Read the New Military Service Law (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-03-18

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΤΑΛΑΤ - ΚΕΒΕ
  • [02] ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [03] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΑΘΗΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΤΑΛΑΤ - ΚΕΒΕ

    Το όραμά του για την Κύπρο του αύριο είναι μια κοινή πατρίδα, όπου όλα τα Κυπριόπουλα θα γεννιούνται ίσα και όλοι οι συμπατριώτες μας θα τυγχάνουν έμπρακτου σεβασμού του δικαιώματος για μια αξιοπρεπή διαβίωση, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας σε ομιλία του στη συνάντηση του ΚΕΒΕ με το Τ/κ επιμελητήριο, όπου υπογράφθηκε συμφωνία για κοινό πρόγραμμα, στην παρουσία των ηγετών των δύο κοινοτήτων.

    Η συνάντηση έγινε στο Ινστιτούτο Γκαίτε, στη Λευκωσία.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας σημείωσε την πολύχρονη σχέση φιλίας και κοινών αγώνων για επαναπροσέγγιση των δύο κοινοτήτων και επανένωση της χώρας μας που τον συνδέει με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και είπε ότι θεωρεί τον επιχειρηματικό κόσμο ως μια ομάδα ανθρώπων με δυναμισμό και δημιουργικότητα, η οποία συνεισφέρει σημαντικά στη διεύρυνση της οικονομικής δραστηριότητας και στην αυξανόμενη ευημερία για όλους.

    «Η δική μου φιλοσοφία διακυβέρνησης σε θέματα οικονομίας είναι η στήριξη της μικτής οικονομίας και οι πρόσφατες παγκόσμιες εξελίξεις προσδίδουν εγκυρότητα σε αυτές τις επιλογές μας», ανέφερε, προσθέτοντας ότι η παραγωγή νέου πλούτου πρέπει να συνοδεύεται με οφέλη ανάπτυξης και πιο αξιοπρεπούς διαβίωσης για όλο τον πληθυσμό και πρωτίστως για τους εργαζόμενους, αλλά και για άλλες ομάδες όπως οι συνταξιούχοι, οι φοιτητές κ.ά.

    ``Ο επιχειρηματικός κόσμος είναι, επίσης, ο φυσικός σύμμαχός μας στην προσπάθειά μας να οικοδομήσουμε την ενιαία κυπριακή οικονομία, όπου όλοι θα απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα στην εργασία, στην αμοιβή, στη σύνταξη και στην κοινωνική προστασία. Ο επιχειρηματικός κόσμος αντιλαμβάνεται καλύτερα από όλους ότι δεν πρέπει να υπάρχουν αφύσικοι, τεχνητοί περιορισμοί στη διακίνηση και στις προσωπικές ευκαιρίες``.

    Η πρότασή του για το Κυπριακό, είπε, είναι για ένα ενωμένο ομοσπονδιακό κυπριακό κράτος, κοντά στους πολίτες του, ένα κράτος με συνειδητό κοινωνικό ρόλο, ένα κράτος από όλους τους Κυπρίους για όλους τους Κυπρίους.

    Αναφερόμενος στους τελευταίους 12 μήνες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι με τον κ. Ταλάτ έχουν πετύχει να δημιουργήσουν μια νέα δυναμική, η οποία τυγχάνει της στήριξης του λαού και της διεθνούς κοινότητας.

    ``Πρώτον, ο ΓΓ των ΗΕ και το Συμβούλιο Ασφαλείας υιοθέτησαν την αντίληψη ότι η προσπάθεια είναι από τους Κυπρίους για τους Κυπρίους. Αυτό είναι μια σημαντική θετική εξέλιξη. Στο παρελθόν, ο ρόλος μας, ο ρόλος των Κυπρίων, περιοριζόταν στο να αντιδρούμε σε προτάσεις τρίτων. Τώρα μιλάμε απευθείας και υποβάλλουμε ο ένας απευθείας στον άλλο τις προτάσεις μας συνοδευόμενες από επιχειρηματολογία, γιατί πιστεύουμε ότι αυτές είναι προς όφελος του συνόλου του λαού μας``.

