Read the Documents from the Ministries of Foreign Affairs of Greece & Turkey on the Imia Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-06-30

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΟΙΚ ΚΥΠΡΟΣ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΑΞΙΚ ΤΕΛΕΤΗ ΑΠΟΦΟΙΤΗΣΗΣ
  • [03] ΣΥΝΤΕΧΝΙΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ
  • [04] ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΕΚΘΕΣΗ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ

  • [01] ΥΠΟΙΚ ΚΥΠΡΟΣ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

    Η Κύπρος βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε μια πολύ ικανοποιητική θέση, παρά την παγκόσμια οικονομική κρίση και παρά τον αυξανόμενο ανταγωνισμό που αντιμετωπίζει, σε σύγκριση με άλλα κράτη και εντός της ευρωζώνης και εκτός της Ευρώπης, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Χαρίλαος Σταυράκης.

    Ο κ. Σταυράκης μιλούσε το απόγευμα σε συνέδριο που διοργάνωσε το Υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με το Περιοδικό IΝ Business για το πώς η Κύπρος μπορεί να διατηρήσει και να αναπτύξει την ανταγωνιστικότητα της ως διεθνές επιχειρηματικό κέντρο.

    Στο συνέδριο, που τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργού Οικονομικών, με θέμα «Attracting foreign investment in Cyprus», παρίσταντο εκπρόσωποι εκλεκτικών οίκων, δικηγορικών γραφείων, τραπεζών, οικονομικών οργανισμών και κυβερνητικών τμημάτων.

    Ο κ. Σταυράκης σημείωσε πως ο τομέας των ξένων υπηρεσιών είναι ο πιο δυναμικός της κυπριακής οικονομίας και από στατικής πλευράς αλλά και πολύ περισσότερο όσον αφορά τις δυνατότητες που δίνει στην οικονομία.

    Στην ομιλία του προς το συνέδριο, ο κ. Σταυράκης ανέφερε πως σύμφωνα με μια μελέτη, παρά τις μεγάλες επιτυχίες που έχει να επιδείξει ο τομέας αυτός, ακόμη το μερίδιο αγοράς της Κύπρου στον παγκόσμιο συνολικό τομέα των διεθνών υπηρεσιών είναι λιγότερο από 1.5%.

    «Αρα αντιλαμβάνεστε αν με συλλογικές προσπάθειες το 1.5% γίνει 2%, είναι μια αύξηση 32% που σημαίνει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ έσοδα στην κυπριακή οικονομία», σημείωσε.

    Είπε πως τα πλεονεκτήματα τα οποία προσφέρει η Κύπρος είναι γνωστά και δεν χρειάζονται να τονιστούν. «Χρειάζεται ένας δυνατός τραπεζικός τομέας, μια καλή οικονομία, καλοί δικηγόροι, καλοί λογιστές, χαμηλοί φορολογικοί συντελεστές, ένα καλό δίκτυο συμβάσεων αποφυγής διπλής φορολογίας κι ένα καλό επίπεδο ζωής με χαμηλή εγκληματικότητα, που προσελκύει επιχειρηματίες από όλον τον κόσμο να ζήσουν ή να δραστηριοποιηθούν στην Κύπρο», πρόσθεσε.

    Το σημαντικότερο όμως στοιχείο, συνέχισε, το οποίο καθορίζει την επιτυχία ενός κέντρου ως έλκυση νέων επενδύσεων είναι η μακροοικονομική και δημοσιονομική σταθερότητα.

    «Είναι αδύνατον για οποιανδήποτε χώρα να διατηρήσει και να ελκύσει άλλες ξένες επενδύσεις ή ξένες καταθέσεις, αν δεν μπορεί να επιδείξει στα μάτια των ξένων ένα ψηλό δείκτη οικονομικής και δημοσιονομικής ευρωστίας», ανέφερε.

    Είναι γι αυτό, υπέδειξε ο κ. Σταυράκης, που παρά τις μεγάλες δυσκολίες η Κυβέρνηση προσπαθεί να εφαρμόσει μια σειρά οικονομικών μέτρων, τα οποία θα βελτιώσουν τα δημόσια οικονομικά, θα εξασφαλίσουν ευρωστία και ευημερία και στην κυπριακή οικονομία και στον Κύπριο πολίτη.

