Read about Imvros and Tenedos: Violations of the Lausanne Treaty Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-01-29

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΚΛΟΓΕΣ - ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΑ
  • [02] ΕΕ - ΚΥΠΡΟΣ - ΚΟΣΣΟΒΟ
  • [03] ΚΥΠΡΟΣ - ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΠΕΚΙΝΟΥ

  • [01] ΕΚΛΟΓΕΣ - ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΑ

    Υπηρεσία εκλογών και εκπρόσωποι εκλογικών επιτελείων συμφώνησαν για τις προϋποθέσεις βάσει των οποίων ένα ψηφοδέλτιο θα κρίνεται έγκυρο ή άκυρο στις προεδρικές εκλογές της 17ης Φεβρουαρίου.

    ``Η θέση όλων είναι η πρόθεση του ψηφοφόρου να γίνει αποδεκτή ως έγκυρο ψηφοδέλτιο, μέσα στα πλαίσια βέβαια της σχετικής νομοθεσίας``, ανέφερε σε δηλώσεις από σύσκεψη ο Γενικός Εφορος Εκλογής, Λάζαρος Σαββίδης, διευκρινίζοντας ότι τα σύμβολα που καθορίζονται από τη σχετική νομοθεσία είναι τα +, Χ και το ν.

    Οπως είπε ο κ. Σαββίδης, στη σύσκεψη παρουσιάστηκαν παραδείγματα ψηφοδελτίων από προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, και ύστερα από την προσθήκη μερικών παραδειγμάτων από τα επιτελεία, καταρτίστηκε ο κατάλογος με τα παραδείγματα που θα σταλούν στους προεδρεύοντες των εκλογικών κέντρων, ``ούτως ώστε να υπάρχει ομοιομορφία στη λήψη των αποφάσεων`` ως προς το ποιο ψηφοδέλτιο θα κρίνεται έγκυρο ή άκυρο.

    Εξήγησε ότι αν ένα σύμβολο εισέλθει σε δύο στήλες υποψηφίων, τότε θα εξετάζεται που βρίσκεται το κέντρο βάρους του συμβόλου και αναλόγως θα κατακυρώνεται υπέρ του αντίστοιχου υποψηφίου. ``Αν η γραμμή οποιουδήποτε συμβόλου περάσει και σε τρίτη στήλη τότε αυτόματα το ψηφοδέλτιο θεωρείται άκυρο``, πρόσθεσε ο κ. Σαββίδης.

    Τόνισε, ωστόσο, ότι η θέση των προεδρευόντων στα εκλογικά κέντρα είναι η τελική. ``Εάν υπάρξει οποιαδήποτε αμφισβήτηση από οποιονδήποτε αντιπρόσωπο, αυτό θα μελετηθεί από τον προεδρεύοντα (του εκλογικού κέντρου) και θα λάβει την απόφαση εκείνη τη στιγμή κατά τη διάρκεια της καταμέτρησης των ψηφοδελτίων και μάλιστα επί του ψηφοδελτίου εάν υπάρχει ένσταση θα καταγραφεί, αλλά η απόφαση θα είναι η τελική και δεν αλλάζει από οποιονδήποτε``, συμπλήρωσε ο Γενικός Εφορος Εκλογής.

    Εξάλλου, ο κ. Σαββίδης είπε ότι θα διανεμηθεί ειδικό έντυπο στα επιτελεία των υποψηφίων, με βάση το οποίο αυτά θα καθορίσουν ποιοι θα είναι οι αντιπρόσωποί τους σε κάθε εκλογικό κέντρο.

    Κάθε υποψήφιος θα επιτρέπεται να διαθέτει από έναν αντιπρόσωπο σε κάθε εκλογικό κέντρο, ενώ, όπως ανέφερε ο κ. Σαββίδης, όταν κλείσει η κάλπη και ανοίξει στη συνέχεια για τη διαλογή δεν θα επιτρέπεται σε κανέναν να εισέρχεται στο εκλογικό κέντρο, πλην του ιδίου του υποψηφίου.

    Επίσης, οι υποψήφιοι θα μπορούν να καθορίσουν και παρατηρητές - επιθεωρητές, οι οποίοι θα μπορούν με ειδική κάρτα να περιοδεύουν ανά 10 εκλογικά κέντρα από τα συνολικά 1.159 που θα στηθούν για τους σκοπούς των προεδρικών εκλογών, προκειμένου να παρακολουθούν τη λειτουργία διαφόρων εκλογικών κέντρων εκ μέρους των υποψηφίων.

