Read the Treaty of Lausanne (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-07-17

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ ΣΚΥΛΛΟΥΡΑΣ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
  • [02] ΥΠΕΞ ΟΑΣΕ ΕΠΑΦΕΣ

  • [01] ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ ΣΚΥΛΛΟΥΡΑΣ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

    Τελέστηκε ύστερα από 36 χρόνια η Θεία Λειτουργία στην εκκλησία της Αγίας Μαρίνας της Σκυλλούρας στα κατεχόμενα, χοροστατούντος του Αρχιεπίσκοπου Μαρωνιτών Γιούσεφ Σουέιφ, όλου του ιερατείου της μαρωνίτικης κοινότητας και στην παρουσία πέραν των 500 πιστών.

    Σε ομιλία του, ο Αρχιεπίσκοπος Μαρωνιτών είπε ότι «αυτή η ημέρα είναι ιστορική για μας τους Μαρωνίτες της Κύπρου και ιδιαίτερα για τους κατοίκους της Αγίας Μαρίνας, οι οποίοι πάντοτε επιθυμούσαν να έρθουν να προσκυνήσουν και να τελέσουν την Θεία Ευχαριστία στην εκκλησία της Αγίας Μαρίνας, στο χωριό τους, που είναι η αγαπημένη τους γη, η δική μας γη».

    «Η προσευχή μου σήμερα είναι μια ευχαριστία προς τον Κύριο, μια παράκληση ώστε η δίκαιη και διαρκής ειρήνη να βασιλεύει στο νησί μας», ανέφερε ο Αρχιεπίσκοπος Μαρωνιτών και, χαρακτηρίζοντας την ημέρα αυτή «ιστορική», είπε ότι «ελπίζουμε να είναι ένα σημάδι για ολόκληρη την Κύπρο και την περιοχή».

    Η εκκλησία της Αγίας Μαρίνας βρίσκεται στο κέντρο στρατοπέδου του κατοχικού στρατού και για τον λόγο αυτό η είσοδος στον χώρο έγινε κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και υπό τα βλέμματα του κατοχικού στρατού.

    Οι κατοχικές αρχές απαγόρευσαν σε δημοσιογράφους και τηλεοπτικούς σταθμούς να μεταβούν στον χώρο της Θείας Λειτουργίας με τις κάμερες τους ή άλλο δημοσιογραφικό εξοπλισμό, με την αιτιολογία ότι πρόκειται για «απαγορευμένο χώρο που δεν επιτρέπεται η φωτογράφηση και η κινηματογράφηση».

    Η εκκλησία, η οποία κτίστηκε δύο χρόνια πριν την τουρκική εισβολή, βρίσκεται στο κέντρο του χωριού, ενώ η κατάσταση φανερώνει ότι δεν έγινε ποτέ σεβαστό το γεγονός ότι ήταν και είναι ένας ιερός χώρος, αφού οι μεγάλες μεταλλικές πόρτες μαρτυρούν ότι η εκκλησία αποτελεί αποθηκευτικό χώρο για τον κατοχικό στρατό.

    Οι πιστοί έπρεπε να περάσουν από μια χρονοβόρα διαδικασία καταγραφής των προσωπικών τους στοιχείων, ενώ έλεγχος γινόταν και στις προσωπικές τσάντες.

    Η μετάβαση των πιστών στο προαύλιο της εκκλησίας γινόταν με λεωφορείο με τη συνοδεία «αξιωματικού» του κατοχικού στρατού, όπως και η επιστροφή στον χώρο στάθμευσης του στρατοπέδου.

    Στο εσωτερικό της εκκλησίας στήθηκε ένα μικρό ιερό για την πραγματοποίηση της Θείας Λειτουργίας και μεταφέρθηκε από την εκκλησία της Αγίας Μαρίνας Κοτσιάτη η εικόνα της Αγίας Μαρίνας, αφού η εικόνα της Αγίας Μαρίνας Σκυλλούρας βρίσκεται σε «μουσείο» στην κατεχόμενη Μόρφου.

    Τη Θεία Λειτουργία παρακολούθησαν πιστοί από τα άλλα κατεχόμενα μαρωνίτικα χωριά.

    [02] ΥΠΕΞ ΟΑΣΕ ΕΠΑΦΕΣ

    Το Κυπριακό, διμερή πολιτικά και οικονομικά θέματα συζητήθηκαν κατά τη συνάντηση που είχε ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού με τον ομόλογό του από το Καζακστάν Kanat Saudabayev.

    Η συνάντηση έγινε με την ευκαιρία της συμμετοχής του κ. Κυπριανού στην Ατυπη Συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) που πραγματοποιήθηκε στις 16 και 17 Ιουλίου στο Αλμάτυ του Καζακστάν.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, σε συνάντησή του με τον Υπουργό Εξωτερικών του Καζακστάν, ο κ. Κυπριανού συζήτησε διμερή πολιτικά και οικονομικά θέματα. Ακολούθως, οι δύο Υπουργοί υπέγραψαν διμερή συμφωνία για την κατάργηση των θεωρήσεων για τους κατόχους διπλωματικών και υπηρεσιακών διαβατηρίων. Επίσης, συμφωνήθηκε η προώθηση αριθμού συμφωνιών σε διάφορους τομείς συνεργασίας.

    Ο κ. Κυπριανού ενημέρωσε επίσης τον ομόλογό του για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, εν όψει και της ανάληψης της Προεδρίας του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης από το Καζακστάν το 2011 και εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις θέσεις αρχής του Καζακστάν στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε, επίσης, με τον Υπουργό Εξωτερικών του Τουρκμενιστάν με τον οποίο συζήτησε διμερή θέματα. Κατά τη συνάντηση συμφωνήθηκε επίσης η συνομολόγηση Μνημονίου Συναντίληψης μεταξύ των Υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών. Είχε επίσης συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, με τον οποίο έγινε ανασκόπηση των προετοιμασιών της επικείμενης επίσκεψης του Ρώσου Προέδρου στην Κύπρο.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Saturday, 17 July 2010 - 13:29:14 UTC