Browse through our Interesting Nodes for Greek Maritime Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-06-30

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
  • [02] ΗΛΙΑΔΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΚΑΠ
  • [03] ΚΟΠ - ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ - ΚΛΗΡΩΣΗ

  • [01] ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

    Συνολικά 2.338 θέσεις στη Δημόσια Ανώτερη και Ανώτατη Εκπαίδευση της Κύπρου, διατέθηκαν με την πρώτη κατανομή βάσει των αποτελεσμάτων των παγκύπριων εξετάσεων, τα οποία ανακοίνωσε την Τετάρτη ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Ανδρέας Δημητρίου. Πρόσβαση στη Δημόσια Ανώτερη και Ανώτατη Εκπαίδευση της Κύπρου και Ελλάδας διεκδικούν 6.190 υποψήφιοι.

    Η κατανομή των θέσεων, όπως ανέφερε ο κ. Δημητρίου σε δημοσιογραφική διάσκεψη στο Υπουργείο Παιδείας, έχει γίνει με βάση τα αποτελέσματα των Παγκυπρίων Εξετάσεων 2010, που διενήργησε η Υπηρεσία Εξετάσεων της Διεύθυνσης Ανώτερης και Ανώτατης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, από τις 20 Μαΐου μέχρι τις 10 Ιουνίου 2010.

    Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εξετάσεων 2010, ανά μάθημα και σε σύγκριση με τα αποτελέσματα των Παγκύπριων Εξετάσεων 2009 και 2008, οι υποψήφιοι εφέτος για τα Νέα Ελληνικά ήσαν 8.921 και ο μέσος όρος βαθμολογίας τους (σε 20βαθμη κλίμακα) ήταν 9,95, ενώ κατά το 2009 ήταν 9,53 και ο μέσος όρος το 2008 ήταν 9,76.

    Για το μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών, οι υποψήφιοι εφέτος ήσαν 421 και ο μέσος όρος βαθμολογίας τους ήταν 11,28, ενώ κατά το 2009 ήταν 11,18 και ο μέσος όρος το 2008 ήταν 10,01.

    Στα Μαθηματικά, οι υποψήφιοι εφέτος ήσαν 3.093 και ο μέσος όρος βαθμολογίας τους ήταν 10,71, ενώ κατά το 2009 ήταν 11,30 και ο μέσος όρος το 2008 ήταν 10,78.

    Στο μάθημα της Ιστορίας, οι υποψήφιοι εφέτος ήσαν 1.361 και ο μέσος όρος βαθμολογίας τους (σε 20βαθμη πάντα κλίμακα) ήταν 9,77, ενώ κατά το 2009 ήταν 10,71 και ο μέσος όρος το 2008 ήταν 9,70.

    Στην Πληροφορική, οι υποψήφιοι εφέτος ήσαν 1.067 και ο μέσος όρος βαθμολογίας τους ήταν 13,41, ενώ κατά το 2009 ήταν 13,36 και ο μέσος όρος το 2008 ήταν 13,22.

    Στο μάθημα της Φυσικής, οι υποψήφιοι εφέτος ήσαν 1.824 και ο μέσος όρος βαθμολογίας τους ήταν 12,07, ενώ κατά το 2009 ήταν 10,75 και ο μέσος όρος το 2008 ήταν 11,50.

    ``Θέλω να επισημάνω``, τόνισε ο κ. Δημητρίου, ``τη σταθερότητα στη διακύμανση των βαθμών και πως ούτε Βατερλό υπήρξε, όπως έγραψε μία εφημερίδα, ούτε Νορμανδία, ούτε Δερβενάκι, ούτε Θερμοπύλες, ούτε οποιαδήποτε άλλη μάχη``.

    ``Υπήρξε μια συστηματική σοβαρή εξέταση και οι βαθμοί ήσαν εκείνοι που αναμένονται σε κάθε σοβαρό σύστημα εξέτασης``.

