Read about Hellenism (by Vlassis Agtzidis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-01-28

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΕ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ - ΤΟΥΡΚΙΑ

  • [01] ΕΕ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ - ΤΟΥΡΚΙΑ

    Την ικανοποίηση της κυπριακής Κυβέρνησης για το περιεχόμενου του κειμένου της Αναθεωρημένης Εταιρικής Σχέσης ΕΕ-Τουρκίας, που υιοθέτησε τη Δευτέρα το Συμβούλιο Υπουργών Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων, εξέφρασε η Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή.

    Το κείμενο «χαρτογραφεί» αναλυτικά τις υποχρεώσεις της Αγκυρας περί Κύπρου υπό μορφή συγκεκριμένων προτεραιοτήτων με χρονικό ορίζοντα εφαρμογή τα δύο χρόνια. Η Υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε απόλυτα ικανοποιητική τόσο την ιεράρχηση των υποχρεώσεων της Τουρκίας έναντι της Κύπρου, όσο και τις διατυπώσεις που χρησιμοποιήθηκαν και περιγράφουν αναλυτικά όλο το πλέγμα των κυπροτουρκικών σχέσεων.

    Ελπίζουμε ότι η Τουρκία θα ανταποκριθεί θετικά στις σαφείς εκκλήσεις των «27» και θα εκπληρώσει στο ακέραιο της υποχρεώσεις της, οι οποίες αποτελούν κριτήριο προόδου της ενταξιακής διαδικασίας, ανέφερε.

    Σύμφωνα με την κ. Κοζάκου-Μαρκουλλή, ιδιαίτερα ικανοποιητική είναι η Προτεραιότητα της Εταιρικής Σχέσης, που αφορά τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού.

    Συγκεκριμένα, η Τουρκία καλείται να υποστηρίξει ενεργά τις προσπάθειες εφαρμογής της συμφωνημένης διαδικασίας της 8ης Ιουλίου, η οποία οδηγεί σε μια συνολική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών και σύμφωνα με τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ενωσης, συμπεριλαμβανομένων και απτών βημάτων προς εξεύρεση μιας τέτοιας λύσης.

    Οπως είπε, μετά τα Συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής, του περασμένου Δεκεμβρίου, οι «27» επαναβεβαίωσαν για άλλη μια φορά την προσήλωσή τους στην ανάγκη εφαρμογής της διαδικασίας της 8ης Ιουλίου και καλούν εκ νέου την Τουρκία να την υποστηρίξει ενεργά ως μόνη βάση προώθησης μιας συνολικής και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού. Είναι μάλιστα ενδεικτικό ότι η συγκεκριμένη Συμφωνία της 8ης Ιουλίου εντάσσεται σε μια βραχυπρόθεσμη Προτεραιότητα, η οποία έχει χρονικό ορίζοντα εφαρμογής δύο χρόνια και αποτελεί την καλύτερη απάντηση σε όσους στην Τουρκία, προκρίνουν είτε την ταχεία εγκατάλειψή της είτε τον καθορισμό ασφυκτικών χρονοδιαγραμμάτων για την εφαρμογή της, τόνισε.

    Συνεχίζοντας, η Υπουργός Εξωτερικών, ανέφερε ότι από τη διατύπωση της σχετικής παραγράφου είναι σαφές ότι η Τουρκία καλείται να υποστηρίξει ενεργώς τη συμφωνημένη διαδικασία της 8ης Ιουλίου, χωρίς τεχνάσματα και υπαναχωρήσεις, ενώ επαναβεβαιώνεται από τα κράτη μέλη ότι μέσω αυτής της διαδικασίας μπορούμε να οδηγηθούμε σε μια συνολική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού.

    Η Εταιρική Σχέση τονίζει επίσης και μια σειρά από άλλες υποχρεώσεις της Αγκυρας έναντι της Κύπρου, όπως την ανάγκη εφαρμογής του Πρωτοκόλλου και της άρσης των τουρκικών περιορισμών σε κυπριακά πλοία και αερομεταφορείς, ενώ περιγράφονται αναλυτικά οι συνέπειες της παραβατικής συμπεριφοράς της Τουρκίας, υπενθυμίζοντας πως η ΕΕ έχει αποφασίσει το μη άνοιγμα 8 Κεφαλαίων και το μη κλείσιμο οποιουδήποτε άλλου Κεφαλαίου έως ότου η Τουρκία συμμορφωθεί.

    Παράλληλα η Τουρκία καλείται εκ νέου να προχωρήσει σε απτά βήματα προς εξομάλυνση των σχέσεών της με την Κυπριακή Δημοκρατία, το συντομότερο δυνατό. Σημαντική είναι η παραπομπή εν είδει υποσημείωσης, στη Δήλωση της 21ης Σεπτεμβρίου 2005, η οποία διαλαμβάνει τη γνωστή αναφορά περί ανάγκης αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Περαιτέρω, έχει τεθεί, ως σαφής πλέον Προτεραιότητα, η ανάγκη συμμόρφωσης της Τουρκίας με τη Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, και η Αγκυρα καλείται ξεκάθαρα να διασφαλίσει την πλήρη εφαρμογή όλων των Αποφάσεων του ΕΔΑΔ.

    Οι «27» καλούν, επίσης, την Τουρκία όπως ευθυγραμμίσει τη θέση της σε διεθνείς οργανισμούς με αυτή της ΕΕ και όπως επιτρέψει την εισδοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας σε διεθνείς οργανισμούς, όπως ο ΟΟΣΑ και το Wassenaar.

    Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί πως η Τουρκία υποχρεούται ξεκάθαρα πλέον όπως εκπονήσει ένα Σχέδιο Δράσης, το οποίο να περιλαμβάνει τα μέτρα τα οποία προτίθεται να λάβει προς εκπλήρωση όλων ανεξαιρέτως των Προτεραιοτήτων της Εταιρικής Σχέσης, συμπεριλαμβανομένων ασφαλώς και των υποχρεώσεων έναντι της Κύπρου.

    Στο περιθώριο της συνεδρίας, η Υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με το Λετονό ομολόγό της, Maris Riekstins με τον οποίο συζήτησε το Κυπριακό, το Κόσοβο και διμερή θέματα.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 28 January 2008 - 14:29:25 UTC