Browse through our Interesting Nodes on Transportation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-10-17

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [02] ΣΟΥΗΔΙΑ - ΚΥΠΡΟΣ - ΕΕ - ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [03] ΡΑΔΙΟ- ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ - ΕΛΣΗ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ
  • [04] ΚΥΠΡΟΣ - ΗΕ - ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ

  • [01] ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Το Κυπριακό αποτελεί βασική προτεραιότητα της Αθήνας, τόνισε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου, στις προγραμματικές του δηλώσεις ενώπιον της Βουλής των Ελλήνων.

    Ο κ. Παπανδρέου είπε επίσης ότι η κυβέρνηση του καλωσορίζει τις προσπάθειες της Τουρκίας για ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ωστόσο απαρέγκλιτη προϋπόθεση είναι η ενσωμάτωση του κοινοτικού κεκτημένου, ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου και η επίλυση του Κυπριακού.

    Η εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό, με βάση τις αποφάσεις του ΟΗΕ, τις αρχές και τις συνθήκες της Ευρωπαϊκής Eνωσης και με πλήρη σεβασμό στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, αποτελεί βασική μας προτεραιότητα, τόνισε ο Ελληνας Πρωθυπουργός.

    Στο πλαίσιο αυτό, συνέχισε, «στηρίζουμε απόλυτα τις εντατικές προσπάθειες του Προέδρου Δημήτρη Χριστόφια. Οπως έχω πει, η Ελλάδα θα είναι και πάλι κοντά στην Κύπρο, όχι με λόγια, αλλά με έργα».

    Αναφερόμενος στο διεθνές πολιτικό σκηνικό, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι η Ελλάδα κερδίζει όταν υπερασπίζεται τις αξίες της, της εθνικής μας ανεξαρτησίας, της εδαφικής ακεραιότητας, της αξιοπρέπειας της πατρίδας.

    «Βασικός στόχος μας είναι η επαναφορά της χώρας στο κέντρο των διεθνών εξελίξεων, εντός και εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η Ελλάδα θα είναι πλέον παρούσα στη συζήτηση για όλα τα μεγάλα παγκόσμια θέματα, από την κλιματική αλλαγή, μέχρι και τη μετανάστευση», πρόσθεσε.

    Δρομολογούμε ξανά την ενίσχυση της συνεργασίας μας με τις γειτονικές Βαλκανικές χώρες, όχι μόνο υπό τη μορφή της εμβάθυνσης των διμερών μας σχέσεων, αλλά και με τη συλλογική συμβολή στην επίλυση των διεθνών προβλημάτων και την επιτάχυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσής τους, είπε.

    Υποσχέθηκε ότι «θα στηρίξουμε την ευρωπαϊκή και τη διεθνή προοπτική των γειτόνων μας. Ομως, η στήριξη αυτή δεν θα είναι αυτόματη και χωρίς προϋποθέσεις, απαιτεί αυτονόητα την πρότερη ενσωμάτωση του κοινοτικού κεκτημένου, τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, αλλά και των σχέσεων καλής γειτονίας».

    «Η κυβέρνηση καλωσορίζει επίσης τις προσπάθειες της Τουρκίας για ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Ομως, και στην περίπτωση αυτή, αυτονόητη και απαρέγκλιτη προϋπόθεση είναι η ενσωμάτωση του κοινοτικού κεκτημένου, ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου και η επίλυση του Κυπριακού».

    Ενέργειες οι οποίες στρέφονται κατά της εδαφικής ακεραιότητας ενός κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όχι μόνο παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο και την υποχρέωση καλής γειτονίας, αλλά ακυρώνουν και το τεράστιο δυναμικό της στενής συνεργασίας των χωρών μας, υπέδειξε ο κ. Παπανδρέου.

    [02] ΣΟΥΗΔΙΑ - ΚΥΠΡΟΣ - ΕΕ - ΤΟΥΡΚΙΑ

    Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πρόοδο της Τουρκίας είναι ξεκαθαρή, ισορροπημένη και αντικειμενική για τη Σουηδική Προεδρία, δήλωσε ο Σουηδός Πρεσβευτής στην Κύπρο Ιγκεμαρ Λίνταλ, μιλώντας σε δημόσια συζήτηση στη Λευκωσία που διοργάνωσε ο Ομιλος Προβληματισμού για τον Εκσυγχρονισμό της Κοινωνίας (ΟΠΕΚ), σε συνεργασία με το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο.

    Ο Σουηδός Πρεσβευτής ανέφερε στην ομιλία του ότι η Τουρκία οφείλει να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της, όπως προβλέπονται στο Πρωτόκολλο της Αγκυρας. Ωστόσο, είπε πως η συζήτηση στην Κύπρο δεν θα πρέπει να επικεντρώνεται στην επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία. «Η Τουρκία γνωρίζει πολύ καλά ότι θα πρέπει να συμμορφωθεί με όλες τις προϋποθέσεις της Ενωσης, συμπεριλαμβανομένης και της εξομάλυνσης των σχέσεών της με την Κύπρο, εάν επιθυμεί να καταστεί μέλος της Ενωσης. Αυτό, θα συμβεί τελικά, όσο συνεχίζεται η ενταξιακή της πορεία», δήλωσε ο κ. Λίνταλ.

