Visit the Foundation for Hellenic Studies (FHS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 21 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 07-09-26

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - Γ.ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΟΗΕ - ΟΜΙΛΙΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - Γ.ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΟΗΕ - ΟΜΙΛΙΑ

    Μια λύση του Κυπριακού στη μορφή μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας μπορεί να είναι πραγματικά συνολική και δεν χρειάζεται να θυσιαστεί η δικαιοσύνη για χάρη της ειρήνης, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, σημειώνοντας ότι το Κυπριακό δεν είναι απότοκο κακών κοινοτικών σχέσεων, αλλά πρόβλημα εξωτερικής παρέμβασης και μόνο η πρόοδος μέσω της προετοιμασίας του εδάφους μπορεί να οδηγήσει νωρίτερα σε μια συμφωνημένη διευθέτηση.

    Σε ομιλία του στη Γενική Συζήτηση της 62ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι οι προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού δεν έχουν τύχει επεξεργασίας με βάση ένα σύστημα αξιών και κανόνων του διεθνούς δικαίου, δεν έχουν προσαρμοστεί ανάλογα με τα αίτια δημιουργίας του προβλήματος ή τουλάχιστον με το ίδιο πρόβλημα, αλλά μάλλον το κέντρο βάρους των προσπαθειών αυτών φαίνεται να ήταν το είδος της λύσης που θα επιθυμούσε ή τουλάχιστον θα ανεχόταν η κατοχική δύναμη.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος διερωτήθηκε ``γιατί αυτό το πρόβλημα παραμένει άλυτο για τόσα χρόνια, στη διάρκεια των οποίων το εθνικό, περιφερειακό και διεθνές πολιτικό τοπίο έχει υποστεί δραματικές αλλαγές``, σημειώνοντας ότι ``σίγουρα αυτό δεν οφείλεται στην έλλειψη πολιτικής θέλησης ή προσπαθειών εκ μέρους μας``.

    ``Για την ακρίβεια, η κατοχική δύναμη δεν έχει επιδείξει οποιανδήποτε επιθυμία για επίλυση του προβλήματος και το γεγονός αυτό έχει ενισχυθεί από το Σχέδιο Ανάν, το οποίο ικανοποιούσε όλες τις τουρκικές επιθυμίες, για αυτό και έγινε αμέσως αποδεκτό από την τουρκική πλευρά. Η Τουρκία έχει χρησιμοποιήσει τη θέση ισχύος της για να απαιτεί κάθε είδους ανταλλάγματα``, επεσήμανε.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος σημείωσε ότι ``ο μακροχρόνιος στόχος της Τουρκίας να αποκτήσει τον πολιτικό και στρατιωτικό έλεγχο της Κύπρου παραμένει αναλλοίωτος`` και ότι ``οι πράξεις της επιβεβαιώνουν την προσήλωσή της στην αρχική της επιδίωξη για έλεγχο της Κύπρου μέσω της γεωγραφικής διαίρεσής της σε δύο χωριστά εθνικά μέρη, με την Τουρκία να εξασφαλίζει δικαιώματα επικυριαρχίας και το `δικαίωμα` επέμβασης στην Κύπρο``.

    Επίσης, είπε ότι οι προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού δεν έχουν τύχει επεξεργασίας με βάση ένα σύστημα αξιών και κανόνων του διεθνούς δικαίου, δεν έχουν προσαρμοστεί ανάλογα με τα αίτια δημιουργίας του προβλήματος ή τουλάχιστον με το ίδιο πρόβλημα, αλλά ``μάλλον το κέντρο βάρους των προσπαθειών αυτών φαίνεται να ήταν το είδος της λύσης που θα επιθυμούσε ή τουλάχιστον θα ανεχόταν η κατοχική δύναμη``.

    ``Το κυπριακό πρόβλημα δεν είναι απότοκο κακών κοινοτικών σχέσεων, αλλά πρόβλημα εξωτερικής παρέμβασης``, επεσήμανε, προσθέτοντας ότι ``επιμένοντας σε μια συνταγματική διευθέτηση, η οποία θα έχει δημιουργηθεί πρωτίστως στη βάση της εθνικής καταγωγής, χωρίς τον απαραίτητο σεβασμό στις υψίστης σημασίας δημοκρατικές αρχές της ελευθερίας και ισότητας όλων των πολιτών, προσβάλλεται η αξιοπρέπεια των πολιτών και καταδικάζεται η βιωσιμότητα οποιασδήποτε διευθέτησης``.

