Read about The Loizidou vs Turkey Case of the European Court of Human Rights (18 December, 1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 06-07-22

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΛΙΜΑΝΙ ΛΑΡΝΑΚΑΣ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΛΙΜΑΝΙ ΛΑΡΝΑΚΑΣ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι η Κύπρος είναι πηγή ασφάλειας και σταθερότητας στην Μέση Ανατολή, μπορεί να υποβοηθήσει στην επικράτηση της ειρήνης και πρόσθεσε πως η Κυπριακή Δημοκρατία ανησυχεί για κάθε εστία αναταραχής στην περιοχή.

    Κάλεσε ακόμα την Ευρωπαϊκή Ένωση να βοηθήσει την Κύπρο στην αντιμετώπιση των προβλημάτων από την εισροή χιλιάδων ξένων υπηκόων από το Λίβανο και πρόσθεσε πως η Κύπρος χρειάζεται αεροπλάνα και συντονισμό για την μεταφορά των ξένων υπηκόων στις πατρίδες τους.

    Ο Πρόεδρος μιλούσε στους δημοσιογράφους στο λιμάνι της Λάρνακας όπου επισκέφθηκε το οχηματαγωγό «Ιεράπετρα», που μετέφερε Γάλλους και Βέλγους από το Λίβανο στην Κύπρο και στη συνέχεια επιθεώρησε την αίθουσα επιβατών, στην οποία λειτουργεί το κέντρο υποδοχής των ξένων που φθάνουν από τον Λίβανο.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος κατά την επίσκεψη του έτυχε, επίσης, ενδελεχούς ενημέρωσης από την επιτελική Ομάδα η οποία εδρεύει καθ` όλο το εικοσιτετράωρο στο λιμάνι Λάρνακας και συνομίλησε με λειτουργούς διαφόρων Υπηρεσιών καθώς και με εθελοντές από τον Κυπριακό Ερυθρό Σταυρό οι οποίοι συμβάλλουν στον τομέα των αρμοδιοτήτων τους στην αντιμετώπιση της κατάστασης και στην εξυπηρέτηση των χιλιάδων ατόμων που διέφυγαν από το πολεμικό πεδίο του Λιβάνου.

    Μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έδωσε τα εύσημα και συγχάρηκε όλο το προσωπικό που εργάζεται αδιάκοπα για αρκετές μέρες τώρα με στόχο την προσφορά στους ταλαιπωρημένους Λιβάνιους και ξένους υπηκόους που φθάνουν στην Κύπρο.

    Σε ερώτηση εάν η Κύπρος πρέπει να ανησυχεί από τυχόν επιπτώσεις από τον πόλεμο στο Λίβανο ο Πρόεδρος απάντησε ότι «η Κύπρος ανησυχεί για κάθε εστία αναταραχής στην περιοχή μας. Η Κύπρος είναι ένας ασφαλής προορισμός» είπε και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών έχουν αποδείξει ότι η Κύπρος είναι μια πηγή ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή και ότι μπορεί να υποβοηθήσει στην επικράτηση της ειρήνης και της σταθερότητας».

    Κληθείς να αναφέρει πως κρίνει το συντονισμό των διαφόρων υπηρεσιών του κράτους ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε πως οι Υπηρεσίες της Δημοκρατίας «όλων των Υπουργείων, ιδιαίτερα του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού είναι πέραν κάθε επαίνου. Οι περισσότεροι εργάζονται εθελοντικά απεριόριστες ώρες και μόνο ευχαριστίες πρέπει να αποδώσουμε σ αυτούς τους ανθρώπους που προστατεύουν το όνομα της Κύπρου και επιβεβαιώνουν το πόσο η Κύπρος μπορεί να είναι πολύτιμη στην Ευρώπη σαν γέφυρα ειρήνης μεταξύ των χωρών της Μέσης Ανατολής και της Ευρώπης» ανέφερε.

    Ερωτηθείς πως εξελίσσεται η ανθρωπιστική διαδικασία της μεταφοράς ξένων υπηκόων από το Λίβανο στην Κύπρο ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος απάντησε ότι «δοθέντων των περιοριστικών δυνατοτήτων μας έχουμε υπερβεί τον εαυτό μας» και πρόσθεσε πως μετέβη στο λιμάνι της Λάρνακας για να συγχαρεί «τους δημόσιους λειτουργούς οι οποίοι εργάζονται χωρίς διακοπή. Δυστυχώς» συνέχισε «εμείς έχουμε ιδίαν εμπειρία του τι σημαίνει να είναι κάποιος πρόσφυγας και αυτό έκτοτε από την τουρκική εισβολή του 1974».

