Read about The European Centre for Classical Studies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-06-23

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΕΞ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΜΠΑΡΟΖΟ
  • [02] ΥΠΟΙΚ ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΑΙΣΧΡΟΚΕΡΔΕΙΑ
  • [03] ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [04] ΥΠ.ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

  • [01] ΥΠΕΞ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΜΠΑΡΟΖΟ

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού χαρακτήρισε «άδικη και παραπλανητική» την αναφορά του Τούρκου Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι η ε/κ πλευρά παρεμβάλλει εμπόδια στη διαδικασία για επίλυση του Κυπριακού.

    Σε δηλώσεις μετά το γεύμα που παρέθεσε η Πρεσβεία της Τσεχίας στην Κύπρο στους πρέσβεις των χωρών μελών της ΕΕ, στην παρουσία και του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, ο κ. Κυπριανού, κληθείς να σχολιάσει τη συγκεκριμένη αναφορά, είπε ότι «νομίζω ότι δεν αξίζει καν σχολιασμό». Είναι και άδικη και παραπλανητική».

    «Πιστεύω ότι είναι σαφές ποια πλευρά είναι εποικοδομητική, ποιοι υποβάλλουν προτάσεις, οι οποίες εξυπηρετούν το καλώς νοούμενο συμφέρον και των δύο πλευρών στην Κύπρο, προτάσεις εποικοδομητικές που συνάδουν με την επιδιωκόμενη μορφή λύσης, αυτήν που υποστηρίζουν και τα Ηνωμένα Έθνη και η Ευρωπαϊκή Ενωση, τη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία», πρόσθεσε.

    Σημείωσε ότι «αντίθετα, δυστυχώς, οι προτάσεις από την άλλη πλευρά τείνουν περισσότερο προς μια συνομοσπονδιακή λύση, που εκ των πραγμάτων προκαλούν πολύ περισσότερες συζητήσεις και πολύ πιο χρονοβόρες διαδικασίες».

    Ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι «οι εταίροι μας στην ΕΕ τα γνωρίζουν αυτά, επομένως μπορεί να κάνει όσες παρατηρήσεις και ομιλίες θέλει ο κ. Ερντογάν, αλλά οι εταίροι μας είναι ενήμεροι, ξέρουν ποιες είναι οι προσεγγίσεις και των δύο πλευρών και δεν πρόκειται να πέσουν σε μια τέτοια μορφής προπαγάνδα».

    «Θα περιμέναμε από τον κ. Ερντογάν να είναι πιο συνεπής με αυτό που λέει ότι στηρίζει τη διαδικασία επίλυσης του κυπριακού προβλήματος», συμπλήρωσε.

    Ερωτηθείς σχετικά με την αυριανή επίσκεψη στην Κύπρο του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και κατά πόσον έχει διευθετηθεί το κοινό γεύμα με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων, ο κ. Κυπριανού είπε ότι «απ ότι αντιλαμβάνομαι είναι μέσα στο πρόγραμμα. Εκτός απροόπτου θα γίνει αυτό το γεύμα».

    Κληθείς να σχολιάσει παρατήρηση δημοσιογράφου ότι πέραν των συζητήσεων για το Κυπριακό, ο κ. Μπαρόζο θα ζητήσει και τη στήριξη της Κυπριακής Κυβέρνησης για την υποψηφιότητα του, είπε ότι «όσον αφορά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στην πράξη έχει λήξει αυτό το θέμα».

    Πρόσθεσε ότι «ο κ. Μπαρόζο έρχεται στην Κύπρο αυτή τη στιγμή, πρώτον, επισκεπτόμενος ένα κράτος μέλος. Εχουμε θέματα ευρωπαϊκά να συζητήσουμε», είπε.

    Δεύτερον, επισκέπτεται την Κύπρο, συνέχισε, «ως επικεφαλής της Ομάδας Παρακολούθησης για το Κυπριακό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της οποίας προΐσταται, μετά από δική μας παράκληση, άρα γι αυτό και οι συναντήσεις με τον κ. Ταλάτ και οι συζητήσεις για τις συνομιλίες».

