Browse through our Interesting Nodes on Economics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-05-26

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΙΑΚΩΒΟΥ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ
  • [02] ΑΘΗΝΑ ΜΙΛΙΜΠΑΝΤ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [03] ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
  • [04] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΥΠ. ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΛΙΒΥΗΣ

  • [01] ΙΑΚΩΒΟΥ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

    Συγκρατημένα αισιόδοξος για την προοπτική επίλυσης του Κυπριακού στο προσεχές μέλλον, δήλωσε από το βήμα του 13ου τακτικού Συνεδρίου του Economist, που πραγματοποιείται στην Αθήνα, ο Επίτροπος Προεδρίας Γιώργος Ιακώβου και εκτίμησε ότι όλα εναπόκεινται στη βούληση της Τουρκίας.

    «Η μπάλα είναι στα πόδια της Τουρκίας», δήλωσε, διαμηνύοντας ότι η Κύπρος δεν πρόκειται να εγκαταλείψει το τραπέζι των συνομιλιών, παρά τις δυσκολίες.

    Ο κ. Ιακώβου, ξεκίνησε την παρέμβασή του με μια σύντομη αναδρομή στις διαδικασίες που οδήγησαν στις συνομιλίες μεταξύ του Προέδρου Χριστόφια και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, για την επίλυση του Κυπριακού.

    Ο κ. Ιακώβου, αφού ανέφερε ότι επιτεύχθηκε επαναβεβαίωση της επιδιωκόμενης λύσης, μιας δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα των ΗΕ και με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα, υπογράμμισε πως «είναι η πρώτη φορά που σε επίπεδο ηγετών των δύο κοινοτήτων συμφωνείται η μια κυριαρχία, ιθαγένεια και διεθνή προσωπικότητα».

    Εξήγησε πως αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία, καθώς «οτιδήποτε τίθεται στις διαπραγματεύσεις και εκφεύγει του συμφωνημένου αυτού πλαισίου καθίσταται εκτός πλαισίου».

    Υπογράμμισε ακόμα ότι «το γεγονός ότι στην ηγεσία των δύο κοινοτήτων βρέθηκαν ο Δημήτρης Χριστόφιας και ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ δημιούργησε προσδοκίες», καθώς «πρόκειται για δύο ηγέτες τους οποίους συνδέουν δεκαετίες κοινών αγώνων για την επαναπροσέγγιση και την ειρηνική συμβίωση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, ενάντια στον εθνικισμό και το σωβινισμό».

    Ο κ. Ιακώβου υπενθύμισε ότι έχει από πολλού γίνει αποδεκτό ότι η λύση του Κυπριακού θα επιδιωχθεί με ειρηνικά μέσα και ότι θα είναι ένας συμβιβασμός, αλλά θα πρέπει να κατοχυρώνει τα ανθρώπινα δικαιώματα του λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

    «Αξιολογώντας τη μέχρι σήμερα πορεία μπορούμε να πούμε πως επιτεύχθηκαν συγκλίσεις, αλλά καταγράφηκαν και σοβαρές διαφορές», είπε ο κ. Ιακώβου, τονίζοντας πως «η πορεία των διαπραγματεύσεων περιλαμβάνει και πισωγυρίσματα».

    Οπως εξήγησε, «παραμένει ακόμα μια διάσταση στις βασικές προσεγγίσεις, ακόμα και στον ορισμό των όρων διζωνικής ομοσπονδίας και ανέφερε ότι ορισμένες φορές οι θέσεις που κατατίθενται στο τραπέζι των συνομιλιών από την τουρκοκυπριακή πλευρά, διακρίνονται από συνομοσπονδιακή παρά ομοσπονδιακή λογική.

    Αναφερόμενος στη συζήτηση του κεφαλαιώδους σημασίας, όπως το χαρακτήρισε, θέμα - το περιουσιακό, είπε ότι αναβλήθηκε ύστερα από αίτημα του κ. Ταλάτ, λόγω των λεγόμενων εκλογών στα κατεχόμενα. Ο κ. Ταλάτ έθεσε σε πρώτο πλάνο την αποζημίωση για τις περιουσίες σαν πρώτη επιλογή, την ανταλλαγή περιουσιών Ε/κ και Τ/κ σαν δεύτερη και την αποκατάσταση του δικαιώματος του ιδιοκτήτη επί της περιουσίας του σαν τρίτη και «μάλιστα κατά την απόλυτη επιλογή του σημερινού χρήση της περιουσίας».