    Το άλλο σημαντικό καινούργιο στοιχείο, πρόσθεσε, είναι ότι πριν αρχίσει τις συνομιλίες με τον κ. Ταλάτ το Σεπτέμβριο του 2008, κατάφεραν να επαναβεβαιώσουν και να διευκρινίσουν την κοινή βάση των συνομιλιών ``που είναι το ένα κοινό δικοινοτικό, διζωνικό, ομοσπονδιακό κράτος με μια διεθνή προσωπικότητα, μια κυριαρχία και μια ιθαγένεια και με πολιτική ισότητα, όπως αυτή προσδιορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών``.

    Οσον αφορά τις συνομιλίες, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι στις 25 περίπου συναντήσεις έχουν πετύχει συγκλίσεις σε ορισμένα θέματα, παρόλο που παραμένουν διαφορές σε αρκετά ακόμη βασικά θέματα. Υπάρχουν ακόμα σημαντικές πτυχές του προβλήματος που δεν έχουμε αγγίξει, πρόσθεσε.

    ``Διαπιστώνεται, για να είμαστε ειλικρινείς, μια διαφορά φιλοσοφίας στις εκατέρωθεν προσεγγίσεις μας. Η δική μου έμφαση είναι για ένα λειτουργικό ομοσπονδιακό κράτος με ουσιαστικές αρμοδιότητες τις οποίες θα ασκούμε από κοινού``. Αυτό - σημείωσε - είναι αναγκαίο για να εκπληρώνουμε τις διεθνείς μας υποχρεώσεις και ειδικά να μπορούμε να συμμετάσχουμε και να συνεισφέρουμε στη συλλογική προσπάθεια της ευρωπαϊκής οικογένειας. ``Το κεντρικό κράτος θα πρέπει να διασφαλίζει την ενότητα της χώρας, ασκώντας τις αναγκαίες αρμοδιότητες που έχουν όλα τα κράτη συμπεριλαμβανομένων και των ομοσπονδιακών στους τομείς της εξωτερικής πολιτικής, υπηκοότητας, ελέγχου των εθνικών πηγών πλούτου, αλλά, όπως ήδη είπα, και των κοινωνικών πολιτικών ενσωμάτωσης και αλληλεγγύης των πληθυσμιακών μας ομάδων``.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας εξέφρασε αισιοδοξία ότι με καλή θέληση ``θα βρούμε τους αναγκαίους συμβιβασμούς. Χωρίς να έχω τη μαγική συνταγή, πιστεύω ότι με το διάλογο και με καλή θέληση πρέπει να κτίζουμε εβδομάδα με εβδομάδα, θέμα με θέμα, προτάσσοντας το κοινό καλό και υποβάλλοντας στις συνομιλίες θέσεις βασισμένες στη λογική και στο δίκαιο``.

    Επανέλαβε ότι η κυπριακή Κυβέρνηση υποστηρίζει την ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας για να καταστεί πλήρες μέλος της ΕΕ, διότι αυτό θα ωφελήσει την ίδια τη χώρα και το λαό της, ενώ βλέπει οφέλη από μια διαρκή ειρηνική συνεργασία σε όλους τους τομείς ανάμεσα στην Κύπρο, την Τουρκία και την Ελλάδα.

    ``Αλλά η ένταξη δεν μπορεί να είναι «α λα κάρτ». Η Τουρκία έχει υποχρεώσεις προς την ΕΕ. Εχει και διμερείς υποχρεώσεις προς την Κυπριακή Δημοκρατία που θα πρέπει, επίσης, να εκπληρώσει``.

    Εξέφρασε, τέλος, την πεποίθησή του για την ευόδωση των κοινών προσπαθειών για μια επανενωμένη και ευδαιμονούσα ομοσπονδιακή Κύπρο.

    Ομιλία Ταλάτ ------ Κάθε μέρα χωρίς τη λύση είναι μια χαμένη μέρα και όσο πιο πολύ καθυστερεί η λύση, τόσο πιο δύσκολο γίνεται, ανέφερε στη δική του ομιλία του ο Τ/κ ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

    Πρέπει - είπε - να επωφεληθούμε από τις ιστορικές συμπτώσεις και την αρμονία, χωρίς να ξεχάσουμε ότι ο χρόνος που περνά λειτουργεί ενάντια στη λύση. ``Πρέπει να εργαστούμε πολύ και να πετύχουμε τη λύση``.

