Visit the International Association for Greek Philosophy (IAGP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 06-07-23

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΛΙΒΑΝΟΣ ΚΥΠΡΟΣ ΞΕΝΟΙ ΥΠΗΚΟΟΙ - ΑΦΙΞΕΙΣ
  • [02] ΟΗΕ - ΕΓΚΕΛΑΝΤ - ΚΥΠΡΟΣ

  • [01] ΛΙΒΑΝΟΣ ΚΥΠΡΟΣ ΞΕΝΟΙ ΥΠΗΚΟΟΙ - ΑΦΙΞΕΙΣ

    Συνεχίζεται η άφιξη πλοίων διαφόρων τύπων στα λιμάνια Λάρνακας και Λεμεσού, μεταφέροντας ξένους υπηκόους από το φλεγόμενο Λίβανο.

    Χθες βράδυ έφτασε στο λιμάνι Λάρνακας το πλοίο «San Gwan» μεταφέροντας 300 επιβάτες καθώς και το κρουαζιερόπλοιο «Princesa Marissa» μεταφέροντας 1171 άτομα.

    Τις πρωινές ώρες έφθασε το πλοίο «Fast Arrow» που μετέφερε 400 επιβάτες καθώς και το οχηματαγωγό «Κρήτη 2» μεταφέροντας 500 Αυστραλούς υπηκόους.

    Το «Serenade» μετέφερε γύρω στους 680 επιβάτες ενώ το οχηματαγωγό «Ρόδος» έφερε στην Κύπρο 150 περίπου άτομα.

    Την Κυριακή αναμένεται να καταπλεύσει στο λιμάνι της Λάρνακας το πλοίο «Jean De Bach» μεταφέροντας 200 περίπου Γάλλους υπηκόους.

    Αύριο Δευτέρα 24 Ιουλίου αναμένονται γύρω στις πέντε το πρωί τρία ινδικά πλοία μεταφέροντας από 300 περίπου Ινδούς υπηκόους ενώ στις επτά το πρωί θα φτάσει και το κρουαζιερόπλοιο «Ιεράπετρα» που θα μεταφέρει 1200 περίπου Γάλλους υπηκόους.

    Στο λιμάνι Λεμεσού κατέπλευσε το κρουαζιερόπλοιο «Orient Queen», μεταφέροντας 1037 άτομα καθώς και το αμερικανικό πολεμικό «USS Whidbey Island», με 800 επιβάτες. Αγκυροβόλησε επίσης και το κρουαζιερόπλοιο «Αλκυόνη» με 724 επιβάτες.

    Επίσης αναμένεται το βρετανικό πολεμικό «HMS York» καθώς και το «HMS Gloucester». Απόψε θα καταπλεύσει το αμερικανικό «USS Trenton» ενώ ξημερώματα Δευτέρας και συγκεκριμένα στις 5.00, αναμένεται στο λιμάνι Λεμεσού και το αμερικανικό «USS Nashville».

    [02] ΟΗΕ - ΕΓΚΕΛΑΝΤ - ΚΥΠΡΟΣ

    Τις ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη «των Ηνωμένων Εθνών προς την Κυπριακή Δημοκρατία και τον κυπριακό λαό για την βοήθεια που προσέφεραν και εξακολουθούν να προσφέρουν στις δεκάδες χιλιάδες ανθρώπων που έρχονται στην Κύπρο από τον Λίβανο», εξέφρασε ο Βοηθός Γενικός Γραμματέας για ανθρωπιστικά θέματα Γιαν Εγκελαντ.

    Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας κατά την άφιξή του στην Κύπρο ο κ. Εγκελαντ ανέφερε ότι τα Ηνωμένα Έθνη θέλουν να χρησιμοποιήσουν την Κύπρο «ως βάση για μεταφορά της ανθρωπιστικής βοήθειας προς το Λίβανο και προς το Ισραήλ» και σημείωσε πως «έχει ήδη διευθετηθεί η πρώτη ασφαλής δίοδος δια θαλάσσης από την Κύπρο προς τη Βηρυτό».