    Υπενθύμισε ο κ. Ιακώβου το περιεχόμενο των Διεθνών Συμβάσεων πάνω στο θέμα, ενώ τόνισε πως η πρόσφατη απόφαση του ΔΕΚ στην Υπόθεση Οραμς επαναβεβαίωσε ότι η προσπάθεια εξεύρεσης λύσης πρέπει να είναι μια διαδικασία σύγκλισης και σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και όχι παραβίασης τους.

    Σε ό,τι αφορά στο κεφάλαιο ευρωπαϊκών θεμάτων, είπε ότι έχουν παρατηρηθεί συγκλίσεις, αλλά και σοβαρές αποκλίσεις και εξήγησε ότι υπάρχει εμμονή της τουρκοκυπριακής πλευράς σε μόνιμες παρεκκλίσεις από το ευρωπαϊκό κεκτημένο, καθώς και στα θέματα οικονομίας, με απαιτήσεις για μεταβατικές διευθετήσεις πολλών ετών.

    Ο κ. Ιακώβου, επεσήμανε ότι παραμένουν ακόμα τα κεφάλαια για το εδαφικό και της ασφάλειας, τα οποία χαρακτήρισε «όχι εύκολα».

    «Επαναλαμβάνω πως έχουμε πλήρη επίγνωση ότι μια διαπραγμάτευση είναι φυσιολογική, είναι φυσιολογικό να περάσει από δυσκολίες» ,είπε ο κ. Ιακώβου, πρόσθεσε ωστόσο πως «έχουμε την αποφασιστικότητα και τη βούληση να αντιπαλέψουμε τις δυσκολίες» και τόνισε: «Εχουμε μεγάλα αποθέματα υπομονής και επιμονής».

    Ξεκαθάρισε πως «δεν υπάρχει άλλος δρόμος για τη λύση του Κκυπριακού εκτός από τις διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα των ΗΕ, για αυτό έχουμε πει πως η πλευρά μας δεν πρόκειται να εγκαταλείψει το τραπέζι των συνομιλιών».

    Ο κ. Ιακώβου έφερε, επίσης, ως παράδειγμα των πρόσθετων δυσκολιών που υπάρχουν, την εμμονή της τουρκοκυπριακής πλευράς να μην εκπληρώνει τη δέσμευση της και να θέτει συνεχώς νέους απαράδεκτους όρους για τη διάνοιξη του οδοφράγματος του Λιμνίτη, «παρά τις συναινετικές προτάσεις και παρά τις παραινέσεις των ΗΕ και άλλων ενδιαφερομένων».

    «Είναι για αυτό που τονίζουμε ότι δεν αρκεί η δική μας βούληση και αποφασιστικότητα για την επίτευξη λύσης. Χρειάζονται γενναίες αποφάσεις απ όλους τους εμπλεκόμενους», είπε ο κ. Ιακώβου και πρόσθεσε «αυτοί που για χρόνια είναι μέρος του προβλήματος πρέπει να πάρουν τη μεγάλη απόφαση να καταστούν μέρος της λύσης».

    Αναφέρομαι, είπε, στην Τουρκία όχι για να πυροδοτήσω τον κύκλο της λεκτικής αντιπαράθεσης, αλλά για να επαναλάβω το αυτονόητο: ότι μια χώρα που διατηρεί 40 χιλιάδες κατοχικά στρατεύματα και έχει μεταφέρει στη Κύπρο δεκάδες χιλιάδες εποίκους είναι φυσιολογικό να κρατά το κλειδί της λύσης του Κυπριακού.

    Ο κ. Ιακώβου εξέφρασε την ανησυχία του για τις δηλώσεις του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας περί λύσης στη βάση δύο ισότιμων ιδρυτικών κρατών, λέγοντας πως δεν βοηθούν, ενώ το γεγονός ότι η Τουρκία επέλεξε να μην αποσύρει έστω ένα συμβολικό αριθμό στρατιωτών από την Κύπρο και παρεμποδίζει την εφαρμογή ΜΟΕ που έχουν συμφωνηθεί, έδωσε το στίγμα για πολλούς όσον αφορά τις πραγματικές προθέσεις της.

    Αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, είπε ότι η Κύπρος την υποστηρίζει, «προσβλέποντας ότι αυτή θα οδηγήσει στον εξευρωπαϊσμό της και στην υιοθέτηση ενός νέου πνεύματος φιλίας και συνεργασίας με ευεργετικές συνέπειες για την ίδια την Τουρκία, αλλά και για την Ελλάδα και την Κύπρο». Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι η ένταξη στην ΕΕ προϋποθέτει υποχρεώσεις που δεν τίθενται μονομερώς από την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά καθορίζονται από ομόφωνες αποφάσεις των «27».

