Read our Collection of articles on International Policy Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 07-09-27

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ - ΣΥΝΕΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ
  • [02] ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΒΟΥΛΗ - ΨΗΦΙΣΜΑ - ΣΥΜΦΩΝΙΑ 8ΗΣ ΙΟΥΛΙΟΥ
  • [03] YΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ - ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ
  • [04] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΣΥΡΙΑ - ΠΛΟΙΟ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ - ΣΥΝΕΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

    Η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να ζητήσει από την τουρκική πλευρά να συμμορφωθεί, χωρίς καμία παρέκκλιση από τη Συμφωνία της 8ης Ιουλίου, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, στη Νέα Υόρκη, προς τους ανταποκριτές των Ηνωμένων Εθνών.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος εξήγησε τις πρόνοιες της Συμφωνίας της 8ης Ιουλίου και τη σημασία της λειτουργίας των ομάδων εργασίας και των τεχνικών επίτροπών και επισήμανε ότι η Συμφωνία δεν προχώρησε επειδή η τουρκική πλευρά δεν ήταν ευτυχής.

    Επισήμανε ταυτόχρονα ότι δεν είναι σωστό πως θα πρέπει να παραμερίζεται μια συμφωνία, παρότι πληροί όλες τις προϋποθέσεις για να ανοίξει το δρόμο στη λύση, επειδή δεν την αποδέχεται η τουρκική πλευρά.

    ``Κάποια στιγμή σύντομα ο ΓΓ του ΟΗΕ θα πρέπει να ενημερώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας ποιος φταίει για την έλλειψη προόδου``, σημείωσε χαρακτηριστικά.

    Σε ερώτηση Τούρκου δημοσιογράφου, αν θα πάμε πίσω στο σχέδιο Ανάν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως ``δεν είναι αυτό το θέμα τώρα, καθώς ακόμη κι ο τέως Γενικός Γραμματέας είχε δηλώσει πως από τη στιγμή που το σχέδιο απορρίφθηκε με τόση μεγάλη πλειοψηφία από τους Ε/Κ στο δημοψήφισμα, αποτελεί παρελθόν``.

    «Ας ξεκινήσουμε μιά καινούργια διαδικασία. Η συμφωνία Γκαμπάρι έχει την πλήρη υποστήριξη του ΓΓ των ``πέντε`` του ΣΑ και της ΕΕ που ζητούν την εφαρμογή της. Ελπίζουμε ότι με την βοήθεια των Ηνωμένων Εθνών και των ``πέντε`` θα θέσουμε μιά νέα διαδικασία. Η Συμφωνία Γκαμπάρι είναι το μόνο που παίζει (the only game in town), είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος τόνισε με έμφαση ότι το Κυπριακό είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής, παραβίασης των κανόνων του δικαίου και παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των προσφύγων, των αγνοουμένων κ.α.

    «Είναι το πλέον μακροχρόνιο άλυτο πρόβλημα γιατί δεν υπάρχει τρόπος να διευκολυνθεί η λύση που θέλει η τουρκική πλευρά», την οποία περιέγραψε ως χαλαρή συνομοσπονδία. «Εγώ θέλω, τόνισε, λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας», επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι η λύση των δύο κρατών που επιδιώκει η τουρκική πλευρά, δεν πρόκειται να γίνει ποτέ αποδεκτή.

    Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του Τούρκου Προέδρου Αμπντουλάχ Γκιουλ, ότι ωκεανός χωρίζει τις απόψεις των δύο πλευρών, ανέφερε πως ο στόχος κάθε διαπραγμάτευσης είναι η γεφύρωση των διαφορών και πρόσθεσε: ``Δεν μπορούμε να αφήσουμε να επικρατήσει το στάτους κβο που είναι απαράδεκτο. Ισως αυτό επιθυμεί η άλλη πλευρά, αλλά για μας είναι απαράδεκτο. Εχουμε την καλή θέληση και κάθε λόγο, νομικό, πολιτικό και πρακτικό να βρεθεί λύση``. Επισήμανε, εξάλλου, ότι η δήλωση Γκιουλ επιβεβαιώνει ότι η χώρα του επιδιώκει τη διαίρεση της Κύπρου.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι «ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η δήλωση πως στην Κύπρο υπάρχουν δύο κράτη, δύο κοινότητες και δύο θρησκείες και η λύση πρέπει να αντικατοπτρίζει αυτή την πραγματικότητα», συνέχισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, προσθέτοντας ότι αν όντως αυτό αντικατοπτρίζει την επίσημη θέση της Τουρκίας, δείχνει πόσο ρηχή είναι η τουρκική θέση ότι είναι υπέρ της επανένωσης της Κύπρου.

    Ερωτηθείς για την κυπριακή θέση έναντι της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ανέφερε ότι η Κύπρος από την πρώτη στιγμή την υποστήριξε, ``όμως, διευκρίνησε, δεν θα υπάρχει προνομιακή μεταχείριση και η Τουρκία θα πρέπει να συμμορφωθεί με το κοινοτικό κεκτημένο``.

    [02] ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΒΟΥΛΗ - ΨΗΦΙΣΜΑ - ΣΥΜΦΩΝΙΑ 8ΗΣ ΙΟΥΛΙΟΥ

    Ψήφισμα που ζητά την εφαρμογή της Συμφωνίας της 8ης Ιουλίου για την επανένωση της Κύπρου ενέκρινε ομόφωνα η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ.

