Visit the Greek-American Folklore Society (GAFS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 21 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-01-29

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΜΑΡΙΟΣ ΜΑΤΣΑΚΗΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
  • [02] ΕΚΛΟΓΕΣ - ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΑ

  • [01] ΜΑΡΙΟΣ ΜΑΤΣΑΚΗΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

    Ο υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας, ευρωβουλευτής Μάριος Ματσάκης δηλώνει πως κατέρχεται στις εκλογές γιατί επιδιώκει να σπάσει «το κομματικό κατεστημένο», να θέσει επί τάπητος το περιεχόμενο της λύσης και να εξηγήσει τι εμπεριέχει η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, και εκφράζει την άποψη ότι η δική του υποψηφιότητα πιθανότατα να καθορίσει την εκλογή του νέου Προέδρου, προσθέτοντας πως ψήφος προς το πρόσωπό του δεν είναι χαμένη ψήφος αλλά δύναμη αλλαγής του πολιτικού κατεστημένου.

    Σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Ματσάκης προειδοποιεί ότι οδηγούμεθα προς μια ντε φάκτο διχοτόμηση, αναφέρει ότι η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία και το σχέδιο Ανάν είναι το ίδιο και το αυτό πράγμα και προτάσσει τη λύση δύο χωριστών κρατιδίων, με κοινή εξωτερική πολιτική και οικονομία, τα οποία θα είναι ενωμένα μέσα στην ΕΕ, χωρίς εσωτερικά σύνορα.

    ``Η δική μου λύση που είναι μια λύση ανάγκης, οδυνηρή, είναι μια λύση διχοτόμησης, αλλά πολύ λιγότερο οδυνηρή από τη διχοτόμηση του σχεδίου Ανάν ή της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας``, δηλώνει ο κ. Ματσάκης και σημειώνει πως η λύση που προτείνει προνοεί, μεταξύ άλλων, την επιστροφή όλων των προσφύγων.

    Ο Κύπριος Ευρωβουλευτής δηλώνει ότι υποστηρίζει την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ γιατί, όπως εξήγησε, αυτό θα είναι προς όφελος όλων των εμπλεκομένων πλευρών, προσθέτοντας πως η Κύπρος δεν είναι σε θέση να ασκήσει το δικαίωμα της αρνησικυρίας στην ενταξιακή πορεία της Αγκυρας.

    ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

    ΕΡ. Σε ποια συγκεκριμένη κατεύθυνση θα κινηθείτε με στόχο την προώθηση λύσης του Κυπριακού και τι θα ζητήσετε από αυτούς στους οποίους θα απευθυνθείτε;

    Εχω ήδη κατευθυνθεί. Εχω ήδη γράψει ένα προσχέδιο λύσης του Κυπριακού στα αγγλικά, το οποίο έχω στείλει σε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές εδώ και δύο εβδομάδες. Το έστειλα στον κ. Παπαδόπουλο, στον κ. Ταλάτ, στις κυβερνήσεις Τουρκίας, Αγγλίας, Ελλάδας, στις κυβερνήσεις των G8, σε όλους τους ευρωβουλευτές και στις κυβερνήσεις της ΕΕ.

    ΕΡ. Είχατε οποιαδήποτε απάντηση:

