, εφόσον δεν έγινε ακόμη κατορθωτό να γίνεται εξατομικευμένη έρευνα, ένα βασικό στοιχείο που κατοχυρώνεται από τις διεθνώς παραδεκτές αρχές για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το οποίο προβλέπεται σαφώς από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».

    Σημείωσε ότι «για αυτό αγωνιζόμαστε ώστε η Τουρκία να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και να ανοίξει τα αρχεία του στρατού και των άλλων υπηρεσιών της που θα βοηθήσουν στην πλήρη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων».

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαβεβαίωσε ότι «για μας το ζήτημα των αγνοουμένων, η τραγικότερη πτυχή του κυπριακού προβλήματος, δεν πρέπει να αντικρίζεται μέσα από τον φακό των όποιων πολιτικών σκοπιμοτήτων, αλλά απαιτείται από όλους να δείξουν την απαιτούμενη ευαισθησία σε αυτό το καθ όλα ανθρωπιστικό ζήτημα, ώστε να δοθεί επιτέλους ένα τέλος στο ανθρώπινο δράμα, στις ανοικτές πληγές του τόπου μας».

    Είπε ότι «από την πλευρά μας κάνουμε το παν ώστε να υποβοηθήσουμε τη διαδικασία των εκταφών και να συμβάλουμε στην ανεύρεση των λειψάνων και των Τουρκοκυπρίων συμπατριωτών μας αγνοουμένων», διότι ακριβώς «ο ανθρώπινος πόνος και το δράμα των συγγενών είναι το ίδιο για όλους και δεν γνωρίζει εθνοτικές καταβολές, και σε αυτό το νησί πονέσαμε όλοι».

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «αυτές οι ημέρες είναι ημέρες μνήμης, περισυλλογής και ευθύνης, και φέρνουν στη μνήμη μας τις συνωμοσίες της Χούντας των Αθηνών και των εδώ εντολοδόχων της, που οδήγησαν στη βίαιη πραξικοπηματική ανατροπή της νομιμότητας και τραυμάτισαν αυτή τούτη την Κυπριακή Δημοκρατία».

    Οπως είπε, «φέρνουν στη μνήμη μας τις τραγικές συνέπειες των γεγονότων που οδήγησαν στην τουρκική εισβολή και τις πληγές που αυτή επέφερε και που παραμένουν, δυστυχώς, ακόμα ανοικτές, δηλαδή κατοχή, πρόσφυγες, πεσόντες, αγνοούμενοι και μια ημικατεχόμενη πατρίδα και ένα ακόμα αβέβαιο μέλλον για τον τόπο μας».

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «η επούλωση αυτών των πληγών προϋποθέτει τη διατήρηση της μνήμης ζωντανής, προϋποθέτει περισυλλογή, ώστε να αντιληφθούμε όλοι μας το μέγεθος του εγκλήματος που διαπράχθηκε σε βάρος της πατρίδας μας».

    Πρόσθεσε ότι «η συνειδητοποίηση του μεγέθους της προδοσίας και της τραγωδίας που προκάλεσε πρέπει να αποτελέσει μάθημα για το πώς ενεργούμε και αποφασίζουμε σήμερα και στο μέλλον, κάτι που δεν μπορεί να γίνει ούτε λησμονώντας ούτε αλλοιώνοντας την ιστορία».

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «τα μαθήματα της ιστορίας πρέπει να λειτουργούν ως προσκλητήριο να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες που μας αναλογούν στην προσπάθεια που καταβάλλεται για λύση του Κυπριακού, που θα φέρει την πραγματική επανένωση της πατρίδας μας, του λαού, της οικονομίας και των θεσμών, και που θα τερματίσει την κατοχή και τον εποικισμό, και θα αποκαταστήσει τα ανθρώπινα δικαιώματα ολόκληρου του λαού της Κύπρου».

    «Ετσι θα επουλώσουμε τις πληγές. Ετσι θα δικαιωθούν όσοι έδωσαν τη ζωή τους και όσοι αγωνίστηκαν. Ετσι θα διασφαλίσουμε πραγματικά ένα ειρηνικό και ελπιδοφόρο μέλλον για τα παιδιά μας», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Αναφερόμενος στην εκδήλωση στο «Πανόραμα Αγνοουμένων» στον Κόρνο, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «η πρόσκληση της Παγκύπριας Οργάνωσης Συγγενών Αδήλωτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων και της Πανελλήνιας Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων είναι για μένα τιμή, και η παρουσία μου στον ιερό τούτο χώρο είναι καθήκον και αντανακλά τη συμπαράσταση της πολιτείας και τη δική μου προσωπική συμπαράσταση προς τις οικογένειες των συγγενών των αγνοουμένων».

    Οπως είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «γνωρίζουμε και συμμεριζόμαστε τον πόνο των συγγενών, οι οποίοι τριάντα έξι χρόνια μετά την εισβολή αγωνίζονται για να μάθουν τί απέγιναν τα αγαπημένα τους πρόσωπα».

    «Τον βιώνουμε κάθε χρόνο με την ίδια ένταση τον τραγικό Ιούλιο που υπενθυμίζει ότι οι πληγές του 1974 είναι ακόμα ανοικτές, και ξυπνά μνήμες και πόνο. Συμπαραστεκόμαστε στον αγώνα σας. Είμαστε δίπλα σας, ως πολιτεία και ως πολίτες, στον καθημερινό αγώνα για την πλήρη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων», διαβεβαίωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    [02] ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΩΝ ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΓ ΟΗΕ

    Την έντονη ανησυχία τους γιατί το ανθρωπιστικό πρόβλημα των αγνοουμένων δεν έχει βρει ακόμα τη λύση του, εκφράζει με ψήφισμα τους προς τον προς τον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν, με την ευκαιρία των μαύρων επετείων του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής, η Παγκύπρια Οργάνωση Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων και η Πανελλήνια Επιτροπή Συγγενών Αγνοουμένων κατά την Κυπριακή Τραγωδία.

