Read the Constitutions of Greece & Neighboring Nations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-07-29

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ - ΛΕΓΟΜΕΝΗ ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ Τ/Κ
  • [02] ΛΙΜΑΝΙ ΛΕΜΕΣΟΥ - ΣΥΣΚΕΨΗ - ΓΡΙΠΗ Α

  • [01] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ - ΛΕΓΟΜΕΝΗ ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ Τ/Κ

    Η λεγόμενη απομόνωση των Τουρκοκυπρίων θα τερματιστεί με την άρση της τουρκικής κατοχής και την επίλυση του κυπριακού προβλήματος, τόνισε ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού, μιλώντας μετά την Ετήσια Σύσκεψη που είχε στο Υπουργείο Εξωτερικών με τους Αρχηγούς των Διπλωματικών Αποστολών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Ο κ. Κυπριανού σχολίαζε ανακοίνωση που εξέδωσε το Βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών με αφορμή την απόφαση του Administrative Court του High Court of Justice, Queens Bench Division του Ηνωμένου Βασιλείου, με την οποία απορρίπτει το αίτημα για έκδοση άδειας διεξαγωγής απευθείας πτήσεων μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και του παράνομου αεροδρομίου που λειτουργεί στην κατεχόμενη Τύμπου.

    Κληθείς να σχολιάσει την απόφαση, ο κ. Κυπριανού είπε ότι πρόκειται για μια νομική απόφαση, προσθέτοντας ότι «ισχύουν και εφαρμόζονται οι διεθνείς συμβάσεις και είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να αντιληφθεί η τουρκική πλευρά».

    «Η διεθνής νομιμότητα είναι κάτι που δεσμεύει όλες τις χώρες και ιδιαίτερα τα κράτη μέλη της ΕΕ», σημείωσε.

    Σχολιάζοντας την αναφορά του Βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών ότι η Βρετανία συνεχίζει να υποστηρίζει τις προσπάθειες για τερματισμό της ``απομόνωσης`` των Τ/κ, ο κ. Κυπριανού είπε ότι η λεγόμενη, υποτιθέμενη, απομόνωση των Τουρκοκυπρίων θα τερματιστεί με την άρση της κατοχής και την επίλυση του κυπριακού προβλήματος «και εδώ πρέπει να επικεντρωθούν οι προσπάθειες και όχι σε οποιαδήποτε άλλη ενδιάμεση πρωτοβουλία».

    «Για μας όλες οι κινήσεις, και είμαστε οι πρώτοι που στηρίζουμε την τουρκοκυπριακή κοινότητα, θα πρέπει να γίνονται μέσα στα πλαίσια της διεθνούς αλλά και ευρωπαϊκής νομιμότητας», συμπλήρωσε.

    Τόνισε, ιδιαίτερα, την αναφορά του Βρετανικού Δικαστηρίου ότι υπάρχει η δυνατότητα χρησιμοποίησης του αερολιμένα της Λάρνακας και από τους Τουρκοκυπρίους.

    Σε ό,τι αφορά στο θέμα του εμπορίου, στο οποίο γίνεται λόγος στην ανακοίνωση του Βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών, ο κ. Κυπριανού σημείωσε ότι «υπάρχει ο κανονισμός της πράσινης γραμμής, υπάρχουν τα νόμιμα λιμάνια και αεροδρόμια της Κυπριακής Δημοκρατίας, τα οποία επίσης μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τους Τουρκοκυπρίους και αυτή είναι η σαφής θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας».

    [02] ΛΙΜΑΝΙ ΛΕΜΕΣΟΥ - ΣΥΣΚΕΨΗ - ΓΡΙΠΗ Α

    Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο λιμάνι Λεμεσού με τη συμμετοχή λειτουργών των Υγειονομικών Υπηρεσιών, του Υπουργείου Υγείας των λιμενικών Αρχών και εκπροσώπων των ταξιδιωτικών πρακτόρων, με αντικείμενο την αντιμετώπιση κρουσμάτων του ιού της νέας γρίπης που μπορεί να υπάρξουν ανάμεσα σε άτομα που ταξιδεύουν μέσω του λιμανιού.

    Σε δηλώσεις του ο Διευθυντής του Λιμανιού Χρίστος Μάτσης διευκρίνισε πως μέχρι σήμερα δεν παρουσιάστηκε κανένα περιστατικό στο λιμάνι και ανέφερε πως σκοπός της σύσκεψης ήταν η αντιμετώπιση περιστατικών της νέας γρίπης στο λιμάνι Λεμεσού είτε από κρουαζιερόπλοια που έρχονται για ολιγόωρη παραμονή είτε για κρουαζιερόπλοια που αναχωρούν από τη Λεμεσό και επιστρέφουν πίσω.

    ``Για να είμαστε οργανωμένοι να αντιμετωπίσουμε ένα τέτοιο περιστατικό όταν παρουσιαστεί και να ενημερωθούν και όλοι οι εμπλεκόμενοι στην κρουαζιέρα, καθώς επίσης και οι επιβάτες πώς θα αναφέρουν ένα σύμπτωμα, τι επικοινωνία θα υπάρχει μεταξύ πλοίου και Αρχών για να μπορέσουμε να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάσταση που ήδη έρχεται. Ηδη έγινε στην Ελλάδα, στον Πειραιά, μπορεί αύριο να είναι στο δικό μας το λιμάνι και να μην μας βρει απροετοίμαστους``, είπε ο κ. Μάτσης.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 29 July 2009 - 11:29:11 UTC