Visit the Foundation for Hellenic Studies (FHS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 21 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-05-19

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΕ - ΤΟΥΡΚΙΑ - ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΥΝΔΕΣΗΣ ΚΥΠΡΟΣ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΚΟΙΝΟΤΑΡΧΕΣ - ΟΔΟΦΡΑΓΜΑΤΑ ΠΥΡΓΟΥ, ΛΙΜΝΙΤΗ,

    ΚΟΚΚΙΝΩΝ

  • [03] ΛΟΝΔΙΝΟ - ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΟΜΙΛΙΑ

  • [01] ΕΕ - ΤΟΥΡΚΙΑ - ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΥΝΔΕΣΗΣ ΚΥΠΡΟΣ

    Τη θλίψη τους για τη μη υλοποίηση του πρόσθετου Πρωτοκόλλου της Συμφωνίας Σύνδεσης, εξέφρασαν σήμερα οι «27» στον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών, Αχμετ Νταβούτογλου, στο πλαίσιο του Συμβουλίου Σύνδεσης ΕΕ-Τουρκίας. Κάλεσαν ακόμη την Αγκυρα να πάψει να εμποδίζει την ένταξη κρατών μελών σε διεθνείς οργανισμούς και μηχανισμούς.

    Στη συνεδρία του Συμβουλίου Σύνδεσης, που πραγματοποιήθηκε υπό τον προεδρία του Τσέχου Υπουργού Εξωτερικών και Αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Γιαν Κόχουτ, συμμετείχαν από κοινοτικής πλευράς, ο Επίτροπος για τη διεύρυνση Ολι Ρεν και ο Σουηδός ΥΠΕΞ, Καρλ Μπίλντ του οποίου η χώρα θα αναλάβει την προεδρία της ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο του 2009.

    Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η παρέμβαση του κ. Μπιλντ στη διάρκεια της δημοσιογραφικής διάσκεψης αμέσως μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Συμβουλίου Σύνδεσης.

    Αναφερόμενος στο Κυπριακό ο κ. Μπιλντ είπε ότι «οι διαπραγματεύσεις στην Κύπρο είναι ίσως το σημαντικότερο ζήτημα στην Ευρώπη σήμερα», περισσότερο, όπως είπε και από το ιρλανδικό δημοψήφισμα. Είκοσι χρόνια μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου είναι κρίμα να έχουμε ακόμα διαιρεμένη πρωτεύουσα στην Ευρώπη», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «τώρα έχουμε δύο ηγέτες με προσωπική δέσμευση στην αναζήτηση λύσης και πιστεύω ότι είναι καθήκον όλων μας να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διευκολύνουμε την κοινή τους προσπάθεια να ξεπεράσουν αυτό τον διχασμό».

    Σύμφωνα με τον κ. Μπιλντ η επίλυση του Κυπριακού «θα είχε βαθύτατες στρατηγικής σημασίας επιπτώσεις για ουσιαστικά κάθε τι άλλο που μας απασχολεί». «Ετσι αν και δεν περιλαμβάνεται στα ζητήματα που μας απασχολούν γιατί είναι μια διαδικασία στο ίδιο το νησί υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, νομίζω ότι είναι καθήκον όλων μας να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διευκολύνουμε αυτή την κολοσσιαίας σημασίας διαδικασία», ανέφερε ο Σουηδός Υπουργός.

    «Νομίζω ότι αυτό που πρέπει να κάνουμε σε ό,τι αφορά την Τουρκία είναι να δημιουργήσουμε το καλύτερο δυνατό κλίμα, τις καλύτερες δυνατές συνθήκες για τους ηγέτες στο νησί να αντιμετωπίσουν τα διάφορα θέματα, κατέληξε ο κ. Μπιλντ.

    Σχετικά με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, είπε ότι «αυτό που θα κάνουμε στους έξι μήνες της σουηδικής προεδρίας είναι να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με βάση το πρόγραμμα που έχουμε και που εκπονήσαμε από κοινού με τη γαλλική και την τσεχική προεδρία». Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τόσο ο Τσέχος Προεδρεύων όσο και οι κ.κ. Ρεν και Μπιλντ υπογράμμισαν με έμφαση ότι από την πρόοδο που θα επιτευχθεί στην ίδια την Τουρκία θα εξαρτηθεί και η ενταξιακή της πορείας, δηλαδή το άνοιγμα των διαφόρων κεφαλαίων.