    Ο κ. Κυπριανού ανέφερε περαιτέρω ότι ο κ. Μπαρόζο «έρχεται και ενισχυμένος με την πολιτική απόφαση που πήραν οι ηγέτες των 27 την περασμένη Πέμπτη με την οποία δίνουν εντολές στην Τσεχική Προεδρία και τη Σουηδική ακολούθως να συνομιλήσουν με το Ευρωκοινοβούλιο για υποστήριξη της υποψηφιότητας του κ. Μπαρόζο».

    «Αρα έχει λήξει αυτό το θέμα και όπως ξέρετε και η Κυπριακή Δημοκρατία έχει εκφράσει τη στήριξη της προς τον κ. Μπαρόζο», συμπλήρωσε.

    Ερωτηθείς, τέλος, κατά πόσον υπάρχει το ενδεχόμενο η ανακοίνωση για τη διάνοιξη του οδοφράγματος του Λιμνίτη να συμπέσει με την επίσκεψη Μπαρόζο, είπε ότι «όλα εξαρτώνται από το πόσο εποικοδομητική θα είναι η άλλη πλευρά».

    «Οπως ξέρετε, κάθε φορά προφασίζεται νέα επιχειρήματα και νέα αιτήματα τα οποία περιπλέκουν το άνοιγμα του οδοφράγματος», κατέληξε ο Υπουργός Εξωτερικών.

    [02] ΥΠΟΙΚ ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΑΙΣΧΡΟΚΕΡΔΕΙΑ

    Ο Οργανισμός Χρηματοδοτήσεως Στέγης, ο μόνος οργανισμός που ελέγχεται από το κράτος, δεσμεύτηκε για δεύτερη μείωση των δανειστικών επιτοκίων κατά 0,25% το Σεπτέμβρη και τον Δεκέμβρη θα προχωρήσει σε νέα μείωση, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Χαρίλαος Σταυράκης, προσθέτοντας πως ``μακάρι να ήταν και οι τράπεζες υπό τη δική μας εποπτεία και να είστε σίγουροι πως θα είχαμε διαφορετικά αποτελέσματα``.

    Κληθείς να σχολιάσει τις εισηγήσεις της Πανσυνδικαλιστικής για πάταξη της φοροδιαφυγής και είσπραξη καθυστερημένων φόρων, που ξεπέρασαν τα 700 εκ. ευρώ, ο κ. Σταυράκης είπε ότι πρώτη φορά γίνεται τέτοια μεγάλη προσπάθεια μείωσης και πάταξης και της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής.

    ``Γίνονται εβδομαδιαίες συσκέψεις με τους λειτουργούς και του φόρου εισοδήματος, ακριβώς για να μπορέσουμε να εισπράξουμε παλιά χρέη``, είπε και επεσήμανε πως ``πριν 3 ημέρες εισπράξαμε 12 εκατομμύρια ευρώ από μεγάλη εταιρεία για παλιές φορολογικές υποχρεώσεις και, όπως έχει λεχθεί πολλές φορές, οι έλεγχοι αυτοί συνεχίζονται στους 20 μεγαλύτερους φορολογούμενους στην Κύπρο``.

    Σε σχέση με τις εισηγήσεις της Πανσυνδικαλιστικής για την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια, αλλά και τα επιτόκια, ο κ. Σταυράκης είπε ότι είναι ορθό να προσπαθούμε όλοι να πατάξουμε την ακρίβεια.

    ``Βεβαίως τα επίσημα στοιχεία του πληθωρισμού δείχνουν μια σημαντική μείωση από τα τελευταία χρόνια. Ο πληθωρισμός αυτή τη στιγμή είναι κάτω από 1%. Είναι γεγονός βεβαίως ότι κάποια είδη πρώτης ανάγκης έχουν δείξει μεγάλες αυξήσεις και είμαι σίγουρος πως ο αρμόδιος Υπουργός Βιομηχανίας κάνει όλες τις σωστές ενέργειες για να μειώσει αυτά τα φαινόμενα``, είπε.