    Στο ψήφισμα τους οι δυο οργανώσεις απαιτούν από τον ΟΗΕ, ως ο κατεξοχήν θεματοφύλακας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ν αναλάβει τις ευθύνες του έναντι της κραυγαλέας παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των αγνοουμένων και των οικογενειών τους.

    Καλούν παράλληλα τον ΓΓ των ΗΕ να ανανεώσει τις προσπάθειες του για διακρίβωση της τύχης του κάθε αγνοούμενου και όλων των αγνοουμένων της Κύπρου με πειστικά και συγκεκριμένα στοιχεία, να ενεργήσει έτσι ώστε η Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους να αρχίσει, παράλληλα με τις εκταφές, και την ουσιαστική διερεύνηση της τύχης του κάθε αγνοούμενου, όπως διαλαμβάνουν οι βασικοί όροι εντολής της και όπως σαφώς προνοείται από την απόφαση του ΕΔΑΔ της 10ης Μαΐου 2001 και τέλος να καλέσει εκ νέου όλους όσοι κατέχουν πληροφορίες που αφορούν αγνοούμενα πρόσωπα, να επιτρέψουν πρόσβαση στις πηγές και στους χώρους των πληροφοριών αυτών (αρχεία τουρκικών αρχών και τουρκικού στρατού).

    [03] ΛΟΝΔΙΝΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ - ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗΣ

    Η Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή τόνισε τις υποχρεώσεις της Βρετανίας προς την Κύπρο, καλώντας την να τις εκπληρώσει και ζητώντας από την παροικία, την οποία συνεχάρη για το μέχρι τώρα έργο της, να μεγιστοποιήσει την προσπάθεια της προς αυτή την κατεύθυνση».

    Βρισκόμαστε και πάλι σε μια κρίσιμη φάση του Κυπριακού και ο ρόλος που έχει να διαδραματίσει η απανταχού ομογένεια είναι αποφασιστικός , είπε η Υπουργός Συγκοινωνιών, μιλώντας από το βήμα της πλατείας Trafalgar στο Λονδίνο στο συλλαλητήριο που έγινε εκεί για καταδίκη του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής.

    Ανοίγοντας το πρόγραμμα των ομιλιών, ο Πρόεδρος της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Πήτερ Δρουσιώτης, που προήδρευσε στο συλλαλητήριο, διερμήνευσε τα αισθήματα πόνου, οδύνης αλλά και οργής που διακατέχουν τον κυπριακό λαό για τη μεγάλη σε βάρος του αδικία για 36 τώρα χρόνια, τονίζοντας τις ευθύνες της Βρετανίας για την απαράδεκτη κατάσταση.

    Θερμό μήνυμα συμπαράστασης προς τον κυπριακό λαό μέχρι τη δικαίωση του αγώνα του, απηύθυναν από το βήμα του συλλαλητηρίου οι εργατικοί βουλευτές Allan Meale και Jim Sheridan και οι συντηρητικοί Michael Freer και Μatthew Offord, τονίζοντας τις υποχρεώσεις της Τουρκίας έναντι της Κύπρου και της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η επίσης συντηρητική βουλευτής Theresa Villiers, παρευρέθη στην εκδήλωση αλλά σαν Υπουργός στη νέα κυβέρνηση αδυνατούσε να μιλήσει. Στην εκδήλωση παρευρέθησαν και οι Δήμαρχοι Κερύνειας και Μόρφου, Μαρία Ιωάννου και Χαράλαμπος Πίττας, αντίστοιχα.

    Αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας με επικεφαλής τον Πήτερ Δρουσιώτη, άφησε στην είσοδο της τουρκικής πρεσβείας επιστολή απευθυνόμενη στον πρέσβη, Unal Cevikoz από τον οποίο ζητεί όπως η Κυβέρνηση του ενεργήσει για μια ενωμένη, διζωνική, δικοινοτική Κύπρο, όπου όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα θα είναι διασφαλισμένα.

    Επίσης, επιστολή που επιδόθηκε στην έδρα της πρωθυπουργίας, ζητά από τη βρετανική Κυβέρνηση να αναπτύξει τις προσπάθειες της για μια Κύπρο ενωμένη, ανεξάρτητη, διζωνική, δικοινοτική, με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα.

    [04] BEACH VOLLEY ΚΥΠΡΟΣ ΧΑΛΚΙΝΟ

    Οι πρωταθλητές Κύπρου Δημήτρης Αποστόλου και Μιχαήλ Κουσνέρεφ, εξασφάλισαν το χάλκινο μετάλλιο στο Διεθνές Τουρνουά Μπιτς Βόλεϊ «Σάτελαϊτ 2010» της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Βόλεϊ (CEV), που ολοκληρώθηκε στην παραλία του ΚΟΤ στη Γεροσκήπου.

    Η επίδοση της κυπριακής ομάδας δείχνει ότι τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει ραγδαία πρόοδο.

    Οπως αναφέρει ανακοίνωση της ΚΟΠΕ, οι πρωταθλητές μας με την τρίτη θέση κέρδισαν 80 βαθμούς στην κατάταξη της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας και χρηματικό έπαθλο 780 ευρώ.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 19 July 2010 - 11:30:17 UTC