Visit our archive of Documents on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-05-27

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΕΞ - ΟΥΝΦΙΚΥΠ
  • [02] ΥΠΟΙΚ ΚΥΠΡΟΥ - ΛΙΒΥΗΣ
  • [03] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ
  • [04] ΑΜΚΕ - ΜΕΤΑΛΛΙΑ

  • [01] ΥΠΕΞ - ΟΥΝΦΙΚΥΠ

    Με τα σημερινά δεδομένα θα πρέπει να συνεχιστεί ο ρόλος της ΟΥΝΦΙΚΥΠ ως έχει και μόνο σε περίπτωση λύσης να αλλάξει, και αυτό θα πρέπει να αντικατοπτρίζεται και μέσα στο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, τόνισε ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού.

    Σημειώνοντας πως πάντα τα προσχέδια των ψηφισμάτων τυγχάνουν διαβούλευσης και επεξεργασίας, ο κ. Κυπριανού είπε πως «επιδίωξή μας είναι να είναι αντικειμενικά και ορθά, τόσο από νομική όσο και από πολιτική άποψη».

    «Εμείς θεωρούμε ότι η Ειρηνευτική Δύναμη έχει επιτελέσει ένα σημαντικό έργο στην Κύπρο τόσο από πλευράς ασφάλειας όσο και από πολιτικής άποψης και έχει ακόμα ένα πολύ σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει μέχρι να επιλυθεί το Κυπριακό», είπε ο Υπουργός Εξωτερικών, υποδεικνύοντας πως δεν πρέπει να υπάρξει αλλοίωση αυτού του ρόλου ή του αριθμού της Δύναμης ενόσω εκκρεμεί στο Κυπριακό.

    Είπε ακόμη πως δεν πρέπει, ενώ πραγματοποιούνται διαπραγματεύσεις, να χρησιμοποιηθεί γλώσσα που μπορεί να δώσει δυνατότητες σε παρερμηνείες ή να θέτει σε αμφισβήτηση τη συνέχιση της παρουσίας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην Κύπρο πριν τη λύση του κυπριακού προβλήματος.

    «Εάν ο στόχος είναι η προσαρμογή του ρόλου της ΟΥΝΦΙΚΥΠ μετά τη λύση, το οποίο είναι λογικό διότι άμα λυθεί το Κυπριακό θα είναι άλλες οι ανάγκες της παρουσίας των ΗΕ, τότε θα πρέπει να γίνεται σαφής αναφορά ότι μιλούμε για αυτό το ζήτημα», ανέφερε.

    Είπε εξάλλου πως τα ΗΕ θα προβούν σε μια αξιολόγηση όλων των ειρηνευτικών αποστολών για σκοπούς τόσο διοικητικούς και οικονομικούς όσο και για να εξεταστεί και η αποτελεσματικότητά τους.

    Το θέμα της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο, συνέχισε, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί στις ιδιάζουσες συνθήκες που υπάρχουν.

    Οπως επεσήμανε η πλευρά μας θεωρεί απαραίτητη την παρουσία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, «εν αντιθέσει με την Τουρκία που ο Μόνιμος Αντιπρόσωπός της έκανε ολόκληρα διαβήματα πρόσφατα για να αλλάξει ο ρόλος της ΟΥΝΦΙΚΥΠ».

    Σε ό,τι αφορά στο οικονομική διάσταση του θέματος, ο κ. Κυπριανού υπενθύμισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία πληρώνει πέραν του 1/3 και μαζί με την ελληνική Κυβέρνηση καλύπτει πάνω από το μισό του κόστους για τη διατήρηση της Δύναμης στην Κύπρο.

    Οπως ανέφερε «εάν είναι οικονομικό το ζήτημα, η Κύπρος είναι έτοιμη να το συζητήσει», επαναλαμβάνοντας πως «δεν θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με τον ίδιο τρόπο η Ειρηνευτική Δύναμη στην Κύπρο όπως οι άλλες αποστολές».

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Κυπριανού είπε πως «θεωρούμε ότι δεν πρέπει να αλλάξει τίποτε και θεωρούμε ότι με τα σημερινά δεδομένα θα πρέπει να συνεχιστεί ο ρόλος της ΟΥΝΦΙΚΥΠ ως έχει και μόνο σε περίπτωση λύσης θα μπορέσει να αλλάξει και αυτό θα πρέπει να αντικατοπτρίζεται και μέσα στο ψήφισμα».

    Ερωτηθείς αν υπάρχει μεθόδευση από τους Αγγλο-Αμερικανούς προκειμένου να τεθούν άτυπα χρονοδιαγράμματα σε ό,τι αφορά στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, ο κ. Κυπριανού είπε πως δεν θα ήταν σωστό να δώσει ερμηνείες στις προσεγγίσεις που υπάρχουν και να σχολιάσει τη στάση άλλων χωρών, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση.

