Visit the Foundation for Hellenic Studies (FHS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-10-19

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - ΚΥΠΡΟΣ - ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ
  • [02] ΥΠΕΞ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
  • [03] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΕΚ ΠΕΡΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑ
  • [04] ΠΑΓΔΑΤΗΣ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΟΥΖΜΠΕΚΙΣΤΑΝ ΝΙΚΗΤΗΣ

  • [01] ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - ΚΥΠΡΟΣ - ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ

    Την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο πραγματοποιεί σήμερα ο νεοεκλεγείς Πρωθυπουργός της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος έφτασε γύρω στις 10.15 στην Κύπρο.

    Τον Ελληνα Πρωθυπουργό και την 20μελή αντιπροσωπεία του, υποδέχθηκαν στη σκάλα του ιδιωτικού αεροσκάφους της Ελληνικής Δημοκρατίας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού, ο Υφυπουργός παρά τω προέδρω Τίτος Χριστοφίδης, ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο Βασίλης Παπαϊωάννου και η Διευθύντρια Εθιμοτυπίας Ιωάννα Μαλλιώτη.

    Από την αίθουσα επισήμων μέχρι και τη σκάλα του αεροσκάφους στρώθηκε κόκκινο χαλί ενώ δεξιά και αριστερά του αεροπλάνου υπήρχε αντιζυγία από άνδρες της στρατονομίας.

    Κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο Λάρνακας ο Ελληνας Πρωθυπουργός δεν προέβη σε δηλώσεις.

    Η επίσημη υποδοχή του κ. Παπανδρέου και της συνοδείας του θα πραγματοποιηθεί στο Προεδρικό Μέγαρο.

    [02] ΥΠΕΞ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

    Πολύ σημαντική χαρακτήρισε την επίσκεψη στην Κύπρο του Ελληνα Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού, σημειώνοντας πως είναι πολύ σημαντικό για την Κυβέρνηση να έχουμε και τη συμπαράσταση της Ελλάδας στις κινήσεις που κάνουμε στο διεθνή χώρο. Ο κ. Κυπριανού θεωρεί πως δεν θα υπάρξει αναβολή στην αξιολόγηση της πορείας ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση το Δεκέμβριο, λέγοντας πως δεν πρέπει εμείς να στέλλουμε το μήνυμα ότι είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε ένα τέτοιο θέμα.

    Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας επιστρέφοντας από επισκέψεις στην Αυστρία, τη Σλοβενία και τη Σλοβακία, ο Υπουργός Εξωτερικών κλήθηκε να σχολιάσει την επίσκεψη στην Κύπρο του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Γιώργου Παπανδρέου. «Θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντική, πέρα από το συμβολισμό ότι είναι η πρώτη του επίσημη επίσκεψη ως Πρωθυπουργού της Ελλάδας. Να υπενθυμίσω», σημείωσε, «ότι η συμμετοχή του σε συνέδριο στην Κωνσταντινούπολη έγινε με την ιδιότητά του ως Υπουργού Εξωτερικών, ως Πρωθυπουργός όμως είναι η πρώτη του επίσκεψη εκτός Ελλάδας».

    Αλλά, συνέχισε, «πέρα από αυτό το συμβολισμό και τη σημασία που δίνεται στις σχέσεις με την Κύπρο, βεβαίως θα συζητήσουμε σε βάθος, πιστεύω, τα δύο επίκαιρα ζητήματα που είναι πολύ σημαντικά, τις συνομιλίες για το Κυπριακό και την αξιολόγηση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας το Δεκέμβριο. Αρα», συνέχισε, «η επίσκεψη αυτή γίνεται «σε πολύ κατάλληλο χρόνο και ακριβώς διότι έχει σημασία και για μας, στις κινήσεις που κάνουμε στο διεθνή χώρο, να έχουμε και τη συμπαράσταση της Ελλάδας».

    [03] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΕΚ ΠΕΡΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑ

    Χρειάζεται ρεαλισμός στη βάση αρχών για να βρεθεί μια λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου σχετικά με την πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας για την εκ περιτροπής προεδρία, δηλώνοντας παράλληλα ότι οι μαξιμαλιστικές θέσεις που αγνοούν τι έγινε στην Κύπρο θα οδηγήσουν στη διχοτόμηση.

    «Θα πρέπει να είμαστε στη βάση αρχών ασφαλώς αρκούντως ρεαλιστές και να προσπαθήσουμε να βρούμε μια λύση στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας για να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τα τετελεσμένα της εισβολής, να τερματίσουμε την κατοχή, να τερματίσουμε τον εποικισμό και να επανενώσουμε την Κύπρο, το έδαφος, το λαό μας. Εάν εμφανιζόμαστε με μαξιμαλιστικές θέσεις ως σαν να μην έγινε τίποτα όλα αυτά τα χρόνια στην Κύπρο, αυτό που θα μας μείνει θα είναι η διχοτόμηση που θα είναι καταστροφή», επεσήμανε ο κ. Στεφάνου μιλώντας στο περιθώριο εκδήλωσης για τον Ραδιομαραθώνιο στη Λευκωσία.

    Ο κ. Στεφάνου ανέφερε ότι το Κυπριακό είναι βεβαρημένο από μία ιστορία, ξεκινώντας και από το Σύνταγμα του 1960 και το ενιαίο δικοινοτικό κράτος που αποκτήθηκε τότε. Είπε ότι στη συνέχεια υπήρξε η εισβολή και κατοχή που δημιούργησαν νέα τετελεσμένα επί του εδάφους. «Για αυτό κι εμείς ως ε/κ πλευρά κάναμε το μεγάλο, τον ιστορικό συμβιβασμό να πάμε σε λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. Συζητώντας λοιπόν τη λύση του Κυπριακού, θα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη αυτά τα δεδομένα, όπως θα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη και τη θέση που νομίζω ότι όλοι έχουν, ότι η διχοτόμηση αποτελεί καταστροφή», ανέφερε.

    [04] ΠΑΓΔΑΤΗΣ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΟΥΖΜΠΕΚΙΣΤΑΝ ΝΙΚΗΤΗΣ

    O Κύπριος αντισφαιριστής Μάρκος Παγδατής κατέκτησε την Κυριακή το τουρνουά Challenger, που διεξήχθη στην Τασκένδη του Ουζμπεκιστάν. Ο 24χρονος Κύπριος πρωταθλητής κέρδισε στον τελικό του τουρνουά τον Ντένις Ιστομίν, από το Ουζμπεκιστάν, νούμερο 101 στην παγκόσμια κατάταξη, με 2-1 σετ (6-3, 1-6, 6-3).

    Με τον τίτλο αυτό, ο Παγδατής παίρνει 110 βαθμούς ATP και 18,000 δολάρια και αναμένεται να φτάσει κοντά στην επίτευξη του στόχου του για να συμπεριληφθεί στους Top-70 μέχρι το τέλος της σεζόν.

    Πρόκειται για τον τρίτο τίτλο που κατακτά ο Παγδατής, Νο3 του ταμπλό και Νο87 στον κόσμο, στη συγκεκριμένη σειρά σε διάστημα λίγων μηνών.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 19 October 2009 - 9:29:20 UTC