Browse through our Interesting Nodes on the Balkan Peninsula Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-06-30

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΥΦΥΠΕΞ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΑΡΧΗΓΟΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ - ΑΝΑΛΗΨΗ ΚΑΘΗΚΟΝΤΩΝ
  • [03] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ - ΕΚΘΕΣΗ ΔΝΤ
  • [04] ΚΑΡΟΓΙΑΝ - ΣΙΟΥΦΑΣ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

  • [01] ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΥΦΥΠΕΞ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Για μια ιδιαίτερη ευκαιρία για επίλυση του Κυπριακού, την οποία ``η διεθνής κοινότητα θέλει να διασφαλίσει ότι δεν θα χαθεί``, μίλησε ο Βοηθός Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάθιου Μπράιζα.

    Σε συνέντευξη Τύπου για την ολοκλήρωση της επίσκεψής του στο νησί, ο κ. Μπράιζα είπε ότι δεν υπάρχουν χρονοδιαγράμματα για τη λύση του Κυπριακού, τονίζοντας ωστόσο ότι η προσπάθεια δεν μπορεί να συνεχιστεί για πάντα.

    Ταυτόχρονα, μίλησε για ένα ``διεθνές χρονοδιάγραμμα που παρέχει κίνητρα στα μέρη να προχωρήσουν``, στο οποίο ενέταξε την ερχόμενο Δεκέμβριο, κατά τον οποίο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αξιολογήσει κατά πόσον η Τουρκία εφάρμοσε τις υποχρεώσεις της έναντι της ΕΕ και της Κυπριακής Δημοκρατίας, με την εφαρμογή του πρόσθετου πρωτοκόλλου της Συμφωνίας της Αγκυρας.

    Ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να προσφέρουν οικονομική βοήθεια, αν τα μέρη το ζητήσουν, προκειμένου να προχωρήσει η διάνοιξη του οδοφράγματος του Λιμνίτη, που συνιστά ``μια συγκεκριμένη συνεισφορά στην επιτάχυνση των προσπαθειών των μερών για εξεύρεση λύσης``.

    Στην εναρκτήρια του δήλωση, ο κ. Μπράιζα είπε ότι φεύγει από την Κύπρο με την αίσθηση, την οποία δεν είχε ποτέ στο παρελθόν, ότι υπάρχει μια ``πραγματική δυναμική και θετική ενέργεια``.

    ``Τουλάχιστον από το 2004, δεν αισθάνθηκα τους ηγέτες να είναι δεσμευμένοι σε αυτό το επίπεδο έντασης και δημιουργικότητας στην προσπάθειά τους να καταλάβουν την προοπτική της άλλης πλευράς``, είπε.

    Οπως πρόσθεσε, ``ποτέ δεν βρεθήκαμε σε τέτοιο σημείο, με τους Κύπριους, τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων να έχουν σχεδιάσει τις ιδέες που βρίσκονται στο τραπέζι, χωρίς έξωθεν βοήθεια».

    ``Για πρώτη φορά έχουμε δύο ηγέτες υπέρ της λύσης, να ηγούνται και των δύο κοινοτήτων, δεν μπορούσαμε να το πούμε αυτό στο παρελθόν``. Αναγνωρίζοντας ότι υπάρχουν διαφορές, ``που είναι και φιλοσοφικές και συγκεκριμένες``, οι οποίες έχουν να κάνουν με την ασφάλεια, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ευημερία και την πολιτική δικαιοσύνη, ο κ. Μπράιζα ανέφερε πως ``η διεθνής κοινότητα είναι έτοιμη να κάνει οτιδήποτε τα μέρη ζητήσουν``.

    ``Αλλά τέτοιες ευκαιρίες δεν έρχονται τόσο συχνά στην ιστορία. Βεβαίως, όλοι μας στη διεθνή κοινότητα θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι αυτή η ιδιαίτερη ευκαιρία δεν θα χαθεί, καθώς τα μέρη τα ίδια εξελίσσουν αυτές τις ιδέες``, είπε.

    Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Μπράιζα είπε ότι δεν δήλωσε νωρίτερα πως αναμένει λύση μέχρι το τέλος του 2009, αλλά ότι ελπίζει για λύση μέσα στο 2009. ``Βλέποντας πώς οι συνομιλίες προχωρούν, είναι προφανές σε μένα και η ταπεινή του κρίση είναι πως αυτό είναι πιθανόν``, συμπλήρωσε.