    Συγκεκριμένα, το ψήφισμα αναφέρει ότι ``η Βουλή των Αντιπροσώπων εκφράζει την στήριξη της στην άμεση εφαρμογή της Συμφωνίας της 8ης Ιουλίου ως ο τρόπος προετοιμασίας για νέες συνολικές διευθετήσεις που θα οδηγήσουν στην επανένωση της Κύπρου στο πλαίσιο μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας όπως έχει τεθεί από τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας``.

    Επίσης καλεί ``την Κυβέρνηση των ΗΠΑ να στηρίξουν την άμεση εφαρμογή της Συμφωνίας της 8ης Ιουλίου στην ολότητα της και χωρίς παρέκκλιση από την διαδικασία``.

    Το ψήφισμα παρουσίασε ενώπιον της Επιτροπής το μέλος του Κογκρέσου Γκας Μπιλιράκης. ``Η Επιτροπή έχει σήμερα ενεργήσει αποφασιστικά για να επιδείξει την στήριξη της σε μια εποικοδομητική και διαφανή διαδικασία για την επανένωση της Κύπρου``, είπε ο κ. Μπιλιράκης.

    Πρόσθεσε ότι ``η εφαρμογή της Συμφωνίας της 8ης Ιουλίου θα καταστήσει εφικτό όπως η Κύπρος επανενωθεί στη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με μια κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα και μια υπηκοότητα με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις αρχές για όλους τους Κυπρίους``.

    ``33 και περισσότερα χρόνια μετά την διαίρεση της Κύπρου, είναι σημαντικό οι δύο πλευρές να προχωρήσουν τώρα σ` ένα διάλογο που να ανοίξει τον δρόμο για μια διαρκή ειρήνη``, σημείωσε.

    [03] YΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ - ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ

    Τη συνολική πρόταση του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού σε σχέση με το στρατηγικό σχεδιασμό της επόμενης τριετίας για τον εκσυγχρονισμό του εκπαιδευτικού συστήματος, με τον οποίο ολοκληρώνεται η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, παρουσίασε ο αρμόδιος Υπουργός Ακης Κλεάνθους, αναφέροντας παράλληλα ότι όραμα του Υπουργείου Παιδείας ``είναι να υπάρχει ένα αξιόπιστο εκπαιδευτικό σύστημα που να κάνει περήφανες τις σημερινές αλλά και τις αυριανές γενιές``.

    Μεταξύ των προτάσεων του Υπουργείου Παιδείας είναι η σταδιακή κατάργηση του καταλόγου διοριστέων, η ενδοϋπηρεσιακή επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, σχέδιο αξιολόγησης και καθιέρωση βαθμίδων ανέλιξης των εκπαιδευτικών, η αυτονόμηση των σχολικών μονάδων τόσο διοικητικά όσο και εκπαιδευτικά, η επιμόρφωση και αξιολόγηση των διευθυντικών στελεχών μέσω Κέντρων Αξιολόγησης, η εγκατάσταση μηχανογραφικού συστήματος στις σχολικές μονάδες, κίνητρα παραμονής εκπαιδευτικών σε σχολικές μονάδες, η αναδόμηση του θεσμού των σχολικών εφορειών και η αύξηση του αριθμού φοιτητών στα δημόσια πανεπιστήμια.

    Στρατηγικές επιδιώξεις του στρατηγικού σχεδιασμού, σύμφωνα με τον κ. Κλεάνθους, είναι η ανάκτηση της αξιοπιστίας του εκπαιδευτικού συστήματος και του δημόσιο σχολείου με την ποιοτική αναβάθμιση και την πλήρη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού της εκπαίδευσης, η διοικητική και εκπαιδευτική αυτονόμηση των σχολικών μονάδων, με τρόπο που να υποστηρίζεται η αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού της εκπαίδευσης και η εισαγωγή αλλαγών σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης που να συνάδουν με τα σύγχρονα δεδομένα στην εκπαίδευση.

    [04] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΣΥΡΙΑ - ΠΛΟΙΟ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι η διευθέτηση που έγινε για τη γραμμή, την οποία ακολούθησε το πλοίο τουρκικών συμφερόντων, που απέπλευσε από το κατεχόμενο λιμάνι της Αμμοχώστου και κατέπλευσε στο λιμάνι της Λατάκειας, ήταν μεταξύ της πλοιοκτήτριας εταιρείας και του εμπορικού επιμελητηρίου της Λατάκειας.

    Ερωτηθείς για το θέμα κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου παραχώρησε στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, στη Νέα Υόρκη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι ``η επίσκεψη του «αξιωματούχου» του ψευδοκράτους δεν ήταν επίσημη και η διευθέτηση που έγινε για τη γραμμή ήταν μεταξύ της πλοιοκτήτριας εταιρείας και του εμπορικού επιμελητηρίου της Λατάκειας``.

    Τόνισε ακόμη ότι οι συριακές αρχές εξετάζουν όλα τα δεδομένα και θα ενημερώσουν σχετικά την Κυπριακή Δημοκρατία.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 27 September 2007 - 17:29:17 UTC