Read the Treaty Establishing the European Community (Rome, 25 March 1957) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 21 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 07-09-27

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΜΠΕΡΝΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [02] ΡΩΣΙΚΟ ΥΠΕΞ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΛΑΒΡΟΦ
  • [03] ΕΠ.ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΒΟΥΛΗΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΨΗΦΙΣΜΑ
  • [04] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - Γ.ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΟΗΕ - ΟΜΙΛΙΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΜΠΕΡΝΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Χρήσιμη και εποικοδομητική χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, τη μακρά συνάντησή του με τον Αμερικανό Υφυπουργό Εξωτερικών, Νίκολας Μπερνς.

    Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε πως του τόνισε τη θέση ότι δεν πρόκειται να θυσιάσουμε την ουσία, απλώς και μόνο για να έχουμε μία διαδικασία, ενώ επισήμανε πως ο συνομιλητής του εξέφρασε την ελπίδα ότι είναι ο καιρός για μια ανανεωμένη προσπάθεια από τα Ηνωμένα Εθνη και ότι θα ζητήσει από τον Γενικό Γραμματέα να καταβάλει μια νέα προσπάθεια για επανέναρξη συνομιλιών για το Κυπριακό.

    Κληθείς να σχολιάσει την δήλωση του κ. Μπερνς για καινούργια αρχή στις σχέσεις ΗΠΑ Κύπρου o Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι «δεν ξέρω αν εννοεί καινούρια αρχή, πάντως τόνισε την επιθυμία τους να ενισχυθούν περαιτέρω οι διμερείς μας σχέσεις».

    Ο κ. Μπερνς, πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «είπε ότι οι σχέσεις μας αναπτύσσονται πολύ καλά και ότι υπάρχει ευρύ πεδίο για περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών σχέσεων. Τόνισε, όχι μια, τρεις-τέσσερις φορές ότι η μόνη κυβέρνηση που αναγνωρίζουν στην Κύπρο είναι η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας και είπε ότι αυτά τα έχει πει και στον κ. Γκιουλ και στον κ. Ερντογάν στην πρόσφατη επίσκεψη του στην Αγκυρα».

    Αναφορικά με την αμερικανική θέση για ανάγκη διορισμού απεσταλμένου των ΗΕ, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος απάντησε καταφατικά και ανέφερε ότι «είπαν ότι ένας τρόπος για επίσπευση των διαδικασιών είναι ο Γενικός Γραμματέας να διορίσει ένα απεσταλμένο. Του είπα ότι ο κ. Μπαν Γκι-μουν, σύμφωνα και με προηγούμενες δηλώσεις του κ. Ανάν, είπε ότι τα ΗΕ επιθυμούν πρώτα να δουν ενδείξεις για την ύπαρξη πολιτικής βούλησης των δύο πλευρών για να προχωρήσουν και μου είπε ναι, το ξέρουν αυτό, το έχουν σημειώσει, εμείς όμως θα ζητήσουμε από τον Γενικό Γραμματέα να διορίσει, την ώρα που θα κρίνει ότι είναι η κατάλληλη ώρα. Δεν είπε ότι θα τον διορίσει αύριο ή μεθαύριο».

    Σε άλλη ερώτηση αν η επιμονή αμερικανικού παράγοντα να διοριστεί απεσταλμένος μπορεί να ερμηνεύεται και ως εξουδετέρωση του ρόλου του κ. Μόλερ και κατ επέκταση της διαδικασίας Γκαμπάρι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος απάντησε: «Δεν αναφερθήκαμε στον κ. Μόλερ, αντίθετα είπε ότι εκτιμά τις προσπάθειες που έχει κάνει ο κ. Μόλερ, αλλά είπε ότι για επίσπευση διαδικασιών χρειάζεται, κατά τη γνώμη του, ο διορισμός ειδικού αντιπροσώπου του Γενικού Γραμματέα. Το οποίο δεν είναι κάτι νέο. Είναι πράγμα που κι εμείς το θέλουμε κι ο Γενικός Γραμματέας το θέλει, είναι θέμα πότε είναι η κατάλληλη ώρα για να διοριστεί».