    Εταιρικός Φόρος ---------------------- Ο Υπουργός Οικονομικών είπε πως στην προσπάθεια να καταλήξουμε σε ένα ολοκληρωμένο και κοινωνικά δίκαιο πακέτο μέτρων, μια από τις προτάσεις αφορά και τη μικρή αύξηση στον εταιρικό φόρο κατά μια ποσοστιαία μονάδα από 10 στο 11%, για ένα πολύ περιορισμένο χρόνο και με μια αυστηρή ημερομηνία λήξης 31/12/2011.

    Είναι φυσικό, σημείωσε ο Υπουργός, ότι κάποια οργανωμένα σύνολα, κάποιοι σύνδεσμοι έχουν αντιδράσει στο μέτρο αυτό, το οποίο όντως επηρεάζει σε κάποιο βαθμό και τις ξένες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο.

    Είπε πως από ένα πρόχειρο υπολογισμό, από τα 70 τόσα εκατομμύρια ευρώ ετησίως που αναμένεται να εισπραχθεί από αυτόν το φόρο, περίπου το 1/3 αναλογεί στις ξένες εταιρείες και τα 2/3 στις ντόπιες εταιρείες.

    «Εχει δημιουργηθεί», σημείωσε, «ένας αχρείαστος θόρυβος γύρω από αυτό το θέμα, ο οποίος σε κάποιο βαθμό έχει προξενήσει μεγαλύτερη ζημιά από το ίδιο το μέτρο».

    «Είναι καθήκον όλων μας να χαμηλώσουμε τους τόνους. Εν πάση περιπτώσει, η Βουλή των Αντιπροσώπων σε λίγες εβδομάδες θα καταλήξει στην ψήφιση ή όχι αυτής της πρότασης κι αυτό που πρέπει να κάνουμε όλοι μας - ανεξάρτητα από την κατάληξη της Βουλής είναι να υπερασπιστούμε την αξιοπιστία της κυπριακής οικονομίας στα μάτια των ξένων επενδυτών», πρόσθεσε.

    Ο κ. Σταυράκης είπε πως η Κυβέρνηση είναι δεσμευμένη σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα να κάνει ότι είναι δυνατόν για να διατηρήσει και να προσελκύσει ξένες εταιρείες.

    Το κλίμα είναι ιδιαίτερα δύσκολο, σημείωσε, λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, που επηρεάζει τη ροή των επενδύσεων και του εμπορίου, διότι, όπως εξήγησε, πολλές φορές διάφορες χώρες έχουν προσπαθήσει να δημιουργήσουν παρόμοιους ανταγωνιστικούς τομείς.

    Εφερε ως παράδειγμα τη Γερμανία, η οποία όπως είπε, πιέζει για να υπάρξει ένας ενιαίος εταιρικός φόρος σε όλη την ευρωζώνη για να μην απολαμβάνει καμιά απολύτως χώρα φορολογικά πλεονεκτήματα έναντι άλλης.

    Τόνισε παράλληλα την ανάγκη όπως οι προσπάθειες για τις συμφωνίες αποφυγής διπλής φορολογίας συνεχιστούν.

    Ανέφερε ότι στην Ουκρανία πρόσφατα υπήρξε ο κίνδυνος να μπει η Κύπρος στη μαύρη λίστα, που αποσοβήθηκε ύστερα από ενέργειες της Κυβέρνησης.

    Η Κύπρος, υπενθύμισε, έχει μονογράψει συμφωνία με τη Ρωσία, για αποφυγή διπλής φορολογίας, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί με την επίσκεψη του Ρώσου Προέδρου στην Κύπρο, αρχές Οκτωβρίου.

    Ο Υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε σημαντική τη σημασία της συμφωνίας με το Κατάρ.

    «Πιστεύουμε ότι θα αποφέρει σημαντικά οφέλη στην κυπριακή οικονομία. Το πιο σημαντικό είναι ότι η ανάπτυξη αυτή θα διατεθεί κυρίως σε επιχειρηματίες του Κατάρ γενικά του αραβικού χώρου. Αυτοί οι Αραβες επιχειρηματίες, οι οποίοι πιθανόν να αγοράσουν διαμερίσματα ή άλλα ακίνητα στο συγκρότημα αυτό, θα δραστηριοποιηθούν στην Κύπρο, θα αναπτύξουν νέες επιχειρήσεις μέσω Κύπριων λογιστών και δικηγόρων, άρα θα υπάρχουν σημαντικότατα άμεσα οικονομικά οφέλη στον τόπο, κατέληξε.