    Είχα ανεπίσημες ανταποκρίσεις, οι οποίες ήταν θετικές ως προς το προσχέδιο λύσης. Υπάρχουν τα τετελεσμένα της εισβολής, οδηγούμεθα προς μία ντε φάκτο διχοτόμηση, η οποία θα είναι η χειρότερη μορφή διχοτόμησης. Η Τουρκία θα ελέγχει τους Τ/κ και τα κατεχόμενα, θα ελέγχει το 37% της Κύπρου και θα έχει έλεγχο και στην υπόλοιπη την Κύπρο. Η έλευση των εποίκων θα είναι ανεξέλεγκτη και η ε/κ κοινότητα θα είναι μία μειονότητα, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα στην Κύπρο. Με αυτά τα δεδομένα, με δεδομένο τη μεγάλη ήττα που έχουμε δεχθεί το ΄74, έχω εισηγηθεί μια λύση δύο χωριστών, διοικήσεων, κρατών, κρατιδίων, τα οποία θα είναι ενωμένα μέσα στην ΕΕ. Οι Τ/κ θα ελέγχουν το 20% του εδάφους της Κύπρου, δηλαδή την πληθυσμιακή τους αναλογία το `74 και εμείς θα ελέγχουμε περίπου το 80%, με εξαίρεση μια περιοχή καθαρά στρατιωτική των Βρετανών. Η περιοχή των Βρετανικών Βάσεων που είναι εκτός στρατιωτικών εγκαταστάσεων θα επιστραφεί στους Ε/κ. Υπάρχει το δικαίωμα επιστροφής όλων ανεξαιρέτως των προσφύγων στα σπίτια τους και το μόνο που δεν θα έχουν οι πρόσφυγες θα είναι το δικαίωμα της ψήφου, καθώς θα δικαιούνται να ψηφίσουν μόνο στο κρατίδιο της δικής του κοινότητας. Στις περιπτώσεις που θα είναι εντελώς αδύνατη η επιστροφή σε πρόσφυγες της περιουσίας τους, τότε υπάρχει πρόνοια στη βάση της οποίας θα είναι αναγκασμένο το κάθε κρατίδιο να προβεί σε επίσημη απαλλοτρίωση, στη βάση διεθνών προδιαγραφών και θα γίνεται αξιολόγηση της τιμής του ακινήτου από μια επιτροπή της ΕΕ και θα καταβάλει η ΕΕ τα χρήματα στον πρόσφυγα. Ολοι οι Κύπριοι θα έχουν το δικαίωμα της ελεύθερης διακίνησης και εγκατάστασης σε όλη την επικράτεια της Κύπρου διότι δεν θα υπάρχουν σύνορα μεταξύ αυτών των δύο κρατιδίων, τα οποία θα είναι και τα δύο ενταγμένα στην Ευρώπη και θα βρίσκονται στη Ζώνη του Σένγκεν. Βασικά θα έχουμε ένα ενιαίο κράτος, στο οποίο θα υπάρχουν δύο χωριστές αυτοδιοικήσεις, ενώ θα επιστραφεί η Αμμόχωστος και η Μόρφου άμεσα. Προτείνω την ένταξη στο ΝΑΤΟ και των δύο κρατιδίων, ούτως ώστε να γίνεται χρήση επί πληρωμή (έμμισθη χρήση) από το ΝΑΤΟ των στρατιωτικών εγκαταστάσεων της Κύπρου.

    ΕΡ. Τα δύο κρατίδια θα μπορούν να συνάπτουν χωριστές διεθνείς συμφωνίες με κράτη;

    Υπάρχει ρητή πρόνοια, βάσει της οποίας δεν θα μπορούν να προβούν σε συμφωνία, ιδιαίτερα συμφωνία αμυντικής συνεργασίας, είτε με την Τουρκία είτε με την Ελλάδα. Βασικά, αποκόπτεται ο ομφάλιος λώρος της ε/κ και τ/κ κοινότητας από τις ``μητέρες πατρίδες``. Ωρίμασε η ώρα να αποκοπεί αυτός ο ομφάλιος λώρος. Θα υπάρχει κοινή οικονομία, θα υπάρχει η νέα κοινή εξωτερική. Τα εξωτερικά σύνορα της Κύπρου θα είναι και τα σύνορα της Ευρώπης, οπότε λύνεται και το πρόβλημα των εποίκων, καθώς δεν θα μπορεί να έρθει κανένας έποικος στην Κύπρο γιατί θα είναι πρόβλημα και της ΕΕ. Τους υφιστάμενους εποίκους, οι οποίοι αν δεν βρούμε λύση θα γίνουν υπήκοοι των κατεχομένων, θα τους αναλάβει η ΕΕ, με μετεγκατάσταση τους σε άλλες χώρες της ΕΕ ή θα τους αποζημιώσει για να επιστρέψουν στην Τουρκία. θα χρησιμοποιείται το ευρώ, θα είναι αυτοδύναμα κράτη.

    ΕΡ. Με το σχέδιο σας, οι Ε/κ θα αναγκαστούν να πωλήσουν την περιουσία τους στους Τ/κ;

    Η πρόταση μου λέει ότι όλοι οι πρόσφυγες θα έχουν το δικαίωμα της επιστροφής στα σπίτια τους, το δικαίωμα της ελεύθερης διακίνησης και εγκατάστασης και το δικαίωμα της περιουσίας τους. Το σχέδιο με το οποίο οι πρόσφυγες απεμπολούν τα σπίτια τους είναι η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία γιατί με αυτή δεν θα έχουν το δικαίωμα επιστροφής όλοι οι πρόσφυγες αλλά μόνο ένα μέρος των προσφύγων. Πρέπει να γίνει απόλυτα κατανοητό ότι η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, και το καλύτερο παράδειγμα που έχουμε αυτής της μορφής της λύσης είναι το σχέδιο Ανάν 1-5, διχοτομεί την Κύπρο.