    Ο κ. Εγκελαντ αφού ανέφερε ότι βρίσκεται σε αποστολή εκ μέρους του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν είπε ότι αύριο το πρωί θα μεταβεί στη Βηρυτό και στο νότιο Λίβανο για να επιβλέψει την ανθρωπιστική βοήθεια, ενώ «τη Δευτέρα θα απευθύνει από τη Βηρυτό διεθνή έκκληση για προσφορά επείγουσας ανθρωπιστικής βοήθειας για τους επόμενους τρεις μήνες, ικετεύοντας» όπως είπε χαρακτηριστικά τη διεθνή κοινότητα να δώσει στα Ηνωμένα Έθνη ικανοποιητική βοήθεια» ώστε να προσφερθεί στις εκατοντάδες χιλιάδες των Λιβανέζων αμάχων που έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους ιατροφαρμακευτική βοήθεια, αντίσκηνα, φαγητό και νερό.

    Στις δηλώσεις του ο κ. Εγκελαντ ανέφερε ότι την Τρίτη θα μεταβεί στο Ισραήλ για συνομιλίες με την κυβέρνηση στο επίκεντρο των οποίων θα βρίσκεται το θέμα των «ανθρωπιστικών διαδρόμων» τους οποίους ελπίζουμε, όπως είπε να οργανώσουμε τις επόμενες ημέρες. «Εχω παρακαλέσει την Ισραηλινή κυβέρνηση και έχω ζητήσει από την κυβέρνηση του Λιβάνου να δημιουργήσουν ένα ασφαλή διάδρομο για όλες τις αποστολές που θα μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια και εργαζόμενους» είπε.

    Aπαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων ο κ. Εγκελαντ είπε ότι ο «πρωθυπουργός του Ισραήλ έχει αναφέρει ότι ο διάδρομος από την Κύπρο προς τη Βηρυτό είναι έτοιμος και ασφαλής αλλά» σημείωσε τα Ηνωμένα Έθνη χρειάζονται ακόμα δύο. «Θέλουμε μια ασφαλή επίγεια δίοδο για να μεταφέρουμε την ανθρωπιστική βοήθεια στη Βηρυτό και θέλουμε να έχουμε τη δυνατότητα να προσγειώνουμε αεροσκάφη στο Διεθνές αεροδρόμιο της Βηρυτού» είπε και πρόσθεσε πως «ασφαλώς θα χρησιμοποιήσουμε την Κύπρο για την άφιξη και την αναχώρηση των ανθρωπιστικών αποστολών».

    Κληθείς να αναφέρει πόσο μεγάλη είναι η κρίση που μαστίζει την περιοχή και πόσο θα αυξηθεί, ο κ. Εγκελαντ είπε ότι αυτή η κρίση ήδη «είναι πολύ μεγάλη. Περισσότεροι από μισό εκατομμύριο άτομα έχουν επηρεαστεί άμεσα αφού είτε είναι πρόσφυγες είτε έχουν αναγκαστεί να φύγουν από τα σπίτια τους. Νομίζω» συνέχισε «ότι αυτός ο αριθμός θα αυξηθεί δραματικά».

    Είπε ακόμα ότι τα Ηνωμένα Εθνη ανησυχούν «για το γεγονός ότι το Ισραήλ έχει ζητήσει από όλο τον πληθυσμό που βρίσκεται στο νότιο τμήμα του Λιβάνου να εγκαταλείψει τα σπίτια του και αυτός ο πληθυσμός έχει ζήσει στα σπίτια αυτά από γενεές και δεν έχουν καμία σχέση με την ανάπτυξη των ρουκετών της Χεζμπολά οι οποίες πέφτουν σαν βροχή μέσα στο Ισραήλ εναντίον των οποίων το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να αμυνθεί».

    Ερωτηθείς πόσα χρήματα πιστεύει ότι θα χρειαστούν για να χρησιμοποιηθούν ως ανθρωπιστική βοήθεια για το Λίβανο ο κ. Εγκελαντ απάντησε πως το ποσό θα ξεπεράσει τα 100 εκατομμύρια δολάρια.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο βοηθός Γενικός Γραμματέας επί ανθρωπιστικών θεμάτων είπε ότι αυτός ο πόλεμος «πρέπει να σταματήσει. Αυτό δεν είναι φυσική καταστροφή αλλά είναι κρίση που έχει γίνει από τον άνθρωπο» ανέφερε και πρόσθεσε πως «αυτός είναι ένας παράλογος πόλεμος. Δεν έπρεπε να αρχίσει και ούτε έπρεπε να συνεχιστεί στο σημείο που έχει φτάσει σήμερα» είπε.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Sunday, 23 July 2006 - 9:29:22 UTC