    Η πιθανότητα επιτυχίας των συνομιλιών συσχετίζεται με την επιτυχία των επιχειρηματιών, πρόσθεσε ο κ. Ταλάτ, αναφέροντας ότι όποιες και αν είναι οι συνθήκες για μια συμφωνία, αν ο επιχειρηματικός κόσμος δεν πετύχει να αναπτύξει την κυπριακή οικονομία, αν δεν ανταποκριθούν στις προσδοκίες των Τ/κ και των Ε/κ, ``θα είναι πολύ δύσκολο να εφαρμόσουμε τη συμφωνία. Ισως θα μας κατηγορήσουν ότι δεν πετύχαμε καλή συμφωνία``.

    Αντίθετα, συνέχισε, η επιτυχία του επιχειρηματικού κόσμου θα ενισχύσει την επιτυχία των δύο ηγετών και θα καταργήσει τις αδυναμίες τους. Αν η σημερινή συνάντηση, πρόσθεσε, μπορεί να αποτελέσει την αφετηρία για τη συνεργασία μέσα στον επιχειρηματικό κόσμο, τότε αυτό μπορεί άνετα να θεωρηθεί η αφετηρία της διαδικασίας της λύσης.

    Αναφερόμενος στην παγκόσμια οικονομική κρίση, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι η ανθρωπότητα πρέπει να δημιουργήσει σε συνεργασία ένα καλύτερο κόσμο και η συμβολή Ε/κ και Τ/κ σ αυτή τη συνεργασία θα είναι η νέα ενωμένη Κύπρος, κατά την έκφρασή του. ``Η νέα και ενωμένη Κύπρος όχι μόνο θα δημιουργήσει μια νέα ατμόσφαιρα για νέες εργασίες στην ευρύτερη περιοχή μας, αλλά θα αποτελέσει κέντρο έλξης στην ανατολική Μεσόγειο``.

    Πρέπει να ομολογήσω ότι αυτή η διαδικασία έχει τις δυσκολίες της, ανέφερε ο κ. Ταλάτ, παραδεχόμενος ότι υπάρχουν πολιτικές δυσκολίες. ``Πρέπει να εμπιστευτούμε πιο πολύ ο ένας τον άλλο για πετύχουμε τη μετάβαση από συνθήκες σύγκρουσης σε συνθήκες συνεργασίας. Ομως, για να κτίσουμε αυτή την εμπιστοσύνη, πρέπει να καταφέρουμε την εξασφάλιση πολιτικής συμφωνίας. Μπορεί κάποιοι να υποθέσουν ότι αντιμετωπίζουμε ένα δίλημμα, αλλά είμαστε αποφασισμένοι με το Δημήτρη να το ξεπεράσουμε``.

    Οικονομικές ανισορροπίες, πρόσθεσε, αποτελούν απειλή και για να καταλήξουμε σε συμφωνία, αλλά και τη λειτουργικότητά της. Με τις μεταβατικές περιόδους, συνέχισε, μπορούμε να καταργήσουμε τις οικονομικές ανισορροπίες.

    Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις και στο κεφάλαιο Διακυβέρνηση, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι το θεωρεί την ουσία του Κυπριακού, προσθέτοντας ότι υπήρξαν συγκλίσεις σε αρκετά σημεία, αλλά και αποκλίσεις, πράγμα που αναμενόταν, ``καθώς συζητούσαμε την ουσία, την κύρια πηγή του Κυπριακού``. Εξάλλου, είπε, ``αν δεν ήταν δύσκολο, θα έπρεπε να λυθεί και το κυπριακό πριν από πολύ καιρό``.

    Ο κ. Ταλάτ είπε ότι το πιο δύσκολο απ όλα τα κεφάλαια είναι το περιουσιακό. ``Πραγματικά δυσκολευτήκαμε πολύ με το περιουσιακό. Ομως, συζητήσαμε και καταλάβαμε ο ένας τον άλλο. Αν λάβουμε υπόψη τη στενή σχέση του περιουσιακού ζητήματος με την οικονομία, θα γίνει καλύτερα κατανοητό το ό,τι είμαστε αντιμέτωποι με ένα πολύ δύσκολο πρόβλημα``.

