Visit the Infoxenios - Tourist information about Greece Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 06-12-09

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΕΕ - ΣΑ
  • [02] ΜΠΟΥΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

  • [01] ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΕΕ - ΣΑ

    Προσπάθεια αποπροσανατολισμού, χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος την πρόταση της Τουρκίας για άνοιγμα ενός λιμανιού και ενός αεροδρομίου της στην Κυπριακή Δημοκρατία με ανταλλάγματα, προσθέτοντας πως οι υποχρεώσεις της Τουρκίας έναντι της ΕΕ είναι αυτόνομες και ανεξάρτητες και η Αγκυρα οφείλει να συμμορφωθεί με αυτές.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ακόμα, αναφορικά με τις χθεσινές διαβουλεύσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ότι πολιτική της κυβέρνησης από το 2005 είναι να εμπλέκονται και τα πέντε μόνιμα μέλη του ΣΑ σε οποιαδήποτε προσπάθεια των ΗΕ για το Κυπριακό.

    Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας επιστρέφοντας από επίσημη επίσκεψη στην Κίνα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες θα γίνει συζήτηση για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, όπως γίνεται πάντα όταν δεν υπάρχει ομοφωνία.

    «Κάθε πλευρά λέγει τις απόψεις της και προσπαθούν όλοι να βρουν μια κοινή συνισταμένη για να υπάρξει κοινή απόφαση» είπε και πρόσθεσε πως «οι αποφάσεις λαμβάνονται με ομοφωνία».

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως «εμείς θεωρούμε ότι οι υποχρεώσεις της Τουρκίας έναντι της ΕΕ είναι αυτόνομες και ανεξάρτητες και οφείλει να συμμορφωθεί με αυτές. Και αν ακόμα το Κυπριακό είχε λυθεί, πάλι η Τουρκία οφείλει να συμμορφωθεί προς τις αρχές αυτές» υπογράμμισε και πρόσθεσε πως «δεν μπορεί να υπάρξει διασύνδεση μεταξύ των υποχρεώσεων της Τουρκίας και του τι γίνεται στην Κύπρο».

    Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι η τουρκική πρόταση, που υπεβλήθη την τελευταία στιγμή στις Βρυξέλλες, για άνοιγμα ενός λιμανιού και ενός αεροδρομίου στην Κυπριακή Δημοκρατία με αντάλλαγμα το άνοιγμα του παράνομου αεροδρομίου στην κατεχόμενη Τύμπου, δεν έτυχε οποιασδήποτε υποστήριξης και πρόσθεσε πως «ήταν φανερό σε όλους ότι ήταν μια προσπάθεια αποπροσανατολισμού».

    Κληθείς να σχολιάσει το κλίμα που υπήρξε στη χθεσινή συνεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπενθύμισε ότι το 2005 είχε καταστήσει ως πολιτική της κυβέρνησης «σε κάθε νέα προσπάθεια των ΗΕ να εμπλέκονται και τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και όχι μόνο οι ΗΠΑ και η Βρετανία, όπως γινόταν στο παρελθόν».

    Πρόσθεσε ότι αρχικά την άποψη αυτή την είχε αναφέρει στον Πρόεδρο της Γαλλίας Ζακ Σιράκ, ο οποίος την είχε αποδεχθεί, στη συνέχεια στον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και πρόσφατα στον Πρόεδρο της Κίνας.

    Ανέφερε επίσης ότι πήρε τη «διαβεβαίωση ότι η Κίνα, όπως πάντα, βασίζει την πολιτική της σε θέματα αρχών και θα δείξει ενεργό υποστήριξη στα θέματα αρχών που περιβάλλουν το Κυπριακό».

    Αναφερόμενος στην επίσκεψή του στην Κίνα, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι είναι «πολύ ευχαριστημένος από τα αποτελέσματα» και πρόσθεσε πως ήταν ένα «πολύ επιτυχημένο ταξίδι τόσο από κυβερνητικό επίπεδο, ανανεώσαμε τα αισθήματα φιλίας και αλληλοεκτίμησης που υπάρχουν μεταξύ των δύο λαών όσο και από πλευράς επιχειρηματιών όπου υπήρξαν δύο πετυχημένα σεμινάρια και είχα την ευκαιρία να αποκαταστήσω τις επαφές και τις σχέσεις με Κινέζους επιχειρηματίες που ενδιαφέρονται για κοινές επιχειρήσεις εισαγωγές, εξαγωγές ή κοινοπραξίες``.

    [02] ΜΠΟΥΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Την πάγια θέση των ΗΠΑ για επίτευξη μιας δίκαιης και διαρκούς λύσης στο Κυπριακό, επανέλαβε ο Πρόεδρος της χώρας Τζορτζ Μπους, τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ θεωρούν τη λύση του Κυπριακού ``ζωτικής σημασίας`` για την ασφάλεια στην περιοχή. Μιλώντας στην τελετή επίδοσης των διαπιστευτηρίων του νέου Πρεσβευτή της Κύπρου στην Ουάσινγκτον Ανδρέα Κακουρή, ο κ. Μπους ανέφερε ότι ``οι ΗΠΑ πιστεύουν εδώ και καιρό ότι η επίτευξη μιας δίκαιης και διαρκούς διευθέτησης στο Κυπριακό είναι σημαντική για τις χώρες μας και για την ασφάλεια στην περιοχή``.

    ``Η Κύπρος παραμένει διαιρεμένη για πολύ καιρό. Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να υποστηρίζουν τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για επανένωση του νησιού σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία``, τόνισε ο κ. Μπους και πρόσθεσε: ``Τέτοια διευθέτηση θα ωφελήσει όλους τους Κυπρίους και θα προωθήσει την περιφερειακή ασφάλεια και συνεργασία``. Ο Αμερικανός Πρόεδρος χαρακτήρισε τη συνεργασία των δύο κυβερνήσεων ``υποδειγματική`` και πρόσθεσε ότι οι δύο χώρες διατηρούν μια δυνατή και παραγωγική συνεργασία.

    Επιδίδοντας τα διαπιστευτήριά του, ο κ. Κακουρής τόνισε τη δέσμευση του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου σε μια διευθέτηση του Κυπριακού μετά από διαπραγματεύσεις. ``Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να εργάζεται εποικοδομητικά για να πετύχει μια βιώσιμη, συνολική διευθέτηση, η οποία να επανενώνει την Κύπρο, το λαό, το έδαφος και την κοινωνία της, καθώς και την οικονομία και τους θεσμούς της σε μια λειτουργική, διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, μια διευθέτηση που θα λαμβάνει υπόψη τις νόμιμες ανησυχίες και των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο``, είπε.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Saturday, 9 December 2006 - 12:29:19 UTC