    ΕΡ. Η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία δεν εξαρτάται και από το περιεχόμενο που θα έχει;

    Αυτό είναι μια απάτη, μια παραπλάνηση που έχει προσθέσει τώρα το επιτελείο συγκεκριμένου υποψηφίου. Ας μας πουν ποιο είναι αυτό το σωστό περιεχόμενο. Οι ίδιοι έχουν δηλώσει ότι η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία θα είναι βασισμένη στο σχέδιο Ανάν με λίγες διαφοροποιήσεις που δεν θα επηρεάζουν την άλλη πλευρά. Είναι το περιεχόμενο του σχεδίου Ανάν 5. Ο κ. Παπαδόπουλος και τα άλλα κόμματα, πλην των Νέων Οριζόντων τότε, δέχθηκαν όλοι το σχέδιο Ανάν σαν βάση για διαπραγμάτευση. Δέχθηκαν τη διχοτόμηση στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Το σωστό περιεχόμενο δεν εμφανίζεται στη συμφωνία της 8ης Ιουλίου που καυχάται η κυβέρνηση ότι πέτυχε μετά από τόσα χρόνια διαπραγματεύσεων.

    ΕΡ. Το σχέδιο σας είναι εφικτό μέσα στη διεθνή πολιτική αρένα και θα το δεχτεί η τουρκική πλευρά;

    Είναι οδυνηρή λύση, καθώς είναι ένας συμβιβασμός, αλλά κερδίζουν όλοι από αυτό τον συμβιβασμό. Θα είναι καλό για την Τουρκία, γιατί το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχει αυτή τη στιγμή με την ΕΕ είναι η Κύπρος. Με τη λύση του Κυπριακού, παίρνει ώθηση η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, εξομαλύνονται στο μεγαλύτερο βαθμό οι σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας, φεύγουν από την Κύπρο 45.000 Τούρκοι στρατιώτες.

    ΕΡ. Με το σχέδιο σας για λύση δύο κρατών δεν σημαίνει ότι εγκαταλείπουμε τη μάχη για μια σωστή λύση του Κυπριακού;

    Η επιλογή είναι ή θα πούμε, όπως για την Κωνσταντινούπολη, είναι δική μας και θα αγωνιζόμαστε για τα επόμενα 600 χρόνια ή θα πούμε πρέπει να βρούμε μια λύση. Η άλλη επιλογή που έχουμε είναι να πούμε δεν κάνουμε τίποτα, όπως λέει ο Τάσσος Παπαδόπουλος. Αυτό που συμβαίνει και το βλέπουμε είναι ότι συνεχώς αναβαθμίζεται το ψευδοκράτος, κερδίζει η Τουρκία και εμείς χάνουμε. Αυτή τη στιγμή έχουμε την ξεκάθαρη θέση της ΕΕ ότι η χρήση των κατεχόμενων λιμανιών μας είναι νόμιμη και έχουμε αξιωματούχους της Επιτροπής στα κατεχόμενα που κάνουν προσπάθεια εναρμόνιση των ``νόμων`` του ψευδοκράτους με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Σε πολύ λίγο διάστημα θα έχουμε απευθείας εμπόριο ΕΕ - κατεχομένων, ενώ το μόνο που δεν έχουμε είναι ότι η φορολογία που επιβάλλεται στα προϊόντα από τα κατεχόμενα είναι αυτή που επιβάλλεται σε χώρες εκτός ΕΕ. Σιγά - σιγά δεν θα πληρώνουν τη φορολογία εισαγωγής προϊόντων από την ΕΕ, θα αναγνωριστεί η χρήση του αεροδρομίου της Τύμβου, τα πανεπιστήμια τους θα αναγνωριστούν.