    Ο κ. Νταβούτογλου απέφυγε επιμελώς στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου να αναφερθεί στα εκκρεμή ζητήματα, για τα οποία η Τουρκία θα κριθεί στο τέλος του έτους από την ΕΕ. Περιορίστηκε μόνο στις μεταρρυθμίσεις διαβεβαιώνοντας τους συνομιλητές του ότι η χώρα του θα επιταχύνει τη διαδικασία όχι μόνο, όπως είπε, γιατί αυτό αποτελεί δέσμευσή της έναντι της Κοινότητας, αλλά κυρίως διότι οι μεταρρυθμίσεις είναι αναγκαίες για τον εκσυγχρονισμό της χώρας.

    [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΚΟΙΝΟΤΑΡΧΕΣ - ΟΔΟΦΡΑΓΜΑΤΑ ΠΥΡΓΟΥ, ΛΙΜΝΙΤΗ, ΚΟΚΚΙΝΩΝ

    Ικανοποιημένοι από τα όσα άκουσαν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια αποχώρησαν αργά το απόγευμα από το Προεδρικό Μέγαρο οι κοινοτάρχες και οι αντιπροσωπείες Πύργου και Λιμνίτη, που συζήτησαν με τον Πρόεδρο Χριστόφια το θέμα της διάνοιξης των οδοφραγμάτων Πύργου, Λιμνίτη, Κοκκίνων.

    Στη συνάντηση συμμετείχαν οι κοινοτάρχες της περιοχής και τα μέλη της Επιτροπής για τη Διάνοιξη των Οδοφραγμάτων Κάτω Πύργου, Λιμνίτη και Κοκκίνων και όπως δήλωσε ο κοινοτάρχης Κάτω Πύργου Κώστας Μιχαηλίδης ο Πρόεδρος Χριστόφιας τους ενημέρωσε για τις μέχρι τώρα επαφές του με τον κ. Ταλάτ.

    Ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε ακόμη πως «γίνεται μια πρόταση εάν ο κ. Ταλάτ θέλει να συναντηθούν όλοι μαζί και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε κοινό χώρο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι έτοιμος να το συναντήσει μαζί τους για να συζητήσουν αυτό το θέμα για να φανεί ακριβώς ποιός θέλει να ανοίξει το οδόφραγμα και ποιός δεν θέλει».

    «Φεύγουμε από το Προεδρικό απόλυτα ικανοποιημένοι με τις τοποθετήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ελπίζουμε η επόμενη συνάντηση να είναι με τον κ. Ταλάτ του οποίου αναμένουμε την πρόσκλησή μέσω των συναδέλφων που θα διευθετηθεί ελπίζω στις επόμενες μέρες. Προς παρόν δεν έχουμε καμία πρόσκληση αλλά οι συνάδελφοί μας είπαν ότι θα μας δεχτεί εντός των ημερών», ανέφερε ο κ. Μιχαηλίδης.

    «Από πλευράς της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Προέδρου Χριστόφια ξεκαθάρισε εντελώς. Δεν έχουμε καμία απολύτως αμφιβολία. Εκείνο που απομένει τώρα είναι ο κ. Ταλάτ να ξεκαθαρίσει τη θέση του. Ελπίζω ότι ο κ. Ταλάτ θα κάνει δεύτερες σκέψεις», είπε και αναφερόμενος στις δηλώσεις που έκαμε στην «Κίπρις», ο κ. Ταλάτ ανέφερε πως «δεν μας βρίσκουν καθόλου σύμφωνους».

    Ερωτηθείς αν από την ενημέρωση που τους έκανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παραμένει η θέση «ναι ηλεκτρικό ρεύμα, όχι καύσιμα», ο κ. Μιχαηλίδης είπε πως αυτή είναι η απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας σε συνεννόηση μαζί τους.

    «Ναι δέχεται και δεχόμαστε τον ηλεκτρισμό για την περιοχή αλλά συμφωνούμε μαζί του ότι δεν μπορούν να παραχωρηθούν καύσιμα όπως ζητά ο κατοχικός ηγέτης», είπε.

    Ερωτηθείς εάν επιστρέφουν στα μέτρα που σχεδίαζαν να πάρουν για τον Αστρομερίτη στο προσκήνιο σε περίπτωση που το θέμα αυτό δεν διευθετηθεί, ο κ. Μιχαηλίδης είπε πως «ασφαλέστατα εμείς θα προχωρήσουμε».