    Ερωτηθείς αν ο κ. Μπερνς ανέφερε πότε περίπου θα επισκεφθεί την Κύπρο, ο κ. Παπαδόπουλος απάντησε ότι «είπε ότι είναι επιθυμία του να επισκεφτεί την Κύπρο από τον περασμένο Μάρτη, διάφορες χρονικές συγκυρίες δεν επέτρεψαν να πραγματοποιηθεί, προσβλέπει να έρθει στην Κύπρο, μου είπε ότι θέλει να έχουμε κι άλλες συναντήσεις και του είπα ότι είναι ευπρόσδεκτος οποτεδήποτε θέλει να έρθει στην Κύπρο και του είπα ότι ελπίζω να δείξετε σεβασμό προς τις ευαισθησίες μας, τις οποίες ξέρετε κι εσείς».

    Ερωτηθείς κατά πόσον έχει αποκομίσει την αίσθηση από τις όλες επαφές ότι η διεθνής κοινότητα αντιλαμβάνεται την επιτακτικότητα της λύσης του Κυπριακού και ότι πρέπει να δοθεί αυτή η ώθηση και να αναζωπυρωθεί το διεθνές ενδιαφέρον για κάτι σύντομα, ο Πρόεδρος απάντησε θετικά και πρόσθεσε «ο καθένας για τους δικούς του λόγους».

    Ερωτηθείς για ποιους λόγους επιθυμούν επίσπευση οι Αμερικανο,ί ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι «σίγουρα θέλουν να λυθεί το Κυπριακό μέσα στα πλαίσια των ευρύτερων στρατηγικών τους συμφερόντων. Κι εμείς θέλουμε. Δεν θέλουμε να λυθεί το Κυπριακό;».

    Το Νίκολας Μπερνς συνόδευε ο Βοηθός Υφυπουργός Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές και Ευρωασιατικές υποθέσεις, Μάθιου Μπράιζα, ενώ από κυπριακής πλευράς παρακάθισαν η Υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή, ο Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας Πρέσβης Τάσος Τζιωνής, ο Πρέσβης της Δημοκρατίας στην Ουάσιγκτον Α. Κακουρής και ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος Πρέσβης Α. Μαυρογιάννης.

    Την ανάγκη να γίνει μια καινούργια αρχή στις σχέσεις των ΗΠΑ με την κυπριακή Κυβέρνηση, υπογράμμισε ο Αμερικανός Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για πολιτικές υποθέσεις, Νίκολας Μπερνς, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.

    «Είμαι πολύ ευχαριστημένος που είχα αυτή τη συνάντηση. Είπα στον Πρόεδρο ότι η Κυβέρνησή μας επιθυμεί να έχει μια καινούργια αρχή με την Κυβέρνηση της Κύπρου. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι περάσαμε ένα- δύο πολυτάραχα χρόνια, ιδίως το 2004. Πιστεύουμε είναι πολύ σημαντικό, οι δύο Κυβερνήσεις μας που έχουν πολλές σχέσεις μεταξύ τους, να διατηρούν μια καλή στενή συνεργασία».

    Ο κ. Μπερνς πρόσθεσε ότι είπε στον Πρόεδρο Παπαδόπουλο, «εκ μέρους της Κυβερνήσεώς μας, θα δημιουργήσουμε το κλίμα για μία νέα σχέση και πιστεύω ότι ευχαριστήθηκε που το άκουσε», δήλωσε ο Νίκολας Μπερνς στους δημοσιογράφους, μετά το τέλος της συνάντηση που διήρκεσε περισσότερο από μία ώρα και δεκαπέντε λεπτά.

    Ο Αμερικανός επίσημος τόνισε ότι η διεθνής κοινότητα δεν θα πρέπει να αναβάλει την προσπάθεια να επιχειρήσει να φέρει την ειρήνη στην Κύπρο.

    «Εισηγούμαστε στο ΓΓ του ΟΗΕ», είπε ο τρίτος στην ιεραρχία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, «να αναλάβει μία νέα προσπάθεια, να διορίσει διαπραγματευτή, να ηγηθεί των διεθνών διαπραγματεύσεων για ειρήνη στην Κύπρο. Δήλωσα ότι οι ΗΠΑ είναι πολύ υποστηρικτικές σ αυτό και θα εμπλακούν ενεργά όπως ήταν κάθε αμερικανική κυβέρνηση, από τα μέσα της δεκαετίας του 70 μέχρι σήμερα».