    ``Εχουμε``, συνέχισε, ``ασήμαντη, πέρα για πέρα, διαφοροποίηση βαθμών τα τρία τελευταία έτη σε όλα κυριολεκτικά τα μαθήματα`` και ``δεν επιτρεπόταν η διακύμανση να έχει άλλη μορφή από αυτή την οποία έχει, διότι σε κάθε σύστημα, όπου μετέχει όλος ο πληθυσμός όπως εδώ, η διακύμανση, εάν η εξέταση είναι αξιόπιστη, πρέπει να έχει τη μορφή της ομαλής κατανομής και ο μέσος όρος πρέπει να κυμαίνεται γύρω από τη βάση``.

    ``Οι εξετάσεις``, είπε ο κ. Δημητρίου, ``είναι πολύ περίπλοκη υπόθεση, κράτησε για εβδομάδες, είχαμε 95 μαθήματα στα οποία έγιναν εξετάσεις και για αυτό δούλεψαν 217 θεματοθέτες στο Κέντρο Θεματοθέτησης το οποίο ήταν αποκλεισμένο με ιδιωτική Αστυνομία κατά τη διάρκεια της θεματοθέτησης, οι θεματοθέτες μπαίνουν 24 ώρες πριν και μένουν εκεί μέχρι να ολοκληρωθεί η εξέταση``.

    ``Η βαθμολόγηση``, συνέχισε ο Υπουργός, ``έγινε στα βαθμολογικά κέντρα που είχαμε στη Λευκωσία και στη Λεμεσό, είχαμε μια διαδικασία δοκιμαστικής διόρθωσης, έτσι που να συντονιστούν μεταξύ τους οι διορθωτές, για να μην υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις, πράγμα το οποίο επιτύχαμε, παραλάβαμε 33.695 γραπτά, που βαθμολογήθηκαν από 444 εκπαιδευτικούς, το καθένα βαθμολογήθηκε από δύο, τρίτος έμπαινε εάν υπήρχε μεγαλύτερη από 10% απόκλιση μεταξύ των δύο και επίσης συνεργάσθηκαν πολλοί άλλοι, όπως 5.806 επιτηρητές, 362 βοηθοί διευθυντές Α και στα βαθμολογικά κέντρα απασχολήθηκαν 18 λειτουργοί του Υπουργείου Παιδείας και 70 ωρομίσθιοι φοιτητές``.

    Ο Υπουργός έδωσε στους δημοσιογράφους -μαζί με συγκριτικά στοιχεία βαθμολογιών- και τον κατάλογο με τους αριθμούς των υποψηφίων που εισάγονται στα Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Κύπρου, στα Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, στις Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών της Ελλάδας, καθώς και στις Δραματικές Σχολές της Ελλάδας για το ακαδημαϊκό έτος 2010-2011.

    Ο σκοπός των Παγκυπρίων Εξετάσεων, όπως ανέφερε ο κ. Δημητρίου, είναι τόσο η χορήγηση Απολυτηρίου σε τελειόφοιτους μαθητές όσο και η χορήγηση του Γενικού Βαθμού Κατάταξης-Πρόσβασης, με βάση τον οποίο γίνεται η κατανομή των θέσεων που παραχωρούνται από τα Δημόσια Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Κύπρου και της Ελλάδας.

    Στις Παγκύπριες Εξετάσεις του 2010 υπέβαλαν αρχικά αίτηση συμμετοχής, με σκοπό την απόκτηση απολυτηρίου και τη διεκδίκηση θέσης στα ΑΑΕΪ Κύπρου και Ελλάδας, 9.067 υποψήφιοι.

    Από αυτούς 6.190 διεκδικούν πρόσβαση στην Δημόσια Ανώτερη και Ανώτατη Εκπαίδευση της Κύπρου και Ελλάδας και, με τη σημερινή κατανομή, έχουν διατεθεί 2.243 θέσεις, από τις οποίες 1.399 στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, 700 στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 90 στο Ανώτερο Ξενοδοχειακό Ινστιτούτο, 52 στις Στρατιωτικές Σχολές Ελλάδας και 2 θέσεις στις Δραματικές Σχολές της Ελλάδας.