    Δεν μπορεί - συνέχισε - να προβλέψει τι θα γίνει με τα θέματα που αφορούν την ΕΕ, όμως, είπε, η τ/κ πλευρά «είναι αποφασισμένη και θα καταβάλουμε προσπάθεια για τη λύση του Κυπριακού» και πρόσθεσε, ``επειδή και ο φίλος μου ο Δημήτρης εκφράζει την ίδια διαβεβαίωση με κάθε ευκαιρία, αυτό επικυρώνει την κοινή μας αποφασιστικότητα``.

    Στην αρχή της ομιλίας του, ο Τ/κ ηγέτης αντιμετώπισε πρόβλημα με το μικρόφωνό του το οποίο δεν ακουγόταν. Τότε επενέβη ο Πρόεδρος Χριστόφιας, ο οποίος λέγοντας στα αγγλικά ``άσε με να σε σώσω άλλη μια φορά`` τού έδωσε το δικό του, προκαλώντας γέλια στην αίθουσα και την απάντηση του κ. Ταλάτ ``είναι καλύτερα τώρα``.

    [02] ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Το μήνυμα ότι «οι σχέσεις της Τουρκίας τόσο με την Ελλάδα όσο και με την Ευρώπη περνούν και από την Κύπρο» έστειλε η Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Ντόρα Μπακογιάννη, κατά τη διάρκεια ομιλίας της στο 8o Συνέδριο για Θέματα Ασφαλείας EXPOSEC 2009, που πραγματοποιείται στο Ζάππειο Μέγαρο.

    Η κ. Μπακογιάννη υπογράμμισε πως κύριος στόχος της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας παραμένει «η επανένωση της Κύπρου με τρόπο δίκαιο, βιώσιμο και λειτουργικό, στη βάση μιας δικοινοτικής - διζωνικής ομοσπονδίας» και επανέλαβε τη στήριξη της ελληνικής Κυβέρνησης στις προσπάθειες «του Προέδρου Χριστόφια και της κυπριακής ηγεσίας για τον τερματισμό της απαράδεκτης κατάστασης που συνεχίζεται εδώ και 34 χρόνια».

    «Επιδιώκουμε μια λύση που θα είναι προς όφελος όλων των κατοίκων του νησιού. Μια λύση που θα γκρεμίσει το τείχος της κατοχής. Μια λύση κυπριακή που θα εγγυάται την ασφάλεια και την ευημερία όλων των Κυπρίων μέσα στο κοινό ευρωπαϊκό τους μέλλον», επεσήμανε η Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας.

    Η κ. Μπακογιάννη απευθυνόμενη στους συμμετέχοντες του συνεδρίου είπε ότι γνωρίζει τις ευαισθησίες τους για τις σχέσεις της Ελλάδας με τη Τουρκία, τονίζοντας πως «τα τελευταία χρόνια, καταφέραμε να καταστήσουμε ευρωπαϊκά προαπαιτούμενα μια σειρά από ζητήματα ελληνικού ενδιαφέροντος σε σχέση με την συμπεριφορά της Τουρκίας».

    [03] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΑΘΗΝΑ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας μετέβη το πρωί για την Αθήνα, όπου με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια θα τελέσει τα εγκαίνια της Κυπριακής Συλλογής στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

    Κατά την αναχώρηση του δεν προέβη σε δηλώσεις.

    Την Πέμπτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει στην Εαρινή Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου των ηγετών των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Στη διάρκεια της διήμερης Συνόδου θα συζητηθούν τα θέματα της οικονομικής και χρηματοπιστωτικής κατάστασης και της ενέργειας, καθώς και τα ζητήματα που άπτονται της προετοιμασίας της Συνόδου της Κοπεγχάγης για τις Κλιματικές Αλλαγές. Στην ημερήσια διάταξη βρίσκονται επίσης τα θέματα των εξωτερικών σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η Συνθήκη της Λισαβόνας.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας επιστρέφει στην Κύπρο το βράδυ της ερχόμενης Παρασκευής.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 18 March 2009 - 10:29:15 UTC