    Για το λόγο αυτό πρόσθεσε ο Πρόεδρος «ο λαός μας είναι αρκετά ευαίσθητος έναντι τέτοιων καταστάσεων» και εξέφρασε την εκτίμηση ότι «για άλλη μια φορά τα συγχαρητήριά μου πρέπει να δοθούν στους δημοσίους υπαλλήλους που υπερέβαλαν εαυτόν, παρέχοντας κάθε διευκόλυνση που ήταν δυνατό να δοθεί».

    Σε ερώτηση εάν η Κύπρος θα συνεχίσει να παρέχει αυτές τις διευκολύνσεις ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος απάντησε ότι θα «συνεχίσουμε όσο μας επιτρέπουν οι περιορισμένες δυνατότητές μας. Εάν έχουμε ένα όριο να φιλοξενήσουμε έως και 70 χιλιάδες πρόσφυγες, απλά δεν μπορούμε να δώσουμε διαμονή σε ένα τέτοιο μεγάλο αριθμό προσφύγων» είπε.

    Κληθείς να αναφέρει εάν η Κύπρος στοχεύει να δώσει διαμονή σε όσους έρχονται από το Λίβανο, ο Πρόεδρος είπε πως η Κύπρος αποδέχεται όλους όσοι έρχονται εδώ. Τώρα» συνέχισε «εάν θα έχουμε τη δυνατότητα να τους φιλοξενήσουμε εδώ και να πληρώνουμε τα έξοδά τους, αυτό δεν το γνωρίζω».

    Ελπίζουμε και ευελπιστούμε είπε ότι «η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και υποστήριξη θα τους δοθεί αφού είμαστε τα σύνορα της Ευρώπης. Αυτό δεν είναι καθαρά πρόβλημα της Κύπρου, αλλά είναι πρόβλημα της Ευρώπης. Έτσι αναμένουμε να έχουμε ανταπόκριση» ανέφερε.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος κλήθηκε να δώσει ένα μήνυμα προς την Φινλανδία η οποία προεδρεύει αυτό το εξάμηνο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    «Εκφράζουμε κατ αρχήν τις ευχαριστίες μας, αφού η Φινλανδία ήταν η πρώτη χώρα που ανταποκρίθηκε στις εκκλήσεις μας» είπε και πρόσθεσε πως «παραχωρούμε σε άτομα διαμονή στην Κύπρου για 2-3 νύχτες ή για όσο χρειάζεται. Χρειαζόμαστε υποστήριξη από ευρωπαϊκές χώρες για να βοηθηθούν αυτοί οι άνθρωποι να μεταβούν στον τελικό προορισμό τους» ανέφερε και σημείωσε πως «μέχρι στιγμής μόνο η Φινλανδία ανταποκρίθηκε και είμαστε γιαυτό πολύ ευγνώμονες».

    Χρειαζόμαστε συγκεκριμένα αεροπλάνα, χρειαζόμαστε συντονισμό, ανέφερε και πρόσθεσε πως «όταν έρχονται αυτοί οι άνθρωποι κατά χιλιάδες στην Κύπρο πρέπει να έχουν και τον ανάλογο συντονισμό στα μέσα μεταφοράς τους εκτός Κύπρος και προς τις χώρες επιλογής τους».

    Μέχρι τώρα σημείωσε «αυτό το έχουμε πετύχει αρκετά καλά όσον αφορά περιπτώσεις πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης» και ανέφερε πως δεν γνωρίζει τι θα γίνει στο μέλλον όταν θα έρχονται στην Κύπρο «κατά χιλιάδες άτομα από τρίτες χώρες όπως την Ινδία, τη Μπαγκλαντές, τις Φιλιππίνες. Τουλάχιστον μέχρι τώρα από τους ευρωπαίους πολίτες δεν δημιουργούνται προβλήματα» ανέφερε.

    Σε ερώτηση εάν πιστεύει πως άλλες χώρες έχουν κάνει αρκετά για να βοηθήσουν την Κύπρο ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος απάντησε πως «αυτό είναι ένα πολύ ευαίσθητο σημείο. Πιστεύω ότι μπορούν να πράξουν πολύ περισσότερα» είπε.

    Κληθείς να αναφέρει πόσα άτομα μπορεί να φιλοξενήσει η Κύπρος προερχόμενα από το Λίβανο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως «θα υποδεχθούμε όλους όσους μπορούμε, είτε μπορούμε είτε όχι» και εξέφρασε την άποψη ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση «στο τέλος της εβδομάδας θα εξετάσει το θέμα» αυτό.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Saturday, 22 July 2006 - 15:29:16 UTC