Read the UN Universal Declaration of Human Rights (10 December 1948) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-07-28

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΥΠΕΞ ΣΟΥΗΔΙΑΣ
  • [02] ΕΔΑΔ - ΥΠΟΘΕΣΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ
  • [03] ΒΡΕΤΑΝΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ - ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ - ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΠΤΗΣΕΙΣ

  • [01] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΥΠΕΞ ΣΟΥΗΔΙΑΣ

    Πολύ ανοικτή και ειλικρινή χαρακτήρισε τη συζήτηση που είχε με το Σουηδό ομόλογό του Καρλ Μπιλντ την Δευτέρα στις Βρυξέλλες, ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού, προσθέτοντας ότι δόθηκε η ευκαιρία να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα, να παρουσιάσει η Κυπριακή Δημοκρατία τις θέσεις της και να εξηγήσει γιατί αντέδρασε σ αυτά που δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου ο Υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας.

    O Υπουργός Εξωτερικών μιλούσε στο αεροδρόμιο Λάρνακας επιστρέφοντας από τις Βρυξέλλες, όπου συμμετείχε στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων της ΕΕ, το πρώτο επί Σουηδικής Προεδρίας, στο οποίο δόθηκε η δυνατότητα, όπως είπε ο κ. Κυπριανού, στη Προεδρία να παρουσιάσει το πρόγραμμα της.

    Ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι του δόθηκε η «ευκαιρία να ενημερώσω τους συναδέλφους και να καταγγείλω την Τουρκία για τις συνεχείς παραβιάσεις, όχι μόνο αυτές που σχετίζονται με τη συνεχή κατοχή τμήματος της Κύπρου, τις παραβιάσεις του εναερίου χώρου, των χωρικών μας υδάτων, την παράνομη άσκηση έρευνας και διάσωσης, αλλά και τις αμφισβητήσεις όσον αφορά τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου για την έρευνα στην αποκλειστική οικονομική μας ζώνη και στην υφαλοκρηπίδα για εκμετάλλευση των δικών μας πηγών ενέργειας».

    Πρόσθεσε ότι «ο καθορισμός αυτών των περιοχών έχει γίνει με βάση το διεθνές δίκαιο και τη Σύμβαση της Θάλασσας που έχει επικυρωθεί από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ. Τονίσαμε ότι αυτή η στάση της Τουρκίας αντιβαίνει όχι μόνο το διεθνές δίκαιο αλλά και τους όρους που περιλαμβάνονται στο διαπραγματευτικό πλαίσιο της Τουρκίας στην ενταξιακή της πορεία». Σημείωσε ότι «προειδοποιήσαμε ότι αν η Τουρκία θα συνεχίσει με αυτή την τακτική και στρατηγική που ανήκει σε περασμένους αιώνες, δηλαδή την απειλή χρήσης βίας και των παρενοχλήσεων, τότε θα υπάρξουν επιπτώσεις στην ενταξιακή της πορεία».

    Ο κ. Κυπριανού αναφέρθηκε και στη συνάντηση που είχε με τον ομόλογό του της Σουηδίας Καρλ Μπιλντ και πρόσθεσε πως «ήταν μια πολύ ανοικτή και ειλικρινής συζήτηση. Συζητήσαμε τόσο το Κυπριακό, όσο και τα ευρωτουρκικά, αλλά και άλλα ζητήματα που απασχολούν άμεσα την ΕΕ αυτή τη περίοδο».

    Βεβαίως, συνέχισε, «είχαμε τη δυνατότητα να συζητήσουμε και το ζήτημα που προέκυψε από τις δηλώσεις του κ. Μπιλντ στο Ευρωκοινοβούλιο την περασμένη εβδομάδα. Θεωρώ ότι δόθηκε η ευκαιρία να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα, να παρουσιάσει η πλευρά μας τις θέσεις της και γιατί αντέδρασε σ αυτά που λέχθηκαν, τουλάχιστον, όπως τα έχουμε αντιληφθεί εμείς, και έχουμε συμφωνήσει ότι θα μείνουμε σε μια στενή επαφή και θα έχουμε ένα ανοικτό και συνεχή διάλογο».

    Αναφερόμενος στο πρόγραμμα της Σουηδικής Προεδρίας, ο Υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την «ικανοποίησή μας σε γενικές γραμμές για το πρόγραμμα της Σουηδικής προεδρίας της ΕΕ, διότι περιλαμβάνει προτεραιότητες, οι οποίες ενδιαφέρουν την Κύπρο και για τις οποίες, μάλιστα, επανειλημμένα η Κύπρος πίεσε να περιληφθούν σε συμπεράσματα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπως τα θέματα παράνομης μετανάστευσης και αιτητών ασύλου, τα θέματα της απασχόλησης, τα προβλήματα της ανεργίας και τα κοινωνικά ζητήματα που έχουν επηρεαστεί από την οικονομική κρίση και στο διεθνή χώρο ζητήματα όπως το Μεσανατολικό».