    Ο Πρόεδρος του Cyprus International Business Φρίξος Σαββίδης είπε πως «είμαστε σε μια διεθνή οικονομική ύφεση, η οποία αναπόφευκτα έχει επηρεάσει και την Κύπρο».

    Στο χαιρετισμό του, ο κ. Σαββίδης ανέφερε ότι ο ξένος επενδυτής στην Κύπρο θέλει αξιοπιστία, γενικά στο τι υπάρχει στο επίπεδο της Κυβέρνησης και της Δημόσιας Υπηρεσίας.

    «Δεν θέλει εκπλήξεις, δεν θέλει αλλαγές, οι οποίες θα τον κάνουν να νιώθει άβολα και απροετοίμαστος, θέλει να αισθάνεται ότι έχει τη μεταχείριση ενός καλού πελάτη και θέλει να ακούγεται και να ερωτάται η άποψη του για ορισμένα σοβαρά θέματα τα οποία μπορούν να επηρεάσουν την καθημερινότητα που βιώνει στην Κύπρο ως επιχειρηματίας», πρόσθεσε.

    Μέσα από διαβουλεύσεις και καλή θέληση, συνέχισε, θα πρέπει να δούμε ότι συλλογικά πρέπει να βοηθήσουμε αυτό τον τόπο με ότι μέτρα κι όσο μπορούμε για να βγούμε από την δύσκολη περίοδο την οποία διανύουμε.

    «Θα προσπαθήσουμε όχι μόνο να κρατήσουμε αυτά που με χίλιους τρόπους κάναμε για να φέρουμε επενδύσεις στην Κύπρο και να δημιουργήσουμε την Κύπρο ως ένα μεγάλο κέντρο ξένων επενδύσεων και ξένων εταιρειών αλλά και να προσελκύσουμε και άλλες επενδύσεις», κατέληξε.

    Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Cyprus Investment Promotion Agency (CIPA) Φειδίας Πηλίδης ανέφερε ότι οι διεθνείς πελάτες αποφασίζουν να έρθουν να επενδύσουν σε ένα χώρο λαμβάνοντας υπόψη τη γεωγραφική θέση μιας χώρας, την πολιτική σταθερότητα, τη γλώσσα, το οικονομικό περιβάλλον, το νομικό σύστημα, την υποδομή και τις επικοινωνίες που υπάρχουν, το κόστος υπηρεσιών, και τη βοήθεια που προσφέρεται από την Κυβέρνηση.

    [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΑΞΙΚ ΤΕΛΕΤΗ ΑΠΟΦΟΙΤΗΣΗΣ

    Η ξενοδοχειακή, επισιτιστική και ευρύτερα τουριστική βιομηχανία χρειάζεται να κάνει την αυτοκριτική της και να προχωρήσει με θαρραλέα βήματα και τομές που να διασφαλίσουν το μέλλον της, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, σημειώνοντας πως η μικρή Κύπρος, μέλος πλέον της ευρωπαϊκής οικογένειας, επιβάλλεται να θέσει στέρεες βάσεις για μια ποιοτική και ανταγωνιστική τουριστική βιομηχανία.

    Σε χαιρετισμό του στην τελετή αποφοίτησης σπουδαστών του Ανώτερου Ξενοδοχειακού Ινστιτούτου Κύπρου, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε πως το θέμα του ανθρώπινου δυναμικού της βιομηχανίας είναι θεμελιώδες και πρέπει να τύχει της απαιτούμενης προσοχής στο πλαίσιο μιας αειφόρου τουριστικής ανάπτυξης που να σέβεται και να προστατεύει τους πόρους.

    Οπως είπε ``οφείλουν οι φορείς της τουριστικής βιομηχανίας να δώσουν τη δέουσα προσοχή στο ντόπιο ανθρώπινο κεφάλαιο``.

