Read about The Loizidou vs Turkey Case of the European Court of Human Rights (18 December, 1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-10-18

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - ΚΥΠΡΟΣ - ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ
  • [02] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
  • [03] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΤΑΛΑΤ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ
  • [04] ΟΜΠΑΜΑ - ΓΚΙΟΥΛ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

  • [01] ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - ΚΥΠΡΟΣ - ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ

    O Πρωθυπουργός της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου φθάνει τη Δευτέρα στην Κύπρο για επίσημη επίσκεψη, κατά την οποία, μεταξύ άλλων, θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και θα προσφωνήσει ειδική συνεδρία της Βουλής.

    Σύμφωνα με το πρόγραμμα της επίσκεψης, ο κ. Παπανδρέου θα αφιχθεί στο αεροδρόμιο Λάρνακας, με ειδική πτήση από την Αθήνα, τη Δευτέρα στις 10:00, επικεφαλής επίσημης αντιπροσωπείας.

    Στις 12:00 θα αφιχθεί στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου στις 12:10 θα έχει κατ` ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο Χριστόφια, την οποία θα ακολουθήσει στις 12:25 διευρυμένη συνάντηση με τη συμμετοχή των δύο αντιπροσωπειών.

    O κ. Παπανδρέου θα υπογράψει το Βιβλίο Επισκεπτών και στις 13:45 θα γίνουν δηλώσεις στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

    Την ίδια ημέρα στις 15:40, ο κ. Παπανδρέου θα επισκεφθεί τα Φυλακισμένα Μνήματα και στις 16:10 τον Τύμβο της Μακεδονίτισσας.

    Από τις 18:30 μέχρι τις 19:50, ο κ. Παπανδρέου θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ Αντρο Κυπριανού, τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη, τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ Μάριο Καρογιάν και τον Πρόεδρο του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκη Ομήρου.

    Στις 21:15 ο Πρόεδρος Χριστόφιας θα παραθέσει επίσημο δείπνο προς τιμή του κ. Παπανδρέου.

    Την Τρίτη, από τις 09:30 μέχρι τις 10:00, ο κ. Παπανδρέου θα έχει χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κόμματος Δημήτρη Συλλούρη και τη Γενική Γραμματέα του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Ιωάννα Παναγιώτου.

    Ακολούθως θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Παγκύπριας Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων και Αδηλώτων Αιχμαλώτων Νίκο Θεοδοσίου και τον Πρόεδρο της Επιτροπής Κατεχόμενων Δήμων Αλέξη Γαλανό.

    Στις 10:40 θα συναντηθεί στην Αρχιεπισκοπή με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο Β`.

    Επίσης, στις 11:20 θα φθάσει στη Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου θα έχει δεκάλεπτη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής Μάριο Καρογιάν, στην παρουσία του Προέδρου Χριστόφια, και στις 11:35 θα προσφωνήσει ειδική συνεδρία της Βουλής.

    Στη συνέχεια, θα μεταβεί στο αεροδρόμιο Λάρνακας, από όπου θα αναχωρήσει στις 12:30 με ειδική πτήση για την Αθήνα.

    [02] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

    Εξαιρετικά σημαντική χαρακτήρισε την επίσκεψη στην Κύπρο του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Γιώργου Παπανδρέου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου. «Πέρα από το γεγονός ότι είναι η πρώτη επίσημη επίσκεψη του νέου Ελληνα Πρωθυπουργού στην Κύπρο, είναι γενικά η πρώτη επίσημη επίσκεψη που πραγματοποιεί ο Ελληνας Πρωθυπουργός. Γίνεται και σε μια εξαιρετικά σημαντική περίοδο. Βρισκόμαστε ενόψει του οροσήμου του Δεκεμβρίου, της αξιολόγησης της Τουρκίας», ανέφερε ο κ. Στεφάνου μιλώντας στο περιθώριο εκδήλωσης του Ραδιομαραθώνιου στη Λευκωσία.