    Η Υπηρεσία παρουσίασε, επίσης, το έντυπο διαλογής και καταμέτρησης των ψηφοδελτίων, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για να καταγράψει τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας και το οποίο θα δοθεί στους αντιπροσώπους των υποψηφίων για να καταγράψουν και εκείνοι το αποτέλεσμα. ``Εμείς θεωρούμε ότι η βοήθεια την οποία τους δίνουμε με το έντυπο αυτό είναι στο μέγιστο βαθμό``, πρόσθεσε ο κ. Σαββίδης.

    Τέλος, ο κ. Σαββίδης είπε ότι απαγορεύεται αυστηρά η χρήση κινητού τηλέφωνο εντός του εκλογικού κέντρου από οποιοδήποτε, πέραν από τον Προεδρεύοντος του κέντρου.

    [02] ΕΕ - ΚΥΠΡΟΣ - ΚΟΣΣΟΒΟ

    Η απόφαση της κυπριακής Κυβέρνησης όσον αφορά στην αποστολή ΕΠΑΑ της ΕΕ στο Κοσσυφοπέδιο θα εξαρτηθεί από το νομικό πλαίσιο, δήλωσε στις Βρυξέλλες, η Υπουργός Εξωτερικών, Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλή, επαναλαμβάνοντας ότι η Αποστολή θα πρέπει να στηρίζεται πάνω σε μια ισχυρή νομική βάση, που δεν μπορεί να είναι άλλη από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    «Θα πρέπει αυτή η Αποστολή να στηρίζεται στο Διεθνές Δίκαιο και για μας στήριξη στο Διεθνές Δίκαιο σημαίνει υποστήριξη αυτής της Αποστολής μέσα στα πλαίσια απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «μέσα σε αυτά τα πλαίσια θα κρίνουμε τη συμμετοχή μας. Εχουμε ήδη δηλώσει τη συμμετοχή τριών Αστυνομικών, αλλά το κατά πόσο αυτό θα υλοποιηθεί θα εξαρτηθεί από τη συνολική δομή και τις αποφάσεις που θα ληφθούν για την Αποστολή αυτή της ΕΕ», τόνισε.

    Σε ερώτηση δημοσιογράφου κατά πόσο η κυπριακή Κυβέρνηση εξακολουθεί να θεωρεί ότι το Ψήφισμα 1244 δεν αποτελεί τη νομική βάση για την αποστολή ΕΠΑΑ στο Κοσσυφοπέδιο, η κ. Μαρκουλλή τόνισε ότι «τα κείμενα που έχουμε ενώπιον μας δεν έχουν πάρει την τελική τους μορφή. Θα αποφασίσουμε όταν ολοκληρωθεί η συζήτηση και θα έχουμε ενώπιον μας τα τελικά κείμενα».

    [03] ΚΥΠΡΟΣ - ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΠΕΚΙΝΟΥ

    Ο Χάρης Παπαδόπουλος, του Ναυτικού Ομίλου Αμμοχώστου είναι ο 11ος αθλητής της Κύπρου που προκρίνεται για την Ολυμπιάδα του Πεκίνου, καθώς και ο τέταρτος ιστιοπλόος στην αποστολή, μετά τους Καριόλου, Κοντίδη και Χατζηδαμιανού, αναφέρεται σε ανακοίνωση της Κυπριακής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας.

    Η πρόκριση, προστίθεται, επιτεύχθηκε στο Παγκόσμιο Κύπελλο στην Βικτόρια της Αυστραλία και συγκεκριμένα στο FINN GOLD CUP, που διεξάγεται μεταξύ 20 και 29 Ιανουαρίου 2008. Ο Χάρης Παπαδόπουλος κατάφερε να πάρει την πρόκριση μια μέρα πριν να τελειώσουν και επίσημα οι ιστιοδρομίες, καθώς η διαφορά στους βαθμούς ποινής μεταξύ των αμέσως μετά υποψήφιων είναι πολύ μεγάλη για να καλυφτεί.

    Στο μεταξύ, ο πρόεδρος και τα μέλη του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής εκφράζουν δημόσια τα θερμά τους συγχαρητήρια προς τον αθλητή της ιστιοπλοΐας Χάρη Παπαδόπουλο και την αθλήτρια της κολύμβησης Αννα Στυλιανού, που εξασφάλισαν τα όρια πρόκρισης για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου 2008.

    Με τους Χάρη Παπαδόπουλο και Αννα Στυλιανού οι αθλητές και οι αθλήτριες που έχουν εξασφαλίσει τη συμμετοχή τους στη μεγάλη αθλητική γιορτή του καλοκαιριού, με τα χρώματα της Κύπρου, έφτασαν τους δώδεκα, αναφέρει η ΚΟΕ.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 29 January 2008 - 10:30:55 UTC