Visit the Macedonian Press Agency (MPA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 06-12-08

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΚΙΝΑ - ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ
  • [02] ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ - ΕΕ
  • [03] ΕΕ - ΣΧΕΔΙΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΩΝ

  • [01] ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΚΙΝΑ - ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ

    Ανοίγουν νέοι ορίζοντες συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Κίνας σε όλους τους τομείς, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος από το Πεκίνο, συνοψίζοντας τα αποτελέσματα της επίσημης επίσκεψής του στην Κίνα, που ολοκληρώθηκε την Παρασκευή.

    Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος χαρακτήρισε ``πολύ επιτυχημένη`` την επίσκεψή του, και επεσήμανε ότι συνάντησε ``πολύ θερμό κλίμα`` από την πολιτική ηγεσία της Κίνας.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι τον εξέπληξε η θερμότητα με την οποία οι Κινέζοι επίσημοι εκδήλωσαν τις θέσεις τους υπέρ της Κύπρου, οι οποίοι, όπως είπε, παραδοσιακά είναι πολύ συγκρατημένοι στις δηλώσεις τους.

    ``Πήρα τη διαβεβαίωση όλων ότι για την Κίνα το Κυπριακό αποτελεί πολύ σημαντικό θέμα``, είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Σε σχέση με το θέμα της Ταϊβάν, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι οι Κινέζοι λένε ότι ``είναι γνωστό ότι οι θέσεις μας για ενοποίηση της Ταϊβάν με την Κίνα και δεν θέλουμε το ίδιο προηγούμενο να δημιουργηθεί εκ των υστέρων και έστω με άλλη μορφή σε μια δυτική χώρα, όπως είναι η Κύπρος``.

    Εξηγώντας την κατάσταση σε σχέση με την Ταϊβάν, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι η Ταϊβάν ήταν κράτος αναγνωρισμένο και του αφαίρεσαν μερικά δικαιώματα που διαθέτει ένα αναγνωρισμένο κράτος.

    Στην περίπτωση της Κύπρου, συνέχισε, δεν υπάρχει αναγνωρισμένο κράτος και σε μη αναγνωρισμένο κράτος θέλουν να δώσουν μερικά από τα δικαιώματα που έχει η Ταϊβάν.

    Είναι δύο διαφορετικά θέματα, επεσήμανε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    ``Σε αυτόν τον τομέα νομίζω μπορούμε να είμαστε βέβαιοι για τη σταθερή υποστήριξη της Κίνας και σε κάθε προσπάθεια να οδηγήσουν άλλοι την κατάσταση των κατεχομένων σε παρόμοιο καθεστώς``, κατέληξε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναχώρησε από το Πεκίνο με ειδική πτήση και βρίσκεται καθ` οδόν προς την Κύπρο. Θα φθάσει στο Αεροδρόμιο Λάρνακας, μέσω τριών σταθμών, γύρω στις 11:15 το Σάββατο το πρωί.

    [02] ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ - ΕΕ

    Ο Πρωθυπουργός της Φινλανδίας Μάτι Βανχάνεν δήλωσε ότι η τουρκική πρόταση για άνοιγμα ενός λιμανιού για κυπριακά πλοία ``δεν είναι αρκετή``.

    ``Αυτό που είπε η Τουρκία δεν είναι αρκετό και φυσικά η Ενωση θα αποφασίσει πώς να συνεχίσει τη διαπραγματευτική διαδικασία με την Τουρκία``, δήλωσε ο κ. Βανχάνεν από το Ελσίνκι σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης.

    Σύμφωνα με διεθνή πρακτορεία ειδήσεων, ο κ. Βανχάνεν είπε πως τα κράτη μέλη της ΕΕ θα αποφασίσουν την ερχόμενη Δευτέρα για μερική αναστολή των διαπραγματεύσεων ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, όπως προτάθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    ``Πιστεύω ότι η πρόταση της Επιτροπής βρίσκεται πολύ κοντά σε έναν συμβιβασμό``, πρόσθεσε.

    [03] ΕΕ - ΣΧΕΔΙΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΩΝ

    Η φινλανδική προεδρία υπέβαλε στην Επιτροπή Μονίμων Αντιπροσώπων (ΚΟΡΕΠΕΡ) των κρατών μελών σχέδιο συμπερασμάτων για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, το οποίο προσδιορίζει τις κυρώσεις που θα επιβληθούν στην Αγκυρα εξαιτίας της άρνησής της να ανοίξει τα λιμάνια και αεροδρόμιά της σε κυπριακά πλοία και αεροπλάνα.

    Στο σχέδιο συμπερασμάτων, η φινλανδική προεδρία δεν κάνει καμία αναφορά στην τουρκική πρόταση, προφανώς λόγω των χθεσινών αντιδράσεων στην ΚΟΡΕΠΕΡ από την πλευρά της Κύπρου, της Ελλάδας και άλλων κρατών μελών. Το σχέδιο συμπερασμάτων κινείται στη βάση των συστάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της 29ης Νοεμβρίου, τις οποίες άλλωστε «καλωσορίζει», ενώ προχωρεί και σε ορισμένες ουσιαστικές αλλαγές.

    Αναφορικά με την Κύπρο η σημαντικότερη βελτίωση έχει να κάνει με το θέμα της συμμόρφωσης της Αγκυρας, δηλαδή το άνοιγμα των λιμανιών και αεροδρομίων σε κυπριακά πλοία και αεροπλάνα. Η Επιτροπή στη σύστασή της δεν προέβλεπε συγκεκριμένο ραντεβού για την εξέταση της τήρησης των υποχρεώσεων της Τουρκίας έναντι της Κύπρου.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 8 December 2006 - 18:29:22 UTC