    ``Δεν υπάρχουν χρονοδιαγράμματα, αλλά βεβαίως η διαδικασία δεν μπορεί να συνεχίσει για πάντα``, είπε ο κ. Μπράιζα, προσθέτοντας πως πέραν από τους δύο ηγέτες που είναι υπέρ της λύσης, υπάρχει ``ισχυρό ενδιαφέρον από τη διεθνή κοινότητα και ένα διεθνές χρονοδιάγραμμα, που παρείχε κίνητρα προς τα μέρη να προχωρήσουν μπροστά``.

    Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Μπράιζα ενέταξε σε αυτό το διεθνές χρονοδιάγραμμα τον ερχόμενο Δεκέμβριο οπόταν η Κομισιόν θα αξιολογήσει κατά πόσον η Τουρκία εφάρμοσε τις υποχρεώσεις που ανέλαβε έναντι της ΕΕ και έναντι της Κύπρου.

    Ο κ. Μπράιζα αναφέρθηκε στο πρόσθετο πρωτόκολλο στη συμφωνία της Αγκυρας, που προνοεί ότι η Τουρκία πρέπει να ανοίξει τα λιμάνια της σε κυπριακά πλοία, προσθέτοντας ότι το θέμα αυτό αφορά την ΕΕ και την Τουρκία και όχι τις ΗΠΑ, ενώ επανέλαβε την υποστήριξη της χώρας του στην ένταξη της Τουρκίας εφόσον πληροί τα κριτήρια.

    ``Ετσι υπάρχει μια ημερομηνία στο ημερολόγιο η οποία καθορίστηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και είναι ένας παράγοντας``, είπε.

    Παράλληλα, ο κ. Μπράιζα προέβαλε την εκτίμηση πως η τουρκική Κυβέρνηση παρείχε στον Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ το χώρο να διαπραγματευτεί με καλή πίστη, προσθέτοντας πως ``βλέπω πως η ηγεσία στην Τουρκία θα ήθελε να δει μια δίκαιη και διαρκή διευθέτηση στο Κυπριακό``.

    Σε ερώτηση πώς η Τουρκία παρέχει στον κ. Ταλάτ χώρο να διαπραγματευτεί τη στιγμή που Τούρκοι αξιωματούχοι μιλούν για δύο κράτη και δύο λαούς, ο κ. Μπράιζα είπε ότι ο ίδιος διαισθάνεται ``ότι η δημοκρατικά εκλελεγμένη Κυβέρνηση στην Τουρκία ενθαρρύνει, πιέζει και επιθυμεί μια λύση``.

    ``Μπορώ να πω ότι αυτή η τουρκική Κυβέρνηση φαίνεται να εργάζεται για μια λύση και γνήσια επιθυμεί μία λύση. Μπορώ να σας πω ότι σε συναντήσεις -δεν θα σας πω με ποιους ή το ακριβές λεκτικό που χρησιμοποιούν - όταν έχουμε συζητήσεις με ανώτερους αξιωματούχους, φαίνεται ότι πράγματι υποστηρίζουν την ιδέα της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, η οποία θα επανενώνει το νησί``, είπε, προσθέτοντας ότι ``το τι λένε δημόσια οι πολιτικοί, αυτό διαφέρει μερικές φορές``.

    Σε ερώτηση αν τα μέρη του ζήτησαν κάποια βοήθεια, ο κ. Μπράιζα απάντησε αρνητικά.

    Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι ``υπάρχουν κάποιες προτάσεις όπως ίσως σε κάποιο κατοπινό στάδιο, αν τα μέρη το επιθυμούν, έξυπνοι άνθρωποι, οι οποίοι υπάρχουν σε πολλές από τις χώρες μας, να προσφέρουν ιδέες για το πώς να γεφυρωθούν τα τελικά κενά, καθώς τα μέρη προχωρούν``, διευκρινίζοντας ότι δεν εννοεί Αμερικανούς, αλλά ``έξυπνους ανθρώπους στην κοινωνία``, χωρίς να επεκταθεί περαιτέρω.

    Ερωτηθείς αν οι επιπλοκές στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας θα επηρεάσουν το Κυπριακό, ο κ. Μπράιζα μίλησε για ανανεωμένη δέσμευση της τουρκικής Κυβέρνησης να προχωρήσει με τις μεταρρυθμίσεις.