    ΕΡ. Δεν αποτελεί περιορισμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων το ότι δεν θα υπάρχει το δικαίωμα της ψήφου;

    Σίγουρα είναι, αλλά για να έχουμε μια λειτουργική και βιώσιμη λύση πρέπει να κάνουμε υποχωρήσεις, συμβιβασμούς. Αυτοί που μας ώθησαν να κάνουμε αυτούς τους συμβιβασμούς είναι αυτοί που έκαναν το πραξικόπημα το ΄74 και πληρώνουμε γι αυτή την τεράστια ήττα. Δεν πρόκειται κανένας να μας βοηθήσει να βγούμε από αυτή τη δεινή θέση. Από τη στιγμή που αποφάσισαν ότι η λύση είναι διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, έπρεπε να έχουν την τόλμη και την ευθιξία να πουν στον κυπριακό λαό ότι εσείς οι Κερυνιώτες δεν θα πάτε σπίτι σας.

    ΕΡ. Σε αυτό το πλαίσιο έχουμε τον παράγοντα ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Πώς βλέπετε την αξιοποίηση του παράγοντα αυτού προς όφελος της Κύπρου, με δεδομένη τη στάση τηw Τουρκίας και την αντιμετώπιση που έχει η Τουρκία στην ΕΕ;

    Ολοι συμφωνούν, συμπεριλαμβανομένης και της κυπριακής κυβέρνησης, ότι πρέπει να υποστηριχτεί η ένταξη της Τουρκίας, και εγώ την υποστηρίζω γιατί είναι ο μόνος τρόπος να εκδημοκρατικοποιηθεί η Τουρκία. Είναι καλύτερα να έχουμε δίπλα μας μια δημοκρατική και ειρηνική Τουρκία, παρά ένα γίγαντα που να είναι αντιδημοκρατικός και εχθρός μας, Η ΕΕ θέλει ένταξη, η Τουρκία θέλει, εμείς θέλουμε την ένταξη της Τουρκίας, οπότε το πιο σημαντικό πρόβλημα είναι η επίλυση του Κυπριακού. Η λύση που προτείνω εγώ θα υποβοηθήσει την ένταξη της Τουρκίας. Ούτε μέσα στα προσεχή 200 χρόνια δεν πρόκειται να συμφωνηθεί λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας

    ΕΡ. Ομως η Τουρκία επανειλημμένα δεν συμμορφώνεται με τις υποδείξεις της ΕΕ, όπως οφείλει να πράξει. Πώς αντιμετωπίζεται αυτό το πρόβλημα και δεν θα έρθει η ώρα έστω η Ελλάδα ή η Κύπρος να ασκήσουν βέτο;

    Η ΕΕ είναι έτοιμη να κάνει όλων των ειδών υποχωρήσεις προς την Τουρκία και ποτέ δεν της έκανε καμία σοβαρή σύσταση γιατί την θέλει να ενταχθεί, την έχει ανάγκη, και γι αυτό είναι χωρίς αυστηρότητα και χωρίς περιεχόμενο οι εκκλήσεις που κάνει στην Τουρκία. Επιπλέον, δεν βρέθηκε ούτε θα βρεθεί Κύπριος πολιτικός, τουλάχιστον από αυτούς που έχουμε δοκιμάσει, που να έχει τα κότσια να σταθεί μπροστά στους υπόλοιπους και να σταματήσει την ένταξη της Τουρκίας ή να σταματήσει οτιδήποτε, διότι αυτοί οι πολιτικοί όταν έρθουν στις Βρυξέλλες σιωπούν, σκύβουν το κεφάλι, δεν έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν οτιδήποτε.

    ΕΡ. Ποιος ο λόγος της δικής σας υποψηφιότητας;

    Ο κύριος λόγος που κατεβαίνω στις εκλογές είναι διότι αισθάνομαι ότι όλοι οι υποψήφιοι, οι κομματικοί υποψήφιοι, τα κόμματα, κοροϊδεύουν τον κυπριακό λαό, λένε ψέματα για τη μορφή λύσης. Παρουσιάζω μια νέα μορφή λύσης του Κυπριακού. Τη θέτω στο τραπέζι και ζητώ από τα κόμματα και το λαό να τη διαβάσει και να τη συγκρίνει με αυτό που του προσφέρουν οι άλλοι, οι οποίοι, αυτή τη στιγμή, του προσφέρουν μόνο μια κουβέντα. Ο άλλος στόχος μου είναι για να αλλάξει, να σπάσει το κομματικό κατεστημένο που υπάρχει στην Κύπρο και είναι όπως μια πέτρα από γρανίτη που κάθεται πάνω στον Κύπριο πολίτη και τον πιέζει και του προκαλεί ασφυξία. Δυστυχώς, ο Κύπριος πολίτης το αποδέχεται. Δεν έχω ψευδαισθήσεις ότι από μόνος μου θα σπάσω αυτό το κατεστημένο, όμως, θα ικανοποιήσω τον εαυτό μου και τη συνείδησή μου ότι έκανα ότι μπορούσα για να το σπάσω. Είμαι βέβαιος ότι θα του προκαλέσω ένα ράγισμα, μια ρωγμή και ήδη το επέτυχα αυτό σε μεγάλο βαθμό που θα μεγαλώνει σιγά- σιγά και θα βρεθεί κάποιος άλλος μετά από εμένα, και θα σπάσει αυτό το κατεστημένο.