    Επιπρόσθετα, έχουν προσφερθεί στους τελειοφοίτους και αποφοίτους Τεχνικών Σχολών και Εσπερινών Σχολείων, ως υπεράριθμες, συνολικά 95 θέσεις. Από αυτές 15 δόθηκαν σε αποφοίτους Εσπερινών Σχολείων και 80 σε αποφοίτους Εσπερινών Τεχνικών Σχολών.

    Συγκεκριμένα, για το Πανεπιστήμιο Κύπρου προσφέρθηκαν 34 υπεράριθμες θέσεις, για το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου 47, για το ΑΞΙΚ 11 και για τις Στρατιωτικές Σχολές της Ελλάδας 3. Το σύνολο των θέσεων που προσφέρθηκαν κατά την εφετινή χρονιά στους υποψηφίους ανέρχεται σε 2.338.

    Οι τελικές βαθμολογίες των εξεταζομένων μαθημάτων για σκοπούς απόλυσης των τελειοφοίτων έχουν ήδη διαβιβασθεί σε όλα τα Δημόσια Λύκεια και Τεχνικές Σχολές και με βάση αυτά τα αποτελέσματα έχουν εκδοθεί τα Απολυτήρια.

    Επιπρόσθετα, έχουν σταλεί στα Ιδιωτικά Σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης οι βαθμολογίες των τελειοφοίτων μαθητών, οι οποίοι επέλεξαν να παρακαθίσουν στις Παγκύπριες Εξετάσεις του Υπουργείου για σκοπούς απόλυσης.

    Η κατανομή των θέσεων στα Ελληνικά Πανεπιστήμια και ΤΕΪ γίνεται από το Υπουργείο Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων της Ελλάδας και απαραίτητη προϋπόθεση για διεκδίκηση θέσης στα ΑΑΕΪ της Κύπρου και της Ελλάδας είναι η κατοχή Απολυτηρίου και η εξασφάλιση του Γενικού Βαθμού Κατάταξης - Πρόσβασης μέσω των Παγκύπριων Εξετάσεων.

    Ο Γενικός Βαθμός Κατάταξης - Πρόσβασης είναι σε 20βαθμη κλίμακα και

    είναι αυτός που έχει εξασφαλίσει ο κάθε υποψήφιος και που ανακοινώθηκε σήμερα ταυτόχρονα με την κατανομή των θέσεων.

    Η ενημέρωση των υποψηφίων και άλλων ενδιαφερομένων για τα αποτελέσματα θα γίνεται και ηλεκτρονικά από το Διαδίκτυο στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού στη διεύθυνση http://www.moec.gov.cy.

    Υποψήφιοι, οι οποίοι εξασφάλισαν θέση στα ΑΑΕΪ της Κύπρου ή στις Στρατιωτικές και Δραματικές Σχολές της Ελλάδας μέσω των Παγκύπριων Εξετάσεων 2010, έχουν δικαίωμα διεκδίκησης θέσης και στα ΑΑΕΪ της Ελλάδας, δεδομένου ότι πληρούν τις διάφορες προϋποθέσεις και αφού υποβάλουν σχετική Αίτηση/Μηχανογραφικό Δελτίο, από της 1ης Ιουλίου 2010 μέχρι τις 12 Ιουλίου 2010, στα κατά επαρχία Κέντρα Συγκέντρωσης Αιτήσεων.

    Η διάθεση των θέσεων για τα Δημόσια ΑΑΕΪ της Ελλάδας, που θα γίνει από το Υπουργείο Παιδείας Δια βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων της Ελλάδας, αναμένεται να ολοκληρωθεί περί την 25η Αυγούστου 2010.

    Κενές θέσεις στα Δημόσια Πανεπιστήμια της Κύπρου, οι οποίες δημιουργούνται μετά την κατανομή των θέσεων στα ΑΑΕΪ της Ελλάδας, συμπληρώνονται με διαδικασίες που αποφασίζουν τα ίδια τα Δημόσια Πανεπιστήμια της Κύπρου.

    [02] ΗΛΙΑΔΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΚΑΠ

    Η απλούστευση της νομοθεσίας της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) και η έγκριση και διάθεση στην αγορά προϊόντων που περιέχουν γενετικά τροποποιημένο αραβόσιτο, ήταν τα βασικά θέματα της συνεδρίασης του Συμβούλιου Υπουργών και Αλιείας, η οποία ολοκληρώθηκε το βράδυ της Τρίτης. Την Κύπρος εκπροσώπησε ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Δημήτρης Ηλιάδης.