    «Η μπάλα βρίσκεται στα πόδια της Τουρκίας», είπε και πρόσθεσε πως «εναπόκειται στην ίδια να βοηθήσει τον εαυτό της», τονίζοντας πως «η δική μας επιθυμία είναι να έχουμε ομαλές εξελίξεις, σύντομη λύση, υποβάλλοντας λογικές, συμβιβαστικές προτάσεις στις συνομιλίες».

    Ξεκαθάρισε, επίσης, ότι «αν τα πράγματα οδηγηθούν σε κακοτοπιές, αυτό θα είναι αποκλειστική ευθύνη της ίδιας της Τουρκίας».

    «Από πλευράς μας δεν έχουμε καμία αυταπάτη, είμαστε έτοιμοι και θα αντιμετωπίσουμε όλα τα ενδεχόμενα», είπε ο κ. Ιακώβου.

    Αναφερόμενος στη συνεργασία με την ελληνική Κυβέρνηση και την πολιτική ηγεσία της, είπε ότι είναι στενή και η Κύπρος «είναι ευγνώμων για τη βοήθεια της Ελλάδας τόσο στον πολιτικό όσο και στον αμυντικό τομέα, την οποία θεωρούμε σαν δεδομένη».

    Επεσήμανε στη συνέχεια πως «για την επιτυχή έκβαση του ειρηνικού μας αγώνα χρειαζόμαστε τη βοήθεια και άλλων φίλων μας», τονίζοντας ότι η ΕΕ πρέπει να έχει ρόλο στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού.

    Εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι καθίσταται πλέον κατανοητό ότι μια βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού είναι ζωτικής σημασίας όχι μόνο για την Κύπρο, αλλά και για την ΕΕ.

    «Πέραν της ουσιαστικής μας αντίθεσης στη συνέχιση των εγγυήσεων, η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ καθιστά το σύστημα εγγυήσεων του 1960 εκτός σημερινής πραγματικότητας», είπε ο κ. Ιακώβου και τόνισε πως «δεν είναι δυνατόν μια χώρα μέλος της ΕΕ να τίθεται υπό την κηδεμονία οποιωνδήποτε εγγυητών».

    Στο ερώτημα εάν θεωρεί ότι υπάρχει αισιόδοξη προοπτική επίλυσης του προβλήματος στο προσεχές μέλλον, ο κ. Ιακώβου, εξέφρασε την πεποίθηση ότι «όλα εξαρτώνται από το κατά πόσο η Αγκυρα αυτή τη στιγμή έχει τη θέληση και έχει πάρει την απόφαση να βοηθήσει στη λύση του Κυπριακού».

    Οι ενδείξεις στις συνομιλίες και στο θέμα της εφαρμογής ΜΟΕ, είπε, είναι μάλλον αρνητικές, πρόσθεσε ωστόσο πως «τα οφέλη από μια λύση, για όλες τις πλευρές συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας είναι εμφανή τόσο πολιτικά όσο και οικονομικά», υπενθυμίζοντας πως «κάθε χρόνο η Τουρκία δαπανά γύρω στο ένα δισεκατομμύριο δολάρια για συντήρηση των κατεχομένων και του στρατού κατοχής».

    «Η ελπίδα μας είναι ότι η τουρκική πλευρά δεν θα αφήσει αυτή την παρούσα ευκαιρία να παρέλθει ανεκμετάλλευτη», είπε και πρόσθεσε «συνεχίζω να είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος».

    Επανέλαβε μάλιστα πως «για εμάς ο δρόμος της ειρηνικής επίλυσης τουΚκυπριακού προβλήματος είναι η μοναδική προσφερόμενη επιλογή».

    «Οι δυσκολίες και τα εμπόδια δεν θα μας ξεστρατίσουν, θα συνεχίσουμε να βαδίζουμε με πίστη και αποφασιστικότητα σε αυτό το δρόμο», είπε και υπογράμμισε πως «το όραμα μας είναι όραμα ειρήνης, ευημερίας και προόδου για όλους και όσο περνά από το χέρι μας θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για να το κάνουμε πραγματικότητα».

    Μιλώντας στο ίδιο πάνελ, ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Yasser Sabra, διαβεβαίωσε ότι ΟΗΕ θα συνεχίσει να συνδράμει βοηθητικά στις διαπραγματεύσεις, εκτός και αν ζητηθεί και από τα δύο μέρη να διαδραματίσει πιο ενεργό ρόλο.

