Contribute to the HR-Net Forum Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-06-23

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ε/Τ Τ/Κ ΚΟΜΜΑΤΑ ΛΗΔΡΑ ΠΑΛΑΣ - ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ
  • [02] ΣΟΥΗΔΟΣ ΥΠΕΞ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

  • [01] Ε/Τ Τ/Κ ΚΟΜΜΑΤΑ ΛΗΔΡΑ ΠΑΛΑΣ - ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ

    Οι πολιτικοί που συμμετείχαν στην πρώτη δικοινοτική συνάντηση ε/κ και τ/κ κομμάτων στην Πράγα, το Μάιο του 1989 τιμήθηκαν στο Λήδρα Πάλας, σε ειδική επετειακή συνάντηση που φιλοξενήθηκε από τα κόμματα που συμμετέχουν στις δικοινοτικές συναντήσεις στο Λήδρα Πάλας.

    Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, ο Τ/κ ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, καθώς και ηγέτες και εκπρόσωποι ε/κ και τ/κ κομμάτων.

    Προσφωνώντας την εκδήλωση η Πρέσβειρα της Σλοβακίας στην Κύπρο Αννα Τουρενίκοβα αναφέρθηκε στο ιστορικό των δικοινοτικών συναντήσεων των κομμάτων, οι οποίες ξεκίνησαν πριν από 20 χρόνια στην Πράγα, στην εξέλιξή τους μέχρι σήμερα καθώς και στις κοινές εκδηλώσεις που οργανώθηκαν στα πλαίσια αυτά υπό την αιγίδα της πρεσβείας της Σλοβακίας. Εξήρε την καλή διάθεση των πολιτικών που προσέρχονται στις συναντήσεις των κομμάτων. Ιδιαίτερα αναφέρθηκε στους πολιτικούς οι οποίοι αποτέλεσαν τους πρωτοστάτες αυτών των συναντήσεων και οι οποίοι βραβεύθηκαν στην εκδήλωση.

    Οι πολιτικοί που τιμήθηκαν είναι ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας αείμνηστος Τάσσος Παπαδόπουλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, ο επίτιμος Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης, ο Νίκος Ρολάνδης, ο Οζγκιέρ Οζγκιούρ και ο Μουσταφά Ακκιντζί.

    Το βραβείο του Γλαύκου Κληρίδη παρέλαβε η θυγατέρα του Καίτη Κληρίδη, ενώ το βραβείο του αείμνηστου Τάσσου Παπαδόπουλου παρέλαβε ο γιος του Νικόλας.

    Στον χαιρετισμό του στην εκδήλωση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε μεταξύ άλλων ότι ο κύριος στόχος είναι η επανένωση της Κύπρου υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και εξήρε την συμβολή του αειμνήστου Τάσσου Παπαδόπουλου και του Οζκγιέρ Οζγκιούρ προς την κατεύθυνση της επίτευξης του πιο πάνω στόχου.

    Ανέφερε επίσης ότι τόσο ο κ. Ταλάτ όσο και ο ίδιος είναι υπεύθυνοι για να εκπληρώσουν τις προσδοκίες όλων των Κυπριών και εξέφρασε την ελπίδα ότι η σοφία και ο πατριωτισμός θα τους καθοδηγήσει για τη δημιουργία μιας ελεύθερης ομόσπονδης Κύπρου χωρίς ξένες επεμβάσεις.

    Ο Πρόεδρος εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο ίδιος όσο και ο Ταλάτ θα κάνουν ότι περνά από το χέρι τους για μια ενωμένη ομόσπονδη Κύπρο στην οποία θα αποκαθίστανται οι ελευθερίες όλων των Κυπρίων.

    Μετά την ομιλία του ο Πρόεδρος πρόσφερε ένα αναμνηστικό δώρο στην Πρέσβειρα της Σλοβακίας στην Κύπρο.

