Browse through our Interesting Nodes on Telecommunications in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-07-01

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ - ΜΕΤΣΟΣ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ - ΚΥΠΡΟΣ - ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΕΕ
  • [03] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΤΟΥΡΚΙΑ - ΕΕ
  • [04] ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ - ΑΝΕΡΓΙΑ

  • [01] ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ - ΜΕΤΣΟΣ

    Δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις για το κατά πόσον ο 54χρονος Κρίστοφερ Ρόμπερτ Μέτσος έχει εγκαταλείψει το έδαφος της Δημοκρατίας, δήλωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας Μιχάλης Κατσουνωτός, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο ο φερόμενος ως μέλος του δικτύου κατασκοπείας κατά των ΗΠΑ για λογαριασμό της Ρωσίας να έχει μεταβεί στα κατεχόμενα.

    Στις δηλώσεις του, ο κ. Κατσουνωτός ανέφερε ότι Αστυνομία έχει προχωρήσει στην έκδοση εντάλματος σύλληψης του, ενώ έχει δοθεί η φωτογραφία του, τόσο προς το κοινό, όσο και στα σημεία εισόδου και εξόδου από τη Δημοκρατία, καθώς και στα οδοφράγματα.

    Οπως ανέφερε ο κ. Κατσουνωτός, την Τετάρτη το βράδυ διαπιστώθηκε ότι ο 54χρονος Μέτσος, ο οποίος ανέμενε την έναρξη της ακρόασης για έκδοσή τους στις ΗΠΑ, δεν είχε προσέλθει για να υπογράψει το σχετικό έντυπο.

    Στην έρευνα που ακολούθησε στο Ξενοδοχείο το οποίο είχε δηλώσει ως χώρο διαμονής του, πρόσθεσε, ``εκείνο που διαπιστώθηκε είναι ότι μάζεψε όλα τα προσωπικά του αντικείμενα και εγκατέλειψε το χώρο``.

    ``Από την πρώτη στιγμή που διαπιστώθηκε ότι είχε παραβιάσει το διάταγμα του Δικαστηρίου είχαν δοθεί οδηγίες για αυξημένα μέτρα στα σημεία εισόδου και εξόδου της Δημοκρατίας, καθώς και στα σημεία διέλευσης από και προς τα κατεχόμενα, στα οποία έχουν σταλεί οι φωτογραφίες του καταζητούμενου προσώπου``, είπε.

    Σε ερώτηση αν οι αμερικανικές αρχές είχαν οποιαδήποτε επαφή με την Αστυνομία, ο κ. Κατσουνωτός απάντησε αρνητικά. ``Δεν υπήρξε καμία επίσημη επαφή από πλευράς Αστυνομίας με οποιονδήποτε λειτουργό των αμερικανικών Αρχών. Εμείς ως Αστυνομία θα ενημερώσουμε μέσω της Ιντερπολ ότι σημειώθηκε αυτή η εξέλιξη και απ` εκεί και πέρα σε συνεννόηση με την Γενική Εισαγγελία θα αποφασιστεί ποιος θα είναι ο χειρισμός του όλου αιτήματος``, είπε.

    Ερωτηθείς αν αποκλείεται το ενδεχόμενο ο Μέτσος να έχει διαφύγει στα κατεχόμενα, ο κ. Κατσουνωτός ανέφερε ότι η Αστυνομία δεν έχει σαφείς ενδείξεις κατά πόσον εγκατέλειψε το έδαφος της Δημοκρατίας και αν έχει διαφύγει μέσω των κατεχομένων.

    ``Ωστόσο (η διαφυγή του στα κατεχόμενα) παραμένει ένα πιθανό σενάριο``, πρόσθεσε.

    Ο κ. Κατσουνωτός επεσήμανε ότι στην ακρόαση ενώπιον του Δικαστηρίου για την έκδοση του διατάγματος κράτησής του, υπήρξε η επιχειρηματολογία από πλευράς της κατηγορούσας Αρχής ότι υπήρχε το ενδεχόμενο διαφυγής του Μέτσος.

    ``Ωστόσο το Δικαστήριο έκρινε σκόπιμο να τον αφήσει ελεύθερο με τους περιοριστικούς όρους που του είχε θέσει``, πρόσθεσε.

    Σε ερώτηση ποια μέτρα έλαβε η Αστυνομία για να αποτρέψει το ενδεχόμενο διαφυγής του Μέτσος, ο κ. Κατσουνωτός είπε ότι η Αστυνομία έλαβε όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα, προσθέτοντας ωστόσο ότι ``από τη στιγμή που είχε αφεθεί ελεύθερος έπαυε για μας να είναι πρόσωπο που βρισκόταν υπό περιορισμό και τα όποια μέτρα είχαν ληφθεί εμποδίζονταν από αντικειμενικές δυσκολίες``.