    Επίσης, εξέφρασε την εκτίμηση ότι έως τώρα έχει σημειωθεί πρόοδος ουσιαστική, έστω και σε τεχνοκρατικά ζητήματα, που δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλή στα ΜΜΕ, λέγοντας πως και ο ίδιος παραμένει συγκρατημένα αισιόδοξος.

    Απαντώντας σε ερώτημα σχετικό με την «εκλογή» του Ντερβίς Ερόγλου στα κατεχόμενα, ο κ. Sabra, ανέφερε ότι ο ΟΗΕ, έχει παρακολουθήσει τις πολιτικές εξελίξεις, καθώς και ότι η εκλογή νέου «πρωθυπουργού» έως τώρα δεν επέφερε σημαντικές αλλαγές και σε ό,τι αφορά τη διαδικασία ο κ. Ταλάτ ηγείται των διαπραγματεύσεων.

    Ο κ. Ιακώβου από την πλευρά του είπε ότι εκείνος που κέρδισε τις «εκλογές» θεωρείται ως διάδοχος του κ. Ντενκτάς και στον απορριπτισμό της λύσης και στην υποστήριξη της λύσης συνομοσπονδίας.

    «Μιας επιλογής που είναι εντελώς απαράδεκτης, αντιμάχεται των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και της συμφωνημένης βάσης για λύσης», είπε ο κ. Ιακώβου και πρόσθεσε πως «ο χρόνος θα δείξει πόση επίδραση θα έχει και κατά πόσο το λεκτικό που χρησιμοποίησε ότι υποστηρίζει την διαδικασία των συνομιλιών είναι αλήθεια».

    [02] ΑΘΗΝΑ ΜΙΛΙΜΠΑΝΤ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Tην ανάγκη η λύση που θα βρεθεί στο Κυπριακό να προέρχεται από τους Κύπριους και να αφορά τους Κύπριους, επεσήμανε ο Υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ντέιβιντ Μίλιμπαντ, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε στην Αθήνα με την Υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη.

    Επεσήμανε επίσης την αποφασιστικότητα της Βρετανίας να διαδραματίσει μόνο υποστηρικτικό ρόλο στις ζωτικής σημασίας διαπραγματεύσεις, οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη και πρέπει να σημειώσουν πρόοδο εντός των προσεχών μηνών. «Χρειάζεται θάρρος και ευελιξία προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος, δηλαδή μια διζωνική, δικοινοτική κοινή οντότητα, η οποία θα βρίσκεται στο επίκεντρο της λύσης. Κατά τα τελευταία δέκα χρόνια η Ελλάδα έχει τηρήσει ισχυρή, σαφή και γενναία θέση υπέρ της διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την Τουρκία και τα Δυτικά Βαλκάνια. Συμμεριζόμαστε αυτές τις θέσεις και πιστεύουμε ότι κάτι τέτοιο θα ισχυροποιήσει την Ευρωπαϊκή Ενωση», δήλωσε.

    Ερωτηθείς εάν η Βρετανία σκοπεύει να αποσυρθεί από τη Συνθήκη των Εγγυήσεων Ασφάλειας καθώς εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν τίθεται ζήτημα ασφάλειας, προσφέροντας το έδαφος των Βρετανικών Βάσεων για έναν εδαφικό διακανονισμό στο νησί, ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών απάντησε: «Το είπα και στον κ. Κυπριανού την περασμένη εβδομάδα. Ενα μάθημα ιστορίας που έχουμε πάρει από το Κυπριακό είναι ότι η προσπάθεια λύσης πρέπει να γίνεται από τους Κύπριους για τους Κύπριους και σε κάθε συζήτηση ή διαπραγμάτευση σεβόμαστε αυτή τη σημαντική αρχή».

    «Ο ρόλος μας θα είναι υποστηρικτικός και διευκολυντικός. Θέλουμε οι συνομιλίες να προχωρήσουν, να καταλήξουν και να επιτύχουν και οι λεπτομέρειες της Συνθήκης των Εγγυήσεων μπορούν να συζητηθούν αργότερα» πρόσθεσε. Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο αναβολής του ελέγχου της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας τον ερχόμενο Δεκέμβριο, ο κ. Μίλιμπαντ τόνισε ότι δεν υπάρχει τέτοια πρόταση και πρόσθεσε ότι η χώρα του επιθυμεί «να προχωρήσει η εργασία προετοιμασίας της Τουρκίας για ένταξη και βεβαίως να υπάρξει πρόοδος στο Κυπριακό».