    Επεσήμανε πως η κάθε χώρα μιλά για τη δική της πολιτική και σημείωσε πως υπάρχει μια συμφωνημένη διαδικασία που δεν προβλέπει χρονοδιαγράμματα και θα πρέπει να τηρηθεί.

    «Από εκεί και πέρα εμείς προβαίνουμε σε όλα τα αναγκαία διαβήματα και προς τα ΗΕ αλλά και προς τα μέλη του ΣΑ.», κατέληξε.

    [02] ΥΠΟΙΚ ΚΥΠΡΟΥ - ΛΙΒΥΗΣ

    Πρωτόκολλο Συνεργασίας υπέγραψαν Κύπρος και Λιβύη που αποσκοπεί, μεταξύ άλλων, στην περαιτέρω ενίσχυση και ανάπτυξη των διμερών σχέσεων στους τομείς της οικονομίας, του εμπορίου και της επιστήμης.

    Το Πρωτόκολλο υπέγραψαν από κυπριακής πλευράς ο Υπουργός Οικονομικών Χαρίλαος Σταυράκης, ο οποίος ηγήθηκε της κυπριακής αντιπροσωπείας στις εργασίες της τέταρτης Συνόδου της Μικτής Κυπρο-Λιβυκής Επιτροπής, και από λιβυκής πλευράς ο Υπουργός Δικαιοσύνης Mustafa Abdel Jalil, ο οποίος ηγήθηκε της λιβυκής αντιπροσωπείας.

    Επίσης υπογράφηκε «Μνημόνιο Συνεργασίας για τη Διαπίστευση» μεταξύ του Κυπριακού Οργανισμού Προώθησης Ποιότητας, από τον υπεύθυνο ποιότητας του Οργανισμού Αντώνη Ιωάννου, και του Λιβυκού Εθνικού Φορέα για την Τυποποίηση και Μετρολογία, από τον Γενικό Διευθυντή του Φορέα Ντια Ετιν Σατεκ Απουχάτρα.

    [03] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ

    Η τεχνική και επιστημονική εργασία αναφορικά με τη διάνοιξη και άλλων θαλάσσιων οικοπέδων για εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου συνεχίζεται βάσει του προγράμματος και δεν υπάρχει ούτε καθυστέρηση, ούτε αλλαγή στο πρόγραμμα, ούτε πάγωμα της διαδικασίας, δήλωσε ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Αντώνης Πασχαλίδης.

    Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Αμερικανού Πρέσβη Frank Urbancic για το θέμα της έρευνας υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου και της έρευνας που διεξάγει αμερικανική εταιρεία, ο Υπουργός είπε ότι οι επενδύσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι καλοδεχούμενες, αλλά υπάρχει και η καλή πρόθεση εκ μέρους των Αμερικανών να επενδύσουν ακόμα περισσότερα στην Κύπρο.

    Κληθείς να διευκρινίσει κατά πόσον οι αναφορές του Αμερικανού Πρέσβη υποδεικνύουν συγκεκριμένη αμερικανική εταιρεία, ο κ. Πασχαλίδης είπε ότι ο Αμερικανός Πρέσβης αναφερόταν στην εταιρεία που έχει πάρει το οικόπεδο.

    [04] ΑΜΚΕ - ΜΕΤΑΛΛΙΑ

    Εξαιρετικές εντυπώσεις άφησαν τα μετάλλια που θα απονεμηθούν στους νικητές των 13ων Αγώνων Μικρών Κρατών Ευρώπης που θα διεξαχθούν τον Ιούνιο στην Κύπρο, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου των ΑΜΚΕ.

    Η μία όψη των μεταλλίων (χρυσό, αργυρό, χάλκινο) φέρει στο πρώτο επίπεδο την ονομασία των Αγώνων εξώγλυφα ή εσώγλυφα γράμματα και στο δεύτερο επίπεδο το λογότυπο των ΑΜΚΕ της Κύπρου, δηλαδή το Καράβι της Κερύνειας και το Cyprus 2009. Η δεύτερη όψη των μεταλλίων φέρει σε εξώγλυφη μορφή το γενικό λογότυπο των ΑΜΚΕ, δηλαδή τη δάδα με τους οχτώ κύκλους και το Cyprus 2009.

    Για τους σκοπούς των Αγώνων κατασκευάστηκαν 320 χρυσά, 320 αργυρά και 330 χάλκινα μετάλλια απονομών και 2000 αναμνηστικά μετάλλια.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 27 May 2009 - 11:29:10 UTC