    ``Αντιλαμβάνεστε ότι η όποια παρακολούθηση του συγκεκριμένου προσώπου για να διασφαλιστεί ότι δεν θα διέφευγε από το έδαφος της Δημοκρατίας δεν θα μπορούσε να φτάσει στο σημείο να παραβιάζει την προσωπική του ζωή``, τόνισε.

    Ωστόσο απαντώντας σε ερωτήσεις ανταποκριτών ξένων ΜΜΕ, ο κ. Κατσουνωτός είπε πως η Αστυνομία παρακολουθούσε διακριτικά τον Μέτσος, υποδεικνύοντας ότι δεν νομιμοποιείτο να παραβιάσει την ιδιωτική του ζωή.

    Παράλληλα, ο κ. Κατσουνωτός αναφέρθηκε στις ``αρκετές επικρίσεις``, όπου όπως είπε ασκήθηκαν κατά της Αστυνομίας για τον τρόπο χειρισμού της όλης υπόθεσης, σημειώνοντας ότι ``ο καθένας σε αυτό τον τόπο που ονομάζεται Κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει να κρίνεται και να επικρίνεται για τις όποιες αποφάσεις, παραλείψεις ή ενέργειές του και κανένας δεν παραμένει είναι στο απυρόβλητο, μηδενός εξαιρουμένου``.

    Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Κατσουνωτός απέφυγε να συγκεκριμενοποιήσει τα ``ενδεδειγμένα μέτρα`` που λήφθηκαν μετά που ο Μέτσος αφέθηκε ελεύθερος και επανέλαβε ότι τα όποια μέτρα είχαν ληφθεί δεν μπορούσαν να φτάνουν στο σημείο να παραβιάζουν την ιδιωτική ζωή του οποιουδήποτε προσώπου, είτε είναι ύποπτος, είτε είναι ξένος, είτε είναι Κύπριος ή οτιδήποτε.

    Σε ερώτηση γιατί η φωτογραφία δεν δημοσιοποιήθηκε νωρίτερα, ο κ. Κατσουνωτός είπε πως η Αστυνομία δεν είχε την εξουσία να το πράξει εφόσον δεν θεωρείτο καταζητούμενος και πρόσθεσε ότι αυτό ισχύει και για τα σημεία διέλευσης από και προς τα κατεχόμενα. ``Πρέπει να είναι καταζητούμενο πρόσωπο, δυνάμει δικαστικού εντάλματος ή διατάγματος Δικαστηρίου``, εξήγησε.

    Ερωτηθείς σχετικά, ο Εκπρόσωπος της Αστυνομίας είπε πως το Σώμα διαφωνεί με την απόφαση του Δικαστηρίου. ``Από την στιγμή που η κατηγορούσα αρχή είχε θέσει υπόψη του Δικαστηρίου αυτό το ενδεχόμενο, ότι δηλαδή υπήρχε ο κίνδυνος ο ύποπτος να διαφύγει από τον έλεγχο των Αρχών της Κυπριακής Δημοκρατίας και να μην εντοπίζεται, φαίνεται ότι τα περιοριστικά μέτρα, που είχαν επιβληθεί από το Δικαστήριο δεν απέδωσαν καρπούς``, είπε.

    Σε ερώτηση αν η Αστυνομία μίλησε με το προσωπικό του ξενοδοχείου και εξακρίβωσε το πότε εξαφανίστηκε ο Μέτσος, ο κ. Κατσουνωτός είπε πως η Αστυνομία μίλησε με την Διεύθυνση του Ξενοδοχείου. ``Ωστόσο δεν κρίνουμε σκόπιμο στο παρόν στάδιο να δημοσιοποιήσουμε οτιδήποτε σε σχέση με πότε εκτιμάται ότι εγκατέλειψε το χώρο διαμονής του``, είπε.

    Σε ερώτηση αν ο Μέτσος ενδεχομένως να διέφυγε από σημεία που δεν ελέγχει η Δημοκρατία, όπως τις Βρετανικές Βάσεις, ο κ. Κατσουνωτός είπε ότι ``το είπαμε ότι υπάρχει αυτό το σενάριο από την πρώτη στιγμή``.

    Για το ενδεχόμενο ο Μέτσος να μην διέφυγε στα κατεχόμενα, ούτε και με αεροπλάνο, αλλά να βρίσκεται σε έδαφος μη ελεγχόμενο από τη Δημοκρατία, ο κ. Κατσουνωτός περιορίστηκε να αναφέρει ότι δεν κρίνει σκόπιμο να τοποθετηθεί επί του συγκεκριμένου ζητήματος.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Κατσουνωτός είπε ότι δεν να μπορεί να πει κάτι περισσότερο σε σχέση με τη δήλωση του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης ότι υπάρχουν ενδείξεις για το που βρίσκεται ο Μέτσος και ότι ελπίζει σε σύντομη σύλληψη.

