Visit the Foundation for Hellenic Studies (FHS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 21 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-06-30

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΕΞ - ΜΠΡΑΙΖΑ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΥΦΥΠΕΞ ΗΠΑ
  • [03] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ
  • [04] ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ - ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

  • [01] ΥΠΕΞ - ΜΠΡΑΙΖΑ

    Οποιαδήποτε βεβιασμένη ενέργεια στο Κυπριακό ή θα καταλήξει σε αποτυχία των διαπραγματεύσεων ή σε μια λύση που θα αποτύχει και θα καταρρεύσει, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού, σημειώνοντας παράλληλα ότι η ε/κ πλευρά δεν χρειάζεται παραινέσεις από τρίτους για την ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού.

    Ο κ. Κυπριανού, ο οποίος είχε το μεσημέρι συνάντηση με τον Βοηθό Υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάθιου Μπράιζα, είπε ότι η συζήτηση επικεντρώθηκε κατά κύριο λόγο στην διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού ειδικά σε αυτή τη φάση των συνομιλιών, επισημαίνοντας ότι αυτός είναι και ο βασικός λόγος της επίσκεψης του Αμερικανού αξιωματούχου στην Κύπρο.

    Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις Μπράιζα ότι από τη μια οι ΗΠΑ δεν θα επιβάλουν οτιδήποτε στην Κύπρο αλλά και τις αναφορές του για λύση τον Δεκέμβρη, ο κ. Κυπριανού είπε ότι και η ε/κ πλευρά ελπίζει το συντομότερο δυνατό να πετύχει λύση του Κυπριακού.

    Υπενθύμισε ότι υπάρχει σαφής συμφωνία και δέσμευση όλων των πλευρών, εντός και εκτός Κύπρου, ότι η διαδικασία που θα ακολουθηθεί θα είναι χωρίς χρονοδιαγράμματα «διότι έχει αποδειχθεί ότι χρονοδιαγράμματα, ειδικά τεχνητά χρονοδιαγράμματα, δουλεύουν αρνητικά και είναι αντιπαραγωγικά και ότι βεβαίως δεν θα υπάρχει επιδιαιτησία, ότι πρόκειται η λύση να είναι αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης και συμφωνίας».

    «Θέλω να τονίσω επίσης ότι δεν χρειαζόμαστε παραινέσεις κανενός για την ανάγκη λύσης και την ανάγκη ταχύτερης λύσης», υπογράμμισε.

    Είναι η ε/κ πλευρά, συνέχισε, που έχει υπάρξει θύμα εισβολής και κατοχής και είναι ακόμη θύμα κατοχής, είναι οι δικοί μας συμπολίτες που είναι πρόσφυγες που έχουν χάσει τις περιουσίες τους, που υποφέρουν κάθε μέρα από το αποτέλεσμα της κατοχής.

    «Αρα δεν χρειαζόμαστε παραινέσεις από τρίτους για την ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού. Εκείνο που έχει σημασία είναι η λύση να είναι βιώσιμη, να ακολουθεί τις σωστές παραμέτρους και τις σωστές αρχές για να μπορέσει να έχει όφελος για όλους τους κατοίκους της Κύπρου», πρόσθεσε.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι «οποιαδήποτε βεβιασμένη ενέργεια ή θα καταλήξει σε αποτυχία των διαπραγματεύσεων ή σε μια λύση που θα αποτύχει και θα καταρρεύσει».

    «Χαιρετίζουμε το ενδιαφέρον, ευπρόσδεκτο το ενδιαφέρον, αλλά δεν είναι τυχαία αυτή η διαδικασία που συμφωνήθηκε πέρσι και είναι βασικός παράγοντας της επιτυχίας αυτής της διαδικασία και πρέπει να παραμείνει σε αυτή τη διαδικασία», είπε.

    Ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι υπάρχει ενδιαφέρον των ΗΠΑ για το Κυπριακό αλλά υπάρχει ταυτόχρονα και η δυνατότητα και η προοπτική συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και σε άλλα ζητήματα τόσο διμερή όσο και περιφερειακά.

    Ανέφερε ακόμη ότι αυτή ήταν μια από τις βασικές καταλήξεις της συνάντησης που είχε τον Απρίλη με την Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον, ότι δηλαδή οι δύο χώρες μπαίνουν σε μια φάση στενότερης συνεργασίας πέρα από το θέμα του Κυπριακού και σε ζητήματα διεθνή που αφορούν και ενδιαφέρουν και τις δύο χώρες.

    [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΥΦΥΠΕΞ ΗΠΑ

    Υπάρχουν θεμελιώδεις φιλοσοφικές διαφορές μεταξύ των δυο πλευρών στην Κύπρο που είναι αρκετά δύσκολο να επιλυθούν, δήλωσε ο Βοηθός Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάθιου Μπράιζα, προσθέτοντας πως οι δυο πλευρές έχουν διαφορετικές απόψεις σε σχέση με τη συνέχιση του κράτους, το σχεδιασμό του ομόσπονδου κράτους και το πώς τα συνιστώντα κρατίδια θα διασφαλίσουν ότι θα υπάρξει ισορροπία της πολιτικής εξουσίας που να σέβεται τα μειοψηφικά και τα πλειοψηφικά δικαιώματα .

    Σε δηλώσεις του ύστερα από συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, ο κ. Μπράιζα είπε παράλληλα πως σε ορισμένα θέματα οι δυο πλευρές έχουν γεφυρώσει τις διαφορές τους και έχουν καταλήξει σε μια κοινή γλώσσα και εξέφρασε την άποψη πως ο κ. Ταλάτ έχει την ελευθερία να κινηθεί ελιχθεί τουλάχιστον στα θέματα που έχουν συζητηθεί ως τώρα, προσθέτοντας πως τώρα απομένουν κάποια δύσκολα θέματα για να επιλυθούν.