    Στην ομιλία του ο τ/κ ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ανέφερε ότι είναι πολύ σημαντικές οι συναντήσεις μεταξύ ε/κ και τ/κ κομμάτων οι οποίες όπως είπε μπορεί να μην έχουν άμεσα αποτελέσματα αλλά βοηθούν στο να αυξηθεί η κατανόηση μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

    Ο κ. Ταλάτ εξήρε τη συμβολή του Οζγκιέρ Οζγκιούρ στην όλη προσπάθεια αποκαλώντας τον φίλο και σύντροφο. Σύντροφο αποκάλεσε και τον Πρόεδρο Χριστόφια και ανέφερε ότι ο σκοπός τους είναι να πετύχουν από κοινού μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού.

    Είπε ότι οι δύο ηγέτες προσπαθούν να βρουν ένα κοινό σχέδιο διευθέτησης το οποίο θα φέρουν σε δημοψήφισμα. Εξέφρασε την ελπίδα η προσπάθεια αυτή «να μην αποτύχει ξανά», γιατί όπως είπε «τότε δεν θα μπορούμε να αναμένουμε μια θετική έκβαση».

    «Κάνουμε το καλύτερο», ανέφερε ο κ. Ταλάτ, λέγοντας ότι αναζητούν μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, μια βιώσιμη λύση. Πρόσθεσε ότι τα πολιτικά κόμματα υποστηρίζουν τους ηγέτες σε αυτή τους την προσπάθεια.

    Είπε τέλος ότι ο ίδιος αναμένει ένα θετικό αποτέλεσμα μέχρι το τέλος του χρόνου αφού όπως είπε, «υπάρχουν κρίσιμα ορόσημα».

    [02] ΣΟΥΗΔΟΣ ΥΠΕΞ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Εντυπωσιασμένος από την αποφασιστικότητα που επιδεικνύουν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας και ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας Μεχμέτ Αλί Ταλάτ για την επίλυση του Κυπριακού, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας, Καρλ Μπιλντ κατά την παρουσίαση των προτεραιοτήτων της σουηδικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο δεύτερο εξάμηνο του 2009.

    Η λύση του Κυπριακού «πρέπει να πω ότι δεν είναι πραγματικά στα χέρια μας, εννοώ ότι για προφανείς λόγους η ΕΕ δεν είναι καθοριστικός παράγοντας, αλλά, τόσο εγώ όσο και ένας μεγάλος αριθμός Ευρωπαίων ηγετών έχουμε συζητήσει εκτενώς με τον Πρόεδρο Χριστόφια και τον κ. Ταλάτ και είμαι πολύ εντυπωσιασμένος από την αποφασιστικότητα που επιδεικνύουν αυτοί οι δυο θαρραλέοι πολιτικοί ηγέτες, προκειμένου να ξεπεράσουν το πρόβλημα της διαίρεσης (της νήσου), η οποία πιστεύω ότι αποτελεί ντροπή», τόνισε.

    Εχουν περάσει 20 χρόνια από την πτώση του τείχους του Βερολίνου και εξακολουθούμε να έχουμε μια διαιρεμένη πρωτεύουσα στην Ευρώπη. Αυτό το πρόβλημα πρέπει να το ξεπεράσουμε», ανέφερε. «Βρισκόμαστε σε κρίσιμη καμπή όπως συμβαίνει σχεδόν με όλα τα μεγάλα προβλήματα, τα οποία σχετίζονται με δύσκολες διαπραγματεύσεις, αλλά το γεγονός ότι υπάρχουν δύο θαρραλέοι ηγέτες, οι οποίοι κάνουν το καλύτερο δυνατό, είναι ενθαρρυντικό, ενώ έχουμε και τα Ηνωμένα Εθνη παρόντα, με τον ειδικό αντιπρόσωπο του ΓΓ». «Σε ποιό βαθμό θα καταφέρει να εξυπηρετήσει και να βοηθήσει τα μέρη είναι κάτι που μένει να φανεί», ανέφερε ο Σουηδός Υπουργός.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 23 June 2009 - 9:29:15 UTC