    ΕΡ. Ομως ο Κύπριος ψηφίζει γενικά ομιλούντες το κόμμα του;

    Δεν πρόκειται να αλλάξω αυτή την κατάσταση, καθώς θέλει χρόνο. Ο Κύπριος πολίτης έχει υποστεί μια κομματική εγκεφαλική πλύση και πάντοτε πηγαίνει στο μαντρί. Νομίζω σε αυτή την περίπτωση θα ξεφύγουν πολλοί από το μαντρί, την επόμενη φορά πολύ περισσότεροι και η ταφόπετρα του κομματικού κατεστημένου θα σπάσει κάποτε.

    ΕΡ Στο δεύτερο γύρο, θα συνεχίσετε για να πετύχετε τους στόχους αυτούς;

    ΑΠ. Στο δεύτερο γύρο ασφαλώς όλοι θα συζητήσουν. Θα δω ποιο θα είναι το καλύτερο για τον τόπο. Είναι μεγάλη πιθανότητα η δική μου υποψηφιότητα να είναι ο καθοριστικός παράγοντας ως προς το ποιος θα εκλεγεί πρόεδρος της ΚΔ, οπότε σαφώς και η στήριξη σε εμένα από τον Κύπριο πολίτη δεν είναι χαμένη ψήφος.

    ΕΡ. Είστε εναντίον των συνεργασιών των κομμάτων;

    Οχι, αλλά είμαι υπέρ της ειλικρίνειας. Δεν είναι δυνατό ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ να υποστηρίζει ένα υποψήφιο του οποίου η παντιέρα είναι η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία και την ίδια ώρα να έρχεται με άρθρο του να λέγει ότι η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία είναι καταστροφή. Το ίδιο συμβαίνει και με τους τέως Νέους Ορίζοντες, το ΕΥΡΩΚΟ, τους Περιβαλλοντιστές. Αυτοί είναι υπέρ της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας και τους προκαλώ να το πουν.

    ΕΡ. Δημοσκοπήσεις σας έχουν δώσει ποσοστά από 0,5 μέχρι 2%. Εσείς σε πιο ποσοστό προσβλέπετε;

    Δεν προσβλέπω σε ποσοστά, αυτό που μετρά στην υποψηφιότητά μου είναι ο αντίκτυπος, ο τρόπος που θα επηρεάσει, πώς θα προχωρήσει το Κυπριακό και η λύση του, έστω και εάν πάρω ένα ποσοστό της τάξης του 2 μέχρι 4%. Αυτό θα κρίνει και ποιος θα είναι ο νέος Πρόεδρος. Βεβαίως, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και οι δικές μου θέσεις και αυτών που με υποστηρίζουν, όσον αφορά τη λύση του Κυπριακού και τα άλλα θέματα εσωτερικής διακυβέρνησης, όπως θέματα υγείας, το ΓΕΣΥ και η σωστή επάνδρωση των ασθενοφόρων, για τα οποία η κυβέρνηση δεν έκανε τίποτε απολύτως. Έχουμε το σκάνδαλο του νέου νοσοκομείου που όπως είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι το μεγαλύτερο σκάνδαλο και δεν μας είπε τι έχει κάνει για αυτό το σκάνδαλο και γιατί είναι σκάνδαλο. Για τους πρόσφυγες που επωμίσθηκαν όλα αυτά τα χρόνια το βάρος της εισβολής και της κατοχής. Εχουμε ακόμα γέρους και γριούλες να ζουν σε σπίτια που μόνο στην Εσθονία και Λετονία βρίσκουμε, ενώ άλλοι μένουν μέσα σε επαύλεις.