    Ερωτηθείς σχετικά, είπε ότι η υποχρέωση της Αγκυρας να εφαρμόσει το πρόσθετο πρωτόκολλο συνδέεται με την Κύπρο, προσθέτοντας όμως ότι ``υπάρχει στην Τουρκία η αίσθηση ότι η ΕΕ δεσμεύθηκε για το απευθείας εμπόριο. Είναι πολύπλοκο θέμα και δεν είναι δικό μας ζήτημα``, συμπλήρωσε.

    Ερωτηθείς για τις αντιδράσεις της Τουρκίας για τις έρευνες της Κυπριακής Δημοκρατίας για εξεύρεση υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, ο κ. Μπράιζα χαρακτήρισε το θέμα ``ως εμπορικό και νομικό θέμα``, προσθέτοντας ότι δεν βλέπει λόγο αυτό να επηρεάσει τη διαδικασία.

    Σε ερώτηση αν δεν ανησυχεί από τις τουρκικές απειλές, ο κ. Μπράιζα είπε ότι οι ΗΠΑ παρακολουθούν στενά τη διαμάχη. ``Πάνω απ` όλα θέλουμε να σιγουρευτούμε ότι αυτή η ευκαιρία (για λύση του Κυπριακού) δεν θα χαθεί για κανένα παράγοντα, είτε νομική ή εμπορική διαμάχη, είτε πολιτικό, μια απλή παρεξήγηση``, κατέληξε.

    [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΑΡΧΗΓΟΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ - ΑΝΑΛΗΨΗ ΚΑΘΗΚΟΝΤΩΝ

    Πραγματοποιήθηκε, στο Προεδρικό Μέγαρο, η τελετή επίδοσης των Πράξεων Διορισμού του νέου Αρχηγού και του νέου Υπαρχηγού της Αστυνομίας Μιχάλη Παπαγεωργίου και Αντρέα Νικολαΐδη αντίστοιχα, του οποίους διόρισε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας. Μιλώντας κατά τη διάρκεια της ειδικής τελετής για το διορισμό της νέας ηγεσίας της Αστυνομίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε πως το πρώτο καθήκον της νέας ηγεσίας «είναι η καταπολέμηση του κακού εαυτού της ίδιας της Αστυνομίας», τονίζοντας πως χωρίς την καταπολέμηση της όποιας σήψης και της όποιας διαπλοκής και διαφθοράς στο εσωτερικό της Αστυνομίας, οι προσπάθειες για διόρθωση των κακώς εχόντων στο αστυνομικό Σώμα «είναι καταδικασμένες να αποτύχουν».

    Σε ό,τι αφορά το διορισμό των Μιχάλη Παπαγεωργίου και Αντρέα Νικολαΐδη, ο Πρόεδρος Χριστόφιας εξέφρασε την πεποίθηση ότι επέλεξε για τις ανώτατες θέσεις της ιεραρχίας της αστυνομικής δύναμης «δυο ικανότατους αξιωματικούς», όπως είπε, υποδεικνύοντας πως η απόφαση του βασίστηκε στις εγνωσμένες ικανότητες και στην πολύτιμη συσσωρευμένη εμπειρία που απέκτησαν οι κ. Παπαγεωργίου και Νικολαΐδης κατά τη διάρκεια της πολύχρονης υπηρεσίας τους στην αστυνομική δύναμη καθώς και στο ήθος και στην προσήλωση τους στο καθήκον και στην αξιοκρατία για την αυστηρή τήρηση των νόμων και των κανονισμών που διέπουν την Αστυνομία.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε παράλληλα τη βεβαιότητα ότι τόσο ο νέος Αρχηγός όσο και ο νέος Υπαρχηγός «με το ήθος, την ικανότητα και την αποφασιστικότητα τους θα βοηθήσουν την Αστυνομία να βελτιωθεί» έτσι ώστε, όπως πρόσθεσε, «να είναι σε θέση να επιτελεί κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο την αποστολή της για το καλό της κοινωνίας».