    Επίσης, ανέφερε πως η ΕΕ δεν είναι ένας χώρος για κυρώσεις και τιμωρίες, αλλά ένας χώρος για ειρήνη και συμφιλίωση. Πρόσθεσε πως τυχόν διακοπή της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας θα σημαίνει και έλλειψη ενδιαφέροντος από την πλευρά της για λύση του προβλήματος. Ως Προεδρεύουσα χώρα της ΕΕ υποστηρίζουμε την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, αφού συμμορφωθεί πλήρως με τους όρους της Ενωσης. Ωστόσο, το Κυπριακό δεν θα επιλυθεί με το άνοιγμα των λιμανιών της Τουρκίας στα κυπριακά πλοία, όπως δεν είχε λυθεί πριν το 1987 όταν τα λιμάνια ήταν ακόμα ανοικτά, είπε.

    [03] ΡΑΔΙΟ- ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ - ΕΛΣΗ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ

    Το Προεδρικό Μέγαρο άνοιξε και φέτος τους κήπους τους στα παιδιά με ειδικές ικανότητες, με μια εκδήλωση-γεύμα στα πλαίσια των εκδηλώσεων για τα 20χρονα του θεσμού του «Ραδιομαραθωνίου». Η μέρα στο Προεδρικό πέρασε με χορό, τραγούδι, παιχνίδια και μαγικά κόλπα, για τα παιδιά και τους συγγενείς τους που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και της συζύγου του Ελσης.

    «Η σημερινή μέρα είναι μια γιορτή αγάπης, με πρωταγωνιστές τα παιδιά στα οποία οφείλουμε ένα μέλλον με χαμόγελο», ανέφερε η σύζυγος του Προέδρου της Δημοκρατίας Ελση Χρίστόφια, καλωσορίζοντας τους παρευρισκομένους στην εκδήλωση. «Σας ευχαριστώ θερμά που ήρθατε γιατί με την παρουσία σας δίνεται νόημα στις προσπάθειες που καταβάλει το Ιδρυμα Ραδιομαραθώνιος και δύναμη για να συνεχίσει το έργο του», ανέφερε, σημειώνοντας ότι ο «Ραδιομαραθώνιος» γιορτάζει φέτος 20 χρόνια παρουσίας και προσφοράς.

    «Πριν από 20 χρόνια αγωνιζόμασταν για να αλλάξει αντίληψη και να ευαισθητοποιηθεί ο κόσμος γύρω από τα προβλήματα των ανθρώπων με ειδικές ικανότητες. Τώρα αγωνιζόμαστε για την πλήρη ένταξή τους στην κοινωνία μας», πρόσθεσε. Σημείωσε ότι ο «Ραδιομαραθώνιος» αποτελεί πλέον ένα μαζικό κοινωνικό θεσμό ο οποίος αγκαλιάστηκε με αγάπη από ολόκληρη την κοινωνία. Πρόσθεσε ότι ο λαός της Κύπρου ανέδειξε όλα αυτά τα χρόνια, στηρίζοντας το θεσμό του «Ραδιομαραθωνίου», τα μεγάλα ψυχικά αποθέματα που διαθέτει.

    [04] ΚΥΠΡΟΣ - ΗΕ - ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ

    Νέες παραβιάσεις από την Τουρκία των διεθνών κανονισμών εναέριας κυκλοφορίας και του εθνικού εναέριου χώρου της Κύπρου, που σημειώθηκαν από την 1η Αυγούστου μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου 2009, κατήγγειλε η Κυπριακή Δημοκρατία. Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ Πρέσβης Μηνάς Χατζημιχαήλ απέστειλε επιστολή διαμαρτυρίας προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στην οποία εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία της Κυβέρνησης για τις παραβιάσεις και καλεί για τον άμεσο τερματισμό τους.

    Τονίζει ότι η τουρκική πολιτική μη συμμόρφωσης με τους κανόνες και τους διεθνείς κανονισμούς που διέπουν τη διεθνή αεροπλοΐα συνεχίζει να θέτει σε κίνδυνο την πτητική ασφάλεια και να διαιωνίζει την έλλειψη ασφάλειας και την ένταση στο νησί. Επιπλέον, σημειώνει, οι συνεχείς προκλήσεις από μέρους της Τουρκίας που αποσκοπούν στην παγίωση της ντε φάκτο διαίρεσης της Κύπρου και της περαιτέρω ενίσχυσης της παράνομης αποσχιστικής οντότητας στην κατεχόμενη περιοχή, υποσκάπτουν σοβαρά όλες τις προσπάθειες για επανένωση και συμφιλίωση.

    Τέτοιες ενέργειες και πολιτική αποδεικνύουν περίτρανα την ανεύθυνη συμπεριφορά μιας χώρας που τώρα υπηρετεί ως μη-μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, υπογραμμίζει ο κ. Χατζημιχαήλ. Η τουρκική Κυβέρνηση, αναφέρεται στην επιστολή, θα πρέπει να ανταποκριθεί στο κάλεσμα της διεθνούς κοινότητας, να συμμορφωθεί με τον Χάρτη του ΟΗΕ και να σεβαστεί την κυριαρχία, ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας συμβάλλοντας έτσι στη δημιουργία των αναγκαίων συνθηκών για την επίτευξη βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Saturday, 17 October 2009 - 11:29:12 UTC