    Ο κ. Μπράιζα ανέφερε πως είχε μιαν εις βάθος, θερμή, θετική και εποικοδομητική συζήτηση με τον Πρόεδρο Χριστόφια, σημειώνοντας πως δεν υπάρχουν οποιεσδήποτε διαφορές στις απόψεις τους. Ανέφερε πως άκουσε στην ανάλυση του Προέδρου Χριστόφια για το πού βρίσκονται οι συνομιλίες και πως επίσης διερεύνησαν τρόπους περαιτέρω εμβάθυνση των διμερών σχέσεων των δυο χωρών.

    Πρόσθεσε πως ΗΠΑ και Κύπρος έχουν καλές σχέσεις οι οποίες ωστόσο μπορούν να βελτιωθούν. Όπως ανέφερε έχουν κάνει πολλά στο θέμα της καταπολέμησης της διάδοσης των όπλων και της παράνομης διακίνησης και εκμετάλλευσης ανθρώπων καθώς και της διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς, ενώ επανέλαβε την ευγνωμοσύνη της χώρας του για τη βοήθεια που προσέφερε η Κύπρος ώστε να μπορέσουν να απομακρυνθούν Αμερικανοί υπήκοοι από το Λίβανο τον Ιούλιο του 2006.

    «Υπάρχουν και πολλά που ίσως μπορούμε να κάνουμε στη Μέση Ανατολή. Ετσι θα θέλαμε να ενδυναμώσουμε αυτές τις σχέσεις», είπε ο κ. Μπράιζα.

    [03] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ

    Το Κυπριακό αλλά και ζητήματα που αφορούν τη διεύρυνση της συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, της Βουλής των Ελλήνων και της Κυπριακής Βουλής, συζήτησαν στη σημερινή συνάντησή τους στο Προεδρικό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Πρόεδρος της ελληνικής Βουλής.

    Οπως δήλωσε αμέσως μετά ο κ. Σιούφας, ο Πρόεδρος Χριστόφιας τον ενημέρωσε για την πορεία των συνομιλιών, που αποβλέπουν στην επίλυση του Κυπριακού. ``Τον διαβεβαίωσα ακόμα μια φορά, όπως διαβεβαιώνω εκ μέρους της Βουλής των Ελλήνων, τον κυπριακό λαό, για την αταλάντευτη στήριξη της Βουλής των Ελλήνων, όλων των πολιτικών δυνάμεων, όλων των Ελληνίδων, όλων των Ελλήνων στον κοινό στρατηγικό στόχο για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος``.

    Ο κ. Σιούφας είχε σήμερα συνάντηση και με τον Πρόεδρο της Βουλής Μάριο Καρογιάν, ο οποίος ανέφερε ότι από την πρώτη φορά που συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων και διεύρυναν το Πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ των δύο κοινοβουλίων, έχουν προχωρήσει με πολύ γρήγορους ρυθμούς σε πολλά ζητήματα.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων διαβεβαίωσε, είπε, τον Πρόεδρο της Βουλής για μια ακόμη φορά ότι η ελληνική Βουλή, οι Ελληνίδες και οι Ελληνες στέκονται δίπλα στον αγώνα του κυπριακού λαού για βιώσιμη και λειτουργική λύση στα πλαίσια των αποφάσεων του ΟΗΕ, του ευρωπαϊκού κεκτημένου. ``Λύση δημοκρατική και ευρωπαϊκή που θα γκρεμίσει το εναπομείναν τείχος που χωρίζει την Κύπρο στα δύο, θα επανενώσει τις δύο κοινότητες και θα συνεχίσει την πρόοδο και ανάπτυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας``.

    [04] ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ - ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

    Τα αποτελέσματα των παγκύπριων εξετάσεων 2009, για τα Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Κύπρου, καθώς και τις Στρατιωτικές και Δραματικές Σχολές Ελλάδας ανακοινώθηκαν την Τρίτη από τη Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού Ολυμπία Στυλιανού.

    Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη, η κ. Στυλιανού είπε ότι με τη σημερινή κατανομή έχουν διατεθεί 2.272 θέσεις, από τις οποίες 1.412 στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, 710 στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 90 στο Ανώτερο Ξενοδοχειακό Ινστιτούτο, 56 στις Στρατιωτικές Σχολές Ελλάδας και 4 θέσεις στις Δραματικές Σχολές της Ελλάδας.

    Επιπρόσθετα, ανέφερε ότι «έχουν δοθεί για τελειοφοίτους και αποφοίτους Τεχνικών Σχολών και εσπερινών σχολείων, ως υπεράριθμες, συνολικά 87 θέσεις: Για το Πανεπιστήμιο Κύπρου 31, για το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου 42, για το ΑΞΙΚ 11 και για τις Στρατιωτικές Σχολές της Ελλάδας 3. Από αυτές 10 δόθηκαν σε αποφοίτους εσπερινών σχολείων και 77 Τεχνικών Σχολών».

    Το σύνολο των θέσεων ανέρχεται σε 2.359. Οπως ανέφερε η κ. Στυλιανού «στις εξετάσεις του 2009, υπέβαλαν αρχικά αίτηση συμμετοχής, με σκοπό την απόκτηση απολυτηρίου και τη διεκδίκηση θέσης στα ΑΑΕΙ Κύπρου και Ελλάδας, 9.543 υποψήφιοι και από αυτούς 6.242 διεκδικούν πρόσβαση στην Ανώτερη και Ανώτατη Εκπαίδευση.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 30 June 2009 - 13:30:36 UTC