Read the Weekly Financial Report on Greek Markets (by SAE Americas) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 21 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-05-20

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΟΗΕ - ΕΚΘΕΣΗ ΟΥΝΦΙΚΥΠ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
  • [02] ΥΠΕΞ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ ΚΥΠΡΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [03] ΗΠΑ -ΠΣΕΚΑ - 25ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ
  • [04] ΜΑΡΦΙΝ ΛΑΪΚΗ ΒΓΕΝΟΠΟΥΛΟΣ

  • [01] ΟΗΕ - ΕΚΘΕΣΗ ΟΥΝΦΙΚΥΠ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

    Σήμερα τελικά κυκλοφορεί επίσημα η έκθεση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, για την Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο και στο κείμενο που μοιράστηκε ανεπίσημα το βράδυ της Παρασκευής, στα μέλη του Σ..Α., υπάρχουν δύο τροποποιήσεις.

    Η πρώτη είναι η αφαίρεση ολόκληρης της σχετικής παραγράφου για την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την υπόθεση Οραμς. Η δεύτερη αφαιρεί από την παράγραφο που μιλά για την ανάπτυξη πολιτιστικών, αθλητικών και άλλων σχέσεων, που θα μειώσουν το αίσθημα απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων, τη φράση «δεν συνιστά αναγνώριση».

    Παρότι είναι πρωτοφανές να γίνονται αλλαγές σε έκθεση που έχει μοιραστεί - έστω και ανεπίσημα - στο Σ.Α., κάτι ανάλογο είχε γίνει πέρυσι τον Ιούνιο, πάλι με την έκθεση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

    Στο μεταξύ στα χέρια των πέντε μονίμων μελών βρίσκεται το πρώτο προσχέδιο ψηφίσματος που ετοίμασε η Βρετανία. Το κείμενο κινείται σε γενικές γραμμές στο ίδιο μήκος κύματος με το περυσινό, χαιρετίζοντας αυτή τη φορά την πρόοδο στις συνομιλίες, καταβάλλονται ωστόσο προσπάθειες για περαιτέρω βελτιώσεις στα σημεία που αναφέρονται στη μελέτη και ανασκόπηση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Οπως ανέφερε διπλωματική πηγή, από τη στιγμή που ιδιωτικώς δίνονται διαβεβαιώσεις ότι οι όποιες αλλαγές θα γίνουν μετά τη συμφωνία, θα ήταν καλό να τίθεται και γραπτώς.

    Οι πιέσεις που ασκούνται προς τη Γραμματεία από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, για αναδιάρθρωση όλων των ειρηνευτικών επιχειρήσεων, είναι έντονες. Η έκθεση της ειδικής συμβουλευτικής επιτροπής της Γενικής Συνέλευσης, με θέμα την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, που κυκλοφόρησε με ημερομηνία 15 Μαΐου, και όχι μόνο εισηγείται να περικοπούν 875.000 δολάρια από τον προϋπολογισμό της ΟΥΝΦΙΚΥΠ 2009-2010, αλλά αρνείται να συμφωνήσει με την πρόσληψη 3 ανωτέρων πολιτικών συμβούλων, που ήθελε ο Γενικός Γραμματέας, ζητώντας αξιοποίηση ήδη υπαρχόντων. Παράλληλα ζητά από το Γενικό Γραμματέα να προχωρήσει στη μελέτη της αναδιάρθρωσης της Δύναμης, το συντομότερο δυνατό.

    Ανάλογες είναι οι εισηγήσεις και για άλλες ειρηνευτικές επιχειρήσεις, με στόχο την περιστολή των δαπανών του οργανισμού. Για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, αλλά και άλλες επιχειρήσεις, υπάρχουν εισηγήσεις για χρήση φτηνών αεροπορικών γραμμών τσάρτερ κ.α. με στόχο την εξοικονόμηση πόρων.

    [02] ΥΠΕΞ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ ΚΥΠΡΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Μίλιμπαντ επανέλαβε τη δέσμευση της Κυβέρνησής του έναντι των συνομιλιών μεταξύ του Προέδρου Χριστόφρια και του Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και επαίνεσε την αποφασιστικότητα που όπως είπε επέδειξαν οι δυο ηγέτες στις 28 μέχρι τώρα συναντήσεις τους.

    Ο κ. Μίλιμπαντ που μιλούσε σε δημοσιογραφική διάσκεψη μετά τη συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Κυπριανού, απαντώντας σε ερώτηση για το πώς η Βρετανία μπορεί να βοηθήσει ώστε να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα στις συνομιλίες, λαμβάνοντας υπόψη τις καλές σχέσεις της Βρετανίας με την Τουρκία, είπε ότι οι συνομιλίες πρέπει να κατευθύνονται από την Κύπρο και όχι από το εξωτερικό, ότι η βρετανική πλευρά υποστηρίζει μια λύση που θα είναι αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων και ότι θα αξιοποιήσει το ρόλο της από διάφορες θέσεις για να δώσει τα μηνύματα υποστήριξης προς μια λύση που θα είναι αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων.