    Πρόσθεσε πως «πρώτα θα πρέπει να δούμε τον κατοχικό ηγέτη», σημειώνοντας πως δεν έχουν καταλάβει ακόμη γιατί ο κ. Ταλάτ έκανε την παρέμβασή του μέσω του Τ/κ κοινοτάρχη.

    Ανέφερε πως «εμείς θα έχουμε συνεχή επαφή με τους Τ/κ κοινοτάρχες και τις άλλες ομάδες και αν χρειαστεί ναι θα επανέλθουμε με την Ενωση Κοινοτήτων βεβαίως ξανά να συνεδριάσουμε και θα αποφασίσουμε στο σύντομο μέλλον τι μέλλει γενέσθαι για το θέμα που μας αφορά ιδιαίτερα».

    Ο Τ/κ κοινοτάρχης Λιμνίτη Γκιουκσέλ Καμπαράν είπε πως ο κ. Ταλάτ τους ανέφερε πως ο κ. Χριστόφιας δεν δέχεται να δοθούν καύσιμα αλλά να δοθεί ρεύμα.

    [03] ΛΟΝΔΙΝΟ - ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΟΜΙΛΙΑ

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού, από το Λονδίνο όπου βρίσκεται, δήλωσε ότι οι απευθείας συνομιλίες είναι διαδικασία κυπριακή, η Τουρκία, ωστόσο, έχει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε ό,τι αφορά το αποτέλεσμά τους.

    «Η Τουρκία δεν είναι απλώς παρατηρητής αλλά είναι μέρος του προβλήματος και πρέπει να είναι μέρος και της λύσης του», είπε ο Κύπριος ΥΠΕΞ ο οποίος μιλούσε στο Βασιλικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων.

    Ο κ. Κυπριανού είπε πως είναι σημαντικό η Αγκυρα να υποστηρίξει τη διαδικασία των συνομιλιών όχι μόνο στα λόγια αλλά να υποστηρίξει την προσπάθεια για εξασφάλιση αποτελέσματος για μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα.

    Η Τουρκία, συνέχισε, θα πρέπει επίσης να συνεργαστεί για εφαρμογή της πολιτικής ισότητας των δυο κοινοτήτων, ε/κ και τ/κ, όπως αυτή καθορίζεται από τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    Ο Κύπριος ΥΠΕΞ είπε ότι μέχρι τώρα αυτό που ακούμε από την Τουρκία είναι η επιδίωξη από πλευράς της μιας λύσης στη βάση ενός νέου συνεταιρισμού που να λαμβάνει υπόψη τις λεγόμενες νέες πραγματικότητες στο νησί, δηλαδή, τα «δυο κράτη και τους δυο λαούς» κάτι που σημαίνει συνομοσπονδία δυο ανεξάρτητων κρατών.

    Στην ομιλία του ο κ. Κυπριανού διερμήνευσε την αποφασιστικότητα της ε/κ πλευράς γα μια λύση του προβλήματος προς όφελος όλων των Κυπρίων, Ε/κ και Τ/κ, η οποία θα συμβάλει στην επικράτηση της ειρήνης στην γύρω περιοχή.

    «Αντί η Κύπρος να είναι πηγή αναταραχής, να είναι πηγή σταθερότητας», είπε ο Κύπριος ΥΠΕΞ ο οποίος επανέλαβε ότι η λύση του Κυπριακού πρέπει να βασίζεται στις αποφάσεις του ΟΗΕ και στις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου και να αποτελεί μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ένα ομόσπονδο κράτος.

    Για τις απευθείας συνομιλίες ο κ. Κυπριανού είπε ότι δεν καθίσαμε στο τραπέζι με μαξιμαλιστικές θέσεις για να υποχωρήσουμε αργότερα ενώ αναφέρθηκε και στα πλεονεκτήματα που θα υπάρξουν από τη λύση του Κυπριακού τόσο για την ίδια την νήσο όσο και για την Τουρκία και την πέριξ αυτών περιοχή.

    Ο ΥΠΕΞ εξήρε τον θετικό ρόλο που διαδραματίζει η Κυπριακή Δημοκρατία ως πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο γεγονός ότι από οικονομικής άποψης, η Κύπρος προσφέρει περισσότερα από ό, τι παίρνει από την Ενωση.

    Αργότερα σήμερα, πραγματοποιείται συνάντηση του κ. Κυπριανού με τον Βρετανό ομόλογό του Ντέιβιντ Μίλιμπαντ.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 19 May 2009 - 19:29:11 UTC