Visit the Greek American Women's Network (GAWN) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-05-19

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [02] ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ ΩΡΕΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ
  • [03] ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ
  • [04] ΑΜΚΕ 2009 ΥΠΟΔΟΜΕΣ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Ανεπίτρεπτο, χαρακτήρισε από την Κοπεγχάγη, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, να συνεχίζεται και σήμερα στην Κύπρο, χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η στρατιωτική κατοχή από χώρα που επιδιώκει να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή οικογένεια.

    Ο κ. Παπούλιας στην αντιφώνησή του κατά το επίσημο δείπνο που παρέθεσε στο πλαίσιο της επίσκεψης του η Βασίλισσα της Δανίας Margrethe II, εξέφρασε την ελπίδα η κινητικότητα που έχει αναπτυχθεί το τελευταίο διάστημα, θα ανοίξει ένα παράθυρο ευκαιρίας για λύση του Κυπριακού, που θα επιτρέψει σε Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους να συμβιώσουν αρμονικά και ειρηνικά σε ευρωπαϊκό περιβάλλον ασφάλειας.

    «Είναι ανεπίτρεπτο να συνεχίζεται και σήμερα στην Κύπρο, χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η στρατιωτική κατοχή, και μάλιστα, από χώρα που επιδιώκει να ενταχθεί στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Να υπάρχει ακόμα ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, η Λευκωσία, χωρισμένη από τείχη», είπε ο κ. Παπούλιας και επεσήμανε πως «η παράταση της διχοτόμησης και της κατοχής προσβάλλει το δημοκρατικό χαρακτήρα της Ενωσης και τραυματίζει τις βαθύτερες αξίες της».

    O Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας εξέφρασε, επίσης, την ελπίδα «ότι η κινητικότητα που έχει αναπτυχθεί το τελευταίο διάστημα, θα ανοίξει ένα παράθυρο ευκαιρίας για λύση του προβλήματος. Μια λύση δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική που θα επιτρέψει στο λαό της νήσου, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, να συμβιώσουν αρμονικά και ειρηνικά σε ένα ευρωπαϊκό περιβάλλον ασφάλειας, ανάπτυξης και ευημερίας».

    Επεσήμανε πως Ελλάδα και Δανία μοιράζονται τις ίδιες ανησυχίες για τη διεθνή ασφάλεια, τη σταθερότητα και ανάπτυξη, τις φυσικές καταστροφές, τις περιβαλλοντικές μεταβολές, με θεμελιώδη αρχή το σεβασμό της διεθνούς έννομης τάξης, καθώς και ότι υπερασπίζονται την τήρηση των κανόνων διεθνούς δικαίου, το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των αρχών της δημοκρατίας.

    «Είναι πεποίθησή μας ότι η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και της ίδιας της δημοκρατίας, προϋποθέτει το σεβασμό στη διαφορετικότητα και την καταπολέμηση του φανατισμού και της μισαλλοδοξίας. Πιστεύουμε στην ειρηνική επίλυση των διαφορών και επικεντρώνουμε τις πολιτικές μας πρωτοβουλίες στη δημιουργία συνθηκών ασφάλειας και σταθερότητας», τόνισε ο κ. Παπούλιας και πρόσθεσε πως «στο πλαίσιο των αρχών αυτών συμβάλουμε στην ενίσχυση του ρόλου και της φωνής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στον κόσμο».

    Εξέφρασε, τέλος, την πεποίθηση ότι η επίσκεψή του θα συμβάλει στην περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας σε όλους τους τομείς και θα ενισχύσει τους δεσμούς φιλίας των δύο χωρών και των λαών τους.

    [02] ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ ΩΡΕΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

    Τις ώρες ψηφοφορίας (τοπικές ώρες) στα Εκλογικά Κέντρα Εξωτερικού στις Ευρωεκλογές της 6ης Ιουνίου, γνωστοποίησε ο Γενικός Eφορος Εκλογών.

