Read the North Atlantic Treaty (4 April 1949) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-03-18

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
  • [02] ΚΑΜΙΝΑΡΑ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • [03] ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΠΡΕΣΒΗΣ ΗΠΑ
  • [04] ΤΣΟΛΑΚΗΣ - ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΠΤΗΣΕΩΝ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

    Τη μόνιμη συλλογή κυπριακών αρχαιοτήτων στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας, εγκαινίασαν το μεσημέρι της Τετάρτης ο Πρόεδρος της Ελλάδας Κάρολος Παπούλιας και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.

    Μιλώντας κατά τη διάρκεια των εγκαινίων, ο Πρόεδρος Χριστόφιας επεσήμανε ότι η Τουρκία έχει καθήκον και υποχρέωση να εγκαταλείψει την πολιτική της σύλησης της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου και να πάρει μέτρα για την αναστήλωση των μνημείων στα κατεχόμενα.

    [02] ΚΑΜΙΝΑΡΑ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

    Με ένα χρονοδιάγραμμα για εφαρμογή μέτρων προς αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και των συνεπειών της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει στο Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ τρόπους αντίδρασης της Ευρώπης στην κρίση αυτή. Στο Συμβούλιο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί 19-20 Μαρτίου η Επιτροπή θα καλέσει τους ηγέτες της ΕΕ να παραμείνουν ενωμένοι απέναντι στην κρίση, να κινηθούν γρήγορα στο θέμα της μεταρρύθμισης της χρηματοπιστωτικής αγοράς και να επιδείξουν ενωτικό πνεύμα σε παγκόσμιο επίπεδο κατά τη σύνοδο του G20, που θα πραγματοποιηθεί στο Λονδίνο στις 2 Απριλίου.

    Σε δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ, η Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο Ανδρούλα Καμιναρά μίλησε για την ταχύτητα αντίδρασης της Επιτροπής στο θέμα της κρίσης, για το περιεχόμενο των προτάσεων που προτείνει και για την έκκληση όπως οι ηγέτες της ΕΕ μιλούν με μια φωνή για το θέμα αυτό. «Ποτέ η Επιτροπή δεν έχει ετοιμάσει με τέτοιο ρυθμό καινούργια νομοθεσία, είναι πρωτόγνωρο αυτό», δήλωσε η κ. Καμιναρά.

    Σύμφωνα με την έκθεση, οι λόγοι της κρίσης εντοπίζονται μεταξύ άλλων στο γεγονός ότι η αξιολόγηση του ρίσκου για δανειοδότηση και χρηματοοικονομικό προϊόν δεν γινόταν με σωστό τρόπο, αφού οι εταιρείες που έκαναν τον έλεγχο του ρίσκου δεν ήταν ανεξάρτητες, ο τρόπος αξιολόγησης των τραπεζών και πληρωμής των στελεχών των τραπεζών προωθούσε την ανάληψη ρίσκου και το πακέτο αμοιβών των πλείστων τραπεζιτών είχε άμεση σχέση με τα δάνεια που θα παραχωρούσαν, τους νέους πελάτες που θα εξασφάλιζαν και όχι με τις εγγυήσεις για αποπληρωμή των δανείων. Η κ. Καμιναρά είπε χαρακτηριστικά ότι λόγω της κρίσης από τον Αύγουστο του 2007 μέχρι σήμερα χάθηκαν από τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια 16 τρις ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σε 1,5 φορά το ΑΕΠ της Ευρώπης.

    «Η Κύπρος», συνέχισε, «για την ώρα επηρεάζεται λιγότερο από τα υπόλοιπα κράτη, αλλά οπωσδήποτε θα επηρεαστεί». «Εάν επηρεάζεται η οικονομική κατάσταση του μέσου Αγγλου, τότε αυτός δεν θα έρθει στην Κύπρο για διακοπές πχ. Αρα, έχει επίπτωση και στην Κύπρο. Είναι αλληλένδετα αυτά», πρόσθεσε. Η κ. Καμιναρά ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι οποιοδήποτε πακέτο στοχεύει στην στήριξη της οικονομίας των κρατών μελών, έχει μεγάλη σημασία στην κυπριακή οικονομία, προσθέτοντας ότι «και η Κύπρος πρέπει να λάβει μέτρα για να αντεπεξέλθει στα νέα δεδομένα».