    ``Η Κυβέρνηση, αναγνωρίζοντας τη σημασία του ανθρώπινου δυναμικού, έχει συμπεριλάβει την αναβάθμισή του στις προτεραιότητές της. Στηρίζει την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού με την εφαρμογή στοχευμένων μέτρων εκπαίδευσης και κατάρτισής του``, είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

    [03] ΣΥΝΤΕΧΝΙΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ

    Την ανανέωση των συλλογικών συμβάσεων στο δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα με μηδενικές αυξήσεις αποδέχτηκαν σε πανσυδικαλιστική σύσκεψη οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, καλώντας παράλληλα τη Βουλή να ψηφίσει τα κυβερνητικά νομοσχέδια για τη φοροδιαφυγή, τη φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης ιδιοκτησίας και την αύξηση του εταιρικού φόρου.

    ``Οι εργαζόμενοι στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα με την ανανέωση των συμβάσεων με μηδενικές αυξήσεις κάνουν μια μεγάλη θυσία και αναμένουν παρόμοιες θυσίες και από τους άλλους, και στο θέμα της φοροδιαφυγής και στο θέμα της φορολογίας των εχόντων και κατεχόντων``, δήλωσε ο ΓΓ της ΣΕΚ Νίκος Μωυσέως, ύστερα από πανσυδικαλιστική σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στο μέγαρο της ΣΕΚ, με τη συμμετοχή, μεταξύ άλλων, των συνδικαλιστικών οργανώσεων ΣΕΚ, ΠΕΟ και ΠΑΣΥΔΥ.

    Ο κ. Μωυσέως είπε ότι ``μας έχουν εξουσιοδοτήσει οι συνδικαλιστικές οργανώσεις να παρακολουθούμε την κατάσταση και δεν αποκλείεται να κάνουμε και επαφές μαζί με τα κόμματα και ανάλογα με τις εξελίξεις θα εισηγηθούμε τις αντιδράσεις του συνδικαλιστικού κινήματος``, προσθέτοντας ότι ``θα εισηγηθούμε μέτρα προς όλους για αντιμετώπιση των τυχών προβλημάτων που θα παρουσιαστούν``.

    Σήμερα, συνέχισε, ``οι εργαζόμενοι κάνουν μια θυσία και δέχονται ανανέωση των συμβάσεων με μηδενικές αυξήσεις`` και ``αναμένουμε από τη Βουλή ότι παράλληλα θα κληθούν να πληρώσουν και το μερίδιο που τους αναλογεί και οι έχοντες και κατέχοντες``.

    [04] ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΕΚΘΕΣΗ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ

    Περίοδος έντονης δραστηριότητας αλλά και σημαντικών επιτυχιών τόσο σε ό,τι αφορά τις διδακτικές και ερευνητικές δραστηριότητες όσο και σε σχέση με τη δημιουργία υποδομής, ήταν για το Πανεπιστήμιο Κύπρου το 2009, έτος κατά το οποίο παρατηρήθηκε εκ νέου αύξηση του αριθμού των φοιτητών, περαιτέρω επέκταση της Πανεπιστημιούπολης, αύξηση του προϋπολογισμού αλλά και της χρηματοδότησης από πηγές εκτός του κρατικού προϋπολογισμού αλλά και άνοδος του Πανεπιστημίου στη θέση 1192, με βάση τους διεθνείς δείκτες από τη θέση 2.412 στην οποία ήταν το 2008.

    Τη σχετική Εκθεση Πεπραγμένων του Πανεπιστημίου Κύπρου για το 2009 παρουσίασαν στα πλαίσια δημοσιογραφικής διάσκεψης ο Πρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Χάρης Χαραλάμπους και ο Πρύτανης Σταύρος Ζένιος.

    Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου, αυτή τη στιγμή λειτουργούν στο Πανεπιστήμιο 21 Τμήματα σε 6 Σχολές, 76 ερευνητικά εργαστήρια, 4 ερευνητικές μονάδες, και 4 στρατηγικά έργα υποδομής από το Ιδρυμα Προώθησης Ερευνας (ΙΠΕ).

    Ο κ. Ζένιος σημείωσε ακόμη πως το Πανεπιστήμιο έχει αναδειχτεί σε ένα από τους μεγαλύτερους εργοδότες για νέους επιστήμονες, καθώς εργοδοτούνται στο Πανεπιστήμιο αυτή τη στιγμή πέραν των 300 νέων επιστημόνων σε προγράμματα με εξωτερική χρηματοδότηση.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 30 June 2010 - 17:29:13 UTC