    Oπως αναφέρει επίσημη ανακοίνωση, στην Ελλάδα, Βουλγαρία και Κατάρ, η ψηφοφορία θα ξεκινήσει στις 8.00π.μ. και θα διαρκέσει μέχρι τις 8.00μ.μ, με διάλειμμα μιας ώρας μεταξύ 1.00μμ 2.00 μμ.

    Σε Ουγγαρία, Τσεχία, Βέλγιο, Γερμανία, Ιταλία, οι κάλπες θα ανοίξουν στις 9.00 πμ και θα κλείσουν στις 7.00μμ με διάλειμμα από τη 1.00μμ 2.00μμ. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η ψηφοφορία θα ξεκινήσει στις 9.00πμ και θα ολοκληρωθεί στις 6.00μμ με μιας ώρας διακοπή μεταξύ 1.00μμ και 2.00 μμ.

    Τέλος, στη Ρωσία και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, οι κάλπες θα ανοίξουν στις 9.00πμ και θα κλείσουν στις 9.00μμ με διάλειμμα από τις 2.00μμ μέχρι τις 3.00μμ.

    [03] ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ

    Πρόοδος στο ζήτημα της κατεχόμενης Αμμοχώστου θα επενεργούσε θετικά στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, εκτιμά η ομάδα Φιλίας Γερμανίας - Κύπρου στο γερμανικό Κοινοβούλιο. Η γερμανική ομάδα εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με τη συνάντηση αντιπροσωπείας του Δήμου Αμμοχώστου, υπό τον Δήμαρχο Αλέξη Γαλανό, με μέλη της Ομάδας Φιλίας που πραγματοποιήθηκε στις 14 Μαΐου 2009, στα κεντρικά κτήρια της Βουλής στο Βερολίνο.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Δήμαρχος Αμμοχώστου, ο οποίος συνοδευόταν από το μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου Κώστα Χατζηκακού, ενημέρωσε τα μέλη της Ομάδας τόσο για το ζήτημα της Αμμοχώστου όσο και για τις πρόσφατες προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού.

    Η ανακοίνωση υπενθυμίζει ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σε επανειλημμένα ψηφίσματα από το 1983 χαρακτήρισε τη στρατιωτική κατοχή της Αμμοχώστου από τουρκικά στρατεύματα, καθώς και το στάτους κβο ως μη αποδεκτά και ζήτησε την επιστροφή των νομίμων κατοίκων της. Από την περιοχή Βαρώσια της Αμμοχώστου εκδιώχθηκε το 1974 όλος ο πληθυσμός, η δε περιοχή είναι περιφραγμένη και φυλάσσεται από στρατιωτικούς. Από τότε, ιδιαίτερα αυτή η περιοχή, έχει αφεθεί στα στοιχεία της φύσης και έχει ερημώσει.

    [04] ΑΜΚΕ 2009 ΥΠΟΔΟΜΕΣ

    Ενα πλήρες ανακαινισμένο και υψηλών απαιτήσεων Ολυμπιακό Κολυμβητήριο Λεμεσού είναι έτοιμο να φιλοξενήσει τους αγώνες κολύμβησης των 13ων Αγώνων Μικρών Κρατών Ευρώπης (ΑΜΚΕ), αναφέρει ανακοίνωση του γραφείου Τύπου των Αγώνων.

    Η κολύμβηση θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό και το νικητή στην τελική κατάταξη στον πίνακα των μεταλλίων, κάτι που έγινε και στο Μονακό προ διετίας. Το Ολυμπιακό Κολυμβητήριο διαθέτει καινούργια αποδυτήρια, γραμματεία, πισίνα και προθερμαντήριο, καθώς και όλους γενικά τους βοηθητικούς χώρους.

    Στο μεταξύ στις αμέσως επόμενες μέρες αναμένεται να ανακοινωθεί η ομάδα που θα εκπροσωπήσει την Κύπρο και θα αποτελείται από 15 αθλητές και αθλήτριες.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 19 May 2009 - 11:29:16 UTC