    Πρόσθεσε ότι η Κυβέρνηση μέχρι το Δεκέμβριο θα συνεχίσει να εργάζεται και στη βάση της έκθεσης προόδου που καταγράφει ότι η Τουρκία δεν έχει υλοποιήσει τις υποχρεώσεις της, έτσι ώστε να προωθηθεί η υλοποίηση του στρατηγικού στόχου που είναι η επίλυση του Κυπριακού. Ταυτόχρονα, είπε, θα εξεταστούν εκ νέου οι επιλογές που υπάρχουν, εάν και εφόσον η Τουρκία δεν υλοποιήσει τις υποχρεώσεις της.

    «Ασφαλώς, θέλουμε να έχουμε την ευχέρεια όλων των επιλογών που μας δίνονται μπροστά μας και την κατάλληλη στιγμή, μαζί, συλλογικά η πολιτική ηγεσία στα πλαίσια του Εθνικού Συμβουλίου και σε συνεννόηση και συντονισμό με την Ελλάδα να πάρουμε τις αποφάσεις μας, την ώρα που πρέπει», κατέληξε ο κ. Στεφάνου.

    [03] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΤΑΛΑΤ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

    Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά λειτουργεί όντως πάνω στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, τόνισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, κληθείς να σχολιάσει ισχυρισμούς του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ότι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων υπάρχουν διαφωνίες επειδή «η ε/κ πλευρά είναι εκτός των παραμέτρων του ΟΗΕ», κατά την έκφρασή του.

    Σε δηλώσεις του στο περιθώριο εκδήλωσης για το Ραδιομαραθώνιο στη Λευκωσία, ο Εκπρόσωπος είπε: «νομίζω κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά λειτουργεί όντως πάνω σε αυτή τη βάση», δηλαδή στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών. Κάλεσε παράλληλα την τ/κ πλευρά να λειτουργεί επίσης με αυτό τον τρόπο, εάν επιθυμεί να υπάρξει σύντομα λύση στο Κυπριακό. Ο κ. Στεφάνου σημείωσε ότι τα Ηνωμένα Εθνη περιγράφουν τη λύση του Κυπριακού, σύμφωνα με τα ψηφίσματα τους, τα οποία αποτελούν και την καθοδήγηση του ίδιου του ΟΗΕ.

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε ότι σε πληθώρα ψηφισμάτων καταγράφεται ότι η λύση του Κυπριακού θα είναι λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα την οποία τα ίδια τα Ηνωμένα Εθνη με ψηφίσματα περιγράφουν, για ένα ομοσπονδιακό κράτος με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια, μια διεθνή προσωπικότητα. Πρόσθεσε ότι αυτό συμφώνησαν και επαναβεβαίωσαν οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων πριν από την έναρξη των απευθείας διαπραγματεύσεων.

    [04] ΟΜΠΑΜΑ - ΓΚΙΟΥΛ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Το Κυπριακό ήταν μεταξύ των θεμάτων που συζήτησαν στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας, οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Τουρκίας, Μπαράκ Ομπάμα και Αμπντουλάχ Γκιουλ. Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, οι δύο πρόεδροι συζήτησαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, «αντικατοπτρίζοντας τον ευρύ στρατηγικό διάλογο τον οποίο διεξάγουν οι ΗΠΑ με τον σημαντικό αυτό στρατηγικό τους σύμμαχο».

    Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου είπε ότι ο Πρόεδρος Ομπάμα εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συμβολή της Τουρκίας στην επιχείρηση που ηγούνται οι ΗΠΑ στο Αφγανιστάν και συμφώνησε με τον ομόλογό του να εργαστούν στενά για το θέμα, στις προσεχείς κρίσιμες εβδομάδες. Οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης «την ιστορική πρόοδο που σημειώθηκε για την ομαλοποίηση των σχέσεων Τουρκίας Αρμενίας και τη σημασία της διατήρησης του μομέντουμ της σημαντικής αυτής προσπάθειας».

    Συζήτησαν επίσης «την ανάγκη διαρκούς εμπλοκής στην επίλυση του κυπριακού προβλήματος και στην προώθηση της σταθερότητας στη Βοσνία Ερζεγοβίνη». Τέλος, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου ανέφερε ότι «οι δύο πρόεδροι συμφώνησαν στη σημασία των συνεχών διαβουλεύσεων πάνω σ αυτά κι άλλα κρίσιμα θέματα της ατζέντας για την παγκόσμια ασφάλεια».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Sunday, 18 October 2009 - 13:29:13 UTC