    Ο κ. Κυπριανού είπε ότι το Κυπριακό συζητήθηκε μεταξύ του ιδίου και του κ. Μίλιμπαντ αλλά και με την Βρετανίδα Υφυπουργό Εξωτερικών Κάρολαϊν Φλίντ. Είναι πράγματι δύσκολη η διαδικασία, είπε. Μπορεί οι συνομιλίες να πάρουν περισσότερο χρόνο. Εχει σημειωθεί πρόοδος έστω και περιορισμένη και υπάρχει δέσμευση για επίτευξη περαιτέρω προόδου τουλάχιστον από την πλευρά μας και επαναλαμβάνω αυτή την πρόθεσή μας.

    Ο κ. Κυπριανού αναμένεται να συναντηθεί με τον ΓΓ της Κοινοπολιτείας Καμαλές Σάρμα.

    [03] ΗΠΑ -ΠΣΕΚΑ - 25ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ

    Ξεκινούν σήμερα στην Ουάσιγκτον οι τριήμερες εργασίες του 25ου συνεδρίου της ΠΣΕΚΑ και της Ενιαίας Συντονιστικής προσπάθειες.

    Περίπου 100 παράγοντες της ελληνοαμερικανικής κοινότητας, μαζί με εκπρόσωπους ομογενειακών οργανώσεων του Καναδά και της Βρετανίας θα έχουν συναντήσεις με σημαίνοντα μέλη του Κογκρέσου, τα οποία θα ενημερώσουν για το Κυπριακό, τα ελληνοτουρκικά, το Μακεδονικό και τις διμερείς σχέσεις των ΗΠΑ με την Ελλάδα και την Κύπρο.

    Στο συνέδριο θα παρευρεθεί και θα μιλήσει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου, ενώ θα παρευρεθούν οι Δήμαρχοι των κατεχομένων πόλεων Αμμοχώστου, Ακανθούς, Λευκόνοικου κι ο Αντιδήμαρχος Μόρφου.

    Μέχρι στιγμής παραμένει αβέβαιο αν θα λάβει χώρα η καθιερωμένη ενημέρωση από υψηλόβαθμο αξιωματούχο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ (πέρυσι είχαν μιλήσει ο υπουργός Αναπληρωτής Εξωτερικών Τζον Νεγρεπόντε κι ο υφυπουργός Ντάνιελ Φριντ), ωστόσο έγινε γνωστό πως το πρωί της Παρασκευής, δεκαμελής ομάδα ηγετικών παραγόντων της Ενιαίας Προσπάθειας, συνοδευόμενη από τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο, θα γίνουν δεκτοί στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ από την Υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, για ημίωρη συνάντηση.

    [04] ΜΑΡΦΙΝ ΛΑΪΚΗ ΒΓΕΝΟΠΟΥΛΟΣ

    Τους στόχους του Ομίλου της Μαρφίν Λαϊκής Τράπεζας οι οποίοι συνέβαλαν στο να ληφθεί η απόφαση για συγχώνευση της Τράπεζας με την Μαρφίν Εγνατία και τη μεταφορά της έδρας του Ομίλου στην Ελλάδα ανέλυσε ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης και των μετόχων της Μαρφίν Λαϊκής ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος του Ομίλου Ανδρέας Βγενόπουλος.

    Οπως είπε ο κ. Βγενόπουλος, «η προτεινόμενη αναδιοργάνωση του Ομίλου έχει τρεις στόχους».

    Ο πρώτος στόχος είναι η βελτίωση της στρατηγικής ευελιξίας του Ομίλου ενόψει της ενδεχόμενης επέκτασης του και στον ελληνικό χώρο και στην περιοχή της Νοτιανατολικής Ευρώπης.

    Ο δεύτερος στόχος αφορά τη σημαντική ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης του Ομίλου, περίπου κατά 10%, με το δείκτη των συνολικών εποπτικών κεφαλαίων να ανέρχεται από 11,3% σε περίπου 12% κυρίως λόγω ενός νομικού προσώπου ή κυρίως λόγω της διαφοράς σε ό,τι αφορά την αντίληψη της κεφαλαιακής επάρκειας της τράπεζας.

    Ο τρίτος στόχος, όπως ανέφερε, αφορά τη «σημαντική ευελιξία που προσφέρεται από τη λειτουργία και εισαγωγή των μετοχών της Τράπεζας στην Ελλάδα, καθώς, όπως εξήγησε, εκεί υπάρχει η δυνατότητα για αγορά ιδίων μετοχών, οι οποίες πέρα από την αναπόφευκτη στήριξη στην τιμή της μετοχής, παρέχουν και σαν αποτέλεσμα, νομοθετικά κατοχυρωμένο, τη δυνατότητα να χρησιμοποιηθούν και για λόγους επέκτασης.

    Ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της Μαρφίν Λαϊκής υπογράμμισε ότι η μεταφορά της έδρας του Ομίλου, πρόκειται για μια τυπική αλλαγή καθώς επί της ουσίας τόσο σε ό,τι αφορά τις εργασίες του Ομίλου στην Κύπρο αλλά και διεθνώς «δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 20 May 2009 - 11:29:41 UTC