    Αναφερόμενος στη Συμφωνία της 8ης Ιουλίου, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι ``η περιθωριοποίηση ή η παράκαμψη σταδίων της διαδικασίας θα οδηγήσει μόνο στην επιτάχυνση όχι της λύσης, αλλά της επιβεβαίωσης του αδιεξόδου``.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος διαβεβαίωσε ότι η ε/κ πλευρά παραμένει πλήρως δεσμευμένη στην αποστολή των καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, ``αφού είναι σαφές για εμάς ότι δεν μπορούμε να διατηρήσουμε το στάτους κβο και πρέπει να επιμείνουμε σε μια ουσιαστική και εστιασμένη στο μέλλον διαδικασία, η οποία να μπορεί να αποφέρει απτά αποτελέσματα που θα οδηγήσουν σε μια διευθέτηση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, με τη σωστή σημασία έκαστου από αυτούς τους όρους``.

    ``Το στοιχείο του χρόνου είναι πολύ σημαντικό, ωστόσο μόνο πρόοδος μέσω της προετοιμασίας του εδάφους μπορεί να μας οδηγήσει νωρίτερα σε μια συμφωνημένη διευθέτηση``, πρόσθεσε.

    Επίσης, αναφέρθηκε στις προσπάθειες από την κατοχική δύναμη ``να εκμεταλλευτεί παράνομα τους φυσικούς πόρους της χώρας μου και να σαμποτάρει το κυρίαρχο μας δικαίωμα να εκμεταλλευτούμε και να διαχειριστούμε αυτούς τους πόρους``, προσθέτοντας ότι ``διεξήγαγε μη εξουσιοδοτημένες κατεδαφίσεις ε/κ κατοικιών στις κατεχόμενες περιοχές και συνεχίζει να καταστρέφει την πολιτιστική και εκκλησιαστική κληρονομιά``.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος πρόσθεσε ότι ``ταυτόχρονα η Τουρκία επιδιώκει

    τους δικούς της στρατηγικούς στόχους στην Κύπρο σε βάρος της επανένωσης και καθοδηγείται μόνο από τα δικά της συμφέροντα και όχι

    αυτά των Τ/Κ``. ``Εμμένουμε στο ότι μια λειτουργική και μόνιμη λύση δεν είναι λύση που πηγάζει από μια απλοϊκή φόρμουλα που απλώς αντανακλά την ισορροπία δυνάμεων των μερών. Είμαστε πεπεισμένοι ότι η επίτευξη μιας διευθέτησης που να διασφαλίζει κάτι πέραν του ελάχιστου κοινού παρονομαστή είναι εφικτή και η δημιουργία μιας ενωμένης, δημοκρατικής, συμμετοχικής κοινωνίας που προσβλέπει στο μέλλον και που θα κατέχει πλήρως τη θέση που της αρμόζει στην ΕΕ, είναι εφικτή. Είμαστε επίσης πεπεισμένοι ότι μια διευθέτηση στη μορφή μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας μπορεί να είναι πραγματικά συνολική και δεν χρειάζεται να θυσιαστεί η δικαιοσύνη για χάρη της ειρήνης``, είπε.

    Πρόσθεσε ότι ``η διαρκής ειρήνη θα μας διαφεύγει εφόσον δεν θα υπάρχει η έννοια της δικαιοσύνης βαθιά ριζωμένη στα θεμέλιά της`` και ότι ``η δικαιοσύνη θα πρέπει να περιλαμβάνεται σε οποιοδήποτε πακέτο πολιτικής διευθέτησης ως φυσικό επακόλουθο των προσπαθειών για διατήρηση των παγκόσμιων αξιών των οποίων αυτός ο Οργανισμός είναι κηδεμόνας``.

    ``Εξίσου σημαντική θεωρούμε τη διατήρηση των συμφερόντων μας και αυτών της Τουρκίας στην περιοχή μας όχι ως αντικρουόμενων, αλλά ως συμπληρωματικών και αλληλοεξαρτώμενων. Το όραμά μας πρέπει να είναι να κληροδοτήσουμε στις μελλοντικές γενεές την κληρονομιά της φιλίας, της συνεργασίας και της καλής γειτονίας. Μας δίνεται η ευκαιρία να αποτρέψουμε τη διαιώνιση αυτής της έχθρας και πρέπει να την αδράξουμε``, κατέληξε.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 26 September 2007 - 19:29:19 UTC