    [03] ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΠΡΕΣΒΗΣ ΗΠΑ

    Η Δήμαρχος Λευκωσίας Ελένη Μαύρου, σε συνάντηση που είχε με τον Πρέσβη των ΗΠΑ στην Κύπρο Frank Urbancic έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα δικοινοτικά προγράμματα που εφαρμόζονται στις δύο πλευρές της Λευκωσίας, τόσο εκείνο του Ενιαίου Ρυθμιστικού Σχεδίου Λευκωσίας όσο και του Αποχετευτικού συστήματος της πόλης. Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του Δήμου Λευκωσίας η κ. Μαύρου στη συνάντηση αναφέρθηκε στα διάφορα προβλήματα που αντιμετωπίζει η πόλη και οι κάτοικοι της από τη διαίρεση ενώ έκανε έκαμε αναφορά στα έργα που βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη και το αναπτυξιακό πρόγραμμα για την πόλη.

    Η Δήμαρχος Λευκωσίας αναφέρθηκε επίσης στα δικοινοτικά προγράμματα που εφαρμόζονται στις δύο πλευρές της Λευκωσίας, τόσο εκείνο του Ενιαίου Ρυθμιστικού Σχεδίου Λευκωσίας όσο και του Αποχετευτικού συστήματος της πόλης.

    Ο κ. Urbancic ευχαρίστησε την κ. Μαύρου για τις πολύπλευρες προσπάθειες της για ανάπτυξη της Λευκωσίας και συμφωνήθηκε να βρίσκονται σε συνεχή επαφή για θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

    [04] ΤΣΟΛΑΚΗΣ - ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΠΤΗΣΕΩΝ

    Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Διερεύνησης Αεροπορικών Δυστυχημάτων Ακριβός Τσολάκης δήλωσε πως «πολλά ακόμα πρέπει να γίνουν» στο θέμα της ασφάλειας των πτήσεων στην Κύπρο. Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, με αφορμή την επίδοση αναμνηστικής πλακέτας στον ίδιο από τον Υπουργό Συγκοινωνιών και Εργων Νίκο Νικολαΐδη για τη συμβολή του στη βελτίωση της ασφάλειας των πτήσεων στην Κύπρο, ο κ. Τσολάκης είπε ότι «έκανα και εγώ μερικές προσπάθειες να συμβάλω στο θέμα της ασφάλειας πτήσεων στην Κύπρο». Ερωτηθείς σε ποιο επίπεδο βρίσκεται σήμερα η ασφάλεια των πτήσεων στην Κύπρο, είπε ότι «οι Κύπριοι πιλότοι είναι αξιέπαινοι και έχουν βαθιά κουλτούρα ασφάλειας πτήσεων, αλλά πολλά ακόμα πρέπει να γίνουν».

    Πρόσθεσε ότι υπάρχουν πολλές παράμετροι που εξασφαλίζουν την ασφάλεια των πτήσεων, «δεν είναι μόνο τα αεροπλάνα και οι πιλότοι, είναι και τα αεροδρόμια, η οργάνωση, οι εταιρείες υποστήριξης, οι τεχνικές υπηρεσίες και χίλια-δυο άλλα πράγματα». «Όλοι αυτοί οι τομείς», συνέχισε, « χρειάζονται επεμβάσεις επί μονίμου βάσεως, όχι μόνο στην Κύπρο αλλά σε όλο τον κόσμο, ειδικότερα σε περιόδους κρίσης όπως είναι τώρα», επισημαίνοντας ότι «χρειάζεται πάρα πολύ μεγάλη προσοχή». Εξέφρασε, παράλληλα, την ελπίδα η νέα διάρθρωση της Κυπριακής Πολιτικής Αεροπορίας να συμβάλει στη δημιουργία «μιας σύγχρονης πολιτικής αεροπορίας που να είναι σωστά επανδρωμένη ούτως ώστε να λειτουργεί και σωστά».

    Κληθείς να σχολιάσει την επίδοση τιμητικής πλακέτας στην οικογένεια του αδικοχαμένου αεροσυνοδού του μοιραίου Μπόινγκ της ``Helios`` Ανδρέα Προδρόμου, ο κ. Τσολάκης είπε ότι «αυτό το παιδί από ό,τι φάνηκε και από τη ζωή του ολόκληρη αλλά και από τη συμπεριφορά του τα τελευταία λεπτά της πτήσης, έχω βασικές εντυπώσεις, συνέβαλε στο να κτυπήσει το αεροπλάνο σε ακατοίκητο χώρο και να αποφευχθούν χειρότερα γεγονότα τα οποία ούτε καν τολμώ να σκεφτώ».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 18 March 2009 - 14:29:21 UTC