    [03] ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Η συνολική λύση στο κυπριακό ζήτημα, βάσει των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και των καταστατικών αρχών της ΕΕ, αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξη της Τουρκίας στην Ενωση, υπογραμμίζει γνωμοδότηση της Επιτροπής των Περιφερειών (ΕΤΠ), με θέμα τη στρατηγική για τη διεύρυνση.

    Η γνωμοδότηση που εκπόνησε η Jasmina Vidmar, Μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου του Maribor και Γενικός Γραμματέας της Ενωσης Δήμων και Πόλεων της Σλοβενίας, υιοθετήθηκε στη διάρκεια της διμηνιαία ολομέλεια της ΕΤΠ (17-18 Ιουνίου), ενώ αναφέρεται σε όλες τις χώρες, είτε έχουν ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις, είτε είναι υποψήφιες, είτε μελλοντικές υποψήφιες.

    Οσον αφορά την Τουρκία, η ΕΤΠ αναμένει αποτελεσματικές πολιτικές και συνταγματικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα φέρουν τη χώρα πιο κοντά στα διεθνή και ευρωπαϊκά πρότυπα, επισημαίνει δε ότι είναι περιορισμένες οι πρόοδοι της χώρας όσον αφορά τα ζητήματα της καταπολέμησης της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος. Επιπλέον, η ΕΤΠ εκφράζει την αποδοκιμασία της για το γεγονός ότι τα πρότυπα της ΕΕ σε θέματα πολιτισμικής και θρησκευτικής πολυμορφίας, σεβασμού και προστασίας των μειονοτήτων, καθώς και ισότητας των γυναικών στην πολιτική ζωή δεν τηρούνται πλήρως και υποστηρίζει ότι πρέπει να ληφθούν τα απαιτούμενα νομικά και πρακτικά μέτρα.

    Αναφορικά με το ρόλο των τοπικών και περιφερειακών αρχών, η ΕΤΠ επικροτεί το γεγονός ότι ενισχύθηκαν τελευταία οι οικονομικές δυνατότητες των δήμων και κοινοτήτων, πιστεύει όμως ότι πρέπει να τους παρασχεθούν και οι δυνατότητες για να λειτουργήσουν αποτελεσματικότερα ως φορείς της δημόσιας συμμετοχής στη λήψη αποφάσεων της τοπικής αυτοδιοίκησης.

    [04] ΥΠ.ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

    Το θέμα του διορισμού νέου Αρχηγού Αστυνομίας είναι συνταγματικό δικαίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά ο νέος Αρχηγός δεν θα είναι έκπληξη, δήλωσε από την Πάφο ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Λουκάς Λουκά, ο οποίος αναφερόμενος στην υπόθεση Κίτα είπε πως σύντομα θα υπάρξει εξέλιξη σε ό,τι αφορά την καταχώρηση των κατηγορητηρίων στο Δικαστήριο.

    Στις δηλώσεις του, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην Αστυνομική Διεύθυνση Πάφου, ο κ. Λουκά χαρακτήρισε την υπόθεση Κίτα «πλήγμα για την Αστυνομία» ενώ είπε ότι θα δημιουργηθεί υπηρεσία η οποία επί μονίμου βάσεως θα επιλαμβάνεται υποθέσεων για να εκλείψουν τα όσα παρατηρούνται τελευταίως στην Αστυνομία.

    Ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι η σημερινή επίσκεψη ήταν προγραμματισμένη με στόχο «να δει τα προβλήματα που υπάρχουν, να ακούσει εισηγήσεις και να δει πώς λύνονται», όπως είπε.

    Σε ερώτηση εάν πριν από την επίσκεψη είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τα «τρέχοντα προβλήματα στην Αστυνομία», ο Υπουργός Δικαιοσύνης αρνήθηκε ότι έγινε κάτι τέτοιο, αποδίδοντας τις φήμες περί τούτου σε λάθος πληροφόρηση.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 23 June 2009 - 19:29:12 UTC