    [02] ΕΔΑΔ - ΥΠΟΘΕΣΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ

    Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) επικύρωσε την Τρίτη το φιλικό διακανονισμό μεταξύ της Ε/κ Ανδρομάχης Αλεξάνδρου και της λεγόμενης επιτροπής αποζημιώσεων στα κατεχόμενα, σύμφωνα με τον οποίο θα επιστραφεί μέρος της περιουσίας της στα κατεχόμενα και θα καταβληθεί σε αυτή και στα παιδιά της το ποσό του ενός εκατομμυρίου 500 χιλιάδων βρετανικών στερλινών ως αποζημίωση για την περιουσία τους, καθώς και για την απώλεια χρήσης της.

    Το ΕΔΑΔ αποφάσισε μετά το διακανονισμό αυτό να διαγράψει την υπόθεση από τον κατάλογο των υποθέσεων που εκκρεμούν ενώπιον του. Στην απόφαση αναφέρεται πως «το Δικαστήριο σημειώνει τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ των μερών» και ότι «είναι ικανοποιημένο που ο διακανονισμός βασίζεται στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπως καθορίζονται στη Σύμβαση ή στα Πρωτόκολλά της».

    Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Γενικός Εισαγγελέας Πέτρος Κληρίδης είπε πως η απόφαση αυτή του ΕΔΑΔ δεν σημαίνει αναγνώριση της λεγόμενης επιτροπής, της ``νομιμότητας ή της αποτελεσματικότητάς`` της και ότι αυτό είναι ένα τέχνασμα της τουρκικής πλευράς για να δείξει ότι επιστρέφει και περιουσίες, πράγμα που δεν έχει κάμει μέχρι τώρα.

    «Τίποτε δεν σημαίνει με το να επιστραφεί η περιουσία στην κ. Αλεξάνδρου όταν υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες άλλοι άνθρωποι που έχουν περιουσίες, οι οποίες δεν τους επιστρέφονται», δήλωσε ο κ. Κληρίδης.

    Ερωτηθείς για τον κίνδυνο μια τέτοια απόφαση να αποτελέσει προηγούμενο, ο κ. Κληρίδης είπε πως «κανένα προηγούμενο δεν αποτελεί. Αντίθετα, εγώ λέγω ότι αυτό είναι ένα τέχνασμα που έκαμε η Τουρκία και δεν πρόκειται να δώσει άλλες περιουσίες. Απλώς ήθελε ενόψει της εκδίκασης των οκτώ πιλοτικών υποθέσεων το Νοέμβριο να μπορεί να προβάλει το επιχείρημα ότι επέστρεψε και περιουσίες``.

    [03] ΒΡΕΤΑΝΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ - ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ - ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΠΤΗΣΕΙΣ

    Το Administrative Court του High Court of Justice, Queens Bench Division του Ηνωμένου Βασιλείου απέρριψε προσφυγή των εταιρειών Kibris Turk Hava Yollari και CTA Holidays εναντίον της απόφασης του Υπουργού Μεταφορών του Ηνωμένου Βασιλείου να απορρίψει το αίτημά τους για έκδοση άδειας διεξαγωγής απευθείας πτήσεων, προγραμματισμένων και ναυλωμένων, μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και του παράνομου αεροδρομίου που λειτουργεί στην κατεχόμενη Τύμπου.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της Νομικής Υπηρεσίας, ``πρόκειται, αδιαμφισβήτητα, για ιδιαίτερα σημαντική απόφαση για τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και τα δικαιώματα που αυτή απολαμβάνει δυνάμει του Διεθνούς Δικαίου σε σχέση με τη διεξαγωγή διεθνών πτήσεων από και προς το έδαφος της. Για πρώτη φορά τέθηκε υπό δικαστική κρίση η ερμηνεία της Σύμβασης του Σικάγο αναφορικά με την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας και θα πρέπει με ικανοποίηση να σημειωθούν τα εξαιρετικά θετικά για την Κυπριακή Δημοκρατία ευρήματα του Αγγλικού Δικαστηρίου``, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

    Οπως σημειώνεται, στη διαδικασία της εν λόγω προσφυγής παρενέβη και συμμετείχε ως Ενδιαφερόμενο Μέρος η Κυπριακή Δημοκρατία.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 28 July 2009 - 17:29:11 UTC