    [03] ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

    Η φετινή χρονιά ίσως να είναι μια από τις δυσκολότερες στην ιστορία του κυπριακού τουρισμού, αφού η παγκόσμια οικονομική κρίση επηρέασε είτε σε μικρό είτε σε μεγαλύτερο βαθμό πολλές από τις χώρες από τις οποίες η Κύπρος προσελκύει τουρισμό, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας. Σε χαιρετισμό του στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του ΠΑΣΥΞΕ, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε επίσης ότι από την αρχή του χρόνου μέχρι τις 15 Μαΐου 2009 ο συνολικός αριθμός των αφίξεων έχει σημειώσει μια μείωση της τάξης του 9.8%.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε ότι τα δεδομένα των πρώτων μηνών του 2009 στις αφίξεις τουριστών σε σύγκριση με το 2008 παρουσιάζουν την πραγματική εικόνα των δυσκολιών αλλά και την αποδοτικότητα των μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί. Σημείωσε ότι από την αρχή του χρόνου μέχρι τις 15 Μαΐου 2009 ο συνολικός αριθμός των αφίξεων έχει φθάσει τις 526.793 σε σύγκριση με 584.335 το 2008. Μια μείωση δηλαδή της τάξης του 9.8%.

    Αναμένουμε, είπε, να εξετάσουμε τη διάρκεια παραμονής των τουριστών αλλά και το συνολικό οικονομικό όφελος, προσθέτοντας ότι τα διαθέσιμα στοιχεία των πρώτων τεσσάρων μηνών του 2009 αποδεικνύουν ότι οι δαπάνες κατά περιηγητή έχουν αυξηθεί από 628 σε 643 ευρώ, με συνολική αύξηση εσόδων της τάξης 2.8 % σε ονομαστικούς όρους.

    Στρατηγικοί μας στόχοι, είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, είναι η δυναμικότερη και αποτελεσματικότερη προβολή της Κύπρου, ο εμπλουτισμός του τουριστικού μας προϊόντος και η αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών.

    [04] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΥΠ. ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΛΙΒΥΗΣ

    Η Λιβύη προσβλέπει στην υπογραφή συμφωνιών με την Κύπρο στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου αλλά και στην ενδυνάμωση της συνεργασίας των δύο χωρών σε ζωτικούς τομείς της οικονομίας, δήλωσε ο Λίβυος Υπουργός Δικαιοσύνης Mustafa Mohamed Abdel Jalil, ύστερα από συνάντηση με τον Υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Αντώνη Πασχαλίδη. Πρόσθεσε ότι είναι επιθυμία της Λιβύης να ενδυναμώσει αυτές τις σχέσεις σε όλους τους τομείς. Είπε επίσης ότι συζητήθηκε η συνεργασία των δύο χωρών στους τομείς της βιομηχανίας, του εμπορίου, του τουρισμού και της ενέργειας.

    «Προσβλέπουμε σε υπογραφή συμφωνιών των δύο χωρών στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου. Υπάρχουν πολλοί τομείς συνεργασίας που είναι ζωτικοί για τις δύο χώρες», ανέφερε ο Λίβυος Υπουργός.

    Οσον αφορά τις οικονομικές εκκρεμότητες που υπάρχουν προς ορισμένες κυπριακές εταιρείες, ο κ. Abdel Jalil ανέφερε ότι με την επιστροφή της Λιβύης στο διεθνές προσκήνιο έχουν καθοριστεί τα ποσά για να πληρωθούν αυτές οι παλιές οφειλές. Σημείωσε ότι είχαν γίνει λάθη στον παρελθόν και ότι πέρασε πολύς καιρός. Εξήγησε ότι υπάρχει μια τεχνική επιτροπή που εξετάζει το θέμα για να καθοριστούν τα ποσά που πρέπει να πληρωθούν και ότι θα πληρωθούν αμέσως αφού επιβεβαιωθεί η ορθότητα των ποσών. Δήλωσε επίσης ευτυχής που προεδρεύει της Μικτής Διακυβερνητικής Επιτροπής Κύπρου Λιβύης για το θέμα.

    Από πλευράς του, ο Υπουργός Εμπορίου ερωτηθείς κατά πόσο Κύπρος και Λιβύη βρίσκονται κοντά στην επίτευξη συμφωνίας, είπε ότι «βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 26 May 2009 - 19:29:14 UTC