    [03] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ - ΕΚΘΕΣΗ ΔΝΤ

    Υπήρχαν και πάρα πολλά θετικά στοιχεία για την κυπριακή οικονομία στην έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Χαρίλαος Σταυράκης, προσθέτοντας ότι στόχος είναι επιτευχθεί έλλειμμα κάτω από 3% για το 2009. Σε δηλώσεις σχετικά με την έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), καθώς και για θέματα επικαιρότητας στον τομέα της οικονομίας, ο κ. Σταυράκης είπε ότι στην έκθεση αναφέρεται ότι η Κύπρος θα έχει το μόνο θετικό ρυθμό ανάπτυξης στην Ευρώπη φέτος, ότι έχει ένα τραπεζικό σύστημα το οποίο παραμένει εύρωστο και δυναμικό και ότι η οικονομική πολιτική που ακολουθήθηκε έχει μειώσει τις επιπτώσεις της διεθνούς οικονομικής κρίσης.

    ``Δέσμευση αυτής της Κυβέρνησης είναι ότι δεν θα μπει κανένας νέος φόρος. Εχουμε πει πάρα πολλές φορές ότι οι χαμηλοί φορολογικοί συντελεστές της Κύπρου εκτός από τα άλλα καλά για τον Κύπριο πολίτη μάς δίδουν και ένα σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα στην προσπάθειά μας να φέρουμε ξένους επενδυτές και είμαστε αποφασισμένοι και δεσμευμένοι να διατηρήσουμε αυτούς τους χαμηλούς, τους χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές στην Ευρώπη``, πρόσθεσε.

    Οσον αφορά την εκτίμηση του ΔΝΤ για το δημοσιονομικό έλλειμμα, ο Υπουργός Οικονομικών είπε ότι υπάρχει μια μεγάλη διάσταση απόψεων με την αντίστοιχη πρόβλεψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, συνέχισε, προβλέπει έλλειμμα 1,9% για το 2009, ενώ το ΔΝΤ προβλέπει υπερδιπλάσιο έλλειμμα της τάξης του 3,9%.

    [04] ΚΑΡΟΓΙΑΝ - ΣΙΟΥΦΑΣ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

    Από την πρώτη φορά που συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων και διεύρυναν το Πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ των δύο κοινοβουλίων, έχουν προχωρήσει με πολύ γρήγορους ρυθμούς σε πολλά ζητήματα, ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής, Μάριος Καρογιάν ευχαριστώντας γι` αυτό τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Δημήτρη Σιούφα και δημόσια.

    Μιλώντας μετά από συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο κατόπιν πρόσκλησης του Προέδρου της κυπριακής Βουλής, ο κ. Καρογιάν είπε ότι αντάλλαξαν απόψεις για την περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων των δύο κοινοβουλίων, τον ενημέρωσε για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και υπογράμμισαν και οι δύο τη βούλησή τους να ενισχύσουν ακόμη περισσότερο τις ήδη άριστες σχέσεις των δύο σωμάτων. Τον ευχαρίστησε για το ενδιαφέρον του σε σχέση με το μέλλον του κυπριακού λαού για επανένωση και απελευθέρωση και μέσω του κ. Σιούφα, το ελληνικό κοινοβούλιο για όσα σημαντικά πρόσφερε και προσφέρει στην υπόθεση της Κύπρου. Τον διαβεβαίωσε ακόμη ότι η Βουλή της Κύπρου θα είναι δίπλα στην ελληνική κυβέρνηση, το κοινοβούλιο και το λαό για την προώθηση όλων των επιδιώξεων που θα καταστήσουν την Ελλάδα ακόμη πιο ισχυρή στην περιοχή και στα διεθνή δρώμενα.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων διαβεβαίωσε, είπε, τον Πρόεδρο της Βουλής για μια ακόμη φορά ότι η ελληνική Βουλή, οι Ελληνίδες και οι Ελληνες στέκονται δίπλα στον αγώνα του κυπριακού λαού για βιώσιμη και λειτουργική λύση στα πλαίσια των αποφάσεων του ΟΗΕ, του ευρωπαϊκού κεκτημένου. ``Λύση δημοκρατική και ευρωπαϊκή που θα γκρεμίσει το εναπομείναν τείχος που χωρίζει την Κύπρο στα δύο, θα επανενώσει τις δύο κοινότητες και θα συνεχίσει την πρόοδο και ανάπτυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας``.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 30 June 2009 - 17:29:12 UTC