    Αναφερόμενος στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Τουρκία, υπογράμμισε πως είπε στην τουρκική ηγεσία ότι «με καλή θέληση και ενορχηστρωμένη προσπάθεια της Τουρκίας, της Ελλάδας, της κυπριακής Κυβέρνησης και της τ/κ ηγεσίας του κ. Ταλάτ, όλοι μπορούν να βοηθήσουν τη διεθνή κοινότητα και τα Ηνωμένα Εθνη για να βρεθεί διέξοδος προς τα εμπρός».

    Ο κ. Μπερνς τόνισε πως προσβλέπει σε μελλοντικές συναντήσεις με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο, «ώστε να προχωρήσουμε στο σημαντικό αυτό θέμα της επίλυσης του κυπριακού προβλήματος, της διαίρεσης της νήσου» και επανέλαβε την αμερικανική θέση ότι «η Κύπρος πρέπει να επανενωθεί σε μία διζωνική δικοινοτική ομοσπονδιακή βάση».

    Στο ερώτημα αν προτίθεται να επισκεφθεί σύντομα την Κύπρο, ο Αμερικανός Υφυπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι αποδέχθηκε πρόταση του Προέδρου Παπαδόπουλου και θα προσπαθήσει πολύ να την προγραμματίσει στο άμεσο διάστημα.

    «Είναι πολύς καιρός που ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος επισκέφθηκε τη Λευκωσία για συναντήσεις με την κυπριακή Κυβέρνηση και προσβλέπω σ αυτό», είπε.

    Ερωτηθείς για την εφαρμογή της Συμφωνίας Γκαμπάρι, είπε πως η Συμφωνία είναι ένα θετικό βήμα προς τα εμπρός.

    «Αν υπάρξει νέα προσπάθεια κι αυτό είναι απόφαση του Γενικού Γραμματέα υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούμε να λάβουμε υπόψη από ορισμένα σχέδια του παρελθόντος. Οχι όλα, όχι πλήρως ταυτόσημα, γιατί πρόκειται για μια νέα προσπάθεια. Υπάρχει πολλή ιστορία, έχει σημειωθεί αρκετή πρόοδος εδώ και πολύ χρονικό διάστημα ώστε να πάρουμε τις καλύτερες ιδέες που μπορούν να σχηματίσουν ένα κοινό παρονομαστή, ένα κοινό θεμέλιο για μία νέα προσπάθεια», ανέφερε ο κ. Μπερνς.

    Σε άλλη συναφή ερώτηση, ο κ. Μπερνς επανέλαβε ότι υπάρχουν πολλές υποσχέσεις σε κάποια από τα σχέδια του παρελθόντος και μπορούμε να πάρουμε τα καλύτερα μέρη τους και να προχωρήσουμε.

    Κλείνοντας τις δηλώσεις του, ξεκαθάρισε για ακόμη μία φορά ότι ξεκινά μια νέα προσπάθεια.

    «Υπάρχουν αρκετά θετικά που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε από προσπάθειες του παρελθόντος. Αλλά απ εδώ και στο εξής θα αρχίσουμε μια νέα προσπάθεια. Κι αυτή θα συνδυάζει στοιχεία απ όλα τα θετικά που είδαμε στο παρελθόν», είπε.

    [02] ΡΩΣΙΚΟ ΥΠΕΞ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΛΑΒΡΟΦ

    Την προσήλωση της Ρωσίας υπέρ της επίτευξης μιας καθολικής, βιώσιμης και δίκαιης επίλυσης του Κυπριακού, επιβεβαίωσε ο Ρώσος Yπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλο στη Νέα Υόρκη.

    Με ανακοίνωση του, το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών επισημαίνει ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν «επίκαιρα ζητήματα της διμερούς συνεργασίας, καθώς και η προβληματική της κυπριακής διευθέτησης».

    Σημειώνεται, επίσης, ότι «από ρωσικής πλευράς επιβεβαιώθηκε η θέση αρχής υπέρ της επίτευξης μιας καθολικής, βιώσιμης και δίκαιης επίλυσης του κυπριακού προβλήματος, στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, υπό την προϋπόθεση τους συνυπολογισμού των συμφερόντων όλων των κυπριακών μερών».