    Ωστόσο ερωτηθείς, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των ανταποκριτών ξένων ΜΜΕ, αν συμμερίζεται την αισιοδοξία του Υπουργού Δικαιοσύνης ότι μπορεί ο Μέτσος μπορεί να συλληφθεί εκ νέου, ο κ. Κατσουνωτός απάντησε ``συμμερίζομαι αυτή την αισιοδοξία``, προσθέτοντας όμως ότι δεν θα ήθελε να σχολιάσει περαιτέρω τη δήλωση που έγινε από τον πολιτικό προϊστάμενο της Αστυνομίας.

    Σε ερώτηση αν σε περίπτωση σύλληψής του, ο Μέτσος θα παραμείνει υπό κράτηση μέχρι τις 29 Ιουλίου οπόταν αρχίζει η δίκη για την έκδοσή του στις ΗΠΑ, ο κ. Κατσουνωτός είπε ότι θα ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία.

    [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ - ΚΥΠΡΟΣ - ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΕΕ

    Ιστορική πρόκληση χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, την ανάληψη της Προεδρίας της ΕΕ εκ μέρους της Κύπρου το δεύτερο εξάμηνο του 2012.

    Σε μήνυμά του που προβάλλεται στην προκαταρκτική ιστοσελίδα της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, η οποία παρουσιάστηκε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογραμμίζει ότι η ανάληψη της Προεδρίας αποτελεί για την Κύπρο, ως νέο μέλος της ΕΕ, ένα πολύ σημαντικό γεγονός και μια ιστορική πρόκληση.

    «Ενας σημαντικός στόχος που έχουμε ως προεδρεύουσα χώρα είναι να συμβάλουμε στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό ώστε η ΕΕ μέσα από τις πολιτικές της να λειτουργεί ως δύναμη προόδου, ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας στη διεθνή σκηνή,» υπογραμμίζει ο Πρόεδρος στο μήνυμά του.

    Οπως αναφέρεται σε δελτίο Τύπου της Γραμματείας της Κυπριακής Προεδρίας της ΕΕ, η Κύπρος αναλαμβάνει την εξάμηνη Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ για πρώτη φορά τον Ιούλιο του 2012, ένα γεγονός που έχει χαρακτηριστεί από τις πιο σημαντικές προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει η χώρα στην ιστορία της.

    [03] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΤΟΥΡΚΙΑ - ΕΕ

    Το κεφάλαιο που άνοιξε στον ενταξιακό διάλογο ΕΕ-Τουρκίας δεν είναι ένα από τα έξι που έχει παγώσει η Κυπριακή Δημοκρατία το Δεκέμβριο του 2009 και αφορούν την Κύπρο και το Κυπριακό, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου.

    Κληθείς να σχολιάσει επικρίσεις κομμάτων για «παθητική στάση» της Κυπριακής Κυβέρνησης στο άνοιγμα του κεφαλαίου «Ασφάλεια τροφίμων, Κτηνιατρικής και Φυτοϋγειονομικής πολιτικής» αλλά και σε «αθέτηση» της απόφασης του Εθνικού Συμβουλίου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δήλωσε ότι η απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου έχει υλοποιηθεί και έκανε λόγο για πάγωμα των έξι κεφαλαίων που έχουν να κάνουν με την Κύπρο και το Κυπριακό.

    «Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει παγώσει έξι κεφάλαια τον περασμένο Δεκέμβριο και αυτό το κεφάλαιο που έχει ανοίξει δεν είναι ούτε από τα έξι που έχει παγώσει η Κυπριακή Δημοκρατία, ούτε από τα οκτώ που έχει παγώσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», είπε ο κ. Στεφάνου μιλώντας σήμερα στο περιθώριο δημοσιογραφικής διάσκεψης για παρουσίαση της προκαταρκτικής ιστοσελίδας της Κυπριακής Προεδρίας της ΕΕ 2012.

    [04] ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ - ΑΝΕΡΓΙΑ

    Στο 7,2% του εργατικού δυναμικού (άνδρες 7,2% και γυναίκες 7,3%) ανήλθε το πρώτο τρίμηνο του 2010 το ποσοστό ανεργίας, σημειώνοντας αύξηση τόσο από το προηγούμενο τρίμηνο (6,0%) όσο και από το αντίστοιχο τρίμηνο του 2009 (4,6%).

    Σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία, με βάση τα αποτελέσματα της Ερευνας Εργατικού Δυναμικού, που διενεργείται σύμφωνα με Ευρωπαϊκό Κανονισμό, για το 1ο τρίμηνο του 2010, ο αριθμός των εργαζομένων ανερχόταν στις 379,9 χιλιάδες άτομα (άνδρες 206,8 χιλιάδες και γυναίκες 173,1 χιλιάδες) και ο αριθμός των ανέργων στις 29,6 χιλιάδες άτομα (άνδρες 15,9 χιλιάδες και γυναίκες 13,7 χιλιάδες).


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 1 July 2010 - 15:29:16 UTC