    Αναφορικά με την απλούστευση της νομοθεσίας της ΚΑΠ, με στόχο τόσο τη μείωση του διοικητικού φόρτου που βαρύνει τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες όσο και τους ίδιους τους γεωργούς, ο κ. Ηλιάδης στην παρέμβασή του καλωσόρισε τις προσπάθειες για απλοποίηση των προνοιών που αφορούν την εφαρμογή των μέτρων πολλαπλής συμμόρφωσης, σημειώνοντας ότι αναμένονται πρόσθετες προτάσεις στα πλαίσια της μεταρρύθμισης της ΚΑΠ. Πρότεινε, επίσης, την κατάργηση μέτρων τα οποία δεν αφορούν άμεσα τις δραστηριότητες των παραγωγών, ενώ υποστήριξε τη βελτίωση του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης και Ελέγχου, ώστε να λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαιτερότητες των κρατών-μελών όταν αποφασίζεται η επιβολή κυρώσεων, τηρουμένης της αρχής της αναλογικότητας.

    Σχετικά με το θέμα της έγκρισης και διάθεσης στην κοινοτική αγορά προϊόντων που περιέχουν, αποτελούνται ή παράγονται από γενετικά τροποποιημένο αραβόσιτο, η Κύπρος εξέφρασε την αντίθεσή της, υποστηρίζοντας ότι πρώτιστο μέλημα κατά τη λήψη ανάλογων αποφάσεων, ειδικά σε μικρά νησιά, πρέπει να είναι η προφύλαξη της ανθρώπινης υγείας και η προστασία του περιβάλλοντος.

    Σχετικά με τις αλιευτικές δυνατότητες για το 2011, η Κύπρος χαιρέτισε και υποστήριξε την πρόθεση της Επιτροπής οι μελλοντικές ποσοστώσεις αλιευμάτων να καθορίζονται με βάση την αειφόρο ανάπτυξη και την αρχή της Μεγίστης Βιώσιμης Απόδοσης των Αλιευτικών Αποθεμάτων, αξιοποιώντας πλήρως σχετικές επιστημονικές γνωμοδοτήσεις. Οσον αφορά τη μεταρρύθμιση της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής (ΚΑλΠ), ο κ. Ηλιάδης τόνισε την ανάγκη για ειδική μεταχείριση της Παράκτιας Αλιείας Μικρής Κλίμακας, με στόχο την περαιτέρω ανάπτυξή της, και τόνισε τη σημασία της για την οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική βιωσιμότητα των παράκτιων κοινοτήτων, καθώς και την ανάγκη για αυξημένη οικονομική στήριξη του παραδοσιακού αυτού τύπου αλιείας με την ανανέωση και εκσυγχρονισμό του στόλου της.

    [03] ΚΟΠ - ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ - ΚΛΗΡΩΣΗ

    Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη η κλήρωση του Παγκύπριου Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου Α` Κατηγορίας για την αγωνιστική περίοδο 2010/2011, που ξεκινά το Σαββατοκύριακο 28/29 Αυγούστου.

    Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου, στην πρώτη αγωνιστική, η πρωταθλήτρια 2009/2010 Ομόνοια θα αναμετρηθεί με την ΑΕΚ Λάρνακας, ενώ το ΑΠΟΕΛ θα αγωνιστεί ενάντια στον Ερμή Αραδίππου και η Ανόρθωση θα αντιμετωπίσει την ΑΛΚΗ.

    Οι άλλοι αγώνες της 1ης Αγωνιστικής είναι: (Σάββατο 28 Αυγ 2010) ``Εθνικός Αχνας-ΑΕ Πάφου``, ``Απόλλων-ΔΟΞΑ Κατ/πιας``, ``ΑΠΟΠ/Κιν Πέγειας-ΕΝΠ``, ``ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ-ΑΕΛ``.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 30 June 2010 - 11:29:13 UTC