    ΕΡ. Κανένας δημόσια δεν είπε ότι θα μελετήσουν την πρότασή σας. Πώς θα υπάρξει μια συνεννόηση, για να μην πω συνεργασία, στο δεύτερο γύρο;

    ΑΠ. Διότι θα έχουν την απόλυτη ανάγκη μου.

    ΕΡ. Θα θέσετε την πρότασή σας σε μια συζήτηση με αλλαγές και όχι απόλυτα για να καταλήξετε σε κάποια συνεννόηση/συνεργασία;

    ΑΠ. Εγώ μιλώ με πλήρη ειλικρίνεια. Αυτό που λέγεται από τον κ. Παπαδόπουλο και άλλους ότι δεν λένε ποιο είναι το σωστό περιεχόμενο της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας για να μην δείξουμε τα χαρτιά μας στην άλλη πλευρά. Οταν λέμε ότι θέλουμε να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των Τουρκοκυπρίων και να ζήσουμε μαζί, ερχόμαστε και τους λέμε ότι δεν θα πούμε τι θέλουμε γιατί θέλουμε να σας γελάσουμε να πάρουμε περισσότερα;. Εγώ τους λέγω ξεκάθαρα τι θέλω και τους καλώ να συζητήσουμε μαζί. Ασφαλώς και δεν θα είναι αυτό το τελικό σχέδιο, θα τεθεί σε διαπραγμάτευση..

    ΕΡ. Ποιο είναι το πρόγραμμα σας για την εσωτερική διακυβέρνηση;

    Θεωρώ πολύ εξευτελιστικό να υποβάλω ένα σχέδιο για την εσωτερική διακυβέρνηση στο οποίο απλά να λέγω θα - θα - θα, και να μιμηθώ τους υπόλοιπους υποψήφιους. Θεωρώ εξευτελιστικό για τη νοημοσύνη του Κύπριου πολίτη να έρχονται κόμματα και υποψήφιοι που βρίσκονταν στην εξουσία για πολλά χρόνια, όχι μόνο τα τελευταία πέντε χρόνια, και να λένε ότι τώρα τρεις βδομάδες πριν τις εκλογές θα κάνουμε αυτό και εκείνο, που δεν έκαναν για τόσα χρόνια στην εξουσία.

    [02] ΕΚΛΟΓΕΣ - ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΑ

    Υπηρεσία εκλογών και εκπρόσωποι εκλογικών επιτελείων συμφώνησαν για τις προϋποθέσεις βάσει των οποίων ένα ψηφοδέλτιο θα κρίνεται έγκυρο ή άκυρο στις προεδρικές εκλογές της 17ης Φεβρουαρίου.

    ``Η θέση όλων είναι η πρόθεση του ψηφοφόρου να γίνει αποδεκτή ως έγκυρο ψηφοδέλτιο, μέσα στα πλαίσια βέβαια της σχετικής νομοθεσίας``, ανέφερε σε δηλώσεις από σύσκεψη ο Γενικός Εφορος Εκλογής, Λάζαρος Σαββίδης, διευκρινίζοντας ότι τα σύμβολα που καθορίζονται από τη σχετική νομοθεσία είναι τα +, Χ και το ν.

    Οπως είπε ο κ. Σαββίδης, στη σύσκεψη παρουσιάστηκαν παραδείγματα ψηφοδελτίων από προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, και ύστερα από την προσθήκη μερικών παραδειγμάτων από τα επιτελεία, καταρτίστηκε ο κατάλογος με τα παραδείγματα που θα σταλούν στους προεδρεύοντες των εκλογικών κέντρων, ``ούτως ώστε να υπάρχει ομοιομορφία στη λήψη των αποφάσεων`` ως προς το ποιο ψηφοδέλτιο θα κρίνεται έγκυρο ή άκυρο.

    Εξήγησε ότι αν ένα σύμβολο εισέλθει σε δύο στήλες υποψηφίων, τότε θα εξετάζεται που βρίσκεται το κέντρο βάρους του συμβόλου και αναλόγως θα κατακυρώνεται υπέρ του αντίστοιχου υποψηφίου. ``Αν η γραμμή οποιουδήποτε συμβόλου περάσει και σε τρίτη στήλη τότε αυτόματα το ψηφοδέλτιο θεωρείται άκυρο``, πρόσθεσε ο κ. Σαββίδης.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 29 January 2008 - 14:29:12 UTC