    Κατά την συνάντηση με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο, ο Ρώσος ΥΠΕΞ δεσμεύτηκε να θέσει το θέμα της εφαρμογής της Συμφωνίας της 8ης Ιουλίου τόσο στον ΓΓ του ΟΗΕ Μπα-Γκι-μουν όσο και στον Τούρκο ΥΠΕΞ Αλί Μπαμπατζιάν.

    [03] ΕΠ.ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΒΟΥΛΗΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΨΗΦΙΣΜΑ

    Την ικανοποίησή του για το ψήφισμα που υιοθετήθηκε ομόφωνα από την Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Βουλής, υπέρ της εφαρμογής της Συμφωνίας της 8ης Ιουλίου, εξέφρασε με δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος, χαρακτηρίζοντάς το σημαντική εξέλιξη.

    Στο ψήφισμα, εκφράζεται η πλήρης υποστήριξη της Επιτροπής στην εφαρμογή της Συμφωνίας Γκαμπάρι και τη διεξαγωγή των προπαρασκευαστικών συνεδριών των επιτροπών, ώστε να βοηθηθεί η διαπραγμάτευση των ουσιωδών πτυχών του Κυπριακού.

    Επίσης, καλείται η αμερικανική Κυβέρνηση να βοηθήσει ενεργώς στην εφαρμογή της Συμφωνίας Γκαμπάρι χωρίς καμία παρέκκλιση.

    «Θέλω να ευχαριστήσω γι αυτή την πρωτοβουλία, πρώτα απ όλα το βουλευτή κ. Μπιλιράκη που είχε την πρωτοβουλία, όπως και άλλους βουλευτές που υποστήριξαν την πρόταση για το ψήφισμα, όπως και την κοινότητα της παροικίας που έδωσε την πλήρη υποστήριξή της γι αυτή τη σημαντική πρωτοβουλία», δήλωσε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    [04] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - Γ.ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΟΗΕ - ΟΜΙΛΙΑ

    Μια λύση του Κυπριακού στη μορφή μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας μπορεί να είναι πραγματικά συνολική και δεν χρειάζεται να θυσιαστεί η δικαιοσύνη για χάρη της ειρήνης, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, σημειώνοντας ότι το Κυπριακό δεν είναι απότοκο κακών κοινοτικών σχέσεων, αλλά πρόβλημα εξωτερικής παρέμβασης και μόνο η πρόοδος μέσω της προετοιμασίας του εδάφους μπορεί να οδηγήσει νωρίτερα σε μια συμφωνημένη διευθέτηση.

    Σε ομιλία του στη Γενική Συζήτηση της 62ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι οι προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού δεν έχουν τύχει επεξεργασίας με βάση ένα σύστημα αξιών και κανόνων του διεθνούς δικαίου, δεν έχουν προσαρμοστεί ανάλογα με τα αίτια δημιουργίας του προβλήματος ή τουλάχιστον με το ίδιο πρόβλημα, αλλά μάλλον το κέντρο βάρους των προσπαθειών αυτών φαίνεται να ήταν το είδος της λύσης που θα επιθυμούσε ή τουλάχιστον θα ανεχόταν η κατοχική δύναμη.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος διερωτήθηκε ``γιατί αυτό το πρόβλημα παραμένει άλυτο για τόσα χρόνια, στη διάρκεια των οποίων το εθνικό, περιφερειακό και διεθνές πολιτικό τοπίο έχει υποστεί δραματικές αλλαγές``, σημειώνοντας ότι ``σίγουρα αυτό δεν οφείλεται στην έλλειψη πολιτικής θέλησης ή προσπαθειών εκ μέρους μας``.

    ``Για την ακρίβεια, η κατοχική δύναμη δεν έχει επιδείξει οποιανδήποτε επιθυμία για επίλυση του προβλήματος και το γεγονός αυτό έχει ενισχυθεί από το Σχέδιο Ανάν, το οποίο ικανοποιούσε όλες τις τουρκικές επιθυμίες, για αυτό και έγινε αμέσως αποδεκτό από την τουρκική πλευρά. Η Τουρκία έχει χρησιμοποιήσει τη θέση ισχύος της για να απαιτεί κάθε είδους ανταλλάγματα``, επεσήμανε.